ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:781/1038)

Pampuchy drożdżowe z sosem wiśniowym 174

było bardzo dużo otworów odprowadzających powietrze. Pampuchy muszą się dobrze uparować, także niewskazane jest również podnoszenie pokrywki (do czego mam zboczenie ), aby para nam nie uciekła. Przepis na pampuchy drożdżowe Drukuj przepis Porcji: 10-12 Czas gotowania: 2 godziny Składniki 22 g drożdży 100 g cukru 150 ml mleka 3,2% 1 opakowanie cukry wanilinowego 300 g mąki pszennej tortowej(...)powstałą mieszankę. Rozrabiamy i odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. 3 Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy do niego pozostałą część mąki oraz roztopione masło. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość. 4 Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 części i wyrabiamy z niego pampuchy. Kładziemy je na ściereczce, aby jeszcze trochę podrosły. 5 Na dno garnka wlewamy

Kuchnia Bazylii
Drożdżówki Z Twarogiem I Duszonymi Jabłkami 90

Bułeczki nie wychodzą bardzo duże, ale są duża ilość nadzienia sprawia że tak wyglądają ;) Składniki na 8-9 drożdżówek zaczyn: 16 g drożdży świeżych 1/3 szkl

Gotowanie...to proste !
Paluchy Chlebowe 84

Kolejna propozycja domowej przekąski do pogryzania w czasie meczy czy po prostu do filmu czy serialu ;) Składniki na 1 blachę zaczyn : 7 g drożdży 70 ml

Gotowanie...to proste !
Chleb nr 3: pszenno-gryczany chleb drożdżowy z suszonymi owocami 84

misce umieść wszystkie składniki na chleb. Dokładnie wszystko wymieszaj. Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą, ale przykrycie miski czystą szmatką też będzie ok. Ciasto po około 2 godzinach powinno zwiększyć dwukrotnie swoją objętość. Nabierze też tekstury. Przełóż ciasto do średniej wielkości keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. I pozostaw chociaż na pół godziny do ponownego wyrastania. Osiągnie w 90% już docelową wysokość(...)piekarnik do 180-190 C. I piecz chleb na środkowej półce piekarnika (bez termoobiegu) przez 45-50 minut.         Artykuł Chleb nr 3: pszenno-gryczany chleb drożdżowy z suszonymi owocami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Focaccia z pomidorami suszonymi i rozmarynem 112

Focaccia - potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami polanego

Moje Małe Czarowanie
Orkiszowe drożdżówki z truskawkami i żurawiną 124

Tym razem na blogu prezentuję nieco inną niż zwykle wersję drożdżówek- na bazie mąki orkiszowej. Dodatki to świeże truskawki i suszona żurawina. Udało mi się kupić

Wrzosowa Polana
Miodowe bułeczki z serowo- jaglanym farszem 256

Pomysł mojej chrześnicy a nasze wspólne wykonanie. Całą drogę, idąc do mnie, zastanawiała się co dzisiaj upieczemy. W ostateczności wyszły nam takie pyszne, nadziewane bułeczki. Składniki

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pączki z musem jabłkowym i cynamonowym lukrem. 222

      Karnawał w pełni, a ja mam wolne, więc smażę pączki ;p Dziś kolejna odsłona tych krągłych pyszności, a mianowicie kardamonowe pączki z nadzieniem

Rozpustne gotowanie
Pizza na grubym spodzie 177

To była pierwsza pizza jaką zrobiłam;)) Później przerzuciliśmy się na pizzę o cienkim spodzie, jednak ostatnio często wracam do tego starego, sprawdzonego przepisu. Taka pizza to

Z miłości do słodkości
Tureckie bułeczki-Wypiekanie na śniadanie 161

Przepis na bułeczki opracowany przez  Tatter  w oparciu o  przepis Dorotus  był propozycją Małgosi w Wypiekaniu na śniadanie..Bułeczki są proste w

Moje domowe kucharzenie
Bułki z suszonymi pomidorami 118

połączyło się z pomidorami, uformowałam je w kulę, włożyłam do miski i nakryłam bawełnianą ściereczką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Miskę odstawiłam na około godzinę, żeby ciasto wyrosło. Po tym czasie ciasto wyłożyłam na stolnicę podsypaną mąką. Podzieliłam je na sześć mniej więcej równych części. Każdą część skręciłam wokół siebie, tworząc taki świderek. Tak uformowane bułeczki przełożyłam na blachę wyłożoną papierem(...)sprawą pomidorów suszonych są bardziej wilgotne w środku i dłużej zachowują świeżość. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na słone wypieki, np.: paluchy drożdżowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/paluchy-drozdzowe.html), domowe bułki do hot dogów (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/buki-do-hot-dogow.html), bagietki czosnkowo - serowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/bagietki-czosnkowo-serowe.html), bagietki czosnkowo - ziołowe (link

Waniliowe Improwizacje
Chleb ze śliwkami pszenno-żytni 110

domowy chleb to taki mały projekt, którego trzeba doglądać i pielęgnować. Osobiście uwielbiam patrzeć jak kilka prostych składników zamienia się w coś tak niesamowitego. Do tego obserwowanie, jak takie ciasto wyrasta to już dodatkowa porcja magii. Dziś mam dla was przepis na banalnie prosty chleb ze śliwkami. Robi się go na drożdżach, więc nie musicie się zajmować przygotowaniem zakwasu. Wystarczy(...)takim naczyniem, chleb ze śliwkami możecie upiec w tradycyjny sposób. Efekt też będzie rewelacyjny! Przepis na pszenno-żytni chleb ze śliwkami Składniki na pszenno-żytni chleb ze śliwkami: Zaczyn drożdżowy: 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki 25 g świeżych drożdży 3-4 łyżki ciepłej wody Chleb: 150 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej razowej garść suszonych śliwek płaska łyżeczka

okolicepalnika.pl
RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI 140

sytuacji panującej naokoło Nas. Aromat smażonych szybko przywołał do kuchni synów, którzy uwielbiają je na ciepło, obficie posypane cukrem pudrem. I choć nie od dziś wiadomo , że ciepłe drożdżowe nie jest zbyt zdrowo jeść, to nigdy nie możemy się oprzeć i doczekać,aż całkowicie wystygną.  Składniki: 3 szklanki mąki 30 g drożdży 1,5 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki(...)cieple miejsce, aby podrosło.  * Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajko, zaczyn, resztę mleka oraz obrane, pokrojone w kosteczkę jabłka. Dobrze mieszamy. * Rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy porcje ciasta, kładziemy na olej, smażymy na rumiano  z obu stron.  * Gotowe posypujemy cukrem pudrem

Z Majeczką w kuchni
Placek piernikowy z serem – kuchnia podkarpacka 109

kruche. Pieczemy nawet przekładańce drożdżowe, które składane są w całość jeszcze przed upieczeniem. A przekładamy zazwyczaj gorącymi jabłkami, smażonym lub gotowanym serem, utartym makiem, rzadziej gorącymi lub zimnymi masami. Dzisiaj proponuję Wam placek przekładany z Ostrów Tuszowskich (gmina Cmolas), który wyróżnia się na tle pozostałych regionalnych przekładańców nietypowym połączeniem typowych smaków. I zapewniam, że ciasto piernikowe przełożone gorącą masą serową

Trzeci talerz
Drożdżowa choinka z kapustą i grzybami 136

Drożdżowa choinka z kapustą i grzybami idealnie będzie pasować do czerwonego barszczu. W dodatku takie podanie pasztecików będzie się rewelacyjnie prezentować na świątecznym stole. Osobiście uwielbiam takie smaki. Choinkę można oczywiście udekorować wedle uznania natką pietruszki, koperkiem lub dowolną mieszanką przypraw. Ja postawiłam na prostotę, czyli sezam i mak. SKŁADNIKI Ciasto: 30 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka

Passions hobbies life
Rogal-love ciasto drożdżowe z masłem orzechowym i migdałami 134

mąki tortowej do drożdżowych wypieków, 20 g świeżych drożdży do słodkich wypieków, 150 g ciepłego mleka, 80 g cukru, 50 g roztopionego masła, 2 małe jajka, ponadto: 100 g masła orzechowego, 1-2 łyżki cukru trzcinowego, 1 garść płatków migdałowych, 1 białko, cukier, skórki pomarańczowe kandyzowane, bakalie. Przygotowanie: Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w mleku, mieszamy

Moniki Smakołyki
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem 111

Pyszne, baaardzo mięciutkie, delikatne drożdżowe rogaliki, no po prostu idealne! U mnie z nadzieniem z czekolady oraz dżemu truskawkowego, ale można użyć innego dowolnego :) Składniki na 24 rogaliki: 3/4 szklanki letniego (nie gorącego!) mleka ok. 40 g świeżych drożdży 350-400 g mąki pszennej szczypta soli 4 duże łyżki cukru 1 jajko (żółtko do ciasta, a białko do posmarowania rogalików

Simply Food
Pieczone pierożki z kapustą z grochem, świetne na Wigilię 139

zamknąć tą kapuścianą rozpustę w drożdżowe pierożki-bułeczki. Potrzebne składniki na około 40-50 średniej wielkości pierożków to: Na farsz: 250 g grochu (połówek) 6 średnich ziemniaków 300 g kiszonej kapusty (po lekkim odciśnięciu soku) duża cebula olej 50 g masła dwie łyżeczki majeranku łyżeczka lubczyku szczypta kminu rzymskiego łyżeczka czarnego pieprzu sól Na ciasto: około 400 g mąki pszennej

Pichceniomania
Indyjskie pieczywo – chlebki naan 274

nawet jako alternatywę dla drożdżowego spodu od pizzy. Możliwości jest mnóstwo – wystarczy znaleźć własny ulubiony sposób na jedzenie naan.   Naan tradycyjnie wypiekany jest w opalanych drewnem piecach tandoor – ale z powodzeniem można go zrobić na patelni, na kuchence. Tekstura tego pieczywa jest dosyć specyficzna: skórka jest jasna, krucha, chrupiąca, z przypieczonymi mocno zwęglonymi fragmentami ciasta. Środek natomiast powinien być

Karo in the Kitchen
Sałatka w rurkach 289

rurki drożdżowe..i pomyślałam ..a może tak napełnić rurki sałatką..no i są tak jakby marchewki nadziewane... 500 g mąki  250 ml wody  2 łyżeczki soli  2 łyżeczki cukru  2 łyżki oleju  6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych)  żółtko do posmarowania Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez

Moje domowe kucharzenie