Pyszne i puchate bułeczki orkiszowe, na zdjęciu rwane jeszcze gorące - później smarowane masłem i maczane w domowej konfiturze wiśniowej. W przepisie podane jest jajko do posmarowania
Kocham..lubię..gotuję..Dziś mamy Święto Pizzy! Dlatego przydałoby się zjeść pizze :D A co powiecie na przepis w nieco innym wydaniu? Na przykład RoloPizza, zawiniętą pizze w roladę
Niezły Młyneknacięcie przekładamy jeden z końców prostokąta. Na patelnię wlewamy około 1,5 cm warstwę oleju i rozgrzewamy. Czy tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany najlepiej sprawdzić wrzucając na niego kawałeczek ciasta. Jeśli zacznie skwierczeć i się lekko brązowić, możemy układać faworki. Smażymy je na średnim ogniu po około 2 minuty z obu stron. Następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym(...)width="1024"] taratuszki – rosyjskie faworki[/caption] Zobacz inne przepisy na Tłusty Czwartek: Szybkie Oponki Z Serków Homogenizowanych Faworki Z Piekarnika Mini Pączki Z Serka Homogenizowanego (104 Kcal) Racuchy Drożdżowe Jak Pączki Domowe Pączki Z Dżemem Mini Pączki Bananowe W 15 Minut Artykuł Taratuszki – rosyjskie faworki na kefirze pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnePyszne, mięciutkie o lekkiej nucie cydru, bułeczki które warto upiec aby spróbować ich smaku, a nam się tak spodobały, że będę je często piec ;) Składniki
Gotowanie...to proste !wiem jak u Was, ale u nas nie ma Świąt Wielkiej Nocy bez baby. Zawsze są przepychanki, czy to ma być babka drożdżowa czy piaskowa. Zwykle wygrywa opcja piaskowa i tak i w tym roku na naszym stole zawita marmurkowa piaskowa babka. Przepis stary jak świat, również wędrujący po internecie. Babka wychodzi puszysta, przyjemnie migdałowa w smaku. Jeszcze po Świętach(...)mąż wcina ją z mlekiem. Możecie piec ją również w formie keksówki. Pisałam już chyba w jakimś poście, jak to będąc dzieckiem, uwielbiałam zlizywać cukier puder z ciast i raz się tak nacięłam, bo moja ciocia posypała babkę mąką, zamiast cukrem pudrem Tak można ukarać niesforne dzieci Możecie ją polukrować, ale nam wystarcza posypanie jej cukrem pudrem. Możecie również
Mieszam w GarnkuOstatnia dynia czekała w kolejce na przetworzenie dość długo. Po pokrojeniu, upieczeniu i zmiksowaniu została podzielona na porcje. Jedna z nich trafiła dzisiaj do chleba. Nieskromnie
Przepisy MikołajaTaki szybki chleb dziś upiekłam, właściwie to nie tyle szybki co bez nadmiernego nakładu pracy. Czasu miałam mało a i składników mało, zakwas niedokarmiony, bo i
Moje Małe Czarowaniedodać trochę mąki, jeśli okaże się nadal za luźne. Przykrywam ściereczką miskę i odstawiam na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładam ciasto na stolnice wysypaną mąką, wyrabiam ciasto, dzielę na 2 części i wałkuję cienkie placki. Na placki nakładam masę makową i odsączone rodzynki (posypuję nieregularnie). Zawijam luźno zawijasa. Smaruję wierzch roztrzepanym żółtkiem i ostawiam jeszcze(...)stopni przez 45 minut. Lukier- 2 łyżki ciepłej wody, 1 łyżeczka soku z cytryny, cukier puder – około 5 łyżek. Mieszam, polewam po ostudzonym makowcu. Artykuł Makowiec drożdżowy pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plTe pyszne, mięciutkie bułeczki piekliśmy w ramach Lipcowej Piekarni Amber . Oryginalne bułki według pomysłu Adama Piekarza są tutaj . Bułki idealne na śniadanie, kolację, wypady piknikowe i
Moje Małe CzarowanieWiosną pierwszy pojawia się rabarbar i to o nim będzie kilka wpisów. Rabarbar służy jako dodatek do soków, placków drożdżowych, drożdżówek. Popularny jest też kompot z rabarbaru. Może być również wykorzystywany do produkcji wina owocowego, lub spożywany na surowo z cukrem. Charakteryzuje się kwaskowatym smakiem. Zawiera dużo żelaza, kwas jabłkowy i znaczącą ilość kwasu szczawiowego przez co usuwa z organizmu(...)wapń i tworzy trudno rozpuszczalny szczawian wapnia, który może odkładać się jako kamienie nerkowe. Dzisiejszy wpis rabarbarowy połączony będzie z mandarynkami. Powstała konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, ale także dobrze smakuje z serami i mięsem. Składniki: - 1/2 kg obranych mandarynek - 1 kg rabarbaru - 1 kg cukru - 3/4 szklanki wody Przygotowanie : Mandarynki obieramy i dokładnie oczyszczamy z białych błonek
Życie zaczyna się w kuchniMoje kolejne podejście do nowego piekarnika. Tym razem przetestowałam go na drożdżowych rogalikach i po raz kolejny doszłam do wniosku, że chyba z nowym piekarnikiem raczej się nie zaprzyjaźnię. Za mocno przypieka od góry, przez co posmarowane jajkiem rogaliki zrobiły się aż nadto „przyrumienione”, zdecydowanie wolę mniej przypieczone drożdżówki. Mimo to rogaliki wyszły przepyszne, delikatne, puszyste, lekkie, cudownie żółte(...)chrupiącym nadzieniem, po prostu bajka, szczerze polecam! Za zgodą organizatorów, rogaliki dodaję jednocześnie do dwóch akcji „Wypiekanie na śniadanie” , oraz „Ciasto na niedzielę” . Źródło przepisu tutaj . CIASTO: 40 dag mąki pszennej tortowej + do podsypania 7 dag masła 3/4 szklanki mleka opakowanie 7 g drożdży instant 1/3 szklanki cukru laska wanilii 2 żółtka 2 bardzo kopiaste łyżki dyniowego puree – u mnie
Kuchenne zapiski EdytySezon jagodowy w pełni, a ja nie wyobrażam go sobie bez dwóch rzeczy: pierogów i drożdżowych bułeczek. Pierogi w ilości kosmicznej, pałaszowaliśmy u Mamusi, bo ona robi najlepsze. Zatem przyszła kolej na bułeczki, postanowiłam je nieco odchudzić, by móc zjeść jedną więcej bez wyrzutów sumienia. Dlatego ograniczyłam ilość użytego cukru (odrobina musi być, wtedy drożdże lepiej pracują(...)dodatkowo użyłam mąki z pełnego przemiału, rewelacyjnie sprawdziła się tutaj Mąka Szymanowska Graham. Bułeczki wyszły rewelacyjnie, z zewnątrz chrupiąca złocista skórka, a w środku delikatne miękkie ciasto i ogromna ilość jagód i ten zapach unoszący się po mieszkaniu, bajka. Składniki: 2 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie Mąka Szymanowska Graham) 1 1/2 szklanki mąki pszennej 50 g. świeżych
Cynamonowe szczęściePyszne bułeczki drożdżowe ze szpinakiem będą smakowały zarówno na śniadanie jaki i jako przekąska w ciągu dnia. DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI ze SZPINAKIEM Składniki: 4 g suchych drożdży 300 g mąki 1 łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli 50 ml roztopionego masła 230 ml mleka farsz: 150 g świeżego szpinaku 100 g sera feta 2 ząbki czosnku oliwa sól i pierz do smaku(...)jajko do posmarowania Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i masło. Do miski przesiewamy mąkę,sól i dodajemy drożdże. Dolewamy mieszaninę mleka z masłem, mieszamy. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie za rzadkie dodajemy trochę mąki. Ciasto dzielimy na 12 porcji. Porcje odstawiamy na blaszce przykryte ścierką, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. W tym czasie przygotowujemy
Bon appetit mon amieWielkanocnym stole nie może zabraknąć puszystej, aromatycznej i bogato zdobionej Baby Drożdżowej . 2. Pomysł na niezwykle efektowne ciasteczka "na jeden ząbek" . Niczym wiosenne krokusy, pozwólcie im zakwitnąć na waszych stołach. 3. Kolejnym punktem obowiązkowym w wielu domach jest sernik. Cóż innego jak smak babcinego, tradycyjnego sernika jest podwaliną tradycji kulinarnej? 4. Kolejna wersja sernika, tym razem z orzechowym(...)spodem. Bardziej dekoracyjna i odświętna. Jak wygląda tak i smakuje. 5. Mniej znana wersja sernikowa. Puszysta i pieczona w kąpieli wodnej. Ulubione ciasto japończyków. Bo każde państwo ma swoją wersję. 6. Ostatnia propozycja. Skierowana do przezornych, którzy mrożą dary jesieni, a mianowicie dyniowy sernik . Zachwyca kolorem i strukturą
Karczma HonoriettyWielkanocnym stole nie może zabraknąć puszystej, aromatycznej i bogato zdobionej Baby Drożdżowej . 2. Pomysł na niezwykle efektowne ciasteczka "na jeden ząbek" . Niczym wiosenne krokusy, pozwólcie im zakwitnąć na waszych stołach. 3. Kolejnym punktem obowiązkowym w wielu domach jest sernik. Cóż innego jak smak babcinego, tradycyjnego sernika jest podwaliną tradycji kulinarnej? 4. Kolejna wersja sernika, tym razem z orzechowym(...)spodem. Bardziej dekoracyjna i odświętna. Jak wygląda tak i smakuje. 5. Mniej znana wersja sernikowa. Puszysta i pieczona w kąpieli wodnej. Ulubione ciasto japończyków. Bo każde państwo ma swoją wersję. 6. Ostatnia propozycja. Skierowana do przezornych, którzy mrożą dary jesieni, a mianowicie dyniowy sernik . Zachwyca kolorem i strukturą
Karczma HonoriettyDrożdżowe bułeczki cynamonowe Super smaczne bułeczki cynamonowe, które polubią wszyscy. Dzieci je wprost uwielbiają! SKŁADNIKI: 0,5 kg mąki pszennej 300 ml mleka 5 dag drożdży ¾ szklanki cukry 1/3 kostki masła 1 jajko 2-3 łyżeczki cynamonu WYKONANIE: Zacznij od roztarcia drożdży z łyżeczką cukru, rozpuść je w ciepłym (nie gorącym) mleku i pozostaw do wyrośnięcia. Przesiej mąkę(...)miski, dodaj cukier. Wlej wyrośnięte drożdże, dodaj jajko i wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej masy. Dodaj roztopione masło pozostawiając w rondlu ¼ masła na potem. Ugnieć ciasto i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 h. Po wyrośnięciu ciasta, podziel je na 2 porcje i rozwałkuj. Następnie posmaruj ciasto resztą masła używając pędzelka, posyp warstwą cukru i cynamonu
Calzonella.comdomowe maślane bagietki z sezamem. Idealne do porannego kakao. Chrupiąca skórka z zewnątrz i miękki puszysty środek. Bagietki znikły równie szybko jak się pojawiły. Zapraszam również na śniadaniowe paluchy drożdżowe ... znikły tak szybko... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania stolnicy 3/4 szklanki gęstej maślanki (temperatura pokojowa) 4 łyżki ciepłej wody (nie gorącej!) 2 łyżeczki suchych drożdży(...)zależności od gustów smakowych) sezam do posypania + jajko do smarowania wierzchu bagietek Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, następnie dodajemy drożdże i mieszamy. Potem dokładamy kolejne składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto jest miękkie i lekko lepkie, ale winno się dać ładnie uformować w kulę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie
Słodkie okruszkiSkładniki: 1 szklanka mleka 1/2 kostki drożdży 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 jajko 1/2 kostki masła 1,5 szklanki mąki 1 słoik dżemu z jagód
A Ty Smakuj MnieŚwiąteczny czas to moment do rozważań, żegnania sporów, a jednocześnie do robienia podsumowań.Z racji tej, że to blog kulinarny, a okres świąteczny już powoli odchodzi
W kuchni Karmel-itkilatorośli (spowodowana żyznymi wulkanicznym glebami). Tyle za Wikipedią. A co ma wulkan wspólnego z jedzeniem? Otóż stromboli to także nazwa pysznego, nadziewanego chlebka w formie strucli. Na ciasto chlebowe lub jak na pizzę, nakłada się dowolne 2-3 składniki: głównie różnych mięs i sporo sera, najczęściej różnych rodzajów i obowiązkowo mozzarelli. Stromboli często nazywa się kanapką, rodzajem pizzy(...)adekwatna? Wyspa wulkaniczna, pełna niezwykłych zjawisk, wulkanów,"ziemia bogów" i dodatkowo miłosna opowieść w tle... Z pozoru zwykły drożdżowy zawijaniec, ale kiedy go rozkroicie, przekonacie się, skąd taka nazwa. Stromboli. Ach, i koniecznie obejrzyjcie film "Stromboli, ziemia bogów"! Składniki (dla 3-4 osób): 300 g mąki pszennej
Kuchnia PrezydentowejFaworki dla tych, którzy wolą wersję mięciutką. Smażone tradycyjnie na głębokim oleju. Składniki: -3,5 szklanki mąki -4 dkg świeżych drożdży -200 ml ciepłego
Maminek kulinarnymiękkie i pulchniutkie . A z talerza znikają bardzo szybko, obawiam się, że moje nie wytrwają do jutra ;) CHRUŚCIKI DROŻDŻOWE- przepis tutaj Karnawał w pełni, więc koniecznie muszą być oponki, chruściki , pączki. Dziś przygotowałam dla mojej rodzinki chruściki drożdżowe . Pyszne, pulchniutkie, przepis nie jest skomplikowany a w wykonaniu naprawdę bardzo proste. Polecam, koniecznie spróbujcie :) PYSZNE FAWORKI/ CHRUŚCIKI- przepis(...)ustach i gwarantuję Wam, że nie poprzestaniecie na jednym ;) Przepis jest bardzo prosty i sprawdzony przeze mnie wielokrotnie. Oczywiście ich chrupkość zależy tu od grubości rozwałkowanego ciasta. Im cieńsze tym bardziej będą kruche. Obficie posypane cukrem pudrem... niebo w gębie ;) FAWORKI Z SERKIEM MASCARPONE- przepis tutaj Jedni pieką pączki inni zaś faworki. A co powiecie na prosty
Zrób to smaczniealkohol. Mieszamy całość przez kilka minut tak, aby nie było grudek. Pozostawiamy na kolejne 15 minut, aby ciasto ponownie wyrosło. 3 Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki. Dodajemy je do ciasta delikatnie mieszając. 4 Smażymy na rozgrzanym oleju przez kilka minut z obu stron i wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć resztę tłuszczu. Po usmażeniu całości posypujemy cukrem pudrem (najlepiej usmażyć(...)gorące racuchy wchłoną cały puder). Gotowe racuchy można posypać cukrem pudrem. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Drożdżowe racuchy z jabłkiem pochodzi z serwisu uDolores.pl - Tylko Sprawdzwone Przepisy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyplacuszki. Na jeden placek dawałam jedną łyżkę ciasta. Placki smażyłam na małym ogniu z obu stron na rumiano, a następnie wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przed włożeniem następnej porcji ciasta, dodałam trochę tłuszczu na patelnię. Placki przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem. Z podanych proporcji wyszło mi 7 placków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na placki(...)ziemniaczane z patisonem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki z dyni z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), placki z cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/placki-z-cukinii.html) i inne. SMACZNEGO
Waniliowe ImprowizacjePaszteciki drożdżowe są idealne na przekąskę, do barszczyku i nie tylko. Mięciutki, pachnące i smaczne, polecam. SKŁADNIKI : 700 g mąki pszennej 100 g masła rozpuszczonego 50 g świeżych drożdży 1 jajko 1 szklanka mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli(...)kiszonej ugotowanej i wyciśniętej 2 garście grzybów namoczone w wodzie, zagotowane i zmielone 6 łyżek oleju 1 duża cebula sól, pieprz do smaku Z podanych składników zagniatamy ciasto, musi być wyrobione, elastyczne i gładkie. Odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia. Kapustę ugotowaną wyciskamy, kroimy. Grzybki i cebulę drobno kroimy. Podsmażamy na oleju, dodajemy do kapusty, doprawiamy solą
Kulinarne Fantazje MarioliDzień Dobry w sobotę :) Dzisiaj częstuję pysznymi domowymi drożdżowymi paluchami. Uwielbiam takie domowe słodkie bułeczki. Nieskromnie napiszę, że drożdżowe zawsze mi się udaje. Bardzo lubię wyrabiać je wyrabiać. Lubię patrzeć jak rośnie. Uwielbiam zapach pieczonego chleba, bułek czy drożdżówek. Tym razem bułeczki upiekłam w formie podłużnych paluchów. Nadziałam je powidłem śliwkowym domowej roboty, które wzbogaciłam kakao i cynamonem. Takie nadzienie(...)jest pyszne. Polecam wypróbować. Częstujcie się moimi wypiekami. Smacznego :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej pół szklanki ciepłego mleka Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 2 jajka 2 łyżki cukru 5 dag masła ewentualnie pół szklanki ciepłego mleka Na nadzienie: 1 słoiczek powidła śliwkowego 1 kopiasta łyżka kakao 2 łyżeczki mielonego
Izabelawkuchniprzyjaciółkami. Możliwości spędzania dzisiejszego dnia i wieczoru jest mnóstwo i mam nadzieję, że dzisiaj każda z kobiet będzie czuła się wyjątkowo. Ja w ramach uczczenia tego dnia postanowiłam zrobić drożdżowe bułeczki z Nutellą . I tym sposobem mam pomysł na wieczór - słodkości, gorąca herbata i jakiś film. Składniki: 1/4 kostki masła 3 żółtka 3 szkl. mąki 30 g drożdży szczypta soli(...)żółtka, cukier puder i sól mieszamy. Wkruszamy drożdże oraz wlewamy ciepłe mleko. Wszystko razem ponownie mieszamy. 2. Do wymieszanej masy dodajemy roztopione i ostudzone masło. Wyrabiamy do czasu, aż ciasto będzie odchodziło od rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, by podwoiło swoją objętość. 3. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Na nie kładziemy łyżką czekoladę (może
My World by Dagmara RekOstatnio będąc na zakupach w bardzo korzystnej cenie nabyłam puszkę maku, przyznaję się, że nigdy z takiej jeszcze nie korzystałam. Więc jedyne co przyszło mi do głowy to upiec drożdżową roladę. I udała się, a co najważniejsze bardzo nam smakowała. Jest bardzo prosta i naprawdę pyszna. Podaję przepis również na masę którą sami możemy przygotować sobie w domu, też sprawdzona(...)rozpuszczonego masła 10 dag cukru 0,5 opakowania cukru wanilinowego 5 dag drożdży 2 żółtka, 1 całe jajko śmietana, kefir lub jogurt naturalny tyle żeby zagnieść ciasto MASA MAKOWA : 40 dag maku 20 dag cukru pudru 1 jajko, 1 żółtko łyżka mąki ziemniaczanej olejek migdałowy orzechy, rodzynki lub puszka gotowej masy makowej 850 g, korzystałam z Helio i dodałam
Pani na deserBułeczkom drożdżowym nadaliśmy fikuśny kształt. Przypominają nam morskie koralowce. Składniki: -4 dkg drożdży -2 łyżki cukru -4 szklanki mąki tortowej -4 jajka -250 ml ciepłego mleka -5 dkg masła -szczypta soli -aromat -marmolada -cukier trzcinowy na posypkę Drożdże ucieramy z cukrem. Dodajemy 1/3 mleka, 1/2 szklanki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodajemy szczyptę soli(...)aromat, 2 żółtka i jedno całe jajko, pozostałe mleko i mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło, jeszcze raz wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło. Przekładamy na stolnicę i dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy dość cienko i kroimy na prostokąty. Każdy prostokąt nacinamy. Nakładamy porcje marmolady. Składamy na pół. Zwijamy i układamy w natłuszczonych foremkach. Przykrywamy
Maminek kulinarnyodmiany drożdżowe paluszki idealne do czerwonego barszczu. Zajrzyjcie również do wpisu, gdzie polecam paluchy z czosnkiem,ziołami i parmezanem. Są rewelacyjne jako przekąska na imprezy. Przepis na PALUCHY DROŻDŻOWE Z CZOSNKIEM ZIOŁAMI I PARMEZANEM Dla zachęty zamieszczam fotkę;-) Składniki: 3 szklanki mąki 2 opakowania masła 2 jajka 0,5 szklanki mleka (można więcej) 5 dkg drożdży sól(...)połączyłam z resztą składników, które ugniotłam na jednolitą masę. Na koniec wsypałam całe opakowanie kminku,sól i pieprz do smaku. Odstawiłam je na około 0,5 godziny aby ciasto urosło. Można oczywiście dodać samą sól i pieprz jeśli nie lubicie kminku, albo zrobić paluszki na słodko dodając cukier. Rozwałkowałam ciasto i radełkiem do faworków (można i nożem
potrawyregionalnekilka minut w ciepłe miejsce. Do misy miksera wsyp mąki, płatki owsiane, ziarna słonecznika oraz pestki dyni, siemię lniane, żurawinę, sól oraz dodaj łyżkę octu balsamicznego. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie, dodaj go do pozostałych składników na chleb gryczany i wyrabiaj hakami miksera około 10 minut. Ja najpierw wyrabiam masę chlebową na niskich obrotach (dwójka w pięciostopniowej skali), pod koniec(...)dokładnie się ze sobą połączyło. Tak przygotowaną masę odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejscy, by wyrosła. Piekarnik nagrzej do 180'C, blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je do blaszki (jednej dużej lub 2 mniejszych), wierzch każdego chleba gryczanego posyp łyżką czarnuszki. Piecz około 50-60 minut. Pozostaw do ostygnięcia w piekarniku. Chleb wychodzi wilgotny
Moje Qulinariamiałam... Wielki smutek zapanował i marsowa mina zagościła na jej buzi. No to matko do dzieła !!! Postanowiłam upiec drożdżówki z truskawkową konfiturą i kokosową kruszonką. Bułeczki drożdżowe z konfitura truskawkowa i kruszonka 10 g drożdży 100 ml cieplej maślanki lub mleka 60 g cukru 20 g mąki Składniki mieszamy i zostawiamy na 10 minut(...)kropli) 3/4 łyżeczki soli nadzienie: konfitura lub dżem truskawkowy kruszonka: po 30 g maki, masła i cukru 2 łyżki wiórków kokosowych Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto przez ok 8 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny Gdy ciasto wyrośnie krótko je zagniatamy i dzielimy na 10 kawałków. Z każdej formujemy placuszek, nakładamy
Dzieje kuchennej WiewióryKolejna propozycja pysznych placuszków na śniadanie. tym razem jednak będą to drożdżowe placuszki z dodatkiem banana, ale możecie użyć innych owoców jakie lubicie, np, jabłek czy gruszek. Placuszki są bardzo sycące, doskonałe na śniadanie... Składniki: 20g świeżych drożdży, 2 szklanki ciepłego mleka, 3 łyżki cukru, 2 i 1/2 szklanki mąki, szczypta soli, duży banan(...)Przygotowanie Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem. Odstawić na 5 minut, po czym dodać do przesianej mąki. Mieszając, dodać sól. Masa ma być gęściejsza niż na ciasto naleśnikowe. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Banana obrać, pokroić na cienkie plasterki. Dodać do ciasta, wymieszać. Odstawić jeszcze na 10-15 min. Usmażyć na oleju z obu stron
Z miłości do słodkości