ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:765/1072)

Pełnoziarniste calzone z oscypkiem 194

Calzone z mąki orkiszowej pełnoziarnistej jest bardzo smaczne i zdrowe, doskonale się komponuje z pozostałymi składnikami. Składniki: Ciasto: 600 gram mąki orkiszowej razowej 1,5 szklanki

Bajeczna Kuchnia
przysmak gajowego 145

Drożdżowy placek z leśnymi grzybami i innymi dodatkami będzie doskonały na obiad lub kolację. Jego smak można wzbogacić sosem czosnkowym lub pomidorowym. *piekłam w foremce do tarty o średnicy 28 cm Składniki: na ciasto: 150 g mąki 10 g drożdży świeżych 90 ml letniej wody 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki cukru 3 łyżeczki oleju  na nadzienie: kilka plastrów mortadeli

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Francuskie gofry na początek. 150

sody oczyszczonej, bo jakoś nie mogłam nie dać xd ciekawe nie powiem, ciasto robi się trochę podobnie jak do eklerek, czy karpatki, może często nie będą u mnie gościć, bo wolę te chrupiące na zewnątrz i  miękkie w środku, a moim serem władają najbardziej te drożdżowe, ale na pewno warto spróbować :) Dobra aktualnie jestem w owocowym raju.. kochana

More food, love and dreams
Drożdżowe ślimaczki z marcepanem i rodzynkami 128

Drożdżowe ślimaczki u  Edysi wyglądają tak kusząco, że musiałam je koniecznie upiec. I powiem Wam, że tak jak wyglądają tak też smakują:) Są pyszne, mięciutkie i z marcepanem:)   Składniki na około 15 bułeczek: Ciasto: 500 g mąki pszennej; 50 g świeżych drożdży; 40 g cukru pudru; szczypta soli; 250 ml letniego mleka; 100 g rozpuszczonego masła; 2 jajka

In my kitchen
Donuts! 166

Na pączka nie czekam do Tłustego Czwartku. W ramach przygotowań, już dziś zawinęłam rękawy i wzięłam się za wyrób. Do przygotowania ciasta podeszłam niezbyt entuzjastycznie, bo

pink envelope
Drożdżówki z dżemem i kruszonką 157

Były  cebulaki  , a córce zachciało się takich bułeczek ale na słodko..tak więc nie pozostało nic innego tylko zagnieść ciasto , przynieść jakiś dżem z

Moje domowe kucharzenie
Estoński Kringel 113

Zainspirowana, myślałam że potrafię tak samo :) I nie dość, że nie udało mi się tak ładnie skręcić, to jeszcze to wspaniałe ciasto trochę przypaliłam. Przepis z

bistro mama
Bułeczki odrywane ..z bakaliami i dżemem 220

Pieczone kilka dni temu..razem z drożdżówką z bakaliami ..Czasem tak robię, że zwiększam proporcje ciasta..i wtedy robię dwa inne wypieki ale z tego samego

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki nadziewane czekoladą 200

Pyszne, mięciutkie rogaliki drożdżowe. Przepis Kajki znaleziony na MniamMniam.pl. Moja delikatna modyfikacja polegała jedynie na tym, że dałam więcej cukru (w oryginale 1/4 szklanki) oraz dodałam cukier wanilinowy. Chciałam aby rogaliki były słodkie i pachnące wanilią. Ciasto: 1 1/2 szkl. maślanki 4 szkl. mąki pszennej 42 g świeżych drożdży 1/2 szklanki cukru 1 duże jajko 1/2 łyżeczki soli 1/4 szklanki

Praktyczna pl
Chałka z białym serem i czerwoną porzeczką 292

czerwonych porzeczek i zastanawiałam się co z nimi zrobić. Decyzja padła na drożdżową chałkę nadziewaną masą serową i galaretką z czerwonej porzeczki. Chałka wyszła idealnie miękka i puszysta, dobrze wypieczona a słodko - kwaśny farsz doskonale współgrał z resztą. Idealna do zabrania na piknik i wycieczkę;))  Ciasto: 2 jajka,  szklanka ciepłej wody,  4,5 szklanki mąki pszennej

Z miłości do słodkości
Tsoureki - greckie pieczywo na Wielkanoc 208

nietypowe pieczywo, tradycyjny, grecki, wielkanocny chleb Tsoureki. Jest to miękki, słodki, drożdżowy chleb w postaci chałki lub obwarzanek z ugotowanymi na czerwono barwionymi jajkami, schowanymi między splotami chleba. Splot warkocza z 3 części symbolizuje Trójcę Świętą, podczas gdy czerwone jajka na twardo splecione w cieście symbolizują krew Chrystusa. Podobnie jak w wielu innych krajach, chleb ma znaczenie religijne. Z tego

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Małpi Chlebek 302

No cóż ... po zrobionym wczoraj ciachu zostały już tylko marne resztki. Ale nie  ma się co dziwić , bo smakuje obłędnie. Ciasta z cynamonem robiłam już

Malinowa Kawiarenka
Hibiskusowo Śliwkowy Mazurek 88

roku dziele się z Wami tym przepisem. Tarta jest naprawdę wyjątkowa w smaku za sprawą hibiskusa, nie za słodka, odświeżająca i idealna do przekąszenia pomiędzy serniczkami i babami drożdżowymi ;) Myślę że to ostatni przepis przed świętami dlatego już teraz chcę Wam życzyć Radosnych i Zdrowych Świąt Wielkiej Nocy 🐣 Składniki na blaszkę 30 x 10 cm Kruchy spód: 150 g mąki(...)pszennej pół na pół z krupczatką 2 i 1/2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 żółtko 100 g masła 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % (ewentualnie, jeśli ciasto nie chce się zagnieść) Masa: około 1/4 szkl śmietanki kremówki (szkl o pojemności 200 ml) 15 g suszonego hibiskusa 1 szkl mleka w proszku (szkl o pojemności

Gotowanie...to proste !
Panettone (najlepszy przepis) 228

Panettone chyba nikomu nie trzeba przedstawiać, co prawda wywodzi się z Mediolanu, ale i u nas w okresie świątecznym cieszy się dużą popularnością. Jest to przepyszna, wysoka, drożdżowa babka (a raczej baba) z dużą ilością bakalii. Przyznam, że długo szukałam odpowiedniego przepisu, tzn. mniej skomplikowanego,  bez konieczności użycia mąki manitoba, a jednocześnie dającego świetny efekt, zarówno pod względem smakowym(...)pomarańczowej/ cytrynowej (dałam 4 łyżki domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej, wersja domowa wydaje mi się bardziej intensywna) 3 i 3/4 szklanki mąki + kilka łyżek do obtoczenia rodzynek i podsypania ciasta 2/3 szklanki cukru pół łyżeczki drożdży instant szczypta soli odrobina skórki otartej z cytryny (pół łyżeczki) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 jajka 1 łyżka miodu 2/3 szklanki letniej wody

Domowa Cookierenka Agi
Leniwe pączki vel anielskie ruchańce 128

Tłusty Czwartek tuż za pasem więc dzisiaj przepis na łatwiejszą wersję pączków. Leniwe pączki nazywane też anielskimi ruchańcami są czymś pomiędzy tradycyjnymi pączkami, oponkami a drożdżowymi racuchami. Nazw mają wiele, ale jedno jest pewne, doskonale wpisują się w klimat karnawału i Ostatków. Czas przygotowania: 30 min Czas oczekiwania: 75 min Czas smażenia: 30 min   Składniki: (na dwa duże talerze(...)masę. Wlej rozpuszczone letnie masło i ponownie zmiksuj. Dodaj spirytus i zmiksuj aż się wchłonie. Dodaj pianę ubitą z białek i zmiksuj krótko na najwolniejszych obrotach miksera. Miskę z ciastem przykryj i odstaw na 60 min do wyrośnięcia. Olej rozgrzej do 175°C. Przygotuj dwie łyżki oraz kubek lub miseczkę z olejem do maczania w niej łyżek. Zamocz łyżki

Słodki Blog