Wegańskie maślane bułeczki 253minut aby osiągnęły temperaturę pokojową i wtedy dopiero wstawić do piekarnika na 10 minut 180 C bez termoobiegu! Moje buły leżakują tak 4 dzień, bo codziennie piekę 2. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniataj po czy podziel (ja odważałam po 80 g każdą bułkę), uformuj w zgrabne kulki, umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na około 30 minut na końcowe wyrastanie(...)półce piekarnika bez termoobiegu. Smacznego! ps. Bułeczki upieczone wieczorem, na drugi dzień rano, zawinięte na noc w bawełnianą szmatkę lub papier nadal są miękkie. Pamiętać należy jednak, że to drożdżowy wypiek i po 24 h będą już suche. Trochę nieszczęśliwe to zdjęcie, ale chciałam Wam pokazać jak miękkie są to bułki. Artykuł Wegańskie maślane bułeczki pochodzi z serwisu
greenscarf
Rogaliki Drożdżowe z Konfiturą 349Rogaliki drożdżowe z konfiturą – dawno ich u nas nie było. A przecież tak lubimy wszystko co drożdżowe. Mięciutkie, rogaliki drożdżowe z konfiturą powstały u nas na weekend. I mimo, że dopadło mnie okrutne przeziębienie, tak dawno go nie było, że zdążyłam zapomnieć jak bardzo bywa uciążliwe, męczące, tak między jednym lekarstwem a drugim, w chwilach napływu energii przygotowałam naprędce(...)zacząć się pienić. Do rozczynu dodajemy resztę mąki, jajka, rozpuszczone, letnie masło, szczyptę soli. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia. Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zagniatamy na oprószonym mąką blacie. Dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy każdą z części na prostokąt, około 15 x 30 cm, grubości około 0,5 cm, wycinamy trójkąty. Na podstawę każdego
Made By Mom And Son
Drożdżowe rogaliki 2 196Rogaliki robiła moja mama, są pyszne , mięciutkie i takie jakie powinny być. Ze słodkim orzechowym nadzieniem rozpływają się wręcz w ustach :) Składniki: 1/2 kg mąki
charlotte gotuje
Foccacia 100drożdżowe chlebki z dziurkami. Do rwania, łamania i zagryzania, najsmaczniejsze ciepłe. Doskonałe jako przekąska na kolację, dodatek do sałatki, mięsa, ryby. Sprawdzi się przyniesiony w prezencie, jeśli wybieracie się z wizytą, na kolację z winem. Wręczony na powitanie, jeszcze ciepły.. robi wrażenie. Wypróbowałam to. Z podanych proporcji powstaną dwa chlebki, czyli ilość wystarczająca dla około sześciu osób. Ciasto
Kronika Piekarnika
Chrusty drożdżowe 171Karnawał jeszcze trwa i dla odmiany zamiast pączków są chrusty drożdżowe. 0,5 kg mąki 1 szkl. mleka 50 g świeżych drożdży 1 jajko 3 łyżki cukru 1 łyżka wódki szczypta soli Z drożdży, 1 łyżki cukru i letniego mleka zrobić rozczyn.Przykryć odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut).Do mąki wbić jajko dodać rozczyn, resztę cukru.Wszystko(...)wymieszać, wyrobić. Pozostawić do podwojenia objętości pod ściereczką. Po tym czasie, ciasto rozwałkować. Nożem pokroić w paski o szerokości ok 4 cm i długości ok 8-10 cm. Na środku każdy kawałek przeciąć, wywinąć ciasto. W rondlu rozgrzać olej, wkładać ciasto po kilka sztuk , smażyć na rumiano w obu stron (ok minuty z każdej strony). Po usmażeniu osączyć na papierowym
Moje domowe kucharzenie
Lepieszka/lepioszka z Astany 211drożdżowym. Nie była tak piękna jak w Uzbekistanie czy Tadżykistanie, gdzie na chlebie stemplem odciska się jakiś wzór. Ta, którą kupiłam (na etykiecie widniał napis "lepieszka"), wyglądała jak codzienne pieczywo i tak jak większość potraw, które jadłam w Astanie, posypana była sezamem. Składniki : Zaczyn 5 g drożdży 4 g cukru 100 g wody 100 g pszennej mąki chlebowej Ciasto zaczyn
Weekendy w domu i ogrodzie
Zawijańce z pieczarkami 215Drożdżowe zawijańce z pieczarkami. 500 g mąki 1 szkl.mleka 2 łyżki oleju 1 duże jajko przyprawa do pizzy i zapiekanek 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli dodatki: pieczarki, cebula Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże , posypać cukrem, nakryć i odstawić na kilka minut.Następnie(...)dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Pieczarki i cebulę pokroić i usmażyć, doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek, wyłożyć podsmażone i wystudzone pieczarki. Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić w kilkucentymetrowe kawałki i układać na blaszce. Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć temperaturę
Moje domowe kucharzenie
Pizza kebab gyros - przepis. 223drożdżowy wypiek. Całość jest dość pikantna, ale i bardzo sycąca. Osobiście uważam, że chociaż te z pizzerii są smaczne, to lepiej zrobić ją samemu w domowym zaciszu, gdyż nie ukrywajmy - możemy pofolgować sobie z ilością dodatków, jak tylko jest nam wygodnie. Składniki na wsuwaną do piekarnika blachę, lub dwie formy do tarty/duże totownice. Pizza Kebab/Gyros. Składniki na ciasto
Poezja Smaków - blog kulinarny
Prosty chleb pszenny na drożdżach (z długą świeżością i chrupiącą skórką) 176długo pozostaje świeży! A to dzięki dodatkowi masła. Koniecznie sami spróbujcie, bo naprawdę warto! (1 duży lub 2 małe bochenki) 700g mąki pszennej chlebowej (u mnie Basia do wypieków drożdżowych) 300 ml wody 150 ml mleka 25g masła 1 opakowanie suchych drożdży (7g) lub 14g drożdży świeżych 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Wierzch: 1 łyżka wody + 1 łyżka(...)Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn) (*). Dodać sól, cukier i letnie mleko oraz ciepłą wodę. Całość dokładnie wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło. (Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.) Następnie z powstałego ciasta uformować kulę, którą należy umieścić w misce oprószonej mąką. Kulę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce - do momentu
Di gotuje
Babka wielkanocna - Pandoro di Verona 230drożdżowej, która byłaby równie delikatna, puchata i wilgotna. Dla mnie jest idealna. Trzeba tylko poświęcić jej trochę czasu. Jest prościutka w wykonaniu, lecz pracę rozkładamy na cały dzień. Rano nastawiłam zaczyn, a piekłam dopiero wieczorem. Pomogłam sobie niezastąpionym minutnikiem w moim telefonie, który pilnował za mnie kolejnych etapów. Przepis znalazłam na Cincin , a podała go Joanna. Mała uwaga - ciasta
Posadzone i zjedzone
drożdżówki z serem i kruszonką 615Drożdżowe wypieki nie były moją specjalnością aż do momentu, kiedy po raz pierwszy postanowiłam zmierzyć się z tymi drożdżówkami . Za kilka dni były następne - z czereśniami, potem z wiśniami, a dziś zapraszam Was na pyszne drożdżówki z serem :-) Rodzina oszalała na ich punkcie, świeże, jeszcze gorące drożdżówki znikały tak szybko, że długo nie mogłam ich sfotografować ;-) składniki na ciasto
babka w formie
Drożdżowe serce 219Drożdżowe serce..polecam..oczywiście można upiec i w innej formie...ale akurat np.na Dzień Matki taki kształt drożdżówki jak najbardziej wskazany. 2,5 szkl.mąki tortowej 3/4 szkl.mleka 1/4 szkl.cukru 7 g suchych drożdży 2 jajka 80 g masła marmolada lub inne nadzienie Mąkę wymieszać z drożdżami , dodać cukier, mleko, sól, jajka i rozpuszczone i ostudzone masło(...)Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać szklaneczką kółka.Wycięte kółeczka posmarować marmoladą.Złożyć na połowę i potem jeszcze raz na połowę złączając brzegi.Układać do foremki, odstawić do wyrośnięcia.Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Moje domowe kucharzenie
KRUCHE MAŚLANE ROŻKI Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 269ciasto przez folię spożywczą. Wykraiwałam z niego trójkąty o dowolnej wielkości. Nakładałam na szerszy brzeg po łyżeczce powideł śliwkowych. powidła śliwkowe i zawijałam. Układałam rożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam je w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut do zarumienienia. Po ostudzeniu można opruszyć ciasteczka cukrem pudrem. Smacznego! Polecam również: ROŻKI MAŚLANO SEROWE Z JABŁKAMI DROŻDŻOWE
potrawyregionalne
Kruche ciastka drożdżowe mojej mamy 276drożdżowe z marmoladą moja mama piekła odkąd pamiętam. Jako mała dziewczynka lubiłam je nie tylko jeść, ale przede wszystkim pomagać w ich przygotowywaniu. Moim zadaniem było „malowanie” ciastek białkiem i maczanie ich w cukrze. Dzisiaj to zadanie przejmuje powoli moja córka :) Ciasteczka są jednocześnie miękkie i kruche, a brzoskwiniowa marmolada sprawia, że mają delikatny lekki smak. Z końcówek ciasta wykrawam
Trzeci talerz