ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:740/1072)

Bułki cebulowe z makiem 207

Pyszne, puszyste cebulowe bułeczki. Można je zrobić na dwa sposoby - pierwsze wyrabiacie ciasto i wstawiacie na noc do lodówki, drugi - wyrabiacie ciasto i odstawiacie na godzinę

CookYourself
Rogaliki z mozzarellą i chorizo… 334

Domowa pizza to zło! Pyszne, aromatyczne, pełne smaku zło na puszystym cieście, któremu nie sposób się oprzeć, mówiąc ściśle. Zło, którego nie unikamy jakoś specjalnie, bo

brunetkawkuchni
Drożdżowe pierożki z szynką 190

Pierożki stanowią doskonałą przekąskę, upiekłam je na kolację, wyszły bardzo smaczne i sycące. Ciasto z mąki orkiszowej jest dużo bardziej sycące niż ze zwykłej mąki pszennej

Bajeczna Kuchnia
Drożdżowe Bułeczki z Puddingiem Waniliowym oraz z Jagodami 105

Składniki: 50 g świeżych drożdży 500 g mąki tortowej 50 g masła ( roztopione, lekko ciepłe) 250 ml ciepłego mleka 5 łyżek cukru 1 jajko 1 żółtko

ClauditteMissCooking
CHLEBKI TURECKIE 163

Jedynym sposobem pozbycia sie pokusy jest uleganie jej’ - tak madrze powiedzial kiedys Oscar Wilde.=== ,ciasto: * 450 g mąki * 20 g drożdży * szczypta cukru * 1/2 łyżeczki soli

w mojej kuchni
Drożdżowe na czerwono z jagodami goyi i truskawkami. 170

Składniki. Ciasto-blaszka 25 x 35 cm Ciasto 10 dag drożdży 1 szkl. cukru 1 laska wanilii 4 jajka 1 szkl. oleju 4 szkl. mąki tortowej

Kulinarny karnet Christophera
Mięciutkie i puszyste Jagodzianki z kruszonką+FILM 138

Witam, sezon na jagody z pełni, wiec dziś zapraszam na pyszne domowe jagodzianki, czyli drożdżowe bułeczki z jagodami i kruszonką. Są łatwe, pyszne, bardzo puszyste i zachowują świeżość przez długi czas. Zapraszam Zapraszam też na film Składniki * z tych proporcji wyszło mi ok 15 sztuk  800g mąki pszennej tortowej+trochę do podsypania 60g świeżych drożdży 70g rozpuszczonego i ostudzonego(...)odkładamy do napuszenia. Jajka mieszamy z resztą cukru. Do wyrośniętych drożdży dodajemy cukier waniliowy, jajka z cukrem-wszystko mieszamy. Przesiewamy mąkę, dodajemy ostudzone, rozpuszczone masło-mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto jeśli się klei można troszkę podsypać mąką, ale trzeba je bardzo dobrze wyrobić, tak by odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy i odkładamy do wyrośnięcia. Jagody dajemy do miski, dodajemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pączki z masą krówkową 248

mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. 2. Do mąki dodajemy żółtka, wyrośnięty zaczyn i resztę cukru. Wyrabiamy ciasto dolewając ciepłe mleko oraz rozpuszczone masło. Na koniec wlewamy spirytus. Gładkie ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy aż podwoi swoją objętość. 3. Następnie przekładamy je na stolnice, zagniatamy i wałkujemy na grubość ok. 1,5- 2 cm. Szklanką lub foremką wycinamy kółka. Zostawiamy(...)stron. Wyjmujemy je na papierowy ręcznik. 5. Kiedy przestygną, nadziewamy masą krówkową przy użyciu szprycy. Przed podaniem posypujemy przesianym cukrem pudrem. Smacznego! Kategoria: Przepisy , Słodkości i desery Tagged: drożdżowe , masa krówkowa , pączki , smak dzieciństwa , Tłusty Czwartek

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Cynamonki 157

Cynamonki to pyszne, aromatyczne „ciasteczko- bułeczki”. Z tego co się orientuję, są bardzo popularne w Stanach. Ja przygotowałam swoją polską wersję. Robią się szybko, bo ciacho drożdżowe wyrabiam mikserem, a nadzienie to mieszanka 2-óch składników. Są miękkie, ale jednocześnie momentami kruche dzięki cukrowemu nadzieniu. Idealne do herbatki, smak naprawdę niepowtarzalny, a wszyscy amatorzy cynamonu i szarlotkowicze- będą bardzo zadowoleni(...)mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto przykrywamy posypujemy mąką i  przykrywamy ściereczką Odstawiamy

Domowe ciasta
Bułeczki drożdżowe nadziewane szynką, oliwkami i serem 172

dzisiejszy poranek proponuję smaczne, pachnące bułeczki nadziewane szynką, oliwkami i serem. Zapachem wypełni się cały dom. Składniki: Ciasto ( na ok. 10 bułeczek ) 250 gram mąki 12,5 gram drożdży ¼ łyżeczki soli ¼ szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 50 gram margaryny 1 jajko 1 ½ łyżki oleju Nadzienie 50 gram szynki gotowanej 50 gram żółtego sera 50 gram wypestkowanych oliwek 1 łyżeczka musztardy(...)posmarowania bułek Czarnuszka, sezam do posypania bułek Wykonanie: Wyrabiamy cisto drożdżowe z podanych składników. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Szynkę mielimy w maszynce ( można też użyć małego miksera ), ser ścieramy na tarce, oliwki drobno kroimy. Dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, łyżkę śmietany i przyprawiamy solą i pieprzem. Po wyrośnięciu ciasta, wałkujemy je na cienki placek, kroimy na kwadraty ( tyle ile będzie bułek ), nakładamy

Smaki Ewy
POMIDOROWE BUŁECZKI PLECIONE 153

Bułeczki w stylu śródziemnomorskim - pomidorowe z dodatkiem ziół toskańskich. Są to bułki drożdżowe, wykonane z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem koncentratu pomidorowego, dzięki któremu zyskały swój oryginalny, pomidorowy smak i aromat. Również zioła toskańskie, w składzie których znajdziemy m.in. płatki pomidorowe, bazylie, czosnek i oregano, sprawiają, że bułeczki są bardzo aromatyczne. Z racji tego, że do ich wypieku użyłam mąki pełnoziarnistej(...)miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, sól, cukier oraz zioła i mieszamy wszystkie składniki. W ciepłej wodzie rozprowadzamy koncentrat pomidorowy, a następnie powoli wlewamy do miski i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy ciasto przez około 10 min., aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60-80 min., do wyrośnięcia. Po tym czasie, ciasto wyciągamy

Kuchnia MagdaLeny
PIKNIKOWE DROŻDŻOWE KULEBIAKI ŁOSOSIOWO-WARZYWNE 134

ryżu 1/2 pęczku koperku 1 szklanka mleka sól pieprz olej rzepakowy jajko do posmarowania ciasta OPTIMA OMEGA 3 rozpuszczamy na patelni. drożdże mieszamy z cukrem i odrobiną ciepłego ale nie gorącego mleka. Zostawiamy aż drożdże urosną. Po tym czasie przesiewamy mąkę i dodajemy rozczyn drożdżowy, pozostałe mleko, jajka i sól oraz schłodzoną roztopioną OPTIMA OMEGA 3. Ugniatamy i zostawiamy(...)pieczarki dodajemy do ugotowanego ryżu. Mieszamy. Dodajemy połowę posiekanego koperku oraz pokrojone rzodkiewki. Dodajemy ugotowanego łososia (bez skóry) i ugniatamy delikatnie. Przyprawiamy solą i pieprzem. Formy do tartaletek wykładamy ciastem. Nakłuwamy delikatnie spód ciasta. Na ciasto dodajemy farsz a farsz przykrywamy ciastem. Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru

Kuchnia w oparach
Bułeczki nadziewane kiełbasa i serem 141

kolacji. A w przyszłości (bo obecnie #zostajemywdomu) można je podać na przyjęciach i spotkaniach z rodziną. Moja rodzina je uwielbia. Cały sekret bułeczek tkwi w tym, by dać ciastu dobrze wyrosnąć i… nadziać je pyszną kiełbasą. Ja polecam Wam kiełbasę swojską Marózkową z Wędzarni Marózek . Jej smak przypomniał mi od razu swojskie kiełbasy mojego dziadka, co potwierdziła też moja(...)drożdże, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy na chwilę na bok. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy nasz drożdżowy rozczyn, dodajemy oliwę z oliwek (lub olej), szczyptę soli i wbijamy 1 jajko. Całość wyrabiamy tak długo (podsypując rękę mąką), aż uzyskamy miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h, do podwojenia objętości. Kiełbasę kroimy w kostkę, przekładamy

Słodkie okruszki
Rogaliki krucho – drożdżowe 190

towarzyszyła przygotowaniu i pieczeniu rogalików. Jeśli znudziły Wam się t radycyjne pączki to zamiast nich zróbcie rogaliki na Tłusty Czwartek Gwarantuję Wam, że będzie bardzo smacznie Rogaliki krucho – drożdżowe Składniki na ok. 40 rogalików : 500 g mąki pszennej 40 g drożdży świeżych 250 g masła 200 ml śmietany 30% 5 łyżek cukru + marmolada, czekolada lub inne, ulubione nadzienie Sposób(...)szerokiej części każdego trójkąta wyłóż łyżeczkę marmolady i zwijaj ciasto, aby przypominało kształtem rogalik. Gotowe rogaliki układaj na blasze do pieczenia. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Na koniec, po upieczeniu możesz udekorować je lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Rogaliki krucho – drożdżowe pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Drożdżowe ślimaki z truskawkami 63

Magda W sezonie na truskawki nie mogło zabraknąć moich drożdżowych ślimaczków właśnie z tymi owocami. Przepis podstawowy na pewno jest Wam już znany, jedynie co ,,pokombinowałam” to dodałam zmielone liofilizowane truskawki do ciasta – było pięknie różowe przy wyrabianiu, a w jedzeniu bułeczki były truskawkowe na wskroś. W środku domowej roboty dżem – czy mogłoby być lepiej? Sklepowy też

Smaczna Strona