wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 10-15 minut. Po tym czasie zaczyn drożdżowy trzeba wlać do miski z płatkami owsianymi. Następnie dodać suche składniki. Dodać dodatkową ilość wody około 75 ml ( jak w przepisie ) i całość tylko wymieszać do połączenia składników *. Ciasto powinno być raczej rzadkie. Miskę przykryć folią i odstawić na maks 20 minut
Niebieski kubek z kawapyszne pączki , zrobiłam oponki. Pyszne, leciutki, w sam raz na Tłusty Czwartek. Oponki drożdżowe zaczyn drożdżowy: 400 ml mleka (później dodałam jeszcze trochę) 35 g świeżych drożdży 250 g mąki 52 g cukru Drożdże rozpuścić w cukrze, dodać letnie mleko, mąkę i wymieszać rzadkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać: 500 g mąki 4 żółtka skórka starta
Posadzone i zjedzonepierwsze uwielbiam wszystko to co drożdżowe. Po drugie uwielbiam wszystko to co drożdżowe na słodko. Po trzecie uwielbiam cynamon. A po czwarte... koniecznie musicie upiec te bułeczki, są boskie ! Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Czas przygotowania: 180 minut Składniki na 20 bułeczek Ciasto: 250 ml letniego mleka 50 g drobnego cukru trzcinowego 20 g świeżych pokruszonych drożdży 90 g topionego
Kulinarne przygody GatityBardzo lubię wypieki drożdżowe. Te rogaliki robiłam już nie raz. Świetnie się sprawdzą w okresie karnawału. Składniki: 500 g mąki 35-40 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka (lub odrobinę więcej jeśli ciasto jest zbyt gęste) 2 łyżki cukru 100 g miękkiego masła (można go rozpuścić) 2 jajka szczypta soli nadzienie: marmolada, gęsty budyń, czekolada, słodki twaróg - wedle uznania
Kuchnia domowa Aniforemce keksówce i pieczony był też w keksówce.. Chleb kukurydziany na zaczynie drożdżowym poolish J. Hamelmana. A przepis podała Małgorzata Zielińska tutaj . Składniki na zaczyn „poolish”: 125g maki pszennej 550 125g wody 0,5g drożdży świeżych (mniej niż ¼ łyżeczki drożdży instant) ciasto właściwe 250g maki 550 125g maki kukurydzianej 190g wody 1 łyżeczka soli 7g drożdży świeżych
Moje domowe kucharzeniełyżki cukru i 2 łyżki mąki pszennej przemieszać i odstawić aż drożdże podrosną.Do zaczynu drożdżowego dodać przesianą mąkę,jajko,cukier,esencję waniliową , szczyptę soli oraz olej i za pomocą robota wyrobić gładkie i lśniące ciasto.Ciasto nakryć ściereczką bawełnianą i odstawić do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę ,uformować wałek i podzielić na 16 części. Z każdej części
Ala piecze i gotujekluseczki z mąki i ugotowanych ziemniaków, które swoją nazwę biorą od kształtu. Z ciasta robi się wałek, a ten krojony jest na ukos - "na szagę", zyskując rombowaty kształt. Dodatkowo mamy KULANKI - kluski "kulane" na stolnicy, z surowych ziemniaków i mąki, czy też drożdżowe pyzy, zwane KLUCHAMI NA PARZE albo ŁACHAŃCAMI, podawane zamiast ziemniaków do mięs i sosów. Z pyzami
W kuchni Karmel-itkileczo z duszonymi warzywami i drobiową kiełbasą. Takie danie 2 w 1... Leczo przygotowane z papryki, cukinii, kiełbasy drobiowej oraz pomidorów pełni rolę nadzienia, które wykłada się na drożdżowy spód do pizzy. Całość posypana jest tartą mozzarellą i zapieczona w piekarnik. Smakuje to naprawdę dobrze! Pizza jest dość syta, więc można ją podać zarówno na kolację, jak i obiad. Składniki(...)cebula 1 papryka czerwona 1 mała cukinia 2-3 pomidory 1 kiełbasa z piersi kurczaka Morliny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz olej do smażenia Ciasto na pizzę: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 szklanka ciepłej wody 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Kuchnia MagdaLenyleczo z duszonymi warzywami i drobiową kiełbasą. Takie danie 2 w 1... Leczo przygotowane z papryki, cukinii, kiełbasy drobiowej oraz pomidorów pełni rolę nadzienia, które wykłada się na drożdżowy spód do pizzy. Całość posypana jest tartą mozzarellą i zapieczona w piekarnik. Smakuje to naprawdę dobrze! Pizza jest dość syta, więc można ją podać zarówno na kolację, jak i obiad. Składniki(...)cebula 1 papryka czerwona 1 mała cukinia 2-3 pomidory 1 kiełbasa z piersi kurczaka Morliny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz olej do smażenia Ciasto na pizzę: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 szklanka ciepłej wody 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Kuchnia MagdaLenyPiernik to ciasto, którego historia sięga czasów Hanzy - średniowiecznego związku handlowego między miastami północnej Europy. Był symbolem powodzenia, wysokiego statusu społecznego i sukcesu. Ze względu na przyprawy korzenne, które zwiera, piernik był towarem luksusowym. W Polsce pojawił się w XVIII wieku. Oto moja wersja pierników w wersji świątecznej. Składniki 50 g otrębów owsianych 25 g otrębów pszennych 50 ml ciepłego(...)cukier. Serek homogenizowany ucieramy z miodem i żółtkami. Dodajemy zaczyn drożdżowy i mieszamy. Składniki mokre i suche łączymy w jednolitą masę i odstawiamy. W tym czasie z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Na dużej blasze rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy na niego ciasto. Za pomocą łyżki formujemy placek grubości ok. 0,5 cm. Wstawiamy
My Chcemy JeśćDomowe paluchy do przegryzania, dodatki dowolne- słonecznik - dynia - gruba sól - mak - orzeszki i co tylko macie i lubicie :). Jeśli w domu są dzieci to warto pozwolić
Apetyczna babeczkaDobre zamiast kanapek na drugie śniadanie czy z kubkiem domowego barszczu czerwonego na podwieczorek. Są mięciutkie, pachnące i delikatne. Polecam :-) Składniki: * na ciasto: 500 g mąki
Kulinarny Pamiętnikrozczyn drożdżowy : W jednej szklance ciepłego mleka rozpuścić 1 kostkę drożdży, dodać 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ( ok. 20 min. ) Jajka ubić z solą, cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać mąkę, roztopioną KASIĘ i „wygarowane”drożdże, W miarę potrzeby dodać mąki, na końcu wyrabiać drewnianą łopatką. Gdy ciasto w misce
Pysznosci Babci Basi300ml). Wolno miksując, dodawaj partiami mąkę, aż powstanie ciasto. Wyrabiaj je kilka minut (8min), aż stanie się gładkie i sprężyste. Ciasto zostaw w misie, oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 h, aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkuj ciasto na prostokąt, rozsmaruj na nim delikatnie oliwę(...)oliwek, wyłóż pokrojone na kawałki oliwki i mozzarellę, posyp oregano i tymiankiem. Zaczynając od dłuższego boku, zroluj ciasto w wałek. Odkrawaj 6cm kawałki i układaj farszem do góry w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj tortownicę i odstaw w ciepłe miejsce, aby ciasto jeszcze podrosło. Piekarnik rozgrzej do 200C. Wstaw tortownicę i piecz odrywany chlebek przez 20 min, a następnie
Raj dla Podniebienia300ml). Wolno miksując, dodawaj partiami mąkę, aż powstanie ciasto. Wyrabiaj je kilka minut (8min), aż stanie się gładkie i sprężyste. Ciasto zostaw w misie, oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 h, aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkuj ciasto na prostokąt, rozsmaruj na nim delikatnie oliwę(...)oliwek, wyłóż pokrojone na kawałki oliwki i mozzarellę, posyp oregano i tymiankiem. Zaczynając od dłuższego boku, zroluj ciasto w wałek. Odkrawaj 6cm kawałki i układaj farszem do góry w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj tortownicę i odstaw w ciepłe miejsce, aby ciasto jeszcze podrosło. Piekarnik rozgrzej do 200C. Wstaw tortownicę i piecz odrywany chlebek przez 20 min, a następnie
Raj dla Podniebienia