greckie (40 dag) 8 jaj 3/4 szklanki cukru 2 opakowaniu cukru waniliowego 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1/2 szklanki oleju Polewa czekoladowa: 3 łyżki masła 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki jogurtu naturalnego Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym, kakao i solą. Masło kroimy w kostkę. Siekamy wszystko razem, na drobne
Qchnia po prostusmaki inspirowane są popularnymi deserami takimi jak panna cotta i creme brulee, ale są też dwa nowe, które inspirowane są tradycyjnymi ciastami i są to pralinki o smaku sernika oraz szarlotki. Pralinki mają kształt kopczyka i pokryte są czekoladową otoczką z czekolady deserowej. Nie zawierają one sztucznych konserwantów, barwników czy tłuszczów utwardzanych. Jeśli zapytalibyście mnie, który wariant smakował mi najbardziej
kruche babeczkiWygląda obłędnie, prawda? Nie zawiera ani grama mąki pszennej oraz masła! Jeśli myślicie ,że takie ciasto smakuje inaczej niż tradycyjne to macie troszkę racji. Taka, zdrowa wersja jest o niebo lepsza! Blaty czekoladowe są niesamowicie wilgotne, przypominają miękkie brownie. Do ich wypieku używamy mąki żytniej. A krem? Bardzo prosty w wykonaniu, na bazie twarożku i domowej frużeliny truskawkowej. Całość dobrze
Chocolate Muffin Blogpowstania lśniącej bezy. Dołożyć śmietanę, wymieszać łopatką. Na koniec dodać wiórki oraz budynie. Wymieszać delikatnie łopatką. Wyłożyć gotową masę na spód czekoladowy i wyrównać. Na masę wysypać porzeczki – suche i czyste. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć drugie ciasto. Piec w 180 stopniach około godziny. Wyjąć z piekarnika, wystudzić i posypać cukrem pudrem. Ja przechowywałam ciasto w lodówce, gdyż schłodzone
Z Kuchni Do KuchniŚwięta pachną ciastem drożdżowym, makiem i powidłami śliwkowymi. Zrobienie takiego ciasta jest dziecinne proste. Można wykorzystać do ciasta własną masę makową jak i taką z puszki. Możemy zrobić ją również z kremem czekoladowym, orzechowym lub cynamonowym. Makowa choinka składa się małych drożdżowych bułeczek idealnych do oderwania i zjedzenia. Składniki: 180 g mąki pszennej 120 g mąki orkiszowej 20 g świeżych(...)masy makowej (ja użyłam własnej roboty bez dodatku rodzynek) 1 słoik powideł śliwkowych 1 żółtko 2 łyżki mleka LUKIER 1 łyżka wody 1 szkl. cukru pudru Przygotować ciasto: Mąkę przesiać. Do szklanki dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki, cukier i połowę lekko podgrzanego mleka. Odstawić na 15 minut aż drożdże zaczną pracować. Zaczyn drożdżowy dolać do pozostałej mąki. Dodać jajko
Kuchnia w oparachciekawa książka i brzydka pogoda za oknem nie będzie nam przeszkadzać. SKŁADNIKI CIASTO: 350 g mąki 35 g drożdży 3/4 szkl. mleka 1 jajko 4 łyżki oleju 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Nadzienie: 1,5 szkl. mleka, 1 opakowanie budyniu czekoladowego, 3 łyżki cukru Dodatkowo: lukier, wiórki kokosowe WYKONANIE 1.Mleko podgrzewamy
słodki bratekpysznej klasyki - w moim domu to ciasto nazywa się Hetmańskie ale wydaje mi się, że jednak bardziej popularna jego nazwa to Królewiec. Samo ciasto zapewne jest wszystkim doskonale znane, 2 miodowe placki, biszkopt, masa budyniowa i czekoladowa polewa. Proste, efektowne, eleganckie i smaczne, jego wykonanie zajmuje chwilę czasu, ale jeśli chcesz zaskoczyć gości czymś pysznym naprawdę warto. Za nim przejdziemy(...)łyżki masy i smaruje cieniutko jeszcze wierzch ostatniego placka. Polewa : 1 tabliczka czekolady 4-5 łyżek mleka Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i polewamy nią nasze ciasto. Smacznego
Cynamonowe szczęścieCiasto z dodatkiem buraka , to ciasto pyszne, wilgotne, po prostu do wypróbowania! Polecam gorąco...Bo smak jest obłędny! Składniki -250 g buraków -2 łyżki oliwy -200 g czekolady 70% 180 g masła -5 jaj -150 g cukru brązowego -2 łyżki miodu wielokwiatowego MIODY POLSKIE -130 g mąki pszennej pełnoziarnistej -pół szklanki kakao naturalnego SKWORCU -1 czubata łyżeczka proszku(...)miksując z burakami. Następnie dodaj masę miodowo -czekoladową. Żółtka ubij na sztywno z cukrem i dużą drewnianą łyżką delikatnie wymieszaj z masą czekoladowo – buraczaną. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, sól. Wymieszaj ,aż ciasto będzie jednolite ,ale puszyste. Przełóż do długiej około 40 cm keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 170 stopni
Z Kuchni Do KuchniTeraz można upolować awokado za 3 zł lub nawet mniej, więc do sklepów:). Taki krem jest również pysznym i zdrowym dodatkiem do ciast i deserów. Nie muszę chyba dodawać, że awokado to superżywność, i że ten czekoladowy krem można jeść właściwie bez wyrzutów sumienia… Składniki: 1 duże dojrzałe (miękkie awokado) 1-2 łyżki ciemnego kakao (kto woli, może dać więcej(...)Long Phung lub Saigonu . Główne danie ze zdjęcia kosztuje ok. 11 zł (naprawdę duża porcja, nie da rady zjeść całej), jednak czegoś mu brakuje… Za to banany w cieście z miodem pyszne – 4 zł. Szeroki wybór egzotycznych napojów w puszkach, ale lepiej najpierw przeczytać ich skład i zastanowić się, czy na pewno warto pić, coś co nie zepsuje się
Qlinarnie i Qlinarniepreferencje czekoladą, którą razem uwielbiamy. Efekt był taki, że ogromna porcja zniknęła zaledwie w dwa dni! Od tamtej pory ciasto to robiłam mnóstwo razy i myślę, że nigdy nam się nie znudzi. Śmietankowy, lekki i bardzo delikatny krem czekoladowy, który rozpływa się w ustach idealnie komponuje się wiśniami oraz galaretką! Dlatego całość jest po prostu... obłędna w smaku. Uwierzcie
Di gotujegalaretki i różnym smaku 1 polewa czekoladowa cukier puder 3 jajka 3 łyżki mąki tortowej 3 łyżki cukru 1/2 szklanki soku pomarańczowego Wykonanie 1 . Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu ,(biorąc o 1/3 wody mniej). WAŻNE - każdy kolor w innej miseczce. 2 . Ciasto - Do miski wbić same żółtka , wsypać cukier i miksować(...)należy je miksować na najwolniejszych obrotach , do chwili aż zamienią sie w piane .Odstawić do dalszego gęstnienia. 6 . Ostudzone ciasto polać sokiem pomarańczowym , następnie nakładamy galaretki pomagając sobie rękawem cukierniczym.Kolory muszą być kładzione na przemian . 7 . Przygotować polewę czekoladową według przepisu na opakowaniu i polać wierzch deseru .( polewa powinna wpłynąć w wolną przestrzeń między galaretkami jeśli taka powstała. Następnie
Eli Gotowaniekratki, co za tym idzie grubością gofra. Jedne mają płytsze wgłębienia, drugie głębsze. Na jednych i drugich gofry wychodzą fenomenalne. Piecze równo i nie ma problemów z wyjęciem upieczonego ciasta. Osobiście posiadam model 301.5 LW w kolorze czarnym który posiada średnią kratkę, prezentuje się elegancko w mojej kuchni. Na stronie producenta są dostępne również inne kolory(...)gęste gładkie ciasto. Osobno ubić na sztywno białka, dodać do ciasta i delikatnie wmieszać szpatułką, tak aby nie utracić konsystencji piany. Zimną gofrownicę tylko przed pierwszym pieczeniem lekko natłuścić pędzelkiem, rozgrzać i nalewać porcjami ciasto i smażyć około 3,5 minuty gofry. Ciepłe, lekko odparowane na kratce kuchennej dekorować bitą śmietaną i owocami, polać płynną czekoladową polewą i podawać
Wanilia i Kardamonmleka skondensowanego 100 g masła 3 jajka kl L 1 łyżka cukru waniliowego 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia z małą górką dodatkowo: polewa czekoladowa lub cukier puder kwaśny dżem z porzeczek wiórki kokosowe (niekonieczne) 1. Masło miksujemy z mlekiem skondensowanym i cukrem waniliowym. 2. Następnie wbijamy po jednym jajku, miksujemy do ich wchłonięcia(...)masłem i obsypujemy bułką tartą. Babkę pieczemy w 180 stop przez 45-50 minut do suchego patyczka, patyczek wbity w ciasto musi być suchy ! Ps. wystudzoną babkę możemy tylko oprószyć cukrem pudrem, lub polać polewą czekoladową i obsypać wiórkami oraz również nadziać kwaśnym dżemem. Można ale nie jest to konieczne, czasami wystarczy cukier puder na wierzch bo już
Gotowanie...to proste !Bardzo smaczne ciasto jasne i ciemne w dodatku z wiśniami i masą budyniową. Całość polana polewą czekoladową. SKŁADNIKI : 6 jajek ,rozmiar "M" 1 szklanka cukru ( szklanka ma pojemność 250 ml ) 1 cukier waniliowy 200 ml mleka 3/2 % 200 ml oleju rzepakowego 3 szklanki mąki pszennej tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier, chwilę ubijamy następnie dodajemy żółtka i wlewamy olej. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Większą część ciasta jasnego wylewamy na blaszkę (21/32 cm) wyłożoną papierem a do mniejszej części ciasta wsypujemy kakao i mieszamy. Na jasne ciasto wylewamy ciemne i delikatnie je rozprowadzamy. Na wierzch ciasta układamy
Kulinarne Fantazje Marioliszklanki mleka 2% 1-2 łyżki syropu klonowego lub erytrolu owoce u mnie maliny i borówka amerykańska polewa czekoladowa 1. Do misy miksera wlewam mleko, wodę i wbijam jajka. Miksuję do połączenia się składników. Teraz stopniowo dodaję mąkę tak aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Na patelni rozgrzewam odrobinkę oleju rzepakowego i smażę naleśniki. 2. Do miseczki przekładam serek, dodaję(...)żeby naleśniki trochę przestudzić, bo jak na gorące nałożymy serek to zmieni konsystencję. Na środek naleśnika nakładamy wzdłuż serek, na niego dajemy owoce i zawijamy. Na wierzch dajemy polewę czekoladową i owoce. Smacznego
kruche babeczki