BUŁKI ŚNIADANIOWE 191pszenne bułki śniadaniowe. Z pomocą przyszła moja siostra, która również miała ochotę na domowe bułki drożdżowe na śniadanie. Była tak dobra, że podzieliła się ze mną sprawdzonym przez nią przepisem. Bułeczki wyszły świetne!. Nie są pracochłonne, wystarczy w zasadzie krótko wyrobić ciasto i poczekać, aż wyrosną. Całość zajmuje nam około godzinki. To jest na prawdę szybki przepis na bułki
Pieguskowa Kuchnia
Drożdżowy chleb ze słodem 223tylko rozplanować czas pieczenia, ponieważ zaczyn na chlebki powinien fermentować przez około osiem godzin. Drożdżowy chleb ze słodem Czas przygotowania: 12 godzin Składniki na 2 chleby Zaczyn: 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody 8 łyżek mąki pszennej razowej Ciasto chlebowe: zaczyn 350 ml ciepłej wody 200 g mąki żytniej typ 1050 200 g mąki
Kulinarne przygody Gatity
Dzikie drożdże. Pieczemy chleb część 3 281jeśli któregoś razu nie uda ci się wychodować zakwasu. Podobnie jak istnieją dwa rodzaje prefermentowanych zaczynów drożdżowych- luźnych i płynnych (typu polish), czy bardziej sztywnych i zwartych (jak biga), tak samo zakwasy mogą być płynne i sztywniejsze. Jedne i drugie powodują wyrastanie ciasta. Płynne zakwasy świetnie się rozprowadzają w cieście i nie wymagają dodatkowego wyrabiania, jednak należy konsystencje ciasta regulować
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Rogaliki drożdżowe 228poważne plany, aby to zmienić :) Dziś w związku z tym zaproponuję Wam przepis na bajeczne rogaliki drożdżowe, które wybornie smakują z wszelkimi dodatkami (na słono i na słodko). Są puszyste, lekko słodkie w smaku, bardzo miękkie i rumiane. Możecie poeksperymentować dodając do ciasta suszone zioła, czy też rodzynki albo np. żurawinę. Do zrobienia rogalików użyłam świeżych drożdży, ale co może
MyCookBook.pl
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem makowym 163nieodłącznym symbolem świąt mającym przynieść dostatek na cały rok, dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie bułeczki drożdżowe z nadzieniem makowym. Idealne jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Świetnie sprawdzą się też jako drugie śniadanie w pracy czy w szkole. Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 50 g cukru 100 g margaryny lub masła 35 g świeżych drożdży
MyCookBook.pl
Chleb pszenno- żytni w żeliwnym garnku 189drożdżowy przygotowujemy wieczór przed pieczeniem chleba. Dzień pieczenia: Składniki: cały zaczyn zakwasowy cały zaczyn drożdżowy 210 gram mąki pszennej typ 650 100 gram mąki żytniej typ 720 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru opcjonalnie: łyżka zmiażdzonego kminku Wykonanie: Ciasto wyrobić ręcznie przez około 10 minut. Przykryć ściereczką i pozostawić na 45 minut do wyrośnięcia
Krakowskie smaki Ani
Bułeczki drożdżowe z rodzynkami i wsadzonymi w środek figami 202zbyt długie namaczanie sprawi, że rodzynki będą za miękkie i się rozpadną. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy jajka i mieszamy za pomocą miksera (widełki zmieniamy na haki, lub za pomocą zwykłej łyżki drewnianej). Powoli dodajemy mąkę, ciągle mieszając. Pod sam koniec ciasto wyrabiamy ręką. Dodajemy rodzynki, oprószone mąką i zagniatamy ciasto tak, aby je równomiernie rozprowadzić. W zależności
Moniki Smakołyki
Kulinarne inspiracje na Boże Narodzenie 511kaszą kus kus, łososiem i granatem Babeczki makowe - mini makowce Keks - najlepszy! Makowiec drożdżowy - gwiazda Makowiec świąteczny Chlebek bananowy Miodownik pszczelowolski - piernik Ciasteczka z masłem orzechowym i migdałami Drożdżówki z konfiturą gruszkową i orzechami Słodkości w świątecznej oprawie Oprócz bardziej lub mniej tradycyjnych ciast i ciasteczek na świątecznym stole mogą pojawić się słodkie dzieła sztuki. Wykonane wspólnie z bliskimi
Kulinarne Inspiracje
Ciasto jogurtowe z ananasem 110kilku tygodni, w końcu!, mam sprawny piekarnik, więc piekę "zaległości". Ofkors, pierwsze co, to chleb, swój własny,najlepszy. Mąkę z samopszy dorwałem, więc piekę i piekę. Drożdżowe również poszło...ale chyba już się przejadło, więc przyszła pora na coś ińszego. Mistrzem wypieków nie jestem, więc póki co, eksperymentuję z prostymi miksturami. To u Małgosi na blogu Marcepanowy Kącik od razu(...)bardzo smaczne. Oczywiście miały być pomarańcze, ale jak zobaczyłem ananasa w puszce, to musiałem, po prostu nie wytrzymałem i popełniłem je z jego kawałkami. U Małgosi jeszcze kilka ciast wpadło mi w oko, to na bank zrobię. Teraz mam trochę pauzy z blogiem, przeprowadzka, remont, składanie mebli, nowa praca i szopping, o korkach już nie wspomnę, skutecznie mnie ograniczają
R'n'G Kitchen
puchate drożdżówki z borówkami i kokosem 182Latem zachomikowałam trochę borówek i teraz były jak znalazł do drożdżówek. Z tego przepisu wychodzą bardzo puchate. Posypałam je kokosową kruszonką. ciasto: 500 g maki 3 łyżeczki drożdży instant lub 30 g świeżych 200 ml mleka 1/3 łyżeczki soli 80 g masła lub margaryny 80 g cukru 1 jajko kruszonka: 3 łyżki cukru 3 łyżki kokosu 100 g margaryny mąka(...)minut. Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn drożdżowy, wyrobić przez chwilę, dodać jajko, wyrabiać, dodać roztopiona margarynę, wyrabiać jeszcze przez 3-4 minuty. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Kruszonka: w szystkie składniki w misce "szczypać" palcami, dodając po trochę maki, aż nabiorą konsystencji kruszonki Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wycinać koła dużym kubkiem. Na każde kółko nałożyć łyż kę borówek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb Domowy Pszenny, długo świeży 4022chcę! Po upieczeniu w keksówce muszę potem szorować wszystkie kąty z przypieczonego ciasta, nie lubię. Wiem, rozbestwiłam się, ale jeśli mam do dyspozycji lepsze rozwiązania to oczywiste, że wybieram te lepsze. Forma do chleba będzie mi służyć również podczas pieczenia słodkich drożdżowych i kilku innych, ale o tym na bieżąco. Dlaczego tej formy nie muszę szorować? Proste, pokryta jest podwójną(...)Dopiero wtedy wlałam rozpuszczone drożdże i wymieszałam wszystko, potem dosypałam ostatnią szklankę mąki. Wszystko wyrabiałam kilkanaście minut. Odstawiłam do wyrośnięcia na około 10 minut. Po tym czasie ponownie wyrobiłam ciasto, które potem uformowałam w kulę i włożyłam do miski oprószonej lekko mąką, miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na 2 godziny. W tym czasie ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie
Blondynka Gotuje
wielkanocne babeczki do koszyczka 242składniki: 300 g mąki 120 ml mleka 12 g drożdży 40 g masła 1 jajko 50 g cukru 1 szczypta soli dodatkowo: jajo do posmarowania wykonanie
Domowy Smak Jedzenia
Gwiazda drożdżowa z makiem 182Miały być drożdżówki, ale skusiłam się na zrobienie gwiazdy. Wbrew pozorom nie jest to wcale takie trudne, a takie ciasto ślicznie wygląda i łatwo można sobie
e-PrzepisyKulinarne
Łódeczki ze szpinakiem 180Dziś na chwilę oderwę się od Wielkanocnych przepisów. Mam dla Was pyszną propozycję na przekąskę lub kolację. Cudowne drożdżowe łódeczki ze szpinakiem. Ja osobiście kocham szpinak w każdej postaci, zatem często z nim eksperymentuję. To danie wyszło fenomenalnie! Łódeczki ze szpinakiem Składniki: 300 g mąki 15 g świeżych drożdży łyżka cukru około 150 ml ciepłej wody 2 łyżki śmietany(...)ciepłe miejsce na około 15 minut. Drożdże będą gotowe kiedy zaczną pracować, to znaczy kiedy zaczną rosnąć. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy śmietanę, olej, sól i zaczyn. Zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dolewając ciepłą wodę. Ilość wody zależy od chłonności mąki, dlatego lepiej jest dodawać ją w czasie zagniatania ciasta po trochu. Zagniatamy ciasto. Ma ono być sprężyste i gładkie. Przekładamy
PatiGotuje
Wegańska babka z karobem na oliwie 227Zakończyłam już (albo dopiero) swój maraton pieczenia (chociaż jeszcze czeka jeden bochenek chleba na upieczenie :D). Dzisiaj powstały jeszcze dwa drożdżowe baranki, ale w tym wpisie babka z karobem, która wyszła niespodziewanie bardzo ciemna (przypomina kolorem Oreo). Polecam wypróbować, bo jest bardzo szybka w wykonaniu, do tego wegańska i nie sprawia problemów podczas wyjmowania z formy. A że czas(...)Cytrynę dokładnie wyszorować, następnie zetrzeć z niej skórkę. Suche składniki wsypać do jednej miski. W drugiej misce wymieszać składniki mokre i zmieszać wszystkie tylko do ich połączenia (najlepiej mikserem). Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą. Ciasto piec około 25-30 minut w 180°C lub do suchego patyczka. Czas pieczenia może się różnić ze względu
FitKot