Jagodzianki to moje ulubione wypieki drożdżowe. Tradycyjnie robi się je w kształcie bułeczki - po ten przepis zapraszam tutaj . Natomiast dzisiejsze jagodzianki, to coś bardzo podobnego, ale według mojego gustu ciasto jest znaczenie smaczniejsze, delikatniejsze, wilgotniejsze i bardziej kremowe. Dlaczego? Mleko zastąpiłam jogurtem naturalnym. Ciasto przez tą zmianę zyskało w smaku bardzo dużo. Nigdy nie jadłam tak pysznych jagodzianek
Poezja Smaków - blog kulinarnyPrzepadam za pizzą. Tym razem wybór padł na pizzę hawajską, której nie jadłam chyba wieki ;) Ciasto puszyste choć niezbyt grube. Jednym słowem: pycha :) Ciasto: 350 g
Smakołyki Asimąki i dodać drożdże. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać dodać resztę cukru, szczyptę soli, zaczyn drożdżowy i miksować na wolnych obrotach około 3-4 minuty. Wlać rozpuszczone letnie masło i ponownie miksować około 5-8 minut do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek misy z miksera i będzie gładkie i jednolite. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe
Ala piecze i gotujewyrośnięcia. Żółtko i jajko ucieramy z cukrem. Margarynę topimy i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy oraz masę jajeczną, szczyptę soli, spirytus i przegotowaną wodę. Wyrabiamy w trakcie dodając roztopioną margarynę. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1.5 godziny. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok 1 cm i wykrawamy szklanką krążki. Na połowę krążków nakładamy
Kuchnia w czekoladzieokoło 3/4 szklanki mleka, wszystko razem wymieszać i odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia. Potem rozczyn drożdżowy wlać do mąki, dodać jaja utarte z cukrem, resztę mleka, sól, roztopiony tłuszcz i dobrze wymieszać trzepaczką lub rózgą, aż ukażą się na cieście pęcherzyki powietrza. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut
In my kitchenTakie odrywane pizzerinki robiłam jakiś czas temu..pomysł na takie formowanie ciasta podpatrzyłam tutaj ... 3 dkg drożdży 1 jajo 3 szkl.mąki 1 szkl. ciepłego
Moje domowe kucharzeniewcześniej nie wpadłam ? Był chlebek na proszku do pieczenia , teraz będzie drożdżowy. Bez włączania piekarnika mamy pyszne, świeże i chrupiące pieczywo. Przepis ten wypatrzyłam w którejś z ulotek Lidla. Jeśli nie wykorzystamy od razu całego ciasta, bez problemu możemy je przechować do następnego dnia w lodówce. Jeśli
Kulinarne przygody GatityBułeczki drożdżowe w formie stokrotki. Słodkie i puszyste. Tym razem z czekoladą. Można je nadziewać ulubionymi dodatkami np. marmoladą, serem, budyniem.Polecam do filiżanki kakao. Składniki ciasta: ok. 50 dag mąki 2 jajka 200 ml jogurtu naturalnego 1 opakowanie suchych drożdży 7 łyżek cukru 1/3 szklanki
Praktyczna plTe bułeczki robiłam dawno temu...w sumie miały być inne...ale wyrośnięte ciasto rozwałkowałam, posmarowałam dżemem malinowym..zwinęłam jak roladę..pokroiłam w plastry..i przełożyłam do
Moje domowe kucharzenieNa 11 listopada w Poznaniu od ponad 100 lat wypiekane są rogale świętomarcińskie. Jest to ciasto półfrancuskie przełożone masą makową. W oryginalnym przepisie używa się maku
Zainspirowana w kuchniCześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszne i łatwe w przygotowaniu rogaliki drożdżowe z białym serem. Są na prawdę wspaniałe, bardzo pulchne, leciutkie, mięciutkie, długo zachowują świeżość a przepis jest bardzo wydajny. Teraz większość z nas spędza czas w domu, więc zrobienie takich rogalików to fajny pomysł na spędzenie czasu. Bardzo polecam i zapraszam. Tradycyjnie zapraszam na film(...)resztą cukru. Masło rozpuszczamy i studzimy. Gdy drożdże się napuszą dodajemy jajka z cukrem, cukier waniliowy oraz resztę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy następnie dodajemy ostudzone masło i wyrabiamy ciasto. Na początku może się kleić, więc podsypujemy mąką. Wyrabiamy chwilę tak by odchodziło od ręki. Wyrobienie ciasta jest tu bardzo ważne, dzięki niemu rogaliki będą leciutkie i puszyste. Po wyrobieniu odkładamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuskładniki: 370 g mąki 150 ml mleka, letniego 30 g masła, roztopionego 1 jajko 15 g drożdży 2 i 1/2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli ok
Domowy Smak Jedzeniachleb doskonale sprawdzi się zarówno do przygotowania kanapek, jak i do sałatek, czy zup. Dlaczego dodaje się ziemniaki do chleba? Dodatek ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków do ciasta na chleb sprawia, że chleb po upieczeniu jest bardziej wilgotny i dłużej zachowuje świeżość. A poza tym smak chleba jest ciekawszy. Jakiej mąki użyć do zrobienia domowego chleba? Do przygotowania domowego(...)pszennej przesiej i wsyp do miski. Do mąki dodaj pozostałą wodę (200 ml), wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz 8 g soli, 25 g masła w temperaturze pokojowej i 2 łyżki siemienia lnianego. Całość wymieszaj i wyrabiaj przez 15 minut (ręcznie lub mikserem/robotem). Odpowiednio wyrobione ciasto powinno być sprężyste i nie lepić się do ręki i miski. Zarobione ciasto przykryj ściereczką
Via GustoOstatnio na straganach nie widziałam już jagód, za to borówek jest pełno, więc postanowiłam zrobić coś na wzór jagodzianek. Tym sposobem powstały bułeczki drożdżowe – drożdżówki z borówkami w środku. Efekt? Wszystkie 16 bułeczek zniknęło w ciągu dwóch dni! Taki rezultat nie wskazuje na nic innego – ONE SĄ PRZEPYSZNE! Co ciekawe zredukowałam ilość cukru i większą część zastąpiłam erytrolem(...)niepowtarzalny chłodny posmak. Istna petarda! Do dzieła! Z przepisu wychodzi 16 bułeczek, z czego jedna to ok. 192kcal, B: 4,9g, T: 5,2g, W: 31,1g. Składniki na ciasto: – 500g mąki pszennej – 250ml mleka – 75g masła, miękkiego – 60g erytrolu – 50g cukru – 30g drożdży świeżych – 2 żółtka – 1 łyżeczka cukru waniliowego
Be Fit Be Strong