ciasto czekoladowe - 22635 przepisów (strona:789/1509)

Ciasto czekoladowe 332

cieście mogę powiedzieć jedno – urzekło mnie swoim smakiem! Nie należę do czekoladoholików. Czekoladę lubię w nieprzetworzonej postaci, a to ciacho kupiło moje kubki smakowe. Przygotowałam je do pracy i najlepszą dla niego rekomendacją jest tempo, w jakim zniknęło :) Inspiracja: W kuchennym raju Składniki na formę 22x20 cm: 200 g cukru (1 szklanka) 200 ml świeżo zaparzonej kawy 200 g gorzkiej(...)solą, pod koniec ubijania dosypując pozostałą ilość cukru (1/3 szklanki cukru). Piana powinna być mocno sztywna. Delikatnie, łopatką wmieszać ją do czekoladowej masy aż wszystko się dobrze połączy i będzie miało jednolity kolor. Tak przygotowane ciasto wlać do formy silikonowej lub blaszki wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch ciasta. Formę wstawić do większego naczynia i nalać do niego

Fabryka pomysłów
Naleśniki toffi z pomelo 191

twarogu półtłustego 5 łyżek płynnego miodu kilka cząstek pomelo posypka czekoladowa Dodatkowo: bita śmietana – u mnie dyżurna w sprayu Naleśniki toffi z pomelo Żółtka oddzieliłam od białek. Mąkę przesiałam do miski, dodałam szczyptę soli, proszek budyniowy, żółtka i mleko. Całość dokładnie zmiksowałam i odstawiłam ciasto na 15 minut. Twaróg utarłam z miodem na gładką, puszystą masę. Białka ubiłam na sztywną(...)sposób, że każdorazowo przed wylaniem porcji ciasta, przecieram patelnię nasączonym olejem papierowym ręcznikiem. Usmażone już naleśniki odkładam na płaski talerz, jeden na drugim. W międzyczasie mąż umył i obrał pomelo, każdą cząstkę obrał ze skórki. Przestudzone naleśniki posmarowałam twarożkiem, obłożyłam połamanymi na drobniejsze kawałki cząstkami pomelo i posypałam posypką czekoladową, zwinęłam w rulony. Na talerzach przystroiłam rozetkami bitej śmietany, kawałkami

Kuchenne zapiski Edyty
Słodki "Salceson" 193

Jeśli lubicie bloki czekoladowe, to z pewnością i ten deser Wam się spodoba. Ja go uwielbiam i to chyba jedno z kilku ciast, które kojarzą mi się z Mamą i domem rodzinnym.  Pamiętam jak wracała z "miasta" z woreczkiem galaretek w cukrze i pilnowała, byśmy jej nie zjedli, bo to właśnie do salcesonu.  Do przygotowania prościutkie, więc

Kuchnia w czekoladzie
muffiny czekoladowo - pomarańczowe 178

Czekolada i pomarańcze to kolejne muffinkowe połączenie idealne. Wszystko, co najlepsze w jednej małej babeczce - bardzo czekoladowej i mocno pomarańczowej. Nie wiem, jak Wy, ale ja j esienną porą potrzebuję dużo, naprawdę dużo czekolady ;- ) składniki: 1 1/2 szklanki mąki   3 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru   2 łyżki kakao 3 jajka    1/3 szklanki oleju(...)trzepaczką jajka z olejem, mlekiem i aromatem. Wlewam mokre składniki do suchych. Dodaję posiekaną czekoladę i skórkę pomarańczową. Łączę łyżką niezbyt dokładnie. Ciasto nakładam do foremek i piekę w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Dekoruję polewą czekoladową - margarynę rozpuszczam w rondelku, dodaję mleko, cukier puder i kakao, zdejmuję z ognia i mieszam energicznie trzepaczką, aż do uzyskania gładkiej konsystencji

babka w formie
Brownie z owocami leśnymi 200

malin garść borówki amerykańskiej Sposób przyrządzenia: 1. Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej - odstaw do lekkiego przestygnięcia. 2. Do masy czekoladowej dodaj mąkę, cukier i jajka - wymieszaj wszystko bardzo dokładnie, żeby nie było żadnych grudek. 3. Wlej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Na wierzchu ciasta poukładaj umyte owoce (truskawki w połówkach lub ćwiartkach). 5. Piecz

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasto z chałwą bez pieczenia 91

jednego z pysznych ciast. Zobacz jak można przygotować ciasto bez pieczenia z dodatkiem chałwy. Bardzo szybki i bardzo prosty przepis. Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy na szybkie ciasta bez pieczenia, które można przygotować w kilkanaście minut. Warto znać przepis na galaretkowiec, czy ciasto z na herbatnikach z masą kajmakową – przysmak mnicha. Ciasto z chałwą bez pieczenia składniki(...)klasycznego kajmaku, ale jeśli wolicie możecie użyć kajmaku o smaku orzechowym, albo czekoladowym. Śmietana koniecznie musi być z lodówki, znacznie łatwiej będzie ją ubić na puszystą masę. W tym przepisie korzystam z blachy o wymiarach 24×27 cm. Jeśli zrobicie to w mniejszej blaszce to ciasto będzie po prostu wyższe. Ciasto z chałwą bez pieczenia przepis Śmietanę wyjmujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
3 bit ciasto bez pieczenia. 175

herbatników na blaszkę 20 cmx30 cm 400 ml śmietany kremówki 3 opakowania śmietan fix mleczna czekolada, lub posypka czekoladowa Masa budyniowa: 500 ml mleka 0,5 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 180 g masła Ciasto 3 bit sposób przygotowania. Przygotowujemy budyń. Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z mąkami i żółtkami

Pani domowa
Bułeczki mleczne z polewą pistacjowo-czekoladową 71

polewą pistacjowo-czekoladową, składniki: na 12 bułeczek: 3 i 1/2 szklanki mąki (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml), 7 g suchych drożdży, 1/4 szklanki cukru, płaska łyżeczka soli, jajko (w temperaturze pokojowej) 50 g rozpuszczonego masła, szklanka ciepłego mleka (podgrzanego), kilka łyżek mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem na pyszną polewę pistacjowo-czekoladową: tabliczka białej czekolady(...)mleka opcjonalnie posiekane pistacje, orzechy lub kolorowa posypka Bułeczki mleczne z polewą pistacjowo-czekoladową, przygotowanie: Do ciepłego mleka i szczypty cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z mąką, cukrem, solą, jajkiem, Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło - ciasto powinno być gładkie i elastyczne (jeśli będzie zbyt klejące, można dodać odrobinę więcej mąki

Lekcje w kuchni
Naleśniki z bananem i czekoladą 145

każdy ma swoje ulubione: dżem, czekolada, twaróg lub świeże owoce.   Składniki: Ciasto na naleśniki: 500 ml mleka 2 jajka 250 g mąki pszennej 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli odrobina oleju do smażenia naleśników Krem bananowy: 1 waniliowy serek homogenizowany 2 banany Sos czekoladowy: 100 g czekolady 70% kakao 15 g masła 1,5 łyżki miodu(...)cały czas mieszając. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Odstawiamy ciasto do lodówki na około 30 minut. Przed smażeniem smarujemy patelnię cienko olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Banany obieramy, wkładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy serek waniliowy i dokładnie mieszamy. Przygotowanie sosu czekoladowego rozpoczynamy od połamania czekolady na małe kawałki i roztopienia

Smakowity Blog Kulinarny
Brownie na wypasie 150

laska wanilii 250ml mleka 1,5% 2 żółtka 50g brązowego cukru Demerara 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej 20g masła w pokojowej temperaturze 2 czubate łyżki gładkiego masła orzechowego Na ciasto 230g masła (plus 1 łyżka do natłuszczenia formy) 250g ciemnej czekolady 70% 230g brązowego cukru Demerara 4 jajka 150g mąki 2 łyżki dżemu malinowego 100g świeżych malin Zaczynamy od przygotowania(...)ognia, dodajemy jajka po jednym i mieszamy miotełką. Na koniec odypujemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy. Teraz najlepsza część. Masę czekoladową przelewamy do przygotowanej formy. Na wierzch wylewamy custard, usuwając oczywiście waniliowy strąk. Lekko mieszamy, żeby na powierzchni ciasta powstał ładny wzorek. W miarę równomiernie dekorujemy ciasto ciapkami dżemu malinowego. W miejscach, w których nie ma dżemu, układamy maliny. Pieczemy

les mirabelles
Murzynek bez jajek. 134

trochę przypomina brownie. Co jeszcze ważne, jest szybkie i proste w przygotowaniu. Można posypać cukrem pudrem, lub polać polewą czekoladową. Ja zrobiłam polewę. Najlepiej kroić, po całkowitym wystudzeniu, ponieważ jest bardzo delikatne i może się rozpadać. Bardzo polecam to ciasto. Spróbujcie, a na pewno będziecie do niego wracać. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka sody

Agusiowe smakołyki
ciasto łącki przekładaniec 103

jajecznej wsypujemy w dwóch turach przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23x33cm, wyłożoną papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok 170-175 st. C przez ok. 30-35 min. składniki na ciasto orzechowe: 250 g orzechów włoskich grubo posiekanych 220 g cukru 1 łyżka miodu 5 białek 1 łyżka(...)podgrzewamy cały czas mieszając na gładką jednolitą masę. złożenie ciasta: Biszkopt nasączamy ponczem, rozsmarowujemy na nim cienką warstwę kremu. Układamy ciasto orzechowe i również rozsmarowujemy cienką warstwę kremu. Układamy nasączone śliwki, na których rozsmarowujemy pozostały krem. Na kremie opcjonalnie układamy maczane w ponczu herbatniki. Wierzch polewamy polewą czekoladową. inspiracja z przepisu siostry Anastazji

Domowy Smak Jedzenia
Tort z musem czekoladowym 377

Dzisiaj są urodziny mojego męża- więc I tort musi być specjalny :) od paru dni myślałam jaki? Odpowiedź jak to w życiu przyszła szybko- musi być

Smaki Edyty
Mazurek kakaowo- kokosowy 182

typu „Palma”, „Kasia” 100g cukru pudru Łyżka zimnej wody 50g mleka w proszku 50g kokosu Dodatkowo: Kilka kostek deserowej czekolady Kilka małych czekoladowych jajeczek Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy pozostałe składniki prócz kakao. Siekamy ciasto, a następnie zagniatamy. Dzielimy w proporcji ⅓ i ⅔ . Do większej części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Można również podzielić składniki przed przygotowaniem ciasta

Kuchnia w czekoladzie
Pijany przekładaniec (Pijak) 254

bezalkoholowej) Polewa czekoladowa: 150 ml śmietany (użyłam 30% do ubijania) 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: I warstwa: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto (biszkopt i bezę(...)warstwa: Biszkopty moczyć w alkoholu i układać na kremie. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Pozostawić polewę by przestygła, następnie polać ciasto i wstawić na kilka godzin do lodówki. Źródło/ Inspiracja: Najlepsze wypieki czytelników "Poradnika

Domowa Cookierenka Agi