ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:804/1038)

Drożdżowe świąteczne rogale z makiem i lukrem 124

Zamiast makowca czy drożdżowej rolady makowej na świąteczny stół polecam upiec rogaliki z makiem. Nie trzeba kroić, a pięknie udekorowane cieszą oko. Zauważyłam, że lukru używam dwa razy w roku na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc. Rogaliki udekorowałam lukrem i posiekanymi orzechami włoskimi. Wyszło pysznie, a rogaliki znikały szybciutko jeden po drugim. Macie ochotę? To upieczcie :) I koniecznie dajcie znać(...)Udanych wypieków Wam życzę :)        Potrzebujemy:   Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru pół szklanki ciepłego mleka 2 łyżki mąki tortowej   Na ciasto: 4 szklanki mąki tortowej  2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 niepełna szklanka cukru 5 dag masła lub margaryny około pół szklanki ciepłego mleka Dodatkowo

Izabelawkuchni
Racuchy drożdżowe z jabłkami 139

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Smaki dzieciństwa - racuchy drożdżowe z jabłkami <3 Składniki: 2 i ½ szklanki mąki pszennej 2 jaja 1i ½   szklanki ciepłego ale nie gorącego mleka 25g świeżych drożdży 2 łyżki cukru szczypta soli olej(...)pokruszone drożdże oraz cukier i sól.   Dokładnie wymieszać i połączyć z mąką. Znów wymieszać do połączenia produktów. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu wyrośnięcia ciasta około 40 minut. Wszystko zależy jak ciepło mamy w kuchni. W miedzy czasie jabłka umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niezbyt małą kostkę. Po tym czasie przygotowane jabłka wmieszać

W garach u Gosi
Racuchy drożdżowe z jabłkami 371

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Smaki dzieciństwa - racuchy drożdżowe z jabłkami <3 Składniki: 2 i ½ szklanki mąki pszennej 2 jaja 1i ½   szklanki ciepłego ale nie gorącego mleka 25g świeżych drożdży 2 łyżki cukru szczypta soli olej(...)pokruszone drożdże oraz cukier i sól.   Dokładnie wymieszać i połączyć z mąką. Znów wymieszać do połączenia produktów. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu wyrośnięcia ciasta około 40 minut. Wszystko zależy jak ciepło mamy w kuchni. W miedzy czasie jabłka umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niezbyt małą kostkę. Po tym czasie przygotowane jabłka wmieszać

W garach u Gosi
rogaliki z powidłami 134

tygodniu.  Moje ulubione to z powidłami, choć ostatnio u dzieciaków fory mają te z czekoladą. Zresztą czym bym nie nadziać to i tak zawsze będą pyszne. A drożdżowe wcale nie takie straszne jakim go malują.  Składniki: 500 g mąki 1 szklanka ciepłego mleka 40 g drożdży świeżych 3 łyżki cukru 100 g stopionego masła 4 żółtka jajko słoiczek(...)kilka minut. Następnie dodać rozczyn do mąki, wrzucić żółtka, wsypać cukier i sól. Zacząć wyrabiać, kiedy składniki się połączą wlać wystudzone masło. Wszystko razem wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.   Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na kształt koła a następnie podzielić je na 10 trójkątów. Na każdym

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bułki pszenne z złotym siemieniem lnianym 126

pszenne z płatkami owsianymi przygotowane do których siemię lniane zostało dodane. Kolor złoty fajnie się na bułeczkach kontrastuje  i wiadomo co domowe to lepiej smakuje. Polecam takie wypieki drożdżowe, bo są bez spulchniaczy, dziwnych dodatków czyli  zdrowe. Składniki: 30 g świeżych drożdży, 100 g płatków owsianych górskich, 350 g mąki pszennej, 300 ml ciepłej wody, ½ łyżeczka cukru(...)mieszamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na  15 min. Następnie dodajemy płatki owsiane, 50 g siemienia, dokładnie mieszamy, stopniowo dajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min. Jeszcze raz zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość mąki, ma być elastyczne i miękkie.   Ciasto dzielimy na osiem

Moniki Smakołyki
Bułki pszenne w godzinę – najszybsze domowe pieczywo 233

tych bułkach jest dużo cukru i dużo drożdży. Ale nie są ani bardzo słodkie, ani bardzo drożdżowe. Pasują i do dżemu, i do wędliny. A największą ich zaletą jest to, że praca nad nimi i pieczenie to tylko godzina. Mąkę mieszamy dokładnie z solą, cukrem i drożdżami. Masło rozpuszczamy w rondelku. Do gorącego i całkowicie rozpuszczonego wlewamy mleko lub wodę(...)zagrzeje. Zostawiamy na chwilę całość żeby przestygła, mieszanka nie może być za gorąca bo zabije drożdże.   Po przestygnięciu wlewamy mieszankę do mąki, dodajemy sok z cytryny i zagniatamy ciasto przez 8 minut – ręcznie lub w misie miksera. Powinno być bardzo gładkie i elastyczne. Formę do pieczenia smarujemy masłem, piekarnik podgrzewamy do 50⁰C. Ciasto dzielimy na 15 równych części

Karo in the Kitchen
Zawijańce z czarnymi oliwkami 170

Bardzo lubię drożdżowe wypieki zarówno na słodko jaki słono. Dzisaj ta druga wersja, która nie wymaga wielu składników a bardzo ciekawie smakuje. Składniki: - 500 g mąki pszennej - 20 g drożdży - 250 ml ciepłej wody - 5 łyżek oliwy z oliwek - 1 duży ząbek czosnek - 250 g oliwek czarnych - 5 suszonych pomidorów - 1 łyżeczka soli - 2 łyżeczki oregano - 1 łyżka(...)magii - kilka kropli tabasco Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach wody. Mąkę mieszamy z solą, rozmieszanymi drożdżami i pozostałą ilością wody, przy czym wodę wlewamy stopniowo. Ciasto zagniatamy, następnie dodajemy łyżkę oliwy, wyrabiamy jeszcze chwilę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Oliwki i suszone pomidory drobno siekamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki oliwy, oregano, magii i tabasco. Wyrośnięte

Zainspirowana w kuchni
Chleb pszenny z ziarnami słonecznika 153

bądź z samymi warzywami. Domowy chleb możecie upiec z bardzo małej ilości składników. Uwierzcie mi - taki wypiek jest o wiele smaczniejszy niż kupny. Zdradzę Wam sekret, że uwielbiam zapach drożdżowych wypieków, dlatego też przygotowanie poniższego chleba sprawiło mi niesamowitą radość :) Składniki na 1 bochenek (użyłam formy keksowej): 2 (płaskie) szklanki mąki pszennej 4/5 szklanki wody 1 opakowanie suszonych drożdży(...)drożdże, sól, ziarna słonecznika. Wszystko ze sobą wymieszać. Następnie wlać wodę i olej. Za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą. Przygotowaną masę wysypać na blat kuchenny i zagniatać, aż ciasto uzyska jednolitą, gładką konsystencję. Wyrobione ciasto ponownie umieścić w misce, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy masa podwoi swoją objętość to przełożyć ją do formy keksowej. Ponownie

Ugotować
Racuszki ryżowo jabłkowe 153

mają bardzo wielu zwolenników zdążyłam już się przekonać. Ogromnym powodzeniem cieszyły się racuszki z twarogu , bananowe , racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku. Kontynuując ten temat… racuszki ryżowe z jabłkami.   Składniki: - 1 ¾ szklanki mąki ryżowej - 4 jajka - 400g jogurtu greckiego - 200ml mleka kokosowego - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki cukru z wanilią - laska wanilii (ziarenka) - szczypta soli (do białek(...)opcjonalnie, ale polecam)   W misce łączymy składniki: mleko kokosowe, jogurt, ziarna wanilii, cukier z wanilią, żółtka. Dokładnie mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia i przesianą mąkę – ponownie mieszamy. Odstawiamy ciasto na 20 minut. Obrane jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na ćwiartki i cienkie plasterki. Dodajemy do masy, mieszamy, aby jabłka nie ściemniały. Ubijamy na sztywno pianę z białek i szczypty

mojewypiekiinietylko
Rogaliki krucho-drożdżowe 183

rogaliki mają to do siebie że zachowują długo świeżość, nie czerstwieją tak szybko. Są smaczne i szybko znikają z talerza. Rogaliki krucho-drożdżowe SKŁADNIKI: mąka- 500 g drożdże -50 g margaryna- 250 g kwaśna śmietana- 2,5 łyżki jajka - 2 szt cukier - 4 łyżki proszek do pieczenia- 0,5 opak sól - 1 szczypta mleko ciepłe - 125 ml DODATKOWO marmolada jajko(...)ciepłe mleko, zmiksować robotem, odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie pokroić margarynę na kawałki, posiekać z mąką. Dodać rozczyn, jajka, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkujemy na okrągły placek, dzielimy na 8 trójkątów. Na trójkątach ciasta kładziemy porcje marmolady i zawijamy w rogaliki. Układamy rogaliki na blasze wysmarowanej tłuszczem, Rogaliki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem

Kuchnia Danusi
Elioti - cypryjski chleb z oliwkami i cebulą 199

Chlebek jest naprawdę smaczny - aromatyczny, dzięki dodatkom wilgotny i po prostu przepełniony smakami Grecji ! Zapraszam:) Początkowo obawiałam się pieczenia Elioti, wydawało mi się to skomplikowane. Niepotrzebnie. Elioti to prosty, drożdżowy chlebek, bez żadnych bajerów w postaci zakwasów itd., do którego pod koniec wyrabiania dodaje się cebulę i oliwki. Składniki te nie tylko wzbogacają smak chleba , ale poprawiają też jego wilgotność(...)trochę się rozpadał w miejscach, w których znajdowało się dużo dodatków. Zamiast zwijać chleb w roladę, tak jak ja, możecie go zagnieść z dodatkami, tak aby rozprowadziły się w cieście bardziej równomiernie. Mi się za to bardzo podoba spiralny wzór, jaki utworzyły składniki w moim wypieku.  Jak jeść Elioti? Zwyczajnie polany dobrą oliwą jest znakomity, ale można też podać

Chilli Czosnek i Oliwa
Chrupiące bagietki z makiem 116

Pewnie nic nowego nie napiszę, ale domowe pieczywo jest najlepsze. A moje bagietki wyszły idealne, obłędne w smaku i pachnące. Wyszły bardzo chrupiące. Polecam bagietki po

Izabelawkuchni
Rustykalne bułki Jeffreya Hamelmana 109

W Nowym Roku nowe wyzwania z Piekarnią Amber czas zacząć. Tym razem Ania poszperała i wybrała przepis z bloga Oli Cake & Bread . Przepis opracował Jeffrey

Moje Małe Czarowanie
Bułki na mleku z mąką ryżową 150

Dzień Dobry w środę :)  Takie pyszne bułki upiekłam na śniadanie. Warto było nawet wcześniej wstać. Dodatek mąki ryżowej sprawia, że są pięknie bielutkie i takie

Izabelawkuchni
Chałka Grecka 138

Taka prawdziwa chałka grecka pieczona jest na Wielkanoc, moja propozycja z racji że do Wielkanocy jeszcze daleko jest nieco uproszczona, ale równie smaczna. Do tej chałki

Gotowanie...to proste !
Śniadaniowe aromatyczne bułeczki. 195

Te bułeczki nie wymagają dużego nakładu pracy, więc spokojnie możemy je upiec na śniadanie. Wraz z pieczeniem potrzebujemy tylko godzinkę żeby były gotowe. A jak pysznie

Izabelawkuchni
Japońskie Mleczne Bułeczki - Bardzo Puszyste I Mięciutkie 166

Bułeczki wychodzą bardzo puszyste i mięciutkie, a wszystko to dzięki Tangzhong, metodzie pieczenia spopularyzowanej przez japońskich piekarzy. Metoda ta polega na utworzeniu takiej zasmażki z mleka

Gotowanie...to proste !
Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi i dżemem. 147

Na śniadanie polecam pyszne i chrupiące bułeczki. Można je upiec wieczorem i na rano będą gotowe, lub wstać wcześnie rano i upiec, będą wtedy pachnące z

Izabelawkuchni
Krucho-drożdżowe pierożki z grzybami. 356

Właśnie trwa sezon na grzyby, ludzi to opętało grzybowe szaleństwo, wynoszą grzyby koszami z lasu, a ja tak skromnie, kilka grzybków tak do zjedzenia, kilka do

Izabelawkuchni
Drożdżowe rogaliki z owocowym dżemem 137

Idealne do świeżo zaparzonej kawy lub filiżanki aromatycznej herbaty - zapraszam do wykonania! ;-) SKŁADNIKI: - 3 szklanki mąki tortowej - 2 łyżki cukru pudru - 1/4 kostki masła - 3 żółtka

Wielopokoleniowo
Kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe. 216

     Dziś upiekłam po raz pierwszy Kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki o zapachu kardamonu, nadziane pachnącym cynamonem. Jakież było moje zaskoczenie, gdy okazały się tak

Rozpustne gotowanie
Dyniowe grzebienie z nadzieniem orzechowym 214

Wypiekanie na śniadanie w tym tygodniu zaproponowało rogaliki dyniowe. Przepis pochodzi z bloga Komarki i u niej była alternatywa rogalików lub grzebyków, więc ja wybrałam grzebienie

Moje Małe Czarowanie
Focaccia 155

Potrzebujemy: opakowanie suchych drożdży Instant 8g 100 ml ciepłego mleka 1/2 łyżeczka cukru 600g mąki (część może być razowa) kilka łyżek oliwy 2 łyżeczki soli 400

WYSPA SZCZĘSLIWA
Domowy chleb pszenny z garnka 155

Rating: Od dłuższego czasu chciałam przygotować własnoręcznie chleb, lecz próby przygotowania zakwasu za każdym razem kończyły się fiaskiem. Przeglądałam portale internetowe i różne blogi by znaleść

Magiczny Garnek
Pierożki z jabłkami 170

Pierożki z jabłkami... od lat są u mnie furorą i cieszą się ogromnym uznaniem wśród moich przyjaciół:) Przepis znalazłam w "Przyjaciółce" ponad 20 lat temu. O

In my kitchen
Rogaliki drożdżowe 197

Rogaliki dosyć często goszczą na moim blogu tym razem w wersji z śliwkami a dokładnie dżemem śliwkowym. Świetnie sprawdzają się również jako nadzienie powidła śliwkowe. Mam

ciastkarnia na kruchym spodzie

Proponowane wyszukiwania