ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:821/1072)

Ślimaczki z serem. 212

Dzisiaj tak na szybko mam dla Was pyszne mięciutkie drożdżowe ciasteczka z serem . Zapraszam :) Składniki : 1 nie pełna szklanka ciepłego mleka 1 cukier waniliowy 3 jajka 100 g roztopionego masła 6 łyżek cukru około 500 g mąki pszennej 5 dag drożdży 400 g sera białego w kostce 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru 3 jajka Wykonanie : Z połowy mleka(...)łyżek cukru, 3 łyżek mąki i drożdży zrobić rozczyn i odstawić do podrośnięcia. Następnie do miski wsypać resztę mąki, cukru, cukier waniliowy, resztę mleka i jajka.Wyrobić ciasto na końcu dodać roztopione masło i jeszcze raz zagnieść. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość. Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami, następnie dodać ubite białka

Sama słodycz i szczypta chili
focaccia z suszonymi pomidorami i czarną oliwką 190

focaccia z suszonymi pomidorami Ten drożdżowy włoski chlebek, upieczony dodatkiem aromatycznych pomidorów i oliwek, staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Wyborny smak sprawia, że przestaje on być dodatkiem do potraw, lecz sam staje się samodzielnym posiłkiem. Tym razem chlebek upiekłem na zaczynie sporządzonym kilka godzin wcześniej, czyli w sposób podobny do wypieku  naszych chlebów na zakwasie. Dzięki temu pieczywo(...)staje się bardziej sprężyste i jeszcze smaczniejsze. składniki na zaczyn 15 g drożdży szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki letniej wody 1 łyżeczka cukru składniki ciasta na  focaccię średnicy około 30 cm 2 szklanki mąki pszennej 6 suszonych pomidorów z olejowej zalewy garść czarnych oliwek 6-8 łyżek oliwy 1/2 łyżeczki soli szczypta  suszonej bazylii i rozmarynu sposób wykonania

Miód i pieprz
Drożdżówki z jeżynami i kruszonką 218

Już dawno przymierzałam się do zrobienia tych bułeczek i zawsze jakoś mi było nie po drodze. Dzisiaj ponieważ siedziałam w domu postanowiłam wreszcie je upiec. W

Na słodko lub wytrawnie
Drożdżowe bułeczki z serkiem i aronią :) 223

Pulchniutkie i mięciutkie. Rozpływają się w ustach :) Idealne do "torebki", do pracy, szkoły. Pyszne! Tylko pamiętaj, podziel się z innymi :D Ciacho: - 800 g mąki pszennej

Zdrowie na języku :P
Baba drożdżowa z rodzynkami 218

Pieczemy babę drożdżową z rodzynkami. Składniki: -ok. 5 szklanek mąki -1,5 szklanki ciepłego mleka -5 dkg drożdży -4 łyżki cukru -2 jajka i 2 żółtka -8 dkg masła lub margaryny -5 dkg rodzynek ( można dodać troszkę żurawiny i suszonych moreli ) -aromat -szczypta soli    Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy połowę mleka i 3/4 szklanki mąki i mieszamy. Rozczyn(...)odstawiamy do wyrośnięcia.    Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, wlewamy rozczyn, resztę mleka i dodajemy jajka, szczyptę soli i aromat.    Wstępnie wyrabiamy ciasto, stopniowo dosypując pozostałą mąkę.    Wlewamy roztopione masło i wyrabiamy ciasto do momentu wchłonięcia masła. Wsypujemy rodzynki(warto je wcześniej pokroić) i jeszcze raz zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia

Maminek kulinarny
Drożdżówki z twarogiem i rodzynkami 212

Pyszne bułeczki drożdżowe nadziane masą twarogową z dodatkiem rodzynek Helio .. 50 dkg  mąki  40 g drożdży 1 szkl. letniego mleka 80 g cukru 10 dkg roztopionej margaryny szczypta soli Nadzienie:  25 dkg twarogu 1 żółtko  4 łyżki  cukru    rodzynki Helio Mąkę przesiać do miski.Zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże, wlać mleko i dodać(...)łyżeczkę cukru i wymieszać na rozczyn z małą ilością mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, margarynę, sól i zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować.Wykrawać dużą szklanką krążki i w tym samym krążku drugą szklanką nieco mniejszą[ podstawę bułek i większą obwódkę].Obwódkę

Moje domowe kucharzenie
Racuszki ryżowo - drożdżowe 207

Fajne i inne od tych wszystkich które do tej pory jadłam. Naprawdę warto spróbować. Składniki: 2 szklanki ugotowanego kleistego ryżu (szklanki pełne ryż powinien być w

Moje pyszne gotowanie
ZAKRĘCONE BUŁECZKI Z SEREM I TRUSKAWKAMI 192

wiem, że już po sezonie truskawkowym, ale udało mi się jeszcze dorwać ostatnie polskie truskawki i postanowiłam zrobić odrywane ślimaczki drożdżowe z serem oraz truskawkami. Zamiast truskawek można użyć innych sezonowych owoców, jak np. maliny, borówki czy jagody leśne. Drożdżówki są mięciutkie, pulchne i nie za słodkie, mocno nadziane serem i owocami. Aby delektować się ich smakiem nie trzeba kroić(...)skończy się na jednej bułeczce 😉 Idealne na drugie śniadanie, podwieczorek lub deser, do szkoły, pracy czy na wycieczkę... bo nie ma nic lepszego niż domowe drożdżówki! Składniki: Ciasto: 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 2 żółtka 3 łyżki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 50 g masła szczypta soli Nadzienie: 250 g sera białego 1 jajko

Kuchnia MagdaLeny
ZAKRĘCONE BUŁECZKI Z SEREM I TRUSKAWKAMI 213

wiem, że już po sezonie truskawkowym, ale udało mi się jeszcze dorwać ostatnie polskie truskawki i postanowiłam zrobić odrywane ślimaczki drożdżowe z serem oraz truskawkami. Zamiast truskawek można użyć innych sezonowych owoców, jak np. maliny, borówki czy jagody leśne. Drożdżówki są mięciutkie, pulchne i nie za słodkie, mocno nadziane serem i owocami. Aby delektować się ich smakiem nie trzeba kroić(...)skończy się na jednej bułeczce 😉 Idealne na drugie śniadanie, podwieczorek lub deser, do szkoły, pracy czy na wycieczkę... bo nie ma nic lepszego niż domowe drożdżówki! Składniki: Ciasto: 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 2 żółtka 3 łyżki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 50 g masła szczypta soli Nadzienie: 250 g sera białego 1 jajko

Kuchnia MagdaLeny
tanie pączki (bez jajek i masła) 200

Miskę z ciastem przykryć ściereczką  i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie ciasto przemieszać, żeby wypuścić z niego powietrze i odstawić jeszcze na pół godziny. Z wyrośniętego ciasta uformować kulki i ułożyć na blacie oprószonym mąką. Przykryć ściereczką i odstawić.  W tym czasie rozgrzać olej do temperatury 175*C. Smażyć pączki aż będą złote z obu stron.Wyjmowa(...)posypać wiórkami.  *inspiracja- blog  Anety   Przy przygotowaniu tych pączków posłużyłam się moim nowym czajnikiem MPM. Świetnie sprawdza się w kuchni, zwłaszcza jako pomocnik przy zarabianiu drożdżowego.  Czajnik ma regulację temperatury, więc nastawiamy i grzeje tylko na tyle, ile potrzebujemy. Ma też funkcję podtrzymywania temperatury, która bardzo mi się przydaje. Na ciekłokrystalicznym ekranie podczas gotowania wody widzimy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Placek drożdżowy 182

Placek drożdżowy to smak mojego dzieciństwa. Taki puszysty z kruszonką. Najbardziej smakuje mi gorący ze szklanką mleka.   Składniki:  1 kg maki pszennej 6 żółtek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mleka 2 łyżki masła roślinnego 10 dag drożdży Na początku przygotowujemy rozczyn:  drożdże kruszymy do ciepłego mleka   z dodatkiem jednej łyżki cukru i mąki(...)Mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia.  Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do rozczynu. Wsypujemy przesianą mąkę, stopione masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy  i odstawiamy do wyrośnięcia.  Gdy ciasto podwoi swoją objętość,  przekładamy go do blaszki posmarowanej tłuszczem. Wierzch ciasta możemy posypać kruszonką.   Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Pyszności Słodkości
Makowczyki 223

Makowczyki to nic innego, jak bułeczki drożdżowe z makiem. Tym razem nadaliśmy im kształt choinek.     Składniki: -ok. 70 dkg mąki 405-450 -5 dkg drożdży -6 łyżek cukru -400 ml ciepłego mleka -5 jajek -7 dkg masła -szczypta soli -aromat -masa makowa Drożdże mieszamy z łyżką cukru. Dolewamy 100 ml mleka. Dodajemy 3 czubate łyżki mąki, mieszamy(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałe mleko i cukier, 3 żółtka i jedno całe jajko, szczyptę soli, aromat, ok. 35 dkg mąki i miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę, wyrabiamy ciasto, na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż masło się wchłonie. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Wykładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm. Kroimy na trójkąty. Nacinamy brzegi

Maminek kulinarny
Placek drożdżowy 239

Placek drożdżowy to smak mojego dzieciństwa. Taki puszysty z kruszonką. Najbardziej smakuje mi gorący ze szklanką mleka. Składniki:  1 kg maki pszennej 6 żółtek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mleka 2 łyżki masła roślinnego 10 dag drożdży Na początku przygotowujemy rozczyn: drożdże kruszymy do ciepłego mleka  z dodatkiem jednej łyżki cukru i mąki. Mieszamy i pozostawiamy(...)wystygnięcia.  Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do rozczynu. Wsypujemy przesianą mąkę, stopione masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy go do blaszki posmarowanej tłuszczem. Wierzch ciasta możemy posypać kruszonką. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Salonik smaków
Kolorowa babka drożdżowa 217

Postanowiliśmy sprawdzić, czy babka drożdżowa może być kolorowa. Efekt nas zaskoczył.     Składniki: -ok. 4 szklanki mąki -1,5 szklanki ciepłego mleka -5 dkg drożdży -3 łyżki cukru -1 jajko i 3 żółtka -6 dkg masła lub margaryny -aromat -szczypta soli -tabliczka czekolady -2 łyżeczki kakao -barwniki spożywcze    Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy połowę mleka(...)mieszamy. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.     Dodajemy pozostałe mleko, 3 żółtka i jajko, sól, aromat, stopniowo dosypujemy  mąkę,  na koniec dodajemy roztopione masło i zagniatamy ciasto.    Dzielimy na 4 części. Do jednej części nie dodajemy nic, do drugiej kakao, do trzeciej i czwartej barwniki spożywcze. Zagniatamy, układamy na stolnicy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasta

Maminek kulinarny
Focaccia 253

Dziś tradycyjny przepis kuchni włoskiej. Focaccia, czyli taki drożdżowy chlebek z dziurami, posypany rozmarynem oraz solą morską. Idealny na przystawkę, śniadanie lub jako dodatek do wielu potraw. Składniki:   75dag mąki pszennej,  1/2 l letniej przegotowanej wody,  40 g świeżych drożdży,  3 łyżeczki soli,  1/2 łyżeczki cukru,  50ml oleju rzepakowego,  łyżeczka rozmarynu,  świeżo(...)wody dodać drożdże oraz cukier. Dokładnie rozmieszać, odstawić na 10min.  Następnie dodać 2/3 mąki, resztę wody, sól i olej. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżka. Stopniowo dodawać resztę mąki, aż ciasto będzie dość sztywne. Przykryć lnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.  Nasmarować olejem blaszkę o wym. 23x33cm. Wylepić ciastem, palcem porobić dziury w cieście. Skropić oliwą, oprószyć rozmarynem

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania