ciasto czekoladowe - 22635 przepisów (strona:782/1509)

Biszkopt kawowy z czekoladą 63

Niejeden z jej przepisów w moim blogu znajdziecie. Tego jestem pewna. Dziś ciasto proste w wykonaniu. Delikatne, pyszne, średnio zawstydzające. Bo upiekłam je zachwycona po biurowej degustacji i wyszło. Tak samo pyszne. Przed którąś z minionych Wielkanocy to było, stąd moja dzisiejsza propozycja. Szukam pomysłu na ciasto, przy którym pomimo postnego Wielkiego Piątku, usiądziemy na chwilę razem, zatrzymamy się. Składniki(...)podgrzaną z dwoma łyżkami galaretki ( nie zagotować podgrzewając, bo galaretka się nie zetnie ). Gdy konfitura zastygnie, polewamy całość polewą czekoladową wykonaną z tabliczki czekolady deserowej rozpuszczonej z dwoma łyżkami śmietanki, lub skondensowanego mleczka do kawy. Gdy zastygnie - możemy rozpocząć degustację. Ciasto nabiera wilgotności na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce, ale po upieczeniu, w wersji nieco bardziej suchej również

Kronika Piekarnika
Serniczki Herbaciane z Truskawkowo - Czekoladową Niespodzianką 182

Taka forma serniczków siedziała w mojej głowie już od dawna. Potrzebne do ich wykonania były obręcze do potraw , o których już pisałam przy Kuskusie Pełnoziarnistym z

Blondynka Gotuje
Wegańskie ciasteczka bananowe a'la mini bułeczki (bez jajek i mleka) 171

banan (dojrzały) 3 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) Opcjonalnie: cukier puder do posypania polewa czekoladowa/krem czekoladowy Banana należy rozdusić za pomocą widelca, a następnie z pozostałymi składnikami  wyrobić na jednolitą masę. Z ciasta uformować wałki o średnicy 3-4 cm, a następnie każdy wałeczek pokroić na odcinki o grubości 1 cm.  Można też formować

Di gotuje
Wegańskie ciasteczka bananowe a'la mini bułeczki (bez jajek i mleka) 154

banan (dojrzały) 3 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) Opcjonalnie: cukier puder do posypania polewa czekoladowa/krem czekoladowy Banana należy rozdusić za pomocą widelca, a następnie z pozostałymi składnikami  wyrobić na jednolitą masę. Z ciasta uformować wałki o średnicy 3-4 cm, a następnie każdy wałeczek pokroić na odcinki o grubości 1 cm.  Można też formować

Di gotuje
Ciasteczka z pająkami 131

polewa czekoladowa lub czekolada do rozpuszczenia duże czekoladowe groszki (u mnie wiśnie w czekoladzie) lukier lub biała czekolada     *** Masło ucieramy mikserem wraz z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i nadal miksujemy, aż masa będzie gładka *** *** Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą i całość zagniatamy na gładkie ciasto. Gdyby ciasto bardzo się kleiło, można podsypać(...)środku każdego ciastka wykonujemy keks z czekolady i przyklejamy na nim czekoladowy groszek. Za pomocą lukru lub rozpuszczonej białej czekolady wykonujemy oczy pająkom *** ***Ciasteczka odkładamy aby polewa zastygła *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY

Blog z Apetytem
Mięciutkie pierniczki z lukrem, czekoladą... 497

mnie zaczyna pachnieć świętami.  Ciasto dojrzewające na piernik staropolski już „leżakuje” w lodówce, ciasto na pierniczki również, więc żeby piernikowy smak poczuć przed świętami upiekłam te pyszne, mięciutki pierniczki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, które udekorowałam lukrem, polewą czekoladową i obsypałam kolorową posypką. Pierniczki są idealne do zjedzenia teraz, zaraz... w każdej chwili Składnik na około 120 sztuki(...)grubość około  0,5 cm.  Z ciasta wycinałam różne kształty za pomocą foremek Piekarnik włączyłam na 180°C.  Pierniczki  ułożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Po upieczeniu rozłożyłam na kratce, żeby przestygły. Zrobiłam lukier i polewę czekoladową  i udekorowałam moje pierniczki. Podobają się

Kuchnia u Krysi
Sernik z pierniczkami 285

razem z pierniczkami. Mogą być pierniczki nadziewane , ja użyłam pierniczków w polewie czekoladowej. Sernik ma ciekawy smak, wanilia z piernikową nutą i skórką pomarańczową daje nam niepowtarzalne wrażenia zapachowe i smakowe. Podczas pieczenia po domu roznosi się śliczny i niezapomniany zapach. Zatem zachęcam do spróbowania tego ciasta. Dobry humor podczas Świąt zapewniony :)Wymiary foremki : 24 x 29 cmTemp. pieczenia(...)masą serową  . Na ciasto wylać połowę masy serowej , przykryć ją pierniczkami i wylewamy resztę masy. Pieczemy ok. 50 - 60 minut w temp. 180 C do momentu uzyskania złocistego koloru sernika. Po upieczeniu nie wyjmujemy z piekarnika. Gdy sernik wystygnie wstawiamy do lodówki. Dzięki tej czynności sernik nie opadnie.  Możemy polać polewą czekoladową ( klik ) i udekorować perełkami cukrowymi

Słodkości i nie tylko
Ciasto Joconde z sernikiem na zimno i musem jagodowym. 50

lekkich deserków wypełnionych musem lub kremem. Ciasto typu Opera Dlaczego ciasto Joconde jest takie wyjątkowe? Przede wszystkim jest pyszny :))) Tort z ciastem Joconde na około jest zarówno pyszny jak i piękny . Z talerza znika co do okruszka. Najlepsze jest to, że wcale nie musimy się martwić, że ciasto nieprzyjemnie obeschnie. To ciasto jest stworzone po to, aby stać na powietrzu(...)wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Najlepiej jest przykryć ciasto z obu stron papierem i studzić w lodówce przez ok. 2h. Wtedy ciasto jest najbardziej wytrzymałe. (choć ja przykryłam ciasto ściereczką i pozostawiłam na noc do ostudzenia – było ekstra ) Sposoby na wzór na cieście Joconde. Przeznaczenie tego ciasta jest bardzo różnorodne. Najpiękniej wygląda, gdy jest udekorowany wzorem . Możemy

SmartBake.pl
Mazurek wielkanocny 166

propozycja kolorowego mazurka wypełnionego pysznym czekoladowym ganache.  Składniki: 3 szkl mąki 4 żółtka 200 g masła 1/2 szkl cukru płatki migdałowe konfitura wiśniowa 200 g ciemnej czekolady 160 ml śmietany kremówki ulubione dodatki Wykonanie: Mąkę przesiewamy mieszamy z cukrem i dodajemy zimne posiekane masło. Rozcieramy masło z mąką wbijamy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki(...)czasie wałkujemy ciasto na grubość ok 1 cm . Wycinamy dowolny kształt i dekoracyjny według własnego upodobania obrzeże. Smarujemy roztrzepanym jajkiem  pieczemy ok 20-30 min w temp 180 stopni. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie smarujemy spód konfiturą, posypujemy płatkami migdałów i zalewamy całość czekoladowym ganache. Dekorujemy według własnego gustu ulubionymi dodatkami

Malinowe Pocałunki
Ciasto drożdżowe z nutellą – wieniec drożdżowy z nutellą 279

choinką znalazł się słoiczek nutelli, stwierdziłam, że wykorzystam go od razu i zamiast chałki zrobię kolejny wieniec, tym razem czekoladowy. Do prezentowanej na zdjęciach wersji użyłam ok. 300 g nutelli, czyli prawie cały słoiczek. Ciasto wyszło „obłędnie” nutellowe, słodkie, że hej :) Nawet były głosy, że jest za słodkie, ale mimo to, cały wieniec zniknął do rana :) Jeśli jednak

Moja Delicja
Kostka piernikowa 98

dodać płynne masło z czekoladą i miodem oraz kwaśną śmietanę. Mieszać przez chwilę a następnie wsypać wszystkie suche składniki. Szybko całość wymieszać. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut . Powidło śliwkowe podgrzać. Powinno być ciepłe (nie gorące) w momencie, w którym dodawana jest do niego żelatyna(...)momentu, w którym czekolada całkowicie się rozpuści. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić raz wzdłuż, posmarować powidłem śliwkowym i odstawić na chwilę aby powidło nieco stężało. Ciasto kroić w dowolnej wielkości kostki. Każdą kostkę moczyć w płynnej czekoladzie i układać na metalowej kratce, aby nadmiar czekolady spłynął. Gotowe kostki czekoladowe wstawić do lodówki, aby czekolada nieco stężała. Kostka piernikowa z powidłem

MeCooks
ciasto z orzechową wkładką 164

polewa czekoladowa (przepis tutaj ) wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na parze, aż cukier się rozpuści, na puszystą masę (naczynie ze składnikami umieszczamy na garnku z gotującą się wodą). Gdy masa będzie ubita odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W między czasie ucieramy masło z kawą. Następnie stopniowo dodajemy wystudzoną masę jajeczną i miksujemy do połączenia się, na jednolity krem. wykonanie ciasta(...)biszkoptu rozsmarowujemy ok. 3 łyżki powidła śliwkowego. Ciasto orzechowe smarujemy 1/2 cz. masy i kładziemy masą do powidła. Wierzch ciasta również smarujemy masą. Spód drugiego blatu smarujemy powidłem śliwkowym i układamy posmarowaną stroną na masie. Wierzch cista polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. (inspiracja z przepisu s. Anastazji z moimi zmianami

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto jogurtowe 150

postaram się dołączyć do akcji w miarę możliwości.Tym razem tematem akcji są Słodkości na jogurcie. Ja zrobiłam ciasto , tak na szybko..pomysł na nie znalazłam  tutaj , u mnie dodatkowo są jeszcze :suszona skórka pomarańczowa, suszona żurawina i posypka czekoladowa. Razem ze mną udział wzięły..cdn. 400g jogurtu naturalnego 1 szkl. cukru 2 szkl.mąki 2 jaja 1 opakowanie(...)łyżeczki) skórka otarta z 1 cytryny suszona żurawina i skórka pomarańczowa posypka czekoladowa Jogurt utrzeć z cukrem, dodać jaja, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i otartą skórkę z cytryny i dodatki .Wszystko dokładnie wymieszać. Formę do keksówki wyłożyć papierem do pieczenia.Przelać do foremki ciasto Piec w temperaturze 180'C przez 45 minut.(do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć

Moje domowe kucharzenie
Czekoladowo-wiśniowa fantazja na waniliowych gofrach 195

wiśniami Bracia Koral 450 ml garść liofilizowanych owoców – maliny, truskawki, jeżyny sos czekoladowy kandyzowane wiśnie listki świeżej mięty Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, olej, dodajemy szczyptę soli, cukier i mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitego dość gęstego ciasta (konsystencja ciasta powinna być gęstsza od tradycyjnego ciasta naleśnikowego). Gofrownicę smarujemy olejem (przy(...)przed nałożeniem kolejnej porcji masy. Im dłużej gofrownica się nagrzewa, tym nasze gofry wyjdą lepsze. Małą chochelką nakładamy porcje ciasta. Gofry studzimy, nie mogą być gorące bo nasze dodatki się rozpuszczą. Na każdą porcję (2 gofry) nakładamy 2 gałki lodów czekoladowych z wiśniami, całość polewamy czekoladowym sosem, posypujemy pokruszonymi w dłoniach liofilizowanymi owocami, po bokach układamy kandyzowane wiśnie i dodajemy

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania