ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:812/1072)

DROŻDŻOWE PALUSZKI Z KMINKIEM DO CZERWONEGO BARSZCZYKU 246

odmiany drożdżowe paluszki  idealne do czerwonego barszczu. Zajrzyjcie również do wpisu, gdzie polecam  paluchy z czosnkiem,ziołami i parmezanem. Są rewelacyjne jako przekąska na imprezy. Przepis na PALUCHY DROŻDŻOWE Z CZOSNKIEM ZIOŁAMI I PARMEZANEM Dla zachęty zamieszczam fotkę;-) Składniki:  3 szklanki mąki 2 opakowania masła  2 jajka 0,5 szklanki mleka (można więcej) 5 dkg drożdży sól(...)połączyłam z resztą składników, które ugniotłam na jednolitą masę. Na koniec wsypałam całe opakowanie kminku,sól i pieprz do smaku. Odstawiłam je na około 0,5 godziny aby ciasto urosło. Można oczywiście dodać samą sól i pieprz jeśli nie lubicie kminku,  albo zrobić paluszki na słodko dodając cukier. Rozwałkowałam ciasto i radełkiem do faworków (można i nożem

potrawyregionalne
Mój pierwszy chleb - chleb gryczany 188

kilka minut w ciepłe miejsce.  Do misy miksera wsyp mąki, płatki owsiane, ziarna słonecznika oraz pestki dyni, siemię lniane, żurawinę, sól oraz dodaj łyżkę octu balsamicznego. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie, dodaj go do pozostałych składników na chleb gryczany i wyrabiaj hakami miksera około 10 minut. Ja najpierw wyrabiam masę chlebową na niskich obrotach (dwójka w pięciostopniowej skali), pod koniec(...)dokładnie się ze sobą połączyło. Tak przygotowaną masę odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejscy, by wyrosła. Piekarnik nagrzej do 180'C, blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je do blaszki (jednej dużej lub 2 mniejszych), wierzch każdego chleba gryczanego posyp łyżką czarnuszki. Piecz około 50-60 minut. Pozostaw do ostygnięcia w piekarniku. Chleb wychodzi wilgotny

Moje Qulinaria
Bułeczki drożdżowe z konfitura truskawkowa i kruszonka czyli Niedzielne Śniadanie odc.59 201

miałam...  Wielki smutek zapanował i marsowa mina zagościła na jej buzi. No to matko do dzieła !!!  Postanowiłam upiec drożdżówki z truskawkową konfiturą i kokosową kruszonką. Bułeczki  drożdżowe z konfitura truskawkowa i kruszonka 10 g drożdży 100 ml cieplej maślanki lub mleka  60 g cukru  20 g mąki Składniki mieszamy i zostawiamy na 10 minut(...)kropli) 3/4 łyżeczki soli nadzienie: konfitura lub dżem  truskawkowy kruszonka: po 30 g maki, masła i cukru 2 łyżki wiórków kokosowych Wszystkie  składniki  mieszamy i wyrabiamy ciasto przez ok 8 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny Gdy ciasto wyrośnie krótko je zagniatamy i dzielimy na 10 kawałków.  Z każdej formujemy placuszek, nakładamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżowe placuszki z bananem 261

Kolejna propozycja pysznych placuszków na śniadanie. tym razem jednak będą to drożdżowe placuszki z dodatkiem banana, ale możecie użyć innych owoców jakie lubicie, np, jabłek czy gruszek. Placuszki są bardzo sycące, doskonałe na śniadanie...  Składniki: 20g świeżych drożdży,  2 szklanki ciepłego mleka,  3 łyżki cukru,  2 i 1/2 szklanki mąki,  szczypta soli,  duży banan(...)Przygotowanie Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem. Odstawić na 5 minut, po czym dodać do przesianej mąki. Mieszając, dodać sól. Masa ma być gęściejsza niż na ciasto naleśnikowe. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.  Banana obrać, pokroić na cienkie plasterki. Dodać do ciasta, wymieszać. Odstawić jeszcze na 10-15 min.  Usmażyć na oleju z obu stron

Z miłości do słodkości
Domowe bułeczki 133

Proste i pyszne bułki. Bardzo puszyste. Idealne na śniadanie czy kolację. Do takich bułek to wystarczy nawet tylko masło. Prosta receptura, więc udadzą się każdemu. A

Izabelawkuchni
Chleb kukurydziany z pestkami słonecznika 202

Domowy chleb jest najlepszy. Chyba każdy się ze mną zgodzi, więc pewnie nic nowego nie napiszę. Pachnący, chrupiący i pyszny. Uwielbiam piec chleby. Ten wyszedł mi

Izabelawkuchni
Bułeczki Łezki 215

Bardzo prosty przepis na bułeczki na śniadanie czy kolacje. Pysznie smakują z dżemem, czy ulubionym serkiem lub po prostu z samym masełkiem :) Składniki na 12 bułeczek

Gotowanie...to proste !
CHLEB PSZENNY CODZIENNY 197

Składniki 10 g świeżych drożdży 400 ml letniej wody 600 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 1 łyżeczka soli Przygotowanie Drożdże wymieszajcie ze 100 ml letniej

OliveandThyme
Pizza z grzybami i dodatkami oraz "Rosół z kury domowej" 224

Pizza to u nas bardzo uniwersalna kolacja lub obiad. Na jednym placku można ułożyć ulubione dodatki w taki sposób, że każdy będzie usatysfakcjonowany. Jedni chcą warzywa

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżówki ,,kopertki'' z budyniem i truskawkami 104

Uwielbiam wypiekać drożdżowe. Czy to drożdżówki, czy to bułeczki, a nawet chleby. I nie ukrywam, że zawsze drożdżowe mi wychodzi. Uwielbiam też częstować i obdarowywać znajomych moimi wypiekami. Cieszę się, że im smakuje. A dzisiaj mam dla Was drożdżówki z budyniem i truskawkami. Musicie koniecznie je upiec. Są mięciutkie, wilgotne i pachnące. Idealne na poczęstunek, piknik czy tak po prostu(...)się na pewno. Udanych wypieków.         Potrzebujemy:   Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki tortowej pół szklanki ciepłego mleka Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 2 jajka pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 6 łyżek oleju Na nadzienie: 2 szklanki mleka 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy  2 budynie waniliowe

Izabelawkuchni
Drożdżowe Ślimaczki Z Jagodami I Mascarpone 140

Takie ślimaczki drożdżowe możecie spokojnie zrobić też z innymi owocami, nie muszą to być jagody, mogą być borówki, maliny czy porzeczki ;) Ja często piekę więcej takich drożdżówek i wtedy jak gdzieś wychodzę to zabieram sobie na drogę, a mąż dostaje je do pracy i wszyscy zadowoleni bo nie trzeba kupować czego na mieście gdy się zgłodnieje ;) Składniki(...)sztuk Zaczyn: 12 g drożdży 1/4 szkl ciepłego mleka 1/2 płaska łyżki cukru Ciasto: 150 g mąki 1 jajko kl M 20 g roztopionego masła 3 łyżki cukru esencja waniliowa Nadzienie: 100 g serka mascarpone 1 łyżka jogurtu naturalnego 2-3 łyżki cukru pudru esencja waniliowa 1 czubata łyżeczka budyniu waniliowego Dodatkowo: 150 g jagód świeżych lub mrożonych (jeśli

Gotowanie...to proste !
Przepis na puszyste kokosowe racuchy 113

PROSTE. ŁATWE. PUSZYSTE. SZYBKIE. Przepis na najlepsze puszyste racuszki z mlekiem kokosowym. Wszystko zaczyna się od ciasta. Zbyt gęste sprawi, że placuszki będą grube, lepkie i niedogotowane w środku. Zbyt cieknące ciasto rozleje się na patelni i racuchy nie urosną. Konsystencję ciasta najlepiej sprawdzać podczas przygotowania i w razie konieczności dolać dodatkową ilość mleka. Jak zrobić racuchy Oto składniki(...)gładką masę. W razie potrzeby, dolać więcej mleka. W cieście może pozostać kilka grudek. Ciasta nie mieszamy zbyt długo, wystarczy tylko tyle, aby połączyć składniki.  Gotowe ciasto zostawić na około 10 minut. Krok 2. W tym czasie rozgrzać patelnię na niewielkim ogniu. Posmarować odrobiną masła. Nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć na małym ogniu. Gdy spód stanie się złoty

Moja Książka Kucharska
Paluchy chlebowe z makiem i sezamem 160

window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżowe paluchy chlebowe z makiem i sezamem 5 od 12 osób Autor: Paweł Clad Danie: Pieczywo Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 14 sztuk Przygotowanie 20 min. Pieczenie 15 min. Kalorie 240 kcal Drożdżowe paluchy chlebowe oprószone szczodrze białym sezamem i czarnym makiem. Podłużne bułki drożdżowe, chrupiące bagietki chlebowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: PALUCHY DROŻDŻOWE 400 g mąki(...)push({}); Sposób przygotowania: Wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą w misie: mąkę pszenną, suche drożdże, sól i cukier. Stopniowo dolewaj olej roślinny i ciepłą wodę. Wyrób ręcznie gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformuj w misie w kulę, oprósz po wierzchu mąką. Okryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć dłońmi, podziel

ProstePesto.pl
Drożdżowe rogaliki z rabarbarem 224

Drożdżowe rogaliki z nadzieniem z rabarbaru. Bardzo mięciutkie, puszyste i smaczne. Mają jedną wadę, bardzo szybko znikają z talerza. Nie zdążyłam policzyć ile rogali wyszło z podanej porcji, ale były to trzy duże blaszki z wyposażenia piekarnika w miarę ściśle ułożone. Oczywiście musicie zachować pewne odstępy ponieważ rogale rosną i powiększają swoją objętość. Jeżeli skorzystaliście Państwo z moich przepisów(...)proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Ciasto 450 g mąki pszennej 35 g świeżych drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka 3 żółtka 4 łyżki cukru 140 g masła roztopionego Nadzienie 1 kg rabarbaru 1 szklanka cukru 1/4 szklanki wody Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki. Włożyć do rondla, wsypać cukier, wlać wodę i smażyć mieszając

O kuchni z uczuciem
Bułeczki drożdżowe 201

Dawno nic nie było drożdżowego, w sumie to dawno nie było nic słodkiego -teraz jakoś mało wypieków u mnie.  50 dkg mąki 3 łyżki cukru 1 szkl. mleka 40 g drożdży 170 g miękkiego masła 1 jajko marmolada kruszonka 1/3 szkl.mąki  1/3 szkl.cukru 30 g masła W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i wlać do miski z mąką(...)Dodać również masło i jajko,wyrobić ciasto.Odstawić  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Następnie odrywać po kawałku ciasta, rozpłaszczyć,na środku położyć marmoladę i zawijać bułeczki. Układać w blaszce.Odstawić do wyrośnięcia. Z masła , mąki i cukru przygotować kruszonkę i posypać wyrośnięte bułeczki.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż się zarumienią

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania