Sernik adwokatowy z czekoladą na spodzie z czekoladowych ciasteczek. Wspaniały! O idealnej konsystencji - zbity, ale nie za twardy, kremowy i mokry ale nie rozwalający się. Lekko
Kto ugości moich gości?Bywają dni kiedy nie ma ochoty piec się ciasta lub nie ma lodówce potrzebnych składników wtedy na szybko robię taki oto deserek, który znika w mgnieniu
Amatorka kuchennaPrzepyszny tort bezowy z kremowym i puszystym musem czekoladowym, wiśniami w alkoholu i wspaniale kontrastującymi chrupiącymi orzechami. Składniki Blaty bezowe: 6 białek o temperaturze pokojowej 300g
Pyry na GazHej! Dziś prezentuje Wam kolejny przepis z książeczki "Czekoladowe radości". Nie jestem pewna czy tak powinny wyglądać makaroniki , bo jak dla mnie bardziej wyszły z tego
Cukier&PuderŁakoć wart wszelkich nerwów, których się nabawiłam podczas rozwałkowywania ciasta i przekładania go do tortownicy. Oj w myślach miałam tylko obelgi pod jego adresem. Ale jednak
Pudełko rozmaitościHiszpański jabłecznik to idealne ciasto na poprawę nastroju. Gdy je zobaczyłam od razu mnie uwiodło. Jest pyszne, wilgotne, mocno czekoladowe i na dodatek z jabłkami. Delikatnie pachnie cynamonem. Smakuje wyśmienicie w towarzystwie filiżanki ulubionej kawki. Częstujcie się. Hiszpański jabłecznik z kruszonką 4 jajka 550 g mąki 2 łyżki kakao 2 łyżki cynamonu 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 kg jabłek(...)cukru utrzeć mikserem na gładki krem, dodawać pojedynczo jajka nie przerywając miksowania. Pozostałą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, 1 łyżką cynamonu i kakao. Dodawać stopniowo do masy. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną lub bułką tartą. Wierzch wygładzić starannie łyżką i rozłożyć równomiernie cząstki jabłek. Następnie owoce posypać równomiernie kruszonką. Piec
Pieguskowa Kuchniajedno z moich ulubionych ciast piernikowych i często do niego wracam. Polecam serdecznie! Składniki: 3 szklanki mąki 2 niepełne szklanki cukru 2 szklanki mleka 37,5 dag masła lub margaryny 3 jajka 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 5 dag rodzynek 5 dag posiekanych orzechów włoskich przyprawa do pierników Sposób wykonania: 1. Mąkę przesiać(...)Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50-60 minut - do suchego patyczka. 5. Gotowy wystudzony piernik można polać polewą czekoladową, czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!!! Źródło: Ulubione ciasta Kasi
Kuchnia domowa Anipierwszy wzięłam udział w organizowanej przez Bożenę akcji “Ciasto na niedzielę”. Tym razem wspólnie piekłyśmy kubeczkowe ciasto jogurtowe. Z chęcią się przyłączyłam, bo to jedno z ulubionych mojej córki i kiedys bardzo często gościło w naszym domu. Znałam je pod inną nazwą „Siedem kubeczków”, ponieważ dokładnie 7 kubeczków ingrediencji potrzeba aby je upiec, nie licząc jajek i p.d.p. Kubeczkowe jogurtowe(...)ponieważ miarką jest kubeczek po jogurcie. Wesji jogurtowca jest bez liku; pysznie smakuje bez dodatków, posypane cukrem pudrem, z owocami czy czekoladowymi łezkami, z dodatkiem ulubionego likieru, przełożone kremem patissiere lub nutellą. Kubeczkowe jogurtowe z gruszkami, czyli ciasto siedem kubeczków Cytuję przepis (orygiał na blogu „Sweet dreams”) - 1 kubeczek 200 g jogurtu - 1 kubeczek oleju - 2 kubeczki cukru ( można
Mia Cucina Sofietacały czas miksując. Gdy już połączą się w gęstą masę, miksujemy całość na średnich obrotach, przez około 2 minuty. Gotowe ciasto wlewamy do średniej blaszki ( 20 cm / 23 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Pionowo, w kilku rzędach wciskamy w ciasto pokrojony batonik z marcepanem. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 - 190 stopni i pieczemy około 45 min, do suchego(...)zostać przecięty na dwa blaty i przełożony wybraną masą ( wówczas rezygnujcie z batonika marcepanowego ). Oczywiście można całość wykończyć grubą warstwą polewy czekoladowej. Ja z reguły pierniki ozdabiam i dopieszczam bardzo oszczędnie. Najistotniejszy dla mnie jest smak i struktura ciasta. Ta w tym wypieku w mym odczuciu rewelacyjna. A głównym atutem tego piernika, jest prostota jego wykonania. Można ponadto kroić
Kronika Piekarnikabudyń na krem i odstawić do przestudzenia. Babeczki robimy według przepisu.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wypełniamy foremki kolorowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Do każdej foremki wkładamy po kostce czekolady lub czekoladowe draże. Pieczemy 20-25 minut.Krem robimy według przepisu. Dzielimy na 3 części - małą, średnią i dużą. Do największej części
CiastkozercyCiasto kokosowa stracciatella to wyśmienite i proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia na herbatnikach . Delikatne, kremowe, z chrupiącymi kawałkami czekolady. Po prostu rozpływa się w ustach. Dzięki dodatkowi lekko kwaskowatego dżemu ciasto nie jest mdłe, gwarantuje ze zniknie z talerza w mgnieniu oka :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 400 gram maślanych herbatników, u mnie 1 duże podwójne opakowanie 250 gram(...)masy dodajemy 2/3 posiekanej czekolady po czym delikatnie mieszamy przy użyciu szpatułki do połączenia się składników. składanie ciasta: na dno blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy i rozprowadzamy 1/3 masy czekoladowo- kokosowej, przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Drugą warstwę herbatników smarujemy dżemem, na dżem kładziemy kolejną 1/3 część masy
Blog kulinarny S9.PLjajek 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g zmielonych orzeszków ziemnych 1 łyżka proszku do pieczenia Masa budyniowa kakaowa: 2 opakowania budyni czekoladowych 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 1 - 2 łyżki ciemnego kakao 1 olejek spirytusowy rumowy Dodatkowo: 0,5 słoika powideł że śliwki 6 kostek czekolady gorzkiej(...)dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować cienką warstwę powideł śliwkowych i wyłożyć 2/3 masy kakaowej. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, rozsmarować cienką warstwę powideł śliwkowych i rozsmarować pozostałym kremem ciasto wierzch i cienką warstwę kremu boki tortu. Na koniec w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladą i polać po kremie czekoladowym robiąc esy floresy
Ciastka - domowe słodkościjajka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła, rozpuszczonego i przestudzonego szczypta soli ulubione dodatki np. krem czekoladowy u mnie od Terravita Przygotowanie: Mleko podgrzać, dodać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia, ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Ciasto będzie dobrze się rozlewać na patelni po wstawieniu do lodówki na ok. 30-60 minut. Patelnie rozgrzać, nalać olej
Słodka Strefajajka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła, rozpuszczonego i przestudzonego szczypta soli ulubione dodatki np. krem czekoladowy u mnie od Terravita Przygotowanie: Mleko podgrzać, dodać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia, ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Ciasto będzie dobrze się rozlewać na patelni po wstawieniu do lodówki na ok. 30-60 minut. Patelnie rozgrzać, nalać olej
Słodka Strefamigdałowych od Helio posypka czekoladowa (u mnie płatki czekoladowe) dodatkowo - masło i kasza manna do oprószenia foremek Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, 2 żółtka, cukier, proszek do pieczenia i małą szczyptę soli. Całość szybko miksujemy do uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy 2 czubate łyżeczki gęstej śmietany 18% i zagniatamy ciasto ręko. Z ciasta powinnyśmy uformować kulę. Foremki (u mnie(...)masę przekładamy do żaroodpornej miseczki i podgrzewamy 30 sekund w mikrofalówce. Masa ma być miękka, ale nie mocno płynna. Ciasto smarujemy z wierzchu masą (około 1-11/3 łyżki). Na koniec każdy mały mazurek ozdabiamy wokół płatkami migdałowymi oraz czekoladową posypką (np. płatkami czekoladowymi). Podajemy. Smacznego * przepis i pomysł własny
Słodkie okruszki