Babka drożdżowa jest smaczna i dobra na każdą okazję. Zawsze podaję ją pokrojoną i posmarowaną masłem, chociaż jest tak smaczna że moje dzieci zjadają ją samą, polecam. SKŁADNIKI : 3 żółtka 1/2 szklanka mleka 1/2 szklanka cukru 100 g rozpuszczonego masła 50 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej 1/2 szklanka rodzynek + kilka kropel olejku rumowego(...)PRZYGOTOWANIE : Dzień przed pieczeniem ciasta, rodzynki moczymy w ciepłej wodzie z dodatkiem kilku kropel olejku rumowego. Kiedy już są miękkie, płyn z miseczki wylewamy a rodzynki zostawiamy. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy aż się rozpuszczą. Ciasto można wyrobić całkowicie ręcznie, ja wyrobiłam je robotem. Do misy robota, przekładamy żółtka i cukier, ucieramy
Kulinarne Fantazje MarioliKorzystając z czasu jaki dało mi oczekiwanie na pogotowie zamkowe upiekłam bułeczki. Tym razem z przepisu znalezionego w Weranda Country nr.3/2017. Delikatne, lekko słodkie, do porannej kawy idealne :) Bułeczki drożdżowe Klangorki 4 szkl. mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 100 ml cukru 100 g masła 120 ml zimnego mleka 1/4 łyżeczki soli do posmarowania(...)cukier trzcinowy i cynaomn Masło rozpuszczamy w rondelku. Do miseczki wlewamy śmietanę i rozprowadzamy w niej drożdże. Jajka ucieramy z cukrem. Zawartości miseczek łączymy z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Miske z ciastem przykrywamy folią i schładzamy w lodówce min. godzinę. Wyjmujemy z lodówki, wyjmujemy na stolnice obsypana mąką. Rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm i wykrawamy szklanka kółka
Dzieje kuchennej Wiewiórynajczęściej tutaj zaglądać i dzielić się z wami nowymi przepisami, a póki co trzeba nadrobić zaległości, tak więc mam dla was parę nowości. Pierwszy przepis jest na paszteciki krucho drożdżowe, z dwoma farszami, pierwsze z soczewicą i pieczarkami, drugie z kapustą i pieczarkami. Smakowały mi oby dwie wersje, jednakże muszę podkreślić, że podczas pieczenia pasztecików soczewica się lekko wysusza(...)znakomite. Moje paszteciki posypałam nasionami chia , oczywiście można posypać, sezamem, czarnuszką, makiem. Wybór jest dowolny. Zapraszam do zapoznania się z przepisem Przepis: Miarka: Szklanka 250 ml Składniki: Na ciasto: 500 g mąki 250 g masła w temperaturze pokojowej 1 jajko 1 szklanka śmietany 18% / lub crème fraiche 18% - ja go użyłam szczypta soli 35 g świeżych drożdży Dodatkowo
Mój pomysł nanajczęściej tutaj zaglądać i dzielić się z wami nowymi przepisami, a póki co trzeba nadrobić zaległości, tak więc mam dla was parę nowości. Pierwszy przepis jest na paszteciki krucho drożdżowe, z dwoma farszami, pierwsze z soczewicą i pieczarkami, drugie z kapustą i pieczarkami. Smakowały mi oby dwie wersje, jednakże muszę podkreślić, że podczas pieczenia pasztecików soczewica się lekko wysusza(...)znakomite. Moje paszteciki posypałam nasionami chia , oczywiście można posypać, sezamem, czarnuszką, makiem. Wybór jest dowolny. Zapraszam do zapoznania się z przepisem Przepis: Miarka: Szklanka 250 ml Składniki: Na ciasto: 500 g mąki 250 g masła w temperaturze pokojowej 1 jajko 1 szklanka śmietany 18% / lub crème fraiche 18% - ja go użyłam szczypta soli 35 g świeżych drożdży Dodatkowo
Mój pomysł naBułki drożdżowe odrywane z żurawiną. Bardzo smaczne i idealne na śniadanie, do szkoły lub na kolację. Do tego szklanka mleka lub kakao i jesteśmy w raju. Z podanej porcji wyszło 12 bułek. Znikają bardzo szybko. Piekłam dwa dni z rzędu. Może i Wy skusicie się na takie pyszności? Polecam! Jeżeli skorzystacie z przepisu to podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)Inspiracja mojewypieki.com Ciasto 540 g mąki pszennej 80 g cukru 10 g suchych drożdży 75 g masła 250 ml mleka 2 jajka Żurawina 400 g świeżej lub mrożonej żurawiny 120 g cukru 3 łyżki wody W rondelku umieścić żurawinę, cukier i wodę. Wszystko zagotować do rozpuszczenia się całkowitego cukru i lekkiego zgęstnienia. Odstawiać do wystudzenia. Lukier 1 szklanka cukru pudru
O kuchni z uczuciemwypieków i domowe bułeczki przygotowuję z wielką przyjemnością. Te piekę na święta Wielkanocne i podaję jako faszerowane odcinając efektowną górną część która służy jako przykrywka bułeczkowej miseczki :) Drożdżowe bułeczki Składniki na 8 bułek : 500 g mąki pszennej 6 łyżek roztopionego masła 50 g świeżych drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru około(...)drożdże, dodajemy 2-3 łyżki mąki (uzyskujemy konsystencję gęstej śmietany). Pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier i mieszamy. Dodajemy zaczyn oraz roztopione masło - wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę przykrywając bawełnianą ściereczką. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy. Ciasto dzielimy na 8 części, formujemy bułeczki, układamy na blaszce do pieczenia, przykrywamy ponownie ściereczką
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki 20 g świeżych drożdży 375 ml mleka 600 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych)- w razie potrzeby nieco więcej 50 g cukru 80 g roztopionego masła 1 jajo 1/2 łyżeczki soli 3 jabłka 2 łyżeczki cynamonu 70 g brązowego cukru ok 30 g roztopionego masła płynny miód lukier Przygotowanie Zagrzejcie mleko. W ciepłym mleku rozpuśćcie drożdże, odstawcie(...)chwilę. Po kilku minutach do mleka dodajcie roztopione masło, cukier i sól, wymieszajcie. Cały czas wyrabiając ciasto dodawajcie stopniowo przesianą mąkę oraz jajko. Gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne, przełóżcie do misy, przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na godzinę. Czekając na ciasto obierzcie i pokrójcie w dosyć drobna kostkę jabłka. Wymieszajcie z cukrem i cynamonem. Odstawcie. Wyrośnięte ciasto podzielcie
OliveandThymeszczyptą soli na sztywną pianę – odstawić Krok 3: W dużej misce umieścić żółtka, stopione i przestudzone masło, cukier i około 30 ml mleka – zmiksować. Dodać zaczyn drożdżowy i zmiksować. Krok 4: Dodawać na przemian mąkę i pozostałe mleko cały czas miksując. Jeśli macie mikser ręczny polecam podłożyć pod miskę wilgotną ściereczkę, by miska się nie kręciła razem(...)mikserem. Krok 5: Do zmiksowanej masy dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub do czasu aż ciasto widocznie podwoi objętość. Po tym czasie dobrze rozgrzać gofrownicę. Nakładać ciasto łyżką – po 2 łyżki na płytkę. Domknąć, chwilę przytrzymać. Smażyć kilka minut na złoto-brązowy kolor
Niebieski kubek z kawaRogaliki drożdżowe z budyniem... Składniki: 560 g mąki pszennej tortowej 10 g drożdży suchych 350 ml mleka 2 jajka 80 g masła, roztopionego 75 g cukru pół łyżeczki soli Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem cukier puder do oprószenia Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony(...)tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Przygotować 2 - 3 płaskie blachy - wyłożyć papierem do pieczenia (można pominąć, jeśli forma jest nieprzywieralna). Wyrośnięcie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na długi
Pelusiowa Kuchniawałkować, podsypując stolnicę resztą mąki, na okrągłe placki o grubości 2-4 mm. Placki dzielić nożem na 8 części. Na szerszych brzegach umieszczać konfiturę lub marmoladę. Zwilżyć koniuszki ciasta i zwijać od szerszej do węższej części. Sklejać końcówki i formować z rulonika rogalik. Roztrzepać małe jajko i smarować nim rogaliki tuż przed włożeniem do piekarnika. Posypać ziarnami siemienia. Rogaliki(...)minut w temp. 180-200 stopni C. Część rogalików zrobiłam standardowo z marmoladą z pigwowców, drugą część z konfiturą, której przepis wkrótce na blogu :) ---------- Podobne: Krucho-drożdżowe rogaliki z marmoladą Oponki drożdżowo-serowe
Weekendy w domu i ogrodziejuż po miału testujemy co będziemy robić na Wielkanoc...zaczeliśmy od baby drożdżowej:) Przepis już w tym tygodniu...a teraz krok po kroku:) Jeżeli chcesz upiec tą babkę...bądź z nami...śledź nasz blog...przepis w tym tygodniu:) Na początek wsypujemy makę do miski... Rozkruszamy drożdże, dodajemy mleko i cukier...odstawiamy do wyrośnięcia... W tym czasie ubijamy żółtka(...)cukrem... Rozpuszczamy masełko... Do maki dodajemy ubite jajka, rozczyn i ścieramy skórkę cytryny.... Zarabiamy ciasta na koniec dodając rozpuszczone masło... Czekamy aż wyrośnie... I pieczemy
Anioły w kuchniRacuszki z rabarbarem tak mi smakowały, że postanowiłam zrobić coś jeszcze na słodko-kwaśno. Zostały mi dwie gałązki rabarbaru więc wykorzystałam je do drożdżowych bułeczek rabarbarowych. Składniki: 2 gałązki rabarbaru 310 gramów mąki pszennej 110 ml mleka 15 gramów drożdży 3 łyżeczki cukru 1 jajko 30 gramów masła 250 ml oleju 4 łyżeczki cukru cukier puder Rabarbar pokroić(...)plasterki, posłodzić i odstawić na bok Drożdże wymieszać z cukrem aż będą płynne. Potrwa to ok. 1-2 minut Do miski wrzucić wszystkie składniki na ciasto razem z rozrobionymi drożdżami i wymieszać Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia przykrywając ściereczką Nastawić piekarnik na 180 st. C (mój z termoobiegiem) Po wyrośnięciu ciasto zwinąć w rulon, odrywać go po kawałku, formować
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comMiękkie, wilgotne drożdżowe ślimaki-kapuśniaki. Farsz czyli duet kapusty kiszonej i czerwonej to mój mały eksperyment. Przyznaję, że udany. Ślimaki polecam na ciepło lub na zimno jako przekąskę lub dodatek np do barszczu. Farsz Składniki: 200g kiszonej kapusty 1/4 główki czerwonej kapusty 1 cebula garść suszonej żurawiny 1 łyżka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem sól, pieprz(...)cukier do smaku Ciasto Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 50g świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 jajko łyżka cukru łyżeczka soli 2 łyżki roztopionego smalczyku roślinnego Smakowita Pajda Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania farszu. Na patelni rozgrzewamy smalczyk roślinny i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę. Drobno kroimy kapustę kiszoną i szatkujemy czerwoną kapustę. Obie kapusty dodajemy do cebuli
Smakowity Blog KulinarnyPrzed Wami kolejny przepis na domowe bułeczki. Tym razem można powiedzieć, że nieco egzotyczne, bo z dodatkiem soku z ananasa. Porcja jest solidna, bo z przepisu
Smaki Na TalerzuTo takie pieczywo z niespodzianką ;) Bułeczki nadziewane warzywami można podać na imprezie jako przekąskę oraz zjeść na drugie śniadanie. Składniki: (8 sztuk) Zaczyn 25 g. świeżych
Delicious PlaceMacie ochotę na pyszne domowe drożdżówki? Ten przepis od Marzenki z bloga Kulinarna Maniusia na bułeczki z kruszonką i marmoladą z pewnością zadowoli Waszą zachciankę. Z
Smaki Na TalerzuPyszne bułeczki plecione. Z mąką owsianą i sezamem. Cudownie chrupią i pachną. Na śniadanie, kolację czy piknik. Do takich bułek wystarczy masełko i tak ja u
IzabelawkuchniBył dżem rabarbarowy to pora na wypiek z jego udziałem. Pyszne drożdżówki, lekko kwaskowe, pyszne idealne na wycieczkę, drugie śniadanie czy na deser ;) Na około 14
Gotowanie...to proste !Dawno mnie tu nie było, a obiecałam , że wpisy na blogu będą częściej..ale cóż, życie..jak to mawia moja córka.Mam nadzieję, że teraz już
Moje domowe kucharzenieMięciutkie drożdżówki z czekoladowym budyniem, zachowują świeżość nawet na 3 dzień. Kokos dodaje aromatu, a szklanka ciepłego mleka lub filiżanka owocowej herbaty dopełnia całości. Jeszcze tylko
słodki bratekDobre na śniadanie, dobre na kolacje. Idealne na wakacyjną wycieczkę. Puszyste i pachnące drożdżówki z budyniem i malinami. Ich wykonanie wcale nie jest trudne. Warto podjąć
kolorowotorcikowozrobić świderki drożdżowe kminkiem❓ Jak do końca skręcić te świderki to bym nie rozkminiła wykombinowałem tylko połowę technik, więc jak chcecie zobaczyć jak to zrobić i jak wyszły, to obejrzyjcie przepis. Zapraszamy na przepis na świderki z kminkiem... Link do filmu z przepisem: Przepis na ŚWIDERKI z kminkiem -PALUCHY DROŻDŻOWE z kminkiem(...)jeszcze dodatkowo do posypania po wierzchu Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Wsypujemy mąkę, dodajemy sól, kminek, śmietanę i zaczynamy wyrabiać ciasto, pod koniec dodajemy olej. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie elastyczne, gładkie i odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia swojej objętości
Dieta Rozdzielna i Zdrowiejednolitą masę. Na koniec dodajemy truskawki i znowu mieszamy. Na patelnię wlewamy olej, tak aby było go około 0,5 cm na dnie i rozgrzewamy. Dużą łyżką nakładamy porcje ciasta na rozgrzany olej, lekko rozpłaszczamy, aby uformowały się placuszki. Smażymy je z obu stron po około 4-5 minut na złoto i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym(...)truskawkami – bardzo prosty i szybki przepis Zobacz inne przepisy na racuchy i placki na słodko: Racuchy na maślance bez drożdży – szybkie i puszyste Błyskawiczne placuszki na jogurcie Racuchy drożdżowe jak pączki Syrniki – rosyjskie placuszki z twarogu Placuszki z jabłkami Artykuł Racuchy na jogurcie z truskawkami – bardzo prosty i szybki przepis pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneświąteczny stół obowiązkowo polecam przygotować takie paluchy drożdżowe z kminkiem. Moje wyszyły bardzo chrupiące. Polecam podać je z czerwonym, czystym barszczykiem. Zapewniam, że będzie pysznie. Z receptury wyszło mi aż pięć blaszek i dodam, że ,,mignęły się'' raz dwa. Pyszne były. Zróbcie teraz próbę, a potem upieczcie na święta. Zachęcam i polecam :) Paluchy podałam na pięknym podłużnym talerzu(...)AMBITION . Również czerwony barszczyk podałam w filiżance od AMBITION . Potrzebujemy: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju Dodatkowo: 1 jajko kminek cały według uznania mąka pszenna do posypania stolnicy masło lub margaryna do posmarowania blaszek Wykonanie pysznych paluchów z kminkiem: 1. Ciasto
IzabelawkuchniOstatnio podawałam przepis na pierożki z jabłkami, tym razem zapraszam Was do wypróbowania drożdżowych poduszeczek mojego taty. Składniki: 1/2 kostki margaryny 4 całe jajka 3 łyżki cukru szczypta soli cukier waniliowy 1/2 kostki drożdży (50g) 100 ml mleka mąka Przygotowanie: Miksujemy jajka, cukier, sól, cukier waniliowy oraz rozpuszczona margarynę. Drożdże rozpuszczamy w 100 ml mleka, dodajemy do tego 1 łyżkę(...)mąki oraz 1 łyżkę cukru. Drożdże wlewamy do zmiksowanych składników, dodajemy mąkę tak długo, aż ciasto zacznie "odchodzić" od reki. Wyrabiamy, następnie wałkujemy i przedzielamy na kwadraty. Na środek każdego kwadracika wkładamy kawałek jabłka i rogi kwadratów zawijamy w jeden punkt - sam środek. Wychodzą nam poduszeczki. Pieczemy w 180 stopniach do czasu aż będą zarumienione. SMACZNEGO
My World by Dagmara Rekweekend smażymy racuchy drożdżowe ...tak jakby mała rozgrzewka przed tłustym czwartkiem..ja mam kilka przepisów na pączki do wypróbowania...zobaczymy ile mi się uda zrobić...krótki karnawał w tym roku...i jakoś mało wolnego czasu...ale wróćmy do racuchów...przepis z bloga Dorotki ..takie racuchy można zrobić nawet z dodatkiem jabłek, rodzynek itd...ja w sumie planowałam coś dodać(...)niestety nie udało się..moje ciasto było ciut za gęste i nabieranie łyżką nie było możliwe, ale od czego są ręce? Razem ze mną racuchy smażyły : Marzenka .. 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży szczypta soli 1 - 2 łyżki cukru 1,5 szkl. letniego mleka 1 jajko Mąkę przesiać dodać szczyptę soli, wymieszać.Pośrodku zrobić wgłębienie,wkruszyć świeże
Moje domowe kucharzeniemakiem) Ciasteczka kokosowe Ciasto bananowe z rodzynkami (na mące kukurydzianej) Jabłkowo-cynamonowe (szybkie) ciasto Ciasto migdałowe Babka kokosowa Mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką Zajrzycie także do zbioru ciast świątecznych w poszukiwaniu inspiracji Słodkości dla dzieci / małe słodkości Smerfny deserek Lody domowe (cytrynowo-śmietankowe) - bez maszynki, bez jajek Domowy budyń waniliowy na mrożonych jagodach z pomarańczowo-rumową nutą Gofry kukurydziano(...)ryżowe (bezglutenowe) z owocami Mleczne wafle domowe Cynamonowe gofry Serniczki light (w szklaneczkach) z kawałeczkami brzoskwiń Mleczny króliczek z brzoskwiniowo-pomarańczowym nadzieniem Pieczywo Pulchniutkie bułeczki Paluchy drożdżowe Inne Zielona lemoniada Rozpustnik - czekoladowy drink Życzę wszystkim udanej zabawy sylwestrowej i SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO 2016 ROKU Magdalena
Słodkie okruszkiParę dni temu dzięki uprzejmości firmy Brześć otrzymałam przesyłkę i mam przyjemność testować ich produkty.Firma ta ma w swojej ofercie różne produkty..między innymi ciastka francuskie,ptysiowe, kruche, drożdżowe oraz babki .Groszek ptysiowy nadaje się przeważnie jako dodatek do zup, ale ja postanowiłam zrobić coś innego[ do zupy też na pewno wykorzystam]. W necie wynalazłam przepis na czak czak..zwany także(...)pochodzi z kuchni wschodniej, głównie tatarskiej.Tradycyjnie Czak Czak powinien mieć formę piramidy .U mnie jest w innej formie, ale to nie ma żadnego znaczenia.W oryginalnym przepisie robi się ciasto , kroi na małe kawałeczki i smaży w głębokim oleju..ja poszłam na łatwiznę i wykorzystałam groszek ptysiowy Brześć. groszek ptysiowy Brześć [ 1 opak.] 100 g cukru 200 g miodu
Moje domowe kucharzenieulepionego ciasta można już formować ciasteczka. Ja podzieliłam je na pół. Do jednej części dodałam kakao. Formowałam kuleczki trochę mniejsze od orzecha włoskiego z jasnego i ciemnego ciasta. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni. Kuleczki lekko spłaszczyłam i nadawałam im różne wzorki np.za pomocą widelca(...)Zapraszam do pieczenia innych ciasteczek: owsiane ciasteczka z jagodami goji muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady czekoladowe kruche ciasteczka ciasteczka serowe z rabarbarem rożki maślano serowe z jabłkami paluchy drożdżowe z czosnkiem ziołami i parmezanem ciasteczka orkiszowo kakaowe owsiane czekoladowo orzechowe oponki serowe
potrawyregionalneszklanką lub kuflem. Na środku wycinać koła kieliszkiem. Olej rozgrzać do temperatury 175*C. Jeśli nie mamy termometru cukierniczego najlepiej sprawdzać kawałkiem ciasta czy jest już wystarczająco gorący - jeśli ciasto wpływa i się smaży to znaczy, że można już wrzucać pączki. Pączki smażyć najpierw pod przykryciem, następnie odwrócić i smażyć już bez pokrywki na złoty kolor. Wyjmować na ręcznik papierowy(...)tłuszczu. Białko utrzeć z cukrem pudrem, podzielić na trzy części. Do każdej dodać barwnik. Lukrować pączki pędzelkiem i posypać cukierkami. Odstawić aby lukier zastygł. źródło przepisu- oponki drożdżowe Doroty z moimi zmianami
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPlacki bez jajek i mleka krowiego. Inspirowane przepisem Idealnej Pani Domu. Do tej pory nigdy nie robiłam drożdżowych ale zdecydowanie to zmieniam! Wychodzą przepyszne! Polecam! 1 i 1/2 szklanki mąki 7g suchych drożdży 2 łyżki cukru 1 szklanka mleka sojowego waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 2-3 jabłka starte na tarce o drobnych oczkach ( świetnym zamiennikiem są również(...)banany pokrojone w plasterki + garść rodzynek :) ) olej rzepakowy Mąkę, cukier i drożdże wsypać do miski, dokładnie wymieszać. Wlać mleko sojowe. Ciasto wyrabiać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Wyrobione ciasto odstawić przykryte bawełnianą ściereczką na godzine w ciepłe miejsce. Do ciasta dodaj jabłka, wymieszaj dokładnie. Nagrzej patelnię z olejem na średnim płomieniu. Ciasto nakładaj za pomocą łyżki ( będzie lepiej
Atlas SmakówCzyli bułeczki drożdzowe z anchois, oliwkami i karmelizowaną cebulką. Pyszna przekąska zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu. Nie jest to kulinarna bajka dla każdego, bo znam sporo osób, które nie lubią oliwek, cebuli czy anchois. Dla mnie to jednak połaczenie idealne, bo wszystkie elementy tego dania uwielbiam. Zapraszam zatem po przepis. Potrawę tę można również wykonać w formie jednego(...)dużego placka. Składniki na ciasto 10 porcji: 250 g mąki pszennej 150 ml ciepłej przegotowanej wody 30 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1 jajko 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu Dodatkowo: 200 g cebuli czerwonej 200 g cebuli białej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1/4 łyżeczki pieprzu 2-3 łyżki octu jabłkowego
Gosia gotuje