masz dużo czasu na przygotowanie ciasta. W 5 minut możesz cieszyć się smakiem domowego wypieku, który zachwyci Twoje podniebienie i oczaruje gości. Ciasto z jogurtem greckim – jakie ma zalety? Ciasto z jogurtem greckim ma wiele zalet, oto kilka z nich: Wilgotność: Jogurt grecki sprawia, że ciasto jest wilgotne i puszyste. Dodatkowo ciasto z jogurtem greckim zachowuje świeżość na dłużej(...)całość wymieszaj. Gotowe ciasto przełóż do formy (proporcje są na formę o śr. 24 cm). Na wierzch ciasta rozłóż 100-150 g pokrojonych owoców. Ciasto piecz około 35 minut w 180 stopniach Celsjusza. Upieczone ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru. Sprawdź inne przepisy na ciasta – https://viagusto.pl/category/przepisy/rodzaj-dania/ciasta/ Bądź
Via Gustobabkowa 22 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, wlać ciasto do formy marcepan pokroić na kawałeczki i powkładać do ciasta piec w 180 C około 60 minut, do suchego patyczka, wystudzoną babkę wyłożyć na talerz opakowanie polewy czekoladowej białej rozpuścić w kąpieli wodnej z 1 łyżką śmietany gęstej, polewa będzie lśniąca i nie pęka, polać babkę polewą i przystroić
W Mojej Kuchni LubięNieoficjalnie nazywany jest mostem samobójców... Teraz odpowiedzi na kilka pytań :) * Co jedliśmy? No cóż, przede wszystkim nie żałowaliśmy sobie tortów i ciast ;) Poniżej galeria większości słodkich smakołyków, których próbowaliśmy. Tort Sachera zjedzony w okolicach Mostu Małgorzaty. Pyszny, czekoladowy, ale bardzo ciężki. Tort Esterházy Odwiedziliśmy również Cafe Central, wychwalaną przez wiele osób. Dobre ciastka, pyszna kawa i ładny wystrój, zdecydowanie(...)jest księgarnia w której zaopatrzyłam się w książkę z przepisami. Był też tam spory wybór pamiątek i ciekawych win w przystępnych cenach. Spróbowaliśmy też langosza, którym wszyscy się zachwycają... Ciasto smażone na głębokim tłuszczu polane śmietaną i serem, nie rozumiem tej fascynacji ;). Jeśli jednak smakuje wam to ciasto, zapraszam serdecznie do Szczecina na paszteciki. Ciasto mam wrażenie, że jest takie
Corner With RecipesNazwa ciasta jest nieco myląca...już tłumaczę dlaczego :) w przepisie na sernik używamy jedynie serka mascarpone, śmietany 18%, śmietany kremówki i masła orzechowego :) Polecam bardzo ten przepis. Nam smakował wyśmienicie ...niezwykle delikatny, pyszny orzechowy smak, polany polewą kajmakową i czekoladową.....pychota <3 Piekłam po raz pierwszy...ale jedno jest pewne :) nie po raz ostatni ;) Wymiary tortownicy : średnica(...)godz. w temp. 175 C w kąpieli wodnej ( do dużej blachy piekarniczej, nalałam wodę, foremkę z ciastem włożyłam do wody ( należy zwrócić uwagę na to, aby woda nie wlała się pod formę - ja mam z odpinanym dnem). Polewa kajmakowa i czekoladowa 80 g kremówki podgrzewamy w garnku. Czekoladę łamiemy na małe kosteczki i wrzucamy do kremówki. Mieszamy aby powstał, gładki
Różne smaki w kuchniNazwa ciasta jest nieco myląca...już tłumaczę dlaczego :) w przepisie na sernik używamy jedynie serka mascarpone, śmietany 18%, śmietany kremówki i masła orzechowego :) Polecam bardzo ten przepis. Nam smakował wyśmienicie ...niezwykle delikatny, pyszny orzechowy smak, polany polewą kajmakową i czekoladową.....pychota <3 Piekłam po raz pierwszy...ale jedno jest pewne :) nie po raz ostatni ;) Wymiary tortownicy : średnica(...)godz. w temp. 175 C w kąpieli wodnej ( do dużej blachy piekarniczej, nalałam wodę, foremkę z ciastem włożyłam do wody ( należy zwrócić uwagę na to, aby woda nie wlała się pod formę - ja mam z odpinanym dnem). Polewa kajmakowa i czekoladowa 80 g kremówki podgrzewamy w garnku. Czekoladę łamiemy na małe kosteczki i wrzucamy do kremówki. Mieszamy aby powstał, gładki
Słodkości i nie tylkoBożego Narodzenia . Puszyste , delikatne , wilgotne ciasto drożdżowe wraz z pełną bakalii masą makową to idealne połączenie, które musi się pojawić na wigilijnym stole. Drożdżowa gwiazda z makiem – pyszne ciasto na Święta Makowiec to jedno z tych ciast, obok sernika i piernika, które obowiązkowo musi pojawić się podczas Świąt Bożego Narodzenia . Najczęściej ciasto drożdżowe ciasto z makiem podaje się(...)ciasto jest bardzo elastyczne, mięsiste, a jednocześnie puszyste. Składniki w temperaturze pokojowej . Absolutnie kluczowa zasada przy cieście drożdżowym. Zawsze wyjmujcie wszystkie składniki z lodówki – zwłaszcza jajka – na min. 1-2 godziny przed przygotowywaniem ciasta. Cierpliwe zagniatanie . Żeby gluten mógł wykonać swoją robotę, najpierw my musimy zrobić swoją. Puszyste, sprężyste, miękkie ciasto uzyskamy tylko wtedy, gdy dobrze je zagnieciemy. Mikserem planetarnym
Na-talerzu.plżółtka, olejek rumowy lub migdałowy i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne przez 8–10 minut. Wyrastanie ciasta . Uformuj ciasto w kulę, przykryj misę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90 minut. . Powinno podwoić swoją objętość. Przygotowanie makowca . Wyjmij ciasto na stolnicę i podziel na dwie części. Jedną przykryj ściereczką(...)makowego na rozwałkowanym cieście, pozostawiając około 1,5 cm wolnej od każdego z brzegów. Jak zwijać makowiec? Zwiń ciasto w roladę. Końcówki podłóż pod spód. Zawiń makowiec w papier do pieczenia, pozostawiając około 1,5 cm wolnego miejsca między papierem a ciastem, ponieważ w trakcie pieczenia ciasto urośnie. W ten sam sposób przygotuj drugi makowiec. Pieczenie ciasta . Wstaw makowce
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTorty to zdecydowanie jeden z najważniejszych elementów urodzin. To mój pierwszy tort typu naked. Zdecydowanie jeden z ulubionych, bardzo czekoladowych z delikatnym malinowym wnętrzem. I wiecie co w nim uwielbiam? Uwielbiam to, że prostota dekoracji jest taka ujmująca. Z jednego biszkoptu bez problemu możemy zrobić 3 blaty (średnica 19 cm). Spróbujcie :) Składniki na biszkopt (przelicznik na mały tort(...)powstała masa była lśniąca. W momencie kiedy osiągniemy taki efekt pojedynczo dodajemy żółtka (miksujemy je razem przez około 30-40 sekund). Kiedy wszystkie jajka zostaną połączone przesiewamy do ciasta wymieszaną mąkę i kakao, tym razem jednak nie miksując a delikatnie łącząc wszystko drewniana szpatułką. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy i wkładamy do rozgrzanego do 165 stopni piekarnika
ChilliJemymojego dzieciństwa. Czekolada, chrupiące ciasteczka, delikatny posmak rodzynek i żurawiny to smak, którego się nie zapomina. Szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto pozwala przy małej czarnej z najbliższymi powspominać stare, dobre czasy. Wszystko się zmienia, a smak czekoladowego hitu pozostaje ten sam. Składniki: 500g mleka w proszku 200g masła extra 150ml wody 5 łyżek kakao 100g mlecznej czekolady 210g cukru(...)100g suszonej żurawiny 100g rodzynek 150g herbatników 35g draże czekoladowe w kolorowej otoczce olej Wykonanie: 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W rondelku zagotować wodę, dodać pokrojone na kawałki masło i cukier, całość rozpuścić do uzyskania płynnej konsystencji. Do miski wsypać mleko w proszku, kakao, wlać rozpuszczone masło z cukrem oraz czekoladę. Całość wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Następnie
Szalona Kuchnia Ewelinycały mój czas i energię. Rozmyślając o jakimś szybkim cieście, wymyśliłam sernik gotowany. Szybki, prosty i smaczny zarazem. W całym tym gotowaniu było jeszcze jedno ale, okazało się, że w domu mam tylko budyń czekoladowy i nawet nie mam mąki ziemniaczanej. Mój serniczek zamiast pomarańczowy od dyni, wyszedł brązowy(...)wykładamy folią spożywczą. Na dno wykładamy warstwę herbatników, wylewamy gorącą masę. Przykrywamy ciastkami. polewa czekoladowa: W miseczce zanurzonej we wrzątku rozpuszczamy masło i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy aby się rozpuściła i połączyła z masłem. Wylewamy polewę na ciastka i dekorujemy orzeszkami arachidowymi. Ciasto chłodzimy w lodówce przez kilka godzin minimum 3-4. Inspiracja zaczerpnięta z bloga Beaty
Życie zaczyna się w kuchnilekko kwaskowatym, które świetnie się ze sobą komponują i tworzą niesamowity efekt końcowy. Przepis i przygotowanie ciasta jest bajecznie proste z pewnością uda się wszystkim amatorom słodkości oraz serka mascarpone . składniki na tortownicę 23 cm 200 g krakersów 200 g kremu czekoladowego ( typu Nutella) 330 ml śmietany 30% 500 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru 2 opakowania(...)kruszymy w dłoniach ( tak aby żeby uzyskać fajną chrupkość spodu ). Do ciastek dodajemy krem czekoladowy i całość dokładnie ze sobą łączymy a następnie gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy, delikatnie dociskając łyżką. Tak przygotowany spód ciasta wstawiamy na pół godziny do lodówki. Do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy
Smakowite Daniaśmietanki 30 % 6 jajek 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki wrzątku 1/2 szkl. cukru 1 budyń czekoladowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Polewa: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1/2 tabliczki czekolady białej wiśnie z syropu Sposób przygotowania: Spód: Składniki ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy na wielkość tortownicy (26cm), nakłuwamy widelcem i zapiekamy około 20-25 minut w 180 stopniach
Kolorowy Przepisownikwiecie ( bo już powtarzałam miliony razy ;) ) uwielbiam ciasta budyniowe!Na zimno … na ciepło …. z owocami i bez … wszystkie!Gościły już u mnie : Budyniowe z truskawkami i galaretką Budyniowe z rabarbarem i kruszonką Czekoladowe kratery z kremem budyniowym Miętusek z kremem miętowo – budyniowym i wiele wiele innych , które nie tylko smakowały rewelacyjnie , ale i pięknie wyglądały!Dziś
Ostra na SłodkoCiasto barbórkowe to kolejne ciasto s. Anastazji i kolejne udane.Ma w sobie to wszystko co lubi mój mąż : galaretkę i masę czekoladową. Muszę przyznać,ze to połączenie jest ciekawe i bardzo smaczne.Serdecznie Wam polecam. Biszkopt ciemny: 6 jajek 3\4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2- 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić(...)pół : 1/2 l śmietany ubić,dodać 3 łyżki cukru pudru oraz 2 łyżeczki kakao. 2 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody - wystudzoną połączyć z masą czekoladową. Podobnie postąpić z drugą śmietaną i resztą składników. Gdy biszkopt jest już zimny należy go nasączyć,wylać tężejącą galaretkę z jednego naczynia.Wsadzić do lodówki,w tym czasie ubić połowę
Niespełnione zdolności kulinarnecrème pâtissière (przygotowanego wcześniej z powyższych składników, prawdopodobnie będzie go trochę więcej)200 g masła, w temperaturze pokojowej200 g kremu czekoladowego migdałowo-orzechowego (ja użyłam Nutelli)DODATKOWO:3-4 łyzki uprażonych na patelni płatków migdałowychWYKONANIE:CIASTO PARZONE:W garnuszku z grubym dnem zagotuj wodę i masło.Na gotującą się wodę wsyp mąkę pszenną, cały czas energicznie mieszając drewnianą łyżką
Słodko-Słony Świat Ilony