błonnika bambusowego/mąki bambusowej (ilość zależy od wielkości jajek) 20 g łupin/łuski babki jajowatej (ilość zależy od wielkości jajek) 5 g płatków drożdżowych nieaktywnych 4 średniej wielkości jajka 200 g serka naturalnego śmietankowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu sól kłodawska Masło czosnkowe 40 g miękkiego masła 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki posiekanej(...)Odważyć wszystkie składniki na bagietki a następne dokładnie wymieszać. W razie potrzeby, gdy jajka są większe i konsystencja zbyt rzadka należy dosypać błonnika bambusowego lub/i łupin babki jajowatej. Ciasto ma być lepkie i wilgotne, ale z możliwością uformowania kształtu bagietek. Następnie gotowe ciasto odstawić na 10 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Mokrymi dłońmi uformować 2 płaskie i podłużne
Ola la LCHFPyszne puszyste racuszki drożdżowe jak u babci. Można je jeść o każdej porze dnia z ulubionymi dodatkami lub po prostu oprószone cukrem pudrem. 25 gram drożdży 250 ml ciepłego ale nie gorącego mleka łyżka cukru 250 gram mąki pszennej tortowej(2 niepełne szklanki) 2 małe jajka(...)lewamy do drożdży. Mieszamy wraz z łyżką mąki, przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do gotowego zaczynu przesiewamy mąkę dodajemy szczyptę soli i jajka. Ciasto dokładnie wyrabiamy( najlepiej drewnianą łyżką) tak aby nie było grudek i ponownie odstawiamy przykrywając ręcznikiem kuchennym do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcje
Andzia PichciBardzo proste. To całkiem jak nasze pampuchy, bułki drożdżowe gotowane na parze. Bułki na parze podaje się na ciepło: na słodko albo na słono. mąka pszenna 300g ciepła woda 160 g cukier 5 g drożdże instant 3 g 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki , kolendry lub szczypiorku olej ok. 1 łyżka sól, pieprz Wychodzi(...)kubka wlewamy ciepłą wodę, dodajemy cukier, drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy podrośnięte drożdże. Mieszamy i zagniatamy 7-8 minut na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podrośnie ponownie krótko wyrobić i uformować prostokąt o grubości ok.2 -3 mm. Ciasto skropić olejem, rozsmarować, posypać solą , pieprzem i natką. Jedną
Smaczne mojeWytrawne bułeczki drożdżowe, doskonale smakują posmarowane masłem lub z innymi dodatkami. Składniki: 1 szkl. mleka, 1 jajko, 25 dag drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 1 ząbek czosnku, 3 brykiety mrożonego szpinaku ok. 400 g mąki, ¼ kostki stopionego masła Wykonanie Szpinak rozmrażamy, odsączamy z wody. Drożdże kruszymy do miski, posypujemy łyżką cukru, dodajemy ciepłe mleko oraz 1 łyżkę mąki(...)mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do mąki dodajemy zaczyn, sól, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i masło oraz szpinak. Wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto, formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy. Przy pomocy foremki wycinamy żabki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem w niewielkich odstępach. Następnie smarujemy
słodki bratekwychodziły już nie takie. Nikt nie wiedział, jak przygotować je, by wyszły takie jak te babcine. W końcu udało mi się znaleźć przepis, który doskonale oddaje smak tamtych lat. Drożdżowe racuchy z jabłkami, takie jak od babci:) 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 i 1/2 szkl. mleka 2 jajka 25-30 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru szczypta soli(...)palnika. Do ciepłego (ale nie gorącego!) mleka wkruszamy drożdże, mieszamy. Dodajemy cukier oraz jajka, mieszamy rózgą do połączenia. Mieszankę dodajemy do miski z mąką. Mieszamy łyżką do uzyskania gładkiego ciasta. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do wyrośniętego ciasta. Na głębokiej patelni
Smaki Na Talerzuwtorkowe przedpołudnie polecam przepis na pyszne drożdżowe obwarzanki posypane czarnym sezamem. To idealna propozycja na śniadanie dla całej rodziny. Wbrew pozorom obwarzanki są szybkie i łatwe do przygotowania. Warto wypróbować ten przepis. SKŁADNIKI: ½ kg mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 50g masła, 300ml ciepłego mleka, szczypta soli, 1 łyżka czarnego sezamu MAKAR , jajko do posmarowania. PRZYGOTOWANIE(...)cukrem, łyżeczką mąki oraz 3 łyżkami mleka. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, sól, rozpuszczone, przestudzone masło oraz pozostałe mleko. Wyrabiam ciasto. 3. Ciasto przekładam na stolnicę i dzielę na mniejsze porcje. Z ciasta formuję około 15 cm cienkie wałeczki. Dwa wałeczki łączę ze sobą na jednym z końców i razem zaplatam. Końce
Tradycyjna kuchnia Kasicynamonem i miłością oczywiście, drożdżowe pyszności od serca... Składniki: - 40 dag mąki pszennej, u mnie typ 500 - 5 dag świeżych drożdży - 3/4 szklanki wody - 5 dag cukru brązowego - 1 jajo - mielona wanilia lub cukier waniliowy - szczypta soli - 5 łyżek oleju Dodatkowo: - cynamon - cukier brązowy - 3 łyżki roztopionego masła Po sprawdzone przyprawy zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl 1. Drożdże z łyżeczka(...)wodzie, odstawić na kilka minut aby zaczęły pracować. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wanilię, olej, roztrzepane jajko, resztę cukru oraz drożdże z wodą. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, miskę szczelnie owinąć folią do żywności i odstawić na 40-50 minut do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 kawałków, każdy kawałek wałkujemy na prostokąt, smarujemy masłem, posypujemy cukrem
Apetyczna babeczkaWszyscy mają koszyk mam i ja;) W tym roku nasz świąteczny stół będzie zdobił pyszny, drożdżowy koszyczek;) Koszyczek jest prosty do wykonania, potrzebna jest nam tylko odrobina cierpliwości i miska która zniesie wysoką temperaturę w piekarniku. Przepis pochodzi ze stronki Przepisy Aleksandry i jej Mamy Polecam bardzo;) Składniki: dwie łyżeczki suchych drożdży 1/2 szklanki ciepłego(...)szklanki mąki jajko do posmarowania Wykonanie: Suche drożdże przesypać do miseczki, następnie dodać do nich mąkę, ciepłą wodę oraz mleko. Następnie dodajemy olej, sól, cukier i wybijamy jajko. Ciasto dokładnie zagniatamy, ma ono być gładkie i elastyczne. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie rozwałkowujemy je na około 1 cm grubości
Krakowskie smaki AniBułeczki z rukolą i serem również są rewelacyjne w smaku, śmiem nawet twierdzić, że są ciut smaczniejsze niż te z ajwarem, ale to moje zdanie! Aby się przekonać, które drożdżowe bułeczki są smaczniejsze musicie sami je upiec i ocenić! Bułeczki z rukolą i serem: Składniki na 9 dużych bułek: 2,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 170 ml letniej wody(...)Przygotowanie: Rukolę z oliwą szatkujemy. Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy i dodajemy jajko, ubijamy trzepaczką. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, wlewamy wodę, dodajemy masło z jajkiem i dokładnie wyrabiamy ciasto, ja robię to mechanicznie hakiem robota. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy i postawiamy na godzinę w ciepłym miejscu aż podwoją swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotowaniu soku Wykorzystanie pulpy z malin po przygotowaniu soku to ekonomiczne rozwiązanie. Z pozostałego miąższu można przygotować pyszny dżem, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do naleśników, gofrów czy ciast. Aby go przygotować, nie potrzebujesz żadnych dodatkowych składników. Wystarczy, że maliny, które były zasypane cukrem i został z nich odcedzony sok, przełożysz do rondelka o grubym dnie i podgrzejesz(...)chłodne i ciemne miejsce sprawdź, czy wszystkie zakrętki są „wciągnięte”. Powidła z malin Gęste, aromatyczne i przygotowane bez dodatku cukru są namiastką letnich smaków w szare jesienne dni. Rogaliki drożdżowe czy domowe pączki z nadzieniem z powideł malinowych są doskonałym pomysłem na weekendowy deser. Jeśli jeszcze nie wiesz, co zrobić z malin, to koniecznie wybierz powidła – z pewnością nie pożałujesz
RozdomowionaIdealne drożdżówki to te z dużą ilością nadzienia, a te dokładnie takie są. Często w piekarniach spotykam drożdżówki które są wręcz tylko maźnięte nadzieniem, a cena
Gotowanie...to proste !Drożdżowy chlebek odrywany pogacza. Jest to chlebek z kuchni bułgarskiej. Pieczony na każde święto w Bułgarii. Składniki: 0,45 kg mąki ( u mnie orkiszowa typ) 650 drożdże (14 g suchych) –(słyszałam że oryginalnie robiony był na sodzie) jogurt naturalny (ok. 210 ml) – użyłam jogurtu greckiego 1 jajko 1 łyżki oliwy z oliwek 1 mała łyżeczka soli miód(...)łyżka 70 ml mleka 1 żółtko rozkłócone z mlekiem (do smarowania) lub masło tortownica o średnicy 20 cm Do smarowania: w miseczce roztrzepujemy 1 żółtko z 20 ml mleka Ciasto: do małej miseczki wsypujemy 30 g mąki 50 ml mleka i drożdże – odstawiamy na 15 min. Do dużej miski przesiewamy 420 g mąki, robimy dołek i wlewamy roztrzepane całe
AZgotuj!Moja nietypowa propozycja na świąteczny stół to chałka. Pyszna, puszysta, a zarazem mięciutka, moja wyszła idealna. Z receptury którą Wam podaję wychodzi dwie spore sztuki. Wzbogaciłam
IzabelawkuchniDziś zapraszam na risotto pomidorowe, danie bezglutenowe z natury, pyszne, aromatyczne, doskonałe. Uwielbiam risotto czy to klasyczne, z masłem, czy z różnymi składnikami, coś wspaniałego. Polecam
Kawa z mlekiemNie ma jak domowy rogalik upieczony na śniadanie lub kolację. Niezwykle chrupiący, maślany i pyszny. Najlepiej smakuje z prawdziwym masłem, jak dla mnie to już do
IzabelawkuchniMożna używać jako zamiennik cukru. Można nim słodzić kawę, herbatę i inne napoje, dodawać do deserów, a także używać do gotowania i pieczenia wielu potraw. Nie stosować do wyrobów drożdżowych. Należy użyć go nieznacznie więcej niż cukru, aby uzyskać tą samą słodkość, przykładowo: przy zwyczajowym słodzeniu, 1 łyżeczka cukru (5 g) odpowiada około półtorej łyżeczki erytrytolu(...)herbaty, a cukier w mojej kuchni używam tylko do niektórych dań, deserów oraz wypieków i teraz zamieniłam go na Słodkiego Eryka. Polecam w 100% - nie zmienia smaku potraw, a ciasta wychodzą idealne. Wkrótce pojawi się przepis... Słodki Eryk to świetna alternatywa dla nadużywanego w naszym społeczeństwie cukru, który powoduje liczne choroby cywilizacyjne, jak: otyłość, cukrzycę, nowotwory, próchnicę i inne choroby
Kuchnia MagdaLenyziaren słonecznika 4 łyżki otrębów żytnich płatki górskie do wysypania formy pestki dyni do posypania chleba sól morska cukier Składniki pozwalają na przygotowanie 1 kg chleba. Przygotowanie. 1. Zaczyn drożdżowy. Drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i 3 łyżki letniej przegotowanej wody. Dobrze wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut. Drożdże powinny w tym czasie(...)dodać do reszty składników. Całość dobrze wymieszać. 3. Zaczyn chlebowy. Wyrośnięte drożdże dołożyć do suchych składników. Dodać 0,5 l letniej przegotowanej wody oraz 2 łyżeczki soli morskiej. Wyrobić ciasto za pomocą łyżki. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 4. Pieczenie. Foremkę 10x30 wysmarować olejem (3 ziarna) i obsypać płatkami
Pij soki wyciskaneMoim największym hobby jest spanie, ale mimo tego lubię czasem wstać przed resztą domowników i upiec jakieś pieczywo na śniadanie. Dzisiaj wybór
Wrzosowa PolanaTym razem coś z ciemniejszej mąki ,rogaliki ,w których są dwie warstwy jedna serowa a druga razowa ,w środku jest pyszna szynka
Wypieki Rene-„Mamo, mamo będziemy się ścigać samochodami ?” – Tak tylko przesieję 400 gram mąki. Przybiega Staś do kuchni i pyta : ile to będzie trwało to
Niebieski kubek z kawajest... Do tego łatwość przygotowania i długi czas pozostawania tego pieczywa świeżym (co u mnie bardzo istotne), sprawia, że gości u nas ostatnio bardzo często i jak na pieczywo drożdżowe dotychczas nam się nie znudził, a to już ogromny sukces, bowiem za pieczywem na drożdżach nie przepadamy. Bardzo fajna alternatywa dla urozmaicenia pieczywa na zakwasie , które choć u nas zdecydowanie(...)uzależnienie... ;-) Na przykładzie tego chleba widać, że tak naprawdę drożdże do wzrostu nie potrzebują cukru, co jest często powtarzanym błędem, ja nie dodaję go do żadnych chlebów, bułek, a ciasto zawsze świetnie wyrasta, chyba nawet szybciej niż z jego udziałem. Drożdże do wzrostu potrzebują tylko skrobi, czyli mąki, a ta jest. Dość luźna konsystencja ciasta powoduje jego szybki wzrost
Smaczne ZdroweZdrowsza i bogatsza wersja drożdżowych racuszków, placuszków. Zrobiłam je z jagodami, ale bardzo dobrze będą smakowały tutaj też inne owoce. SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału 12,5g drożdży świeżych 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli 2 łyżki cukru ok 1/2 szklanki jagód cukier puder do posypania Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z łyżką cukru(...)ciepłym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, aż się spienią. Do miseczki wsypać mąkę, sól, łyżkę cukru, rozmącone jajko, olej i wlać zaczyn. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy urośnie jest już gotowe. Kłaść porcję ciasta na patelnię i powciskać jagody. Kiedy spód się zrumieni, przewrócić na drugą stronę. Gorące
https:KKuchniaMniamkrewetkami sałatka z wątróbką sałatka z jajkiem i groszkiem pasztet z wątróbki pimientos de padron daktyle zapiekane rosti/jajko/anchois zapiekane tartinki z ciasta francuskiego gniazdka z ciasta filo ze szpinakiem słodko słone poduszeczki z halloumi muffinki z serem i suszonymi pomidorami chipsy ziemniaczane z serem mini tarty z porem i szynką mini tarty ze szpinakiem(...)mini sznyclami po wiedeńsku dipy mandarynki w czekoladzie skórki pomarańczowe w czekoladzie śmietanowiec - galaretowiec faworki-chrust róże karnawałowe pączki churros makaroniki czekoladowo malinowe kulki drożdżowe z kremem orzechowo-czekoladowym babeczki herbatniczki migdałowe krem czekoladowy bąbelki na NowyRok poncz I ponczII
królestwo garówNa poprawę humoru ,na deszczowy dzień , na spotkanie z przyjaciółką , drożdżówki . Nadzienie dowolne ,u mnie z serem i nutellą . Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka
Ladylaura.