Drożdżówki Z Twarogiem I Duszonymi Jabłkami 149Bułeczki nie wychodzą bardzo duże, ale są duża ilość nadzienia sprawia że tak wyglądają ;) Składniki na 8-9 drożdżówek zaczyn: 16 g drożdży świeżych 1/3 szkl
Gotowanie...to proste !
Paluchy Chlebowe 136Kolejna propozycja domowej przekąski do pogryzania w czasie meczy czy po prostu do filmu czy serialu ;) Składniki na 1 blachę zaczyn : 7 g drożdży 70 ml
Gotowanie...to proste !
Chleb nr 3: pszenno-gryczany chleb drożdżowy z suszonymi owocami 145misce umieść wszystkie składniki na chleb. Dokładnie wszystko wymieszaj. Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą, ale przykrycie miski czystą szmatką też będzie ok. Ciasto po około 2 godzinach powinno zwiększyć dwukrotnie swoją objętość. Nabierze też tekstury. Przełóż ciasto do średniej wielkości keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. I pozostaw chociaż na pół godziny do ponownego wyrastania. Osiągnie w 90% już docelową wysokość(...)piekarnik do 180-190 C. I piecz chleb na środkowej półce piekarnika (bez termoobiegu) przez 45-50 minut. Artykuł Chleb nr 3: pszenno-gryczany chleb drożdżowy z suszonymi owocami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarf
Focaccia z pomidorami suszonymi i rozmarynem 167Focaccia - potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami polanego
Moje Małe Czarowanie
Orkiszowe drożdżówki z truskawkami i żurawiną 183Tym razem na blogu prezentuję nieco inną niż zwykle wersję drożdżówek- na bazie mąki orkiszowej. Dodatki to świeże truskawki i suszona żurawina. Udało mi się kupić
Wrzosowa Polana
Miodowe bułeczki z serowo- jaglanym farszem 363Pomysł mojej chrześnicy a nasze wspólne wykonanie. Całą drogę, idąc do mnie, zastanawiała się co dzisiaj upieczemy. W ostateczności wyszły nam takie pyszne, nadziewane bułeczki. Składniki
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pączki z musem jabłkowym i cynamonowym lukrem. 279Karnawał w pełni, a ja mam wolne, więc smażę pączki ;p Dziś kolejna odsłona tych krągłych pyszności, a mianowicie kardamonowe pączki z nadzieniem
Rozpustne gotowanie
Pizza na grubym spodzie 251To była pierwsza pizza jaką zrobiłam;)) Później przerzuciliśmy się na pizzę o cienkim spodzie, jednak ostatnio często wracam do tego starego, sprawdzonego przepisu. Taka pizza to
Z miłości do słodkości
Tureckie bułeczki-Wypiekanie na śniadanie 216Przepis na bułeczki opracowany przez Tatter w oparciu o przepis Dorotus był propozycją Małgosi w Wypiekaniu na śniadanie..Bułeczki są proste w
Moje domowe kucharzenie
Bułki z suszonymi pomidorami 172połączyło się z pomidorami, uformowałam je w kulę, włożyłam do miski i nakryłam bawełnianą ściereczką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Miskę odstawiłam na około godzinę, żeby ciasto wyrosło. Po tym czasie ciasto wyłożyłam na stolnicę podsypaną mąką. Podzieliłam je na sześć mniej więcej równych części. Każdą część skręciłam wokół siebie, tworząc taki świderek. Tak uformowane bułeczki przełożyłam na blachę wyłożoną papierem(...)sprawą pomidorów suszonych są bardziej wilgotne w środku i dłużej zachowują świeżość. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na słone wypieki, np.: paluchy drożdżowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/paluchy-drozdzowe.html), domowe bułki do hot dogów (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/buki-do-hot-dogow.html), bagietki czosnkowo - serowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/bagietki-czosnkowo-serowe.html), bagietki czosnkowo - ziołowe (link
Waniliowe Improwizacje
Chleb ze śliwkami pszenno-żytni 162domowy chleb to taki mały projekt, którego trzeba doglądać i pielęgnować. Osobiście uwielbiam patrzeć jak kilka prostych składników zamienia się w coś tak niesamowitego. Do tego obserwowanie, jak takie ciasto wyrasta to już dodatkowa porcja magii. Dziś mam dla was przepis na banalnie prosty chleb ze śliwkami. Robi się go na drożdżach, więc nie musicie się zajmować przygotowaniem zakwasu. Wystarczy(...)takim naczyniem, chleb ze śliwkami możecie upiec w tradycyjny sposób. Efekt też będzie rewelacyjny! Przepis na pszenno-żytni chleb ze śliwkami Składniki na pszenno-żytni chleb ze śliwkami: Zaczyn drożdżowy: 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki 25 g świeżych drożdży 3-4 łyżki ciepłej wody Chleb: 150 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej razowej garść suszonych śliwek płaska łyżeczka
okolicepalnika.pl
RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI 184sytuacji panującej naokoło Nas. Aromat smażonych szybko przywołał do kuchni synów, którzy uwielbiają je na ciepło, obficie posypane cukrem pudrem. I choć nie od dziś wiadomo , że ciepłe drożdżowe nie jest zbyt zdrowo jeść, to nigdy nie możemy się oprzeć i doczekać,aż całkowicie wystygną. Składniki: 3 szklanki mąki 30 g drożdży 1,5 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki(...)cieple miejsce, aby podrosło. * Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajko, zaczyn, resztę mleka oraz obrane, pokrojone w kosteczkę jabłka. Dobrze mieszamy. * Rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy porcje ciasta, kładziemy na olej, smażymy na rumiano z obu stron. * Gotowe posypujemy cukrem pudrem
Z Majeczką w kuchni
Placek piernikowy z serem – kuchnia podkarpacka 185kruche. Pieczemy nawet przekładańce drożdżowe, które składane są w całość jeszcze przed upieczeniem. A przekładamy zazwyczaj gorącymi jabłkami, smażonym lub gotowanym serem, utartym makiem, rzadziej gorącymi lub zimnymi masami. Dzisiaj proponuję Wam placek przekładany z Ostrów Tuszowskich (gmina Cmolas), który wyróżnia się na tle pozostałych regionalnych przekładańców nietypowym połączeniem typowych smaków. I zapewniam, że ciasto piernikowe przełożone gorącą masą serową
Trzeci talerz
Drożdżowa choinka z kapustą i grzybami 185Drożdżowa choinka z kapustą i grzybami idealnie będzie pasować do czerwonego barszczu. W dodatku takie podanie pasztecików będzie się rewelacyjnie prezentować na świątecznym stole. Osobiście uwielbiam takie smaki. Choinkę można oczywiście udekorować wedle uznania natką pietruszki, koperkiem lub dowolną mieszanką przypraw. Ja postawiłam na prostotę, czyli sezam i mak. SKŁADNIKI Ciasto: 30 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka
Passions hobbies life
Rogal-love ciasto drożdżowe z masłem orzechowym i migdałami 192mąki tortowej do drożdżowych wypieków, 20 g świeżych drożdży do słodkich wypieków, 150 g ciepłego mleka, 80 g cukru, 50 g roztopionego masła, 2 małe jajka, ponadto: 100 g masła orzechowego, 1-2 łyżki cukru trzcinowego, 1 garść płatków migdałowych, 1 białko, cukier, skórki pomarańczowe kandyzowane, bakalie. Przygotowanie: Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w mleku, mieszamy
Moniki Smakołyki
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem 170Pyszne, baaardzo mięciutkie, delikatne drożdżowe rogaliki, no po prostu idealne! U mnie z nadzieniem z czekolady oraz dżemu truskawkowego, ale można użyć innego dowolnego :) Składniki na 24 rogaliki: 3/4 szklanki letniego (nie gorącego!) mleka ok. 40 g świeżych drożdży 350-400 g mąki pszennej szczypta soli 4 duże łyżki cukru 1 jajko (żółtko do ciasta, a białko do posmarowania rogalików
Simply Food
Pieczone pierożki z kapustą z grochem, świetne na Wigilię 178zamknąć tą kapuścianą rozpustę w drożdżowe pierożki-bułeczki. Potrzebne składniki na około 40-50 średniej wielkości pierożków to: Na farsz: 250 g grochu (połówek) 6 średnich ziemniaków 300 g kiszonej kapusty (po lekkim odciśnięciu soku) duża cebula olej 50 g masła dwie łyżeczki majeranku łyżeczka lubczyku szczypta kminu rzymskiego łyżeczka czarnego pieprzu sól Na ciasto: około 400 g mąki pszennej
Pichceniomania
Indyjskie pieczywo – chlebki naan 336nawet jako alternatywę dla drożdżowego spodu od pizzy. Możliwości jest mnóstwo – wystarczy znaleźć własny ulubiony sposób na jedzenie naan. Naan tradycyjnie wypiekany jest w opalanych drewnem piecach tandoor – ale z powodzeniem można go zrobić na patelni, na kuchence. Tekstura tego pieczywa jest dosyć specyficzna: skórka jest jasna, krucha, chrupiąca, z przypieczonymi mocno zwęglonymi fragmentami ciasta. Środek natomiast powinien być
Karo in the Kitchen
Sałatka w rurkach 351rurki drożdżowe..i pomyślałam ..a może tak napełnić rurki sałatką..no i są tak jakby marchewki nadziewane... 500 g mąki 250 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju 6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych) żółtko do posmarowania Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez
Moje domowe kucharzenie
Bułeczki drożdżowe 126przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułeczki drożdżowe – składniki: mąka tortowa pszenna – 550 g + odrobina do opruszenia bułeczek masło – 30 g drożdże świeże – 20 g letnie mleko – 150 ml woda- 100 ml sól – 2 płaskie łyżeczki cukier – jedna czubata łyżeczka 1 duże jajko ( rozmiar L) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułeczki drożdżowe – sposób przygotowania Drożdże(...)wodą, jajko i wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakami. Inną miskę prószymy trochę mąką, przekładamy wyrobione ciasto i przykrywamy ścierką. Tak przykryte ciasto odstawiamy na ok. 60-90 minut, aby podwoiło swoją objętość. Przygotowujemy dużą blaszkę. wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy trochę mąką. Gdy ciasto wyrośnie, formujemy wałek i dzielimy na 12 części. (jest
Olcia gotuje!
Wieniec makowy 177się mogło wydawać, ale dla ułatwienia przygotowałam Ci zdjęcia krok po kroku, na pewno ułatwią Ci przygotowanie ciasta. Zapraszam do innych słodkich przepisów na Boże Narodzenie: – ciasto makowe na biszkopcie – ciasteczka z pieczątkami – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – kruche ciasteczka świąteczne – muffiny piernikowe Przygotowanie : 2 h 10 minut Składniki na masę makową: – 500 g maku(...)migdałowych – 100 g drobno posiekanych suszonych owoców (morele, żurawina, figi, inne) i lub kandyzowanej skórki pomarańczowej Powyższe składniki możecie zastąpić gotową masą makową (puszka 800g) – 3 białka Składniki na drożdżowe: 500 g mąki pszennej 40 g cukru 2 jajka 60 g masła (roztopionego i ostudzonego) 180 ml mleka opakowanie (ok 7 g) suchych drożdży lub ok 15 g świeżych
nietylkopasta.pl
Bułka pszenna drożdżowa 231gości Jedyną wada tej pszennej bułki jest to, że trzeba ją długo wyrabiać ale zdecydowanie jest tego warta. Zapraszam na pyszną, delikatną pszenną bułkę drożdżową. Bułka pszenna drożdżowa Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżeczka soli 2 płaskie łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży /u mnie 10g drożdży instant(...)rozpuszczenia składników. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż drożdże się spienią. Potem połączyć z pozostałymi składnikami./ Masę wyrobić ręcznie około 20 minut lub robotem około 10 min. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 2. Ciasto wyjąć na lekko obsypany mąką blat i podzielić na 3 części. Każdą część uformować w wałek. Końce wałków
UgotujmyTo.pl
Szybkie bułeczki ze słonecznikiem. 233Domowe pieczywo nie ma sobie równych, ale jeśli odwiedzacie mój blog, to na pewno już o tym wiecie. Dziś mam dla Was pyszne, mięciutkie
Agusiowe smakołyki
Racuchy drożdżowe na jogurcie 148Lekkie i puszyste racuchy drożdżowe na jogurcie to idealne danie na śniadanie lub podwieczorek. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Prosty i łatwy do przygotowania posiłek, który z odpowiednimi dodatkami staje się pyszną przekąską. Nawet najprostsze danie może stać się niezapomnianym, jeśli podamy je z odpowiednio dobranymi smakowo i jakościowo dodatkami. Zawsze staram się, aby na zimę były zrobione(...)zrobić racuchy drożdżowe na jogurcie? W lekko podgrzanym mleku rozmieszać pokruszone drożdże, łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i przykryć ręcznikiem papierowym. Odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże podwoiły objętość. Do przesianej mąki dodać wyrośnięte drożdże, jajka roztrzepane z cukrem, jogurt, roztopione masło i sól. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło objętość. Smażyć na umiarkowanie rozgrzanej
Kuchcik gotuje
Pizza ze śmietankowym sosem i salami 165gruba niczym placek drożdżowy. Jak dla mnie sos śmietanowy bije na łeb pomidorowy, a do tego pizza wychodzi naprawdę duża (średnica ok 43-45 cm) i naje się nią spora rodzinka. Z takiej kolacji na pewno ucieszą się dzieci, które jak wiadomo ubóstwiają pizzę (przetestowane na mojej Hance-ona ją wprost uwielbia). Na ciasto 500 g mąki pszennej (najlepiej
Krylowa Kuchnia
Chleb francuski wiejski na drożdżach 171Póki mój zakwas nabiera mocy, piekę prosty chleb na drożdżach. To chleb, który bardzo przypomina smakiem chleb na zakwasie, a to dzięki długiemu wyrastaniu i naprawdę
Obiad gotowy
Drożdżówki z truskawkami i migdałową kruszonką 258Truskawki za chwilę zostaną już tylko słodkim wspomnieniem, a ja wciąż nie mam dość. Póki truskawkowe szaleństwo trwa, zachęcam do upieczenia takich drożdżówek z truskawkami
Obiad gotowy
Grzebyki krucho- drożdżowe 182mnie grzebyki krucho-drożdżowe. Nie chwaląc się wyszły naprawdę pyszne! Obficie nadziałam je marmoladą o smaku róży. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe, ale następnego dnia są również pyszne, szczególnie gdy towarzyszy im świeżo zaparzona kawka:-) Kto jeszcze ich nie próbował to szczególnie polecam i życzę Wam kochani miłego odpoczynku w niedzielny wieczorek💗 Składniki: ciasto: mąka pszenna 4 szklanki, cukier
kulinarne odsłony pati
Zakręcone drożdżówki z jabłkami (do odrywania) 293Wypieków drożdżowych ciąg dalszy :) Tym razem zapraszam na cieszące i oko i podniebienie zakręcone drożdżówki do odrywania. Są mega pyszne! Referencje od innych próbujących na życzenie :) Bułeczki mają lekko żółty odcień dzięki dodatkowi puree z dyni. Polecam Wam bardzo i jednocześnie uprzedzam, że zapach roznoszący się podczas pieczenia niesamowicie pobudza ślinianki :) Składniki: Ciasto: 1/3 szklanki ciepłego mleka 30 g świeżych
Domowa Cookierenka Agi
Chleb słonecznikowy 141Włączyłam dziś komputer dopiero w południe... I od razu trafiłam na artykuł o tym, że dziś, czyli 16 października, jest Światowy Dzień Chleba. Powędrowałam więc do
Kolorowy Przepisownik
Dżem z rabarbaru z pomarańczą i wanilią 173rabarbaru. Uwielbiam ciasta i przetwory z rabarbarem, tę jego wyjątkową, kwaśną nutę, która idealnie balansuje słodycz. Wypieki z tymi różowymi łodygami, nawet te najprostsze, nigdy nie są nudne. A dżem z rabarbaru mogę jeść do wszystkiego - kanapek, naleśników, placuszków czy też jako dodatek do budyniu. Świetnie się sprawdza jako nadzienie bułeczek czy innych drożdżowych wypieków, a może nawet
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem. 206Fot. © olhaafanasieva - Fotolia.com Składniki : 1 kg mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki mleka 2 całe jajka 10 dkg świeżych drożdży 7 łyżeczek cukru 15 dkg margaryny
Przepisy i porady kulinarne
1547. Rogale na miodzie 211Szybkie do zrobienia...idealne na śniadanie lub kolację..mięciutkie... pyszne...pomysł na takie rogaliki podpatrzyłam u Klementyki ..na jej blogu są dwa takie przepisy [ tutaj
Moje domowe kucharzenie