Witam serdecznie Propozycja na pyszną i puszystą babkę drożdżową, udekorowaną polewą czekoladową . Będziemy potrzebować : 300 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 80 g cukru kryształ 150 ml letniego mleka 60 g roztopionego i przestudzonego masła 25 g drożdży świeżych 3 żółtka 60 g rodzynek 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli na polewę: 60 g masła(...)prawdziwego (około 15 g) 2 łyżki mleka Foremka na babkę o średnicy 23 cm (użyłam z kominkiem) Link do filmu z przygotowania : Babka drożdżowa https://www.youtube.com/watch?v=hVMkzzfum30 Przygotowanie : Ciasto można przygotować robotem lub ręcznie, kolejność przygotowania w obu przypadkach jest taka sama. Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże, dodaję 1 łyżeczkę cukru (przyśpieszy fermentację), około 50 ml letniego
Uwaga Babcia Gotujepora na wielkanocne dzieło. Tak oto powstał bułeczkowy koszyczek na słodko. Ciasto drożdżowe jest proste do zrobienia, krem również, a dekoracja jeszcze łatwiejsza. Użyłam bratków, które są typowo wiosennymi, jadalnymi kwiatami, ale oczywiście nie musicie ich jeść. Bułeczki są bardzo puszyste i mięciutkie, a w środku kryją czekoladową niespodziankę. Taki koszyk będzie niekwestionowaną ozdobą świątecznego stołu podczas śniadania wielkanocnego. Składniki(...)śmietanki 30% ? 250 g sera mascarpone ? 3 łyżki cukru pudru ? kwiaty jadalne – bratki ? jajeczka czekoladowe – migdały w czekoladzie Wykonanie : Rozczyn drożdżowy ? W miseczce pokruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę, ciepłe mleko i jogurt. Wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe ? Jajka roztrzepać z cukrem, dodać mąkę, sól, ciepłe mleko i rozczyn drożdżowy. Wymieszać mikserem
To co kochampowstał bułeczkowy koszyczek na słodko. Ciasto drożdżowe jest proste do zrobienia, krem również, a dekoracja jeszcze łatwiejsza. Użyłam bratków, które są typowo wiosennymi, jadalnymi kwiatami, ale oczywiście nie musicie ich jeść. Bułeczki są bardzo puszyste i mięciutkie, a w środku kryją czekoladową niespodziankę. Taki koszyk będzie niekwestionowaną ozdobą świątecznego stołu podczas śniadania wielkanocnego(...)sera mascarpone • 3 łyżki cukru pudru • kwiaty jadalne – bratki • jajeczka czekoladowe – migdały w czekoladzie Wykonanie : Rozczyn drożdżowy • W miseczce pokruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę, ciepłe mleko i jogurt. Wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe • Jajka roztrzepać z cukrem, dodać mąkę, sól, ciepłe mleko i rozczyn
To co kochamBabki, babeczki mam dla Was świetną babę ;) Szybciutko się z nią uporaliśmy , bo wyglądała mega apetycznie i pachniała , ach jak ona pachniała :) Sama poezja :) Poczujcie się
Słodkości i nie tylkoadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Macie ochotę na coś słodkiego? Babeczki bananowe z nadzieniem czekoladowym będą idealnym wyborem! Ich przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Sprawdźcie sami! Domowe babeczki bananowe z nadzieniem czekoladowym to prawdziwy raj dla podniebienia. Możemy je zabrać ze sobą do szkoły czy pracy, a także rozkoszować się ich smakiem podczas popołudniowej kawy. Babeczki bananowe sprawdzą się świetnie także(...)foremki. Przelej ciasto do każdej foremki. Piecz 20 min w nagrzanym piekarniku, temperatura 180°, grzanie góra/dół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czekoladę mleczną połam na kostki. Rozpuść razem z śmietaną w kąpieli wodnej. Całość dokładnie wymieszaj. Upieczone muffiny pozostaw do ostygnięcia. Przy pomocy drewnianej/plastikowej łyżki wykonaj otwory w babeczkach (tak jak na zdjęciu). W otwory przelej nadzienie czekoladowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Przepiski.plciasta na zimno z owocami sięgamy wyjątkowo chętnie. A hitem takich ciast jest z pewnością sernik na zimno z truskawkami, taki z galaretką i mnóstwem owoców. Mój sernik na górze nie jest doskonały, ale dodałam na górę tak dużo truskawek, że galaretka mi została. Dlatego nieco bardziej ją schłodziłam i kiedy już zaczęła się zsiadać, uzupełniłam moją górę ciasta. Dzięki(...)success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: sernik tradycyjny sernik z jagodami sernik z brzoskwiniami sernik z borówkami sernik z malinami sernik z kajmakiem blok czekoladowy Pyszny sernik z bezą Sernik z bezą Sernik z solonym karmelem Sernik pomarańczowy Sernik z rodzynkami Sernik
nietylkopasta.plcukru karmel: po 250 g cukru trzcinowego jasnego i masła 100 ml guinnessa 300 ml śmietany 36 % czekoladowa polewa: 300 g dobrej gorzkiej czekolady 30 g masła Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Foremkę o wielkości 20 na 30 cm smarujemy masłem. Składniki ciasto zagniatamy na kruszonkę a następnie dolewając zimnej wody na zwarte ciasto. Ciastem wylepiamy foremkę. Nakłuwamy ciasto widelcem
Dzieje kuchennej Wiewióryposypać cukrem pudrem i udekorować wg uznania. (Użyłam mi in.: mikro kropli truskawkowej oraz ołówków czekoladowych Twister Marble z Cukieterii .) (*) Czas ten może być dłuższy/krótszy nawet o 10 minut. Zależy to od kuchenki i gazu. Dlatego należy obserwować ciasto i dopilnować, aby za mocno nie zarumieniło się. W każdym bądź razie - wierzch ciasta powinien być lekko
Di gotujedrugim mokre. Mokre wlewamy do suchych. Mieszamy. Dorzucamy pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie i ponownie mieszamy. Ciasto wlewamy do foremek. Wierzch każdej muffinki delikatnie posypujemy cynamonem. Pieczemy ok. 20-30 minut w 180 stopniach C. Po ostygnięciu możemy nasze słodkości polać czekoladowym sosem :) Nie lubię wypadać z rytmu. Nie lubię pałać entuzjazmem tylko przez
Weganizm infantylnyskusi na coś słodkiego w weekend? Wszak mamy karnawał:) Ptysie z kremem orzechowym Składniki (na 20-25 sztuk): ciasto: 125ml wody 125ml mleka 1/4 łyżeczki soli 100g masła 150g mąki 4 jajka krem: 200ml śmietanki 30% 200g mascarpone 2 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego (typu nutella) 1 orzechowy wafel w czekoladzie (lub 2 łyżki drobno posiekanych prażonych orzechów laskowych) dekoracja: 100g(...)laskowych Do rondla wlać wodę, mleko, dodać sól i pokrojone w kostkę masło, zagotować, żeby masło się rozpuściło. Rondel zdjąć z ognia, jednym ruchem wsypać mąkę, wymieszać, aż ciasto stanie się gładkie. Rondel z powrotem umieścić nad ogniem, ciasto mieszać, aż na dnie rondla pojawi się aksamitna warstwa ciasta, a samo ciasto uformuje kulę (ok 2-3 minuty). Ciasto
Obiad gotowyzmielić, dodać mąkę i sodę zagnieść ciasto. Piekarnik rozgrzać do 160 st. grzałka góra-dół. Ciasto podzielić na 5 równych części. Na papierze po pieczenia narysować prostokąt o wymiarach spodu naszej formy do pieczenia: u mnie 17 na 27 cm. Ciasto rozwałkować na wymiar narysowanego prostokąta lekko podsypując mąką. Papier z blatem ciasta przełożyć na blaszkę od piekarnika. Każdy blat(...)przygotować polewę czekoladową. Polewa czekoladowa: 1 łyżeczka agar agar 50 g gorzkiej czekolady 150 g mleka roślinnego Mleko i agar umieścić w garnuszku. Zagotować, gotować 2-3 min od czasu do czasu mieszając. Wyłączyć gaz. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2-3 min, wymieszać, lekko przestudzić, tak aby czekolada zaczęła lekko gęstnieć. Przelać do rękawa cukierniczego, wyjąć ciasto z lodówki
moj przepis nazmielić, dodać mąkę i sodę zagnieść ciasto. Piekarnik rozgrzać do 160 st. grzałka góra-dół. Ciasto podzielić na 5 równych części. Na papierze po pieczenia narysować prostokąt o wymiarach spodu naszej formy do pieczenia: u mnie 17 na 27 cm. Ciasto rozwałkować na wymiar narysowanego prostokąta lekko podsypując mąką. Papier z blatem ciasta przełożyć na blaszkę od piekarnika. Każdy blat(...)przygotować polewę czekoladową. Polewa czekoladowa: 1 łyżeczka agar agar 50 g gorzkiej czekolady 150 g mleka roślinnego Mleko i agar umieścić w garnuszku. Zagotować, gotować 2-3 min od czasu do czasu mieszając. Wyłączyć gaz. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2-3 min, wymieszać, lekko przestudzić, tak aby czekolada zaczęła lekko gęstnieć. Przelać do rękawa cukierniczego, wyjąć ciasto z lodówki
moj przepis nazmielić, dodać mąkę i sodę zagnieść ciasto. Piekarnik rozgrzać do 160 st. grzałka góra-dół. Ciasto podzielić na 5 równych części. Na papierze po pieczenia narysować prostokąt o wymiarach spodu naszej formy do pieczenia: u mnie 17 na 27 cm. Ciasto rozwałkować na wymiar narysowanego prostokąta lekko podsypując mąką. Papier z blatem ciasta przełożyć na blaszkę od piekarnika. Każdy blat(...)przygotować polewę czekoladową. Polewa czekoladowa: 1 łyżeczka agar agar 50 g gorzkiej czekolady 150 g mleka roślinnego Mleko i agar umieścić w garnuszku. Zagotować, gotować 2-3 min od czasu do czasu mieszając. Wyłączyć gaz. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2-3 min, wymieszać, lekko przestudzić, tak aby czekolada zaczęła lekko gęstnieć. Przelać do rękawa cukierniczego, wyjąć ciasto z lodówki
moj przepis napieczenia, ułożyć pierwszy blat, wyłożyć 1/4 kremu, następnie ułożyć kolejne blaty, wyłożyć kolejne części kremu. Ostatniego blatu nie smarować kremem. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, po to aby krem jaglany zastygł. Po tym czasie przygotować polewę czekoladową. Polewa czekoladowa: 1 łyżeczka agar agar 50 g gorzkiej czekolady 150 g mleka roślinnego Mleko i agar umieścić w garnuszku. Zagotować
moj przepis naCiastko z mikrofali? W 5 minut? Puszyste i bardzo czekoladowe? Trzy razy TAK! Jak powstają takie pyszności? Przez przypadek ;) Pewnego ranka zamiast smażyć postanowiłam zapiec ciasto w mikrofali... urosło, zrobiło się puszyste, a po przekrojeniu cudownie pachniało przyprawą korzenną. Chyba nie ma nic lepszego na jesienne poranki niż zapach cynamonu, piernika (świąt?) :) Składniki: 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wystarczy zmiksować i przelać do miseczki (takiej, która wytrzyma grzanie w mikrofali - odradzam kamionki). Piec ok 3-4 minuty, w zależności od mocy urządzenia. Podawać z kremem śliwkowo-czekoladowym (powidła + kakao = <3 ). Dodatkowo pokroiłam batonik białkowy o smaku żurawinowym. Smacznego
Chocolate Muffin Blog