Chleb marchwiowy - listopadowa piekarnia 200Jeśli tylko lubicie smak kminku, to w tym chlebie się zakochacie. Jadłam i piekłam już wiele chlebów, ale ten po prostu mnie uwiódł od momentu, kiedy
Weekendy w domu i ogrodzie
bułczane grubasy 183Chrupiące bułczane grubasy Ten wypiek zawsze przywołuje moje wspomnienia dzieciństwa. Kiedy to, będąc na wakacjach u babci na wsi, zawsze domagaliśmy się grubych chrupiących wypieków
Miód i pieprz
Pizza ze szpinakiem 202Nareszcie pizza, wyrabiana własnymi rękoma, ze szpinakiem, mozzarellą i cebulą. Pierwszy raz za wyrób placka brałam się rok temu, ale byłam nieświadoma jak współpracować z drożdżami
pink envelope
Chlebek czosnkowy z ziołami – nikt mu się nie oprze 204Chlebek czosnkowy z ziołami to pyszny drożdżowy wypiek, który zrobi furorę w waszym domu. Jest mięciutki, puszysty i aromatyczny. Nie można powstrzymać się przez wzięciem kolejnego kawałka. Taki chlebek długo zachowuje świeżość – wystarczy zawinąć go w bawełnianą ściereczkę i przez kilka dni nie sczerstwieje. Z czym podać chlebek czosnkowy z ziołami? Świetnie smakuje posmarowany masłem, hummusem czy serkiem śmietankowym. Można(...)mieszamy ze sobą. Można też przez chwilę całość ucierać w moździerzu. Po godzinie ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką, tak aby przestało się lepić i wyrabiamy ręką przez chwilę. Ciasto dzielimy na trzy części i każdą rozwałkujemy na długi prostokąt grubości około 4 – 5 mm. Ciasto smarujemy pastą ziołową i każdy pasek składamy jak harmonijkę i układamy na blaszce (moja
e-PrzepisyKulinarne
Zawijany chlebek z pietruszkowym pesto 130Drożdżowy zawijas wymagający niewielkiego nakładu pracy, szybko zagnieciony, posmarowany na zielono, zrolowany, a w zasadzie skręcony, upchany do foremki i upieczony. Zjedzony ciepły, na niedzielne śniadanie. Z masłem i z kubkiem mocnej herbaty. Takie oto niedzielne śniadanie dziś polecam. Szczególnie tym, którzy nocy część niemałą przeznaczyli na atrakcje niepozwalające obudzić się wypoczętymi. Składniki: Ciasto: 300 gram mąki pszennej 2 łyżeczki
Kronika Piekarnika
Orkiszowy chleb dla zapominalskich 146dość lepkie ciasto, tylko tak długo, żeby nie było nigdzie suchych miejsc z niewmieszaną mąką. Przykrywam miskę bawełnianą ściereczką i w cieple zostawiam na 20 minut. W tym czasie typową długą keksówkę wyłożyłam papierem. Tu przekładam wstępnie wyrośniętą masę, wyrównanuję mokrą łyżką i posypuję wierzch makiem. Pozostaje odczekać kolejne 20 minut, mniej więcej, czasy wyrastania drożdżowych wypieków mogą się
I tu będę miała takie te
Drożdżówki z serkiem straciatella 198jajka, wlać zaczyn drożdżowy i solidnie wyrobić ciasto.Ciasto ma być dosyć gęste, napowietrzone, sprężyste i mało kleiste.Dolać rozpuszczone, lekko ciepłe masło i jeszcze raz całość porządnie wyrobić. [Do naczynia miksującego wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać drożdże i mleko, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 2 .Dodać żółtko, jajko, masło i mąkę, wyrobić 3 min/interwał. ] Miskę z ciastem przykryć ściereczką
Moje domowe kucharzenie
Pieczone pierożki krucho - drożdżowe z marmoladą lub nutellą 223Proponuję takie krucho - drożdżowe pierożki u mnie połowa z marmoladą różaną, a druga połowa z nutellą. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Ciasteczek wychodzi dużo, (ja wykrawałam szklanką o średnicy 6,5 cm) bo około 50 sztuk, robi się je bardzo łatwo, tylko wadą jest to, że za szybko znikają :-) Polecam wypróbowanie przepisu i życzę miłego piątku :-) Składniki ciasto: 15 g świeżych
kruche babeczki
Cinnamon rolls, czyli bułeczki cynamonowe 205innego jak puszysta drożdżowa bułeczka wypełniona słodkim nadzieniem na bazie masła, cukru i cynamonu. Najczęściej dostępna w wersji z polewą z serka typu cream cheese oraz cukru pudru, stanowi pyszny deser, choć coraz częściej też element śniadania. Dziś mam dla Was przepis na takie właśnie pyszności. Spróbujcie koniecznie, pycha! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","recipeIngredient":["Na ciasto:\r","120ml szklanki
Mostek w kuchni
Chlebek bananowy z bakaliami. Ciasto bananowe 228faktycznie bardziej ciasto niż chleb. Jest słodkie, z bakaliami, ale jakoś tak się przyjęło, że nazywane jest chlebkiem. I powiem Wam, że wcale nie musi być jedzone samo czy ze śmietankowym twarożkiem. Może jestem jakaś dziwna, ale mnie doskonale smakuje z plasterkiem szynki . Takie ze mnie dziwadło. Już jako dziecko lubiłam na świąteczne śniadanie kawałek drożdżowego placka z kruszonką posmarować
Smaczna Pyza
Pierogi pieczone z serem na słodko 246Dzisiaj zrobiłam drożdżowe z serem na słodko, pieczone w piekarniku. Koniecznie musicie spróbować. Mięciutkie, puszyste, bardzo łatwe do zrobienia. Ser można zamienić na jabłka. Będą również bardzo smaczne. Taki rodzaj ciasteczek do podjadania. Jeśli macie ochotę na inne pierogi to zapraszam do zakładki Pierogi i Kluski. Znajdziecie tam przepisy na tradycyjne pierogi, pieczone i inne. Ciasto 500 g mąki
O kuchni z uczuciem
Rogaliki drożdżowe 169theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Rogaliki drożdżowe Składniki: 4 szklanki mąki 350g masła 2 jajka 250 ml kwaśnej śmietany(...)żółtka - do posmarowania rogalików przed pieczeniem 2 białka + cukier puder- do zrobienia lukru Sposób wykonania: Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać mąkę, masło, śmietanę, i jajka. Wszystko dokładnie wyrobić. Ciasto zawinąć w folie spożywczą i schować do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia, odrywać kawałki ciasta, rozwałkowywać kształt koła. Ciasto podzielić na 6 trójkątów, na każdy nałożyć trochę nadzienia (powideł
Smaki Natalii
Chleb "pleśniowiec" z dodatkami i "Gang Różowego Sari" 245Avinionu. Wypieka chleby drożdżowe. Ja preferuję te na zakwasie, więc postanowiłam upiec właśnie na zakwasie chleb z dodatkiem sera z niebieską pleśnią (u Auzeta to roquefort, u mnie polski lazur). Dla podkręcenia smaku dodałam jeszcze orzechy i pestki dyni. Smak wyborny! Polecam wypróbować w swoich kuchniach :) Składniki (na niski bochenek o średnicy ok. 28 cm): garść ciasta z poprzedniego wypieku
Weekendy w domu i ogrodzie
ROŻKI MAŚLANO SEROWE Z JABŁKAMI 210zlepiałam ciasto pośrodku. Piekarnik nagrzałam do temperatury 200 stopni. Układałam ciasteczka bezpośrednio na blasze. Powinna być cienka,bo wtedy rożki szybciej się zarumienią i będą bardziej kruche. Piekłam ciasteczka około 20-25 minut. Po wystygnięciu oprószyłam ciasteczka cukrem pudrem. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.... bo po chwili już i tak znikają. Smacznego! Polecam rogaliki drożdżowe z serem
potrawyregionalne
Chrusty 205lubicie tych drożdżowych możecie zrobić takie pączki bez drożdży :) Jak widzicie, macie w czym wybierać :) Składniki : 500 g mąki 5 żółtek 2 łyżeczki masła 8 łyżek śmietany około 300 g łyżka ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę i ekstrakt. Wszystko ze sobą mieszamy. Blat obsypujemy mąką i ugniatamy na nim ciasto. Gotowe bijemy wałkiem
Słodkie Przyjemności