ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:761/1072)

Kruche paszteciki z kapustą i grzybami 313

odstępach od siebie ponieważ trochę urosną podczas pieczenia. Postępujemy tak, aż do wyczerpania ciasta. Następnie smarujemy je z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Na pasztecikach robimy małe nacięcia *** *** Paszteciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 30 minut- do zrumienienia *** *** SMACZNEGO *** Polecam także: Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami Artykuł Kruche paszteciki z kapustą i grzybami pochodzi z serwisu Blog

Blog z Apetytem
Chleb z mąki pełnoziarnistej 235

mąki gryczanej – 1 łyżka soli – cały zaczyn 16 godzinny Przygotowanie : Przygotować zaczyn drożdżowy i odstawić na 12h-16h (najlepiej na całą noc). Rano lub na drugi dzień do miski wsypać dwa rodzaje mąk dodać łyżkę soli. Następnie cały zaczyn 16 h. Wyrobić ciasto ręcznie i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h do wyrośnięcia. Jeśli będzie

I LOVE LIFE
Jak zrobić lukier na pierniczki? 208

bardzo szybko i łatwo. Mamy trzy rodzaje lukru, jakim możemy lukrować pierniki, pierniczki, serniki, ciasta czy ciasteczka. Ten najbardziej pożądany bardzo biały i nie przeźroczysty nazywany często lukrem królewskim, jest moim ulubionym, i w gruncie rzeczy robię go zazwyczaj zawsze. Czy to lukruje nim bułki drożdżowe czy właśnie pierniki. Sprawdza sie idealnie do dekoracji pierniczków bo dzięki temu, że jest

SMYKWKUCHNI
Drożdżówki z serem 205

Pulchne ,lekkie i delikatne bułeczki drożdżowe z serem , z poniższej porcji wychodzi aż 16 sztuk nie tak małych bułek więc jak nie potrzebujecie aż tyle to można zmniejszyć porcję o połowę z zachowaniem odpowiednich proporcji :) Składniki : Ciasto - 560 g mąki pszennej  ( u mnie typ 480 ) - 220 g cukru - 50g świeżych drożdży - 3/4 szklanki letniego mleka 3% - 2 jajka

Wypieki Rene
Bułeczki drożdżowe z czarnymi porzeczkami 200

przyjechałam z powrotem do domu, zmęczona ale szczęśliwa, musiałam opracować strategię doskonałą. I wymyśliłam - drożdżowe bułeczki, sok na zimę i dżemik. Dziś dostaniecie ode mnie przepis na bułeczki, natomiast sok i dżem będą w osobnym poście. Obiecuję, że będzie baaardzo porzeczkowo i smacznie. Potrzebne nam: *ciasto: - 1/2 kg mąki pszennej - 3 żółtka - 100 g masła - 50 g drożdży świeżych

W poszukiwaniu inspiracji
Drożdżowe pierożki z budyniem i czekoladą 171

Kolejny przetestowany przeze mnie przepis Zbigniewa Prokopczuka z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki". Wyszły niezłe, ale jak na mój gust lepiej byłoby użyć budyniu o bardziej wyrazistym smaku. No i oczywiście jak przy poprzednich przepisach tego autora, musiałam dodać do ciasta większą od podanej ilość mleka. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Wielkanocny koszyczek drożdżowy z instrukcją krok po kroku 351

świątecznej atmosfery:)) Dlatego w tym roku postanowiłam koniecznie wypróbować ten przepis i upiec drożdżowy koszyk. Gdy po raz pierwszy go zobaczyłam pomyślałam sobie, że czeka mnie przy nim sporo pracy. W rzeczywistości jednak wykonanie tego koszyka zajęło mi jakieś 30minut;)) Oczywiście pomijając proces wyrastania ciasta;) Koszyk jest naprawdę piękną ozdobą świątecznego stołu, ale będzie również wspaniałym świątecznym prezentem. Ponadto może

Z miłości do słodkości
Wytrawne bułeczki drożdżowe 284

Chrupiące drożdżowe bułeczki nadziewane kapustą i grzybami są świetną przekąską do pogryzania przy rozmowie lub smaczną przystawką do dania głównego. To propozycja dla wszystkich, którzy tak jak ja uwielbiają świąteczne smaki i chcieliby je jeszcze przez chwilę zatrzymać. Podane proporcje, w zależności od wielkości szklanki, którą wyciśniecie bułeczki starczą na dwie lub trzy blachy ciastek. . Składniki: 2 szklanki mąki(...)kilka centymetrów nakładamy po łyżeczce farszu. Drugą połową ciasta zakrywamy farsz i odciskamy kółka szklanką, tak, żeby farsz zawsze był w samym środku. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 stopni. Bułeczki przekładamy na blaszkę i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy sezamem lub ziarenkami lnu. Wkładamy do piekarnika, pieczemy około 15 minut. Wytrawne bułeczki drożdżowe Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Oponki Drożdżowe bez Sera - Przepis na Oponki 520

łyżeczki spirytusu cukier puder do oprószenia tłuszcz do smażenia olej lub smalec, ja smażę na oleju i smalcu w proporcjach 1:1 Link do filmu z przygotowania: Oponki drożdżowe bez sera Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn, do miski rozkruszam drożdże, dodaję około 1 łyżeczki cukru, około 50 ml letniego mleka i jedną dużą łyżkę mąki. Składni mieszam ze sobą łyżką, miskę(...)odpowiednią temperaturę, jeżeli ciasto się usmaży od razu po wrzuceniu to znaczy że można smażyć oponki. Zmniejszam płomień pod garnkiem i wkładam oponki. Oponki smażę po około 1 minucie z każdej strony na brązowy kolor. Po usmażeniu wyjmuję i układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gotowe oponki oprószam cukrem pudrem. Oponki drożdżowe są gotowe, można się częstować

Uwaga Babcia Gotuje
pączki z jabłkami i rodzynkami 165

składniki: 260 g mąki 20 g drożdży 200 ml mleka, ciepłego 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 jabłko 100 g rodzynek 2 łyżeczki

Domowy Smak Jedzenia
Rogale marcińskie 131

Gdy pierwszy raz spróbowałam rogali świętomarcińskich, byłam absolutnie zachwycona ich smakiem. Może dlatego że lubię wszystko z makiem i lubię ciasto półfrancuskie. Ale najprawdopodobniej dlatego, że

Obiad gotowy
Najlepsze przepisy na Wielkanoc 3919

Kochani już za miesiąc Wielkanoc- na blog powraca więc zakładka, w której zgromadzone są przepisy na babki, ciasta, sałatki , faszerowane jajka i propozycje obiadowe.  Mam

Moje Kuchenne Rewelacje
Masa makowa z bakaliami do rolad, rogalików, makowców itp 181

Świąteczny czas to głównie makowce, serniki. Chciałabym Wam pokazać jak najprościej samemu zrobić masę makową. Jeśli chcecie tą masę do drożdżowej rolady makowej musicie zrobić podwójną

Kuchnia Pokoleń
Rogaliki śniadaniowe. 207

Rogaliki śniadaniowe, choć w mojej wersji raczej zawijańce, są wspaniałą alternatywą dla  bułek pszennych, śniadaniowych . Choć są z zupełnie innego ciasta, są równie miękkie i

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania