Wielkanocny kalejdoskop Hońki 165Wielkanocnym stole nie może zabraknąć puszystej, aromatycznej i bogato zdobionej Baby Drożdżowej . 2. Pomysł na niezwykle efektowne ciasteczka "na jeden ząbek" . Niczym wiosenne krokusy, pozwólcie im zakwitnąć na waszych stołach. 3. Kolejnym punktem obowiązkowym w wielu domach jest sernik. Cóż innego jak smak babcinego, tradycyjnego sernika jest podwaliną tradycji kulinarnej? 4. Kolejna wersja sernika, tym razem z orzechowym(...)spodem. Bardziej dekoracyjna i odświętna. Jak wygląda tak i smakuje. 5. Mniej znana wersja sernikowa. Puszysta i pieczona w kąpieli wodnej. Ulubione ciasto japończyków. Bo każde państwo ma swoją wersję. 6. Ostatnia propozycja. Skierowana do przezornych, którzy mrożą dary jesieni, a mianowicie dyniowy sernik . Zachwyca kolorem i strukturą
Karczma Honorietty
Wielkanocny kalejdoskop Hońki 209Wielkanocnym stole nie może zabraknąć puszystej, aromatycznej i bogato zdobionej Baby Drożdżowej . 2. Pomysł na niezwykle efektowne ciasteczka "na jeden ząbek" . Niczym wiosenne krokusy, pozwólcie im zakwitnąć na waszych stołach. 3. Kolejnym punktem obowiązkowym w wielu domach jest sernik. Cóż innego jak smak babcinego, tradycyjnego sernika jest podwaliną tradycji kulinarnej? 4. Kolejna wersja sernika, tym razem z orzechowym(...)spodem. Bardziej dekoracyjna i odświętna. Jak wygląda tak i smakuje. 5. Mniej znana wersja sernikowa. Puszysta i pieczona w kąpieli wodnej. Ulubione ciasto japończyków. Bo każde państwo ma swoją wersję. 6. Ostatnia propozycja. Skierowana do przezornych, którzy mrożą dary jesieni, a mianowicie dyniowy sernik . Zachwyca kolorem i strukturą
Karczma Honorietty
Bułeczki cynamonowe 141Drożdżowe bułeczki cynamonowe Super smaczne bułeczki cynamonowe, które polubią wszyscy. Dzieci je wprost uwielbiają! SKŁADNIKI: 0,5 kg mąki pszennej 300 ml mleka 5 dag drożdży ¾ szklanki cukry 1/3 kostki masła 1 jajko 2-3 łyżeczki cynamonu WYKONANIE: Zacznij od roztarcia drożdży z łyżeczką cukru, rozpuść je w ciepłym (nie gorącym) mleku i pozostaw do wyrośnięcia. Przesiej mąkę(...)miski, dodaj cukier. Wlej wyrośnięte drożdże, dodaj jajko i wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej masy. Dodaj roztopione masło pozostawiając w rondlu ¼ masła na potem. Ugnieć ciasto i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 h. Po wyrośnięciu ciasta, podziel je na 2 porcje i rozwałkuj. Następnie posmaruj ciasto resztą masła używając pędzelka, posyp warstwą cukru i cynamonu
Calzonella.com
Drożdżowa rolada z dżemem z jagód kamczackich 149Składniki: 1 szklanka mleka 1/2 kostki drożdży 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 jajko 1/2 kostki masła 1,5 szklanki mąki 1 słoik dżemu z jagód
A Ty Smakuj Mnie
ŚWIĄTECZNY SPIS PRZEPISÓW 2013. 249Świąteczny czas to moment do rozważań, żegnania sporów, a jednocześnie do robienia podsumowań.Z racji tej, że to blog kulinarny, a okres świąteczny już powoli odchodzi
W kuchni Karmel-itki
Stromboli 239latorośli (spowodowana żyznymi wulkanicznym glebami). Tyle za Wikipedią. A co ma wulkan wspólnego z jedzeniem? Otóż stromboli to także nazwa pysznego, nadziewanego chlebka w formie strucli. Na ciasto chlebowe lub jak na pizzę, nakłada się dowolne 2-3 składniki: głównie różnych mięs i sporo sera, najczęściej różnych rodzajów i obowiązkowo mozzarelli. Stromboli często nazywa się kanapką, rodzajem pizzy(...)adekwatna? Wyspa wulkaniczna, pełna niezwykłych zjawisk, wulkanów,"ziemia bogów" i dodatkowo miłosna opowieść w tle... Z pozoru zwykły drożdżowy zawijaniec, ale kiedy go rozkroicie, przekonacie się, skąd taka nazwa. Stromboli. Ach, i koniecznie obejrzyjcie film "Stromboli, ziemia bogów"! Składniki (dla 3-4 osób): 300 g mąki pszennej
Kuchnia Prezydentowej
Faworki drożdżowe 212Faworki dla tych, którzy wolą wersję mięciutką. Smażone tradycyjnie na głębokim oleju. Składniki: -3,5 szklanki mąki -4 dkg świeżych drożdży -200 ml ciepłego
Maminek kulinarny
SPRAWDZONE PRZEPISY NA TŁUSTY CZWARTEK- PĄCZKI, OPONKI, FAWORKI... 132miękkie i pulchniutkie . A z talerza znikają bardzo szybko, obawiam się, że moje nie wytrwają do jutra ;) CHRUŚCIKI DROŻDŻOWE- przepis tutaj Karnawał w pełni, więc koniecznie muszą być oponki, chruściki , pączki. Dziś przygotowałam dla mojej rodzinki chruściki drożdżowe . Pyszne, pulchniutkie, przepis nie jest skomplikowany a w wykonaniu naprawdę bardzo proste. Polecam, koniecznie spróbujcie :) PYSZNE FAWORKI/ CHRUŚCIKI- przepis(...)ustach i gwarantuję Wam, że nie poprzestaniecie na jednym ;) Przepis jest bardzo prosty i sprawdzony przeze mnie wielokrotnie. Oczywiście ich chrupkość zależy tu od grubości rozwałkowanego ciasta. Im cieńsze tym bardziej będą kruche. Obficie posypane cukrem pudrem... niebo w gębie ;) FAWORKI Z SERKIEM MASCARPONE- przepis tutaj Jedni pieką pączki inni zaś faworki. A co powiecie na prosty
Zrób to smacznie
Drożdżowe racuchy z jabłkiem 169alkohol. Mieszamy całość przez kilka minut tak, aby nie było grudek. Pozostawiamy na kolejne 15 minut, aby ciasto ponownie wyrosło. 3 Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki. Dodajemy je do ciasta delikatnie mieszając. 4 Smażymy na rozgrzanym oleju przez kilka minut z obu stron i wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć resztę tłuszczu. Po usmażeniu całości posypujemy cukrem pudrem (najlepiej usmażyć(...)gorące racuchy wchłoną cały puder). Gotowe racuchy można posypać cukrem pudrem. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Drożdżowe racuchy z jabłkiem pochodzi z serwisu uDolores.pl - Tylko Sprawdzwone Przepisy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Placki jogurtowe 191placuszki. Na jeden placek dawałam jedną łyżkę ciasta. Placki smażyłam na małym ogniu z obu stron na rumiano, a następnie wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przed włożeniem następnej porcji ciasta, dodałam trochę tłuszczu na patelnię. Placki przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem. Z podanych proporcji wyszło mi 7 placków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na placki(...)ziemniaczane z patisonem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki z dyni z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), placki z cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/placki-z-cukinii.html) i inne. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacje
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI + FILMIK 136Paszteciki drożdżowe są idealne na przekąskę, do barszczyku i nie tylko. Mięciutki, pachnące i smaczne, polecam. SKŁADNIKI : 700 g mąki pszennej 100 g masła rozpuszczonego 50 g świeżych drożdży 1 jajko 1 szklanka mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli(...)kiszonej ugotowanej i wyciśniętej 2 garście grzybów namoczone w wodzie, zagotowane i zmielone 6 łyżek oleju 1 duża cebula sól, pieprz do smaku Z podanych składników zagniatamy ciasto, musi być wyrobione, elastyczne i gładkie. Odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia. Kapustę ugotowaną wyciskamy, kroimy. Grzybki i cebulę drobno kroimy. Podsmażamy na oleju, dodajemy do kapusty, doprawiamy solą
Kulinarne Fantazje Marioli
Drożdżowe paluchy z nadzieniem z powidła, kakao i cynamonu 206Dzień Dobry w sobotę :) Dzisiaj częstuję pysznymi domowymi drożdżowymi paluchami. Uwielbiam takie domowe słodkie bułeczki. Nieskromnie napiszę, że drożdżowe zawsze mi się udaje. Bardzo lubię wyrabiać je wyrabiać. Lubię patrzeć jak rośnie. Uwielbiam zapach pieczonego chleba, bułek czy drożdżówek. Tym razem bułeczki upiekłam w formie podłużnych paluchów. Nadziałam je powidłem śliwkowym domowej roboty, które wzbogaciłam kakao i cynamonem. Takie nadzienie(...)jest pyszne. Polecam wypróbować. Częstujcie się moimi wypiekami. Smacznego :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej pół szklanki ciepłego mleka Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 2 jajka 2 łyżki cukru 5 dag masła ewentualnie pół szklanki ciepłego mleka Na nadzienie: 1 słoiczek powidła śliwkowego 1 kopiasta łyżka kakao 2 łyżeczki mielonego
Izabelawkuchni
Drożdżowe bułeczki z czekoladą. 164przyjaciółkami. Możliwości spędzania dzisiejszego dnia i wieczoru jest mnóstwo i mam nadzieję, że dzisiaj każda z kobiet będzie czuła się wyjątkowo. Ja w ramach uczczenia tego dnia postanowiłam zrobić drożdżowe bułeczki z Nutellą . I tym sposobem mam pomysł na wieczór - słodkości, gorąca herbata i jakiś film. Składniki: 1/4 kostki masła 3 żółtka 3 szkl. mąki 30 g drożdży szczypta soli(...)żółtka, cukier puder i sól mieszamy. Wkruszamy drożdże oraz wlewamy ciepłe mleko. Wszystko razem ponownie mieszamy. 2. Do wymieszanej masy dodajemy roztopione i ostudzone masło. Wyrabiamy do czasu, aż ciasto będzie odchodziło od rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, by podwoiło swoją objętość. 3. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Na nie kładziemy łyżką czekoladę (może
My World by Dagmara Rek
MAKOWA ROLADA 204Ostatnio będąc na zakupach w bardzo korzystnej cenie nabyłam puszkę maku, przyznaję się, że nigdy z takiej jeszcze nie korzystałam. Więc jedyne co przyszło mi do głowy to upiec drożdżową roladę. I udała się, a co najważniejsze bardzo nam smakowała. Jest bardzo prosta i naprawdę pyszna. Podaję przepis również na masę którą sami możemy przygotować sobie w domu, też sprawdzona(...)rozpuszczonego masła 10 dag cukru 0,5 opakowania cukru wanilinowego 5 dag drożdży 2 żółtka, 1 całe jajko śmietana, kefir lub jogurt naturalny tyle żeby zagnieść ciasto MASA MAKOWA : 40 dag maku 20 dag cukru pudru 1 jajko, 1 żółtko łyżka mąki ziemniaczanej olejek migdałowy orzechy, rodzynki lub puszka gotowej masy makowej 850 g, korzystałam z Helio i dodałam
Pani na deser
Nastroszone bułeczki drożdżowe 194Bułeczkom drożdżowym nadaliśmy fikuśny kształt. Przypominają nam morskie koralowce. Składniki: -4 dkg drożdży -2 łyżki cukru -4 szklanki mąki tortowej -4 jajka -250 ml ciepłego mleka -5 dkg masła -szczypta soli -aromat -marmolada -cukier trzcinowy na posypkę Drożdże ucieramy z cukrem. Dodajemy 1/3 mleka, 1/2 szklanki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodajemy szczyptę soli(...)aromat, 2 żółtka i jedno całe jajko, pozostałe mleko i mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło, jeszcze raz wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło. Przekładamy na stolnicę i dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy dość cienko i kroimy na prostokąty. Każdy prostokąt nacinamy. Nakładamy porcje marmolady. Składamy na pół. Zwijamy i układamy w natłuszczonych foremkach. Przykrywamy
Maminek kulinarny