ogórki - 26028 przepisów (strona:780/1736)

Awaryjna sałatka makaronowa na grilla lub imprezę 110

oliwek, sól, pieprz, zioła włoskie, toskańskie lub prowansalskie. Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przestudzić. Kukurydzę i fasolę odcedzić. Suszone pomidory pokroić w drobne paseczki lub kosteczkę. Ogórki pokroić na małe plasterki. Ser żólty pokroić w kostkę. Całość włożyć do jednej miski. W szklance zmieszać przyprawy z oliwą. Wlać sos do sałatki. Całość wymieszać. https://www.bardzogrubysmok.pl/awaryjna-salatka-makaronowa-na-grilla-lub-impreze/

Bardzo Gruby Smok
Kotlety mielone jak zrazy 136

bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1kg mięsa mielonego   u mnie mięso z łopatki wieprzowej 1 jajko Kawałek strąka czerwonej papryki 2 ogórki kiszone Cebula czerwona oraz żółta Kilka plasterków szynki wędzonej lub boczku Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz czarny, czosnek granulowany, ziele angielskie ( 3szt), liść laurowy( 2szt) Dodatkowo: mąka oraz sos sojowo(...)surowe jajko. Mięso wyrobić podzielić na porcje ( u mnie każda ma około 150g). Uformować okrągłe klopsy, rozpłaszczyć, na każdą porcję mięsa nałożyć po małej łyżeczce pokrojoną w kostkę cebulkę, ogórek, wędlinę oraz paprykę. Zlepić roladkę, uformować lekko natłuszczonymi dłońmi, obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor na oleju. Następnie podlać roladki gorącą wodą do wysokości mięsa dodać ziele angielskie

W garach u Gosi
Kolorowa sałatka śledziowa 134

zapraszam na pyszną, kolorową sałatkę śledziową. Idealna na święta, imprezy, wyjątkowo smaczna. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kolorowa sałatka śledziowa Składniki 5-6 filetów śledziowych ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej 4 ogórki konserwowe 2 cebule pieprz 1 płaska łyżeczka cukru olej rzepakowy Instrukcje Śledzie zalewamy wodą i moczymy około 1,5 godziny. Osączamy na ręczniku papierowym i kroimy na kawałki. Pozostałe

To co lubię - gotuję i polecam
Sałatka śledziowa z buraczkami 122

sałatka śledziowa z buraczkami, zapraszam :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka śledziowa z buraczkami Składniki 6 płatów śledziowych 4 średnie buraki 4 średnie ziemniaki 1 cebula cukrowa 1 jabłko 3 ogórki konserwowe sól pieprz Sos: 2 łyżki majonezu lub kwaśnej śmietany 1 łyżka oleju 1 łyżka łagodnej musztardy 1 łyżka oleju Instrukcje Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy przez minimum(...)godzinę, raz zmieniamy wodę. Buraki gotujemy w skórce do miękkości, studzimy, obieramy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy. Ziemniaki i buraki kroimy w kostkę, śledzie w paseczki, ogórka w półplasterki, cebulę w drobną kostkę, jabłko w kostkę. Całość delikatnie mieszamy. W małej miseczce mieszamy musztardę, majonez, olej, polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy sól i pieprz

To co lubię - gotuję i polecam
Pita z kurczakiem i warzywami 107

szklanki mąki pszennej 125 ml wody 0,5 łyżeczki soli 10 g drożdży świeżych Dodatkowo: mix sałat pół papryki czerwonej mała cebula pokrojona w piórka ogórek świeży pokrojony w plasterki plastry pomidora Instrukcje Pita: Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę mąki i część wody, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do miski przesiewamy resztę mąki dodajemy(...)odstawiamy do lodówki na kilka minut żeby smaki się połączyły Sos tysiąca wysp: Składniki: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka octu winnego, mały ogórek konserwowy. Ogórka kroimy w drobniutką kostkę lub ścieramy na tarce, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Odstawiamy na kilka minut do lodówki. Artykuł Pita z kurczakiem i warzywami pochodzi z serwisu

To co lubię - gotuję i polecam
Sałatka z ogórka i awokado 105

Sałatkę z ogórka i awokado robi się bardzo szybko, szybko też znika. Idealnie nadaje się jako samodzielne danie ale także jako przystawka, dodatek do mięs czy obiadu. Polecam gorąco do zrobienia. Sałatka z ogórka. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z buraczków i kiszonych ogórków 131

Buraki, niezwykle zdrowe warzywo dostarczające wiele witamin i mikroelementów świetnie komponuje się z kwaśnymi dodatkami. Tym razem wykorzystałam kiszone ogórki, pełne probiotycznych bakterii kwasu mlekowego wspomagające naszą odporność. Ta sałatka to samo zdrowie, polecam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ogorki po koreansku 653

pikli, takich krótkich marynowanych warzyw, które można zjeść 1 czy 2 dni po zrobieniu. Dlatego gdy trafiłam na ten przepis postanowiłam go zaraz wypróbować. Co prawda autor mówi, że ogórki są do jedzenia zaraz po przygotowaniu, ale nam najbardziej smakowały tak po 2 dniach od przygotowania. Są lekko słone, lekko słodkie i do tego pikantne. Bardzo fajny dodatek

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Przegrzebki w sosie mignonnette 92

łyżeczka musztardy Dijon   3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia   3 łyżki posiekanej szalotki   3/4 łyżeczki soli   3/4 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu   1 mały ogórek   1/3 szklanki pokrojonej w drobno kostkę rzodkiewki  Przygotowanie: W dużej misce wymieszałem ocet, musztardę, oliwę, szalotki, sól i pieprz. Na godzinę lub dwie przed podaniem przełożyłem przegrzebki(...)sosu. Wymieszałem i wstawiłem do lodówki. Obrałem ogórka. Obieraczką do warzyw skroilem 6-8 długich pasków. Złożyłem razem i pokroiłem na wąskie paski. Tuż przed podaniem do przegrzebków dodałem rzodkiewkę i dokładnie wymieszałem. Rozłożyłem przegrzebki na paterze. Przykryłem paskami ogórka. Od razu podawałem

R'n'G Kitchen
Tatar z łososia z majonezem 124

sosie pomidorowym ** Ryba w kukurydzianej panierce ** Ryba pieczona na ryżu   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 2-3 porcje: 200 g wędzonego łososia 1/2 średniej cebuli 2 małe ogórki gruntowe lub kawałek szklarniowego 1-2 łyżki majonezu sól i pieprz sok z połówki cytryny   Łososia, cebulę i obrany ogórek drobno posiekaj. Przełóż do miski. Dodaj sok z cytryny

Kulinarny S.O.S.
3 przepisy na sałatki na grilla lub letnie przyjęcie 117

kuskus z kolorowymi pomidorkami Składniki/ na 2 porcje: 1/2 szklanki kaszki kuskus (100 g)  gorąca woda lub bulion warzywny (tyle, żeby przykryć kaszę) 2 garści różnych sałat 1/2 ogórka krótkiego lub gruntowego 4 suszone pomidory 4 rzodkiewki 100 g pomidorów w różnych kolorach i kształtach sos: oliwa Monini GranFruttato - 4 łyżki, sok z cytryny - 2 łyżki, sól i pieprz(...)gorącym bulionem warzywnym na wysokość 1 cm powyżej poziomu kaszy. Przykryj i ostaw na 5 minut, aż kasza wchłonie płyn. Następnie wymieszaj ją widelcem, aby stała się sypka. Ogórka, suszone pomidory i rzodkiewki pokrój na kawałki. Pomidory pokrój na ćwiartki lub połówki. Na półmisku rozłóż kaszę kuskus. Na środku ułóż mieszankę sałat. Na wierzchu rozłóż kawałki ogórka, rzodkiewek i suszonych

Chilli Czosnek i Oliwa
Najpopularniejsze rodzaje sushi 189

musisz znać, jeśli jesteś entuzjastą tego specjału. Maki – sushi To najpopularniejszy ze wszystkich rodzajów sushi. Ma formę małego plastra, w którego środku znajdują się kawałki ryby, owoce morza, warzywa (ogórek, karczoch), pędy bambusa oraz ryż. Charakterystyczną cechą tego typu sushi jest “skórka” z alg morskich nori – bardzo cienka i czarna. Maki spożywa się z sosem sojowym, wasabi lub marynowanym imbirem(...)odznacza się nadzwyczajną grubością – jego plastry mają aż 4 do 6 cm. Często przygotowywany jest tak, aby z jego wnętrza wystawały dłuższe plastry czy fragmenty kolorowych warzyw, na przykład ogórka. Dzięki temu sushi prezentuje się bardzo oryginalnie. Ura maki to z kolei rodzaje sushi odwrócone. Poszczególne warstwy wymienione w opisie sushi maki układane są w innej kolejności, mianowicie – najpierw warstwa

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Placuszki z cukinii i marchewki 97

szklanki mąki pszennej pęczek szczypiorku 4 listki mięty sól, pieprz olej do smażenia   3 łyżki śmietany łyżka majonezu łyżka soku z limonki starta skórka z połowy limonki opcjonalnie: ogórki awokado Śmietanę mieszamy z majonezem, sokiem i skórką z limonki i odstawiamy do lodówki. Cukinię (bez gniazd nasiennych) oraz marchewkę ścieramy na tarce. Jeśli zbiera się woda(...)posiekane zioła. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i zmniejszamy ogień. Nakładamy niewielkie placuszki i smażymy z obu stron. Gotowe placuszki podajemy z sosem i dowolnymi dodatkami, np. z ogórkiem i awokado. Smacznego :) Artykuł Placuszki z cukinii i marchewki pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Pasta z makrelą z puszki 105

przyprawy – całość dobrze wymieszaj. Przechowuj w lodówce.       (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); D odatki do obiadu… Pomidory w śmietanie Surówka z selerem naciowym Surówka ze świeżych ogórków Sałatka obiadowa z ogórka kiszonego Sałatka obiadowa z cukinii

Kulinarny S.O.S.
"Domowe kiszonki które leczą" recenzja książki 163

przepisy opatrzone fotografiami na kiszonki oraz przepisy na dania z kiszonek. Możemy zakisić jabłka, śliwki, cytryny, fasolkę szparagową, cebulę, paprykę, pomidory, dynię, cukinię, buraki, kapusty: białą, czerwoną i pekińską, ogórki, rzodkiewki, białą rzodkiew, seler korzeniowy. Teraz jest najlepszy moment, aby przygotować w słoikach przetwory, które leczą.  Bardzo dziękuję wydawnictwu RM za egzemplarz książki. Kiedy czytałam niniejszą książkę(...)razu przyszedł mi do głowy przepis na warzywny koktajl - chłodnik z soku z kiszonego buraka, awokado, kiszonego ogórka i kopry z dużą ilością czarnego pieprzu. A teraz zabieram się za robienie kiszonek z papryki, kalafiora, marchewki i cukinii

AZgotuj!