ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:773/1038)

babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową... 77

ciasto 8 minut. Rodzynki zalać gorącą wodą na 3 minuty i wylać na sitko aby dobrze odciekły z wody. Wsypać do ciasta i 3/4 z pudełeczka skórki pomarańczowej i wyrabiać z 1 minutę, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Forma do babki z kominkiem silikonowa 24 cm, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch ciasta(...)nakryć form talerzem, odwrócić i zdjąć formę. Czekoladę połamaną stopić w garnuszku, dodać gęstej śmietany i wymieszać, od razu polać polewą babkę i posypać resztą skórki pomarańczowej kandyzowanej - babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową jest bardzo smaczna na każdą okazję i bez okazji.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Babki Wielkanocne - 4 pyszne inspiracje 101

Cynowa, pomarańczowa, kakaowa czy ekspresowa- dwukolorowa? Którą wybierasz?  U nas w tym roku ekspresowa - dwukolorowa - bo mam w domu wszystko do jej przygotowania :)  PRZEPISY

Moje Kuchenne Rewelacje
NOCNY CHLEB Z GARA ŻELIWNEGO 147

Przepyszny i cudowny chleb z gara żeliwnego, łatwy do zrobienia. Polecam początkującym piekarzom domowym ;-). Chleb ma piękną strukturę miąższu, jest lekki i ma cudowny smak, dzięki

SMYKWKUCHNI
Jagodzianki 142

drożdżowe z JAGODAMI! -Co na zatrucia? Składniki: 3 szkl. mąki (ja użyłam orkiszowej typ 700) 20g drożdży ok. 0,5 szkl. cukru ok. 320ml słodkiej śmietanki 12% ok. 40-50g masła jagody Przygotowanie:       Drożdże plus cukier rozpuszczamy w kilku łyżkach letniej wody. Dodajemy mąkę i małymi porcjami wlewamy letnią śmietankę cały czas wyrabiając ciasto

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Stromboli z trzema serami i wędzonym kurczakiem 181

Pizzę możemy podać w różnorodnych formach. U mnie zagościła w formie zaplecionego warkocza z ciekawym farszem. Przyznam było bardzo serowo. Wszystkie składniki pasowały do siebie idealnie

VioletoweKucharzenie
Bułeczki z jagodami i kruszonką wg Aleex 115

puszyste bułeczki drożdżowe z jagodami i kruszonką. Zainspirował mnie przepis z bloga „okiem mamy”, ale wprowadziłam do niego swoje modyfikacje. Jakoś ustałam przy piekarniku, który normalni ludzie w te upały omijają szerokim łukiem. I wiecie co? Warto było, bo bułeczki udały się znakomicie. Polecam , choć może pieczenie zaplanujcie wczesnym rankiem, gdy upał jeszcze nie dokucza. Składniki: Ciasto: • 1 szklanka mleka

W mojej kuchni
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI 141

rogaliki drożdżowe , dawno ich nie robiłam , przyznam się szczerze , że nie umiem ich robić .  Udało mi się poprzez metodę prób i błędów zrobić fajny przepis na rogaliki , które robi się przyjemnie i łatwo. Polecam :) Zapraszam również do odwiedzenia i polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/  Będzie mi bardzo miło.  SKŁADNIKI NA 24 ROGALIKI : CIASTO: 3.5 szklanki

Gotowanie Patki
Chleb drożdżowy z farszem 162

nudnego. Chlebek drożdżowy z mlekiem zamiast wody i z dodatkowym akcentem w postaci farszu. Farsz iście resztkowy. Po mojej urodzinowej imprezie zostało mnóstwo napoczętych produktów, a że nie cierpię marnotrawstwa, to też wpadłam na pomysł wykorzystania kilku z nich do mojego farszu. Farsz prosty : Feta, czosnek i zielona papryka odrobina tymianku, pieprzu i gotowe.  Receptura na ciasto też

vaniliowoczekoladowa
CYNAMONOWE ZAWIJASY 146

Aby osłodzić sobie weekend przygotowałam cynamonowe zawijaski, niezwykle aromatyczne, maślane, z dużą ilością cynamonu. Trochę słodkości nie zaszkodzi - zajrzyjcie na stronę www.uczymyjakslodzic.pl i również zróbcie dla

słodki bratek
Zawijaski czosnkowe 190

paluchy drożdżowe czosnkowe. Ponieważ lubię takie wypieki  postanowiłam że wypiekę :) choć znowu dieta przedświąteczna pójdzie w odstawkę. Cieżko się powstrzymać od zjedzenia tak pachnącego, chrupiacego pieczywa. Jeśli ktoś zna sposób na takie pohamowanie swojego apetytu na takie zawijaski - proszę, niech napisze jak to zrobić. Zawijaski czosnkowe. Ponieważ nie wszyscy lubią z czosnkiem zrobiłam podwójną porcję ciasta i jedną zawinęłam

Gotuj Sam!
Parowańce z truskawkami 260

Sezon truskawkowy nadal trwa. Jak co roku, obowiązkowo, muszę przygotować parowańce z tymi owocami. W moim domu to już rytuał a zarazem wspomnienie z dzieciństwa. Uwielbiam

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Drożdżowe rogaliki dyniowe z pigwą, powidłami i makiem 185

Rogaliki drożdżowe z dodatkiem dynii są żółciutkie, mięciutkie i pyszne. Nadziewane dżemem pigwowym i powidłami śliwkowymi z własnej spiżarni, choć można je nadziać właściwie wszystkim. Bez nadzienia, posmarowane masłem lub ulubionym dżemem są również pyszne. Zaraz po upieczeniu można je zamrozić i mieć zawsze pod ręką świeże rogaliki na śniadanie lub podwieczorek. Z podanej porcji ciasta zrobisz 16 małych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jagodzianki. 167

ulubione bułeczki drożdżowe! Pamiętam, że jak byłam małą dziewczynką dziadek odbierał mnie ze szkoły i zawsze szliśmy do cukierni, na jagodzianki właśnie. Tego smaku z dzieciństwa chyba nie zapomnę nigdy. Kilka lat temu wybrałam się do tej samej cukierni, na te same jagodzianki. Kupiłam całą furę bułeczek, by podzielić się z bliskimi moim wspomnieniem i ... klapa! Ciasto jakieś takie bure

Rozpustne gotowanie
CEBULARZE LUBELSKIE 299

LUBELSKIE Czyli drozdzowe buleczki  z duszona cebula I makiem . Jedliscie kiedys takie ?? Ja jestem z Lubelszczyzny wiec dla mnie taki cebularz to nic specjalnego, ale znam wielu ludzi z innych czesci naszego kraju którzy w ogole o nich nie słyszeli a co dopiero probowali . Sa bardzo smaczne J a nizej podaje na nie przepis J SKLADNIKI: Ciasto

PychaDania
Bułeczki drożdżowe z serem i porzeczkami 149

bułeczkach twarogowo-drożdżowych. Już od kilku dni za mną chodziły i w końcu udało mi się je upiec. Gorzej ze zdjęciami - po każdym jedna znikała :) Bułeczki są puszyste i mokre od masy. Przez niewielką ilość cukru nawet orzeźwiające. Podane składniki są na 12 sztuk. Pakuję szybko to, co zostało i w drogę,na wakacje :) Miłego dnia! Ciasto 50 g świeżych

Pełny talerz