ciast - 9500 przepisów (strona:131/634)

Pączki 248

oczywiście można dać dowolną konfiturę np. z róży. Najważniejsze w przygotowaniu pączków jest ich smażenie. Dlatego istotne jest dobre rozgrzanie tłuszczu (powoli, na małym ogniu) oraz dodanie do ciasta spirytusu (wtedy ciasta nie pochłania tłuszczu). Niektóre przepisy zawierają olbrzymią ilość żółtek i masła - ten wg mnie zawiera przyzwoitą ich ilość a pączki są przepyszne. :) Polecam! Pączki  PRZEPIS/z zeszytu rodzinnego(...)kostki masła łyżka spirytusu do smażenia: 1 kg smalcu lub 1l oleju Nadzienie  powidła śliwkowe Lukier cukier puder sok z cytryny wrząca woda, odrobina Przygotowanie Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto na pączki należy wstawić na małym ogniu garnek z grubym dnem. Wlewamy do niego olej lub kostki smalcu. Tłuszcz ma się powoli rozgrzewać dlatego warto to zrobić już wcześniej (żebyśmy

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb z garnka żeliwnego 189

mój pierwszy chleb upieczony w garnku żeliwnym i zapewne nie ostatni. :) Metoda pieczenia w garnku żeliwnym została rozpropagowana przez Jima Lahey'a jako metoda nie wymagająca wyrabiania ciasta. Prace nad chlebem należy rozpocząć dzień wcześniej (najlepiej wieczorem). Rano formujemy bochenek, ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia i pieczemy. Chleb ma bardzo chrupiącą skórkę. Metoda ta nie sprawia większych trudności. Najwięcej wrażeń(...)pomidorków (opcj.) mąka do posypania blatu (lub otręby pszenne/owsiane) Przygotowanie I dzień (wieczór) Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Mieszamy łyżką tak by wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Wierzch ciasta i brzegi miski smarujemy oliwą z oliwek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia (12-18h). II dzień (rano) Blat należy oprószyć mąką (użyłam otrębów owsianych). Ciasto

coolinarnastrefa.blogspot.com
Torcik marchewkowy z kremem kokosowym 252

Chciałam upiec ciasto z kremem, ale bez większych wyrzutów sumienia. :) Oczywiście nie da się całkowicie zrezygnować z niektórych kalorycznych składników, ale zawsze można próbować ograniczyć ich ilość do minimum. Bazą tortu jest ciasto marchewkowe, które upiekłam na mące pełnoziarnistej. Bez sody (bo jest dla mnie za bardzo wyczuwalna). Ciasto przełożyłam kremem budyniowym z wiórkami kokosowymi i cząstkami ananasa. Jest(...)Chociaż pasowało mi do całości polanie tortu polewą czekoladową to tym razem z niej zrezygnowałam. Torcik marchewkowy z kremem kokosowym PRZEPIS Temperatura pieczenia: 180oCCzas pieczenia: ok. 45 min. Ciasto /inspiracja:MW, ø18cm/ 2/3 szkl. mąki pełnoziarnistej 0,5 szkl. cukru brązowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru szczypta soli

coolinarnastrefa.blogspot.com
Calzone 279

Powiem tylko tyle, że to był bardzo smaczny obiad.. Ale takie obiadki to tylko w wolne soboty. ;) Calzone{4 porcje} Temperatura piekarnika: 210oC | Czas pieczenia: ok. 20 min. Ciasto {wg przepisu na calzone w książce "Wypieki" Anneka Manning} spora szczypta cukru 250 ml ciepłej wody 7 g suszonych lub 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek(...)pokrojonej szynki 1 pokrojony w plastry pomidor świeża bazylia kilka sztuk suszonych pomidorków z zalewy 100 g startego sera gouda przyprawy: bazylia, oregano, pieprz Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać. Kulę z ciastem wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez ok. 10 min na gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto włożyć do wysmarowanej oliwą miski. Przykryć folią

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pieczone pierogi ze szpinakiem (kruche) 292

Baaardzo smaczne, kruche, pieczone pierogi. Chodziły za mną już od dawna. Długo szukałam idealnego przepisu na ciasto, a ten który wykorzystałam w poniższym przepisie w moim odczuciu jest idealny. Ciasto jest kruche, nie zawiera tak dużej ilości tłuszczu jak typowe ciasta kruche/na tarty. Nie każdy może lubi, ale w tym wypadku sos jogurtowy jest niezbędny, najlepiej maczać kolejne kawałki pieroga(...)Smak sosu bardzo dobrze współgra z nieco pikantnym nadzieniem szpinakowym. Ciekawa odmiana dla zwykłych, gotowanych pierogów.  Pieczone pierogi ze szpinakiem (kruche)PRZEPISTemperatura: 190oC | Czas pieczenia: ok. 25 min. Ciasto (źródło: przepisymajki.bloog.pl) 2 szkl mąki pszennej 2 całe jajka 2 łyżki roztopionego masła szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru gorąca woda Nadzienie 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku

coolinarnastrefa.blogspot.com
Rolada wuzetkowa 478

szklanka cukru pudru 50 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka kefiru 250 g masła roślinnego  Sposób przygotowania:Ciasto: Oddzielamy żółtka od białek.. Białka ubijamy na sztywną pianę . Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo do masy żółtkowej dosypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i z kakao(...)koniec łączymy pianę z ciastem , mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wylewamy na dużą piekarnikową blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. ( dobrze wyrównać wierzch ciasta łyżką ). Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 10 minut. ( cały czas sprawdzamy , aby cienki placek sie nie przypalił ). Gorące ciasto wykładamy na ściereczkę i zwijamy w roladę. Odkładamy w chłodne miejsce.  Krem

Słodkości i nie tylko
Odrywany chlebek pomidorowo-serowy z ziołami 248

pozostaje raczej tradycjonalistką w tej dziedzinie,  a dla mnie kuchnia  nie ma ograniczeń.  Źródło inspiracji: klik Składniki na keksówkę lub kwadratową formę 20 x 21 cm: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju 5 dag drożdży 100 ml ciepłej wody 150 ml ciepłego mleka Sos: 3 łyżki przecieru(...)Drożdże wymieszać z cukrem i zalać połową ciepłego płynu. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, zrobić na środku wgłębienie i dodać olej oraz wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto ok. 10 min, w razie potrzeby dolać resztę płynu – ja to zrobiłam. Gdy ciasto stanie się elastyczne, zwinąć je w kulę i zostawić w misce pod przykryciem do wyrośnięcia

Fabryka pomysłów
Pizza a’la kebab + recenzja kamienia do pizzy Bakero 329

pizz z pizzerii (spód z blaszki przypomina w smaku bułę, gdy wersja z kamienia posiada chrupiący spód z miękkim środkiem dzięki właściwościom skały, która pochłania wodę/wilgoć z ciasta. Jednogłośnie 4 osoby, które jadły moje danie pieczone w obu wersjach przyznały wygraną pizzy z kamienia. c)     Kamień długo utrzymuje ciepło. Muszę przyznać, że jestem(...)naturalną skałą potrafiącą wytrzymać bardzo wysokie temperatury, dzięki czemu unika pęknięć i długo utrzymuje ciepło. Plusem wg mnie są jego zaokrąglone boki oraz wypolerowana powierzchnia, która pozwala uniknąć przywierania ciasta. Po upieczeniu zaś  łatwo  je przesunąć w celu wyjęcia z gorącego piekarnika.  Jak używać kamienia – kilka przydatnych rad: 1.  Kamień należy włożyć do piekarnika

Fabryka pomysłów
Mini tarty z zielonym farszem 275

szczypta solinadzienie400 g młodych liści pokrzywy,szpinaku,mizuny i lebiody (komosa biała) + dodatkowo 2 garście szpinaku250 g ricotty2 jajkasól z pieprzem Kamisgałka muszkatołowa Kamisolej lub masło do smażeniaPrzygotować kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać margarynę lub masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko i zagnieść rękoma ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię(...)włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i wylepić nim foremki na małe tarty, wyszło mi 6 szt. Ciasto na dnie ponakłuwać widelcem aby nie wyrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiekać ciasto ok 15 minut. Następnie przygotować farsz. Wszystkie listki opłukać i wysuszyć. Następnie te 400 g posiekać i przesmażyć na patelni

Monia miesza i gotuje
Świąteczne bułeczki makowe 181

dziś zapraszam na bardzo smaczne bułeczki z makiem , takie sobie zażyczyła moja córka , a więc do roboty , zapraszam wszystkich bardzo serdecznie do wypróbowanie przepisu , na tegoroczne święta . Składniki na ciasto  2 ,5 szklanki mąki (1  szklanka mąki  do podsypania ) 1 szklanka mleka  20 g drożdży  3 łyżki cukru  1 zapach śmietankowy  2 łyżeczki(...)Wykonanie lukru  Białka ubijam na sztywno , następnie dodaję cukier puder , sok z cytryny , miksuję razem około 2 minut , po dwóch minutach miksowania , lukier gotowy do polania na ciasto . Wykonanie  Do miski wsypuję mąkę , dodaję jajko , skórkę z cytryny , zapach śmietankowy , drożdże mieszam z cukrem , jak się rozpuszczą dodaję do naszej mąki , mleko podgrzewam lekko i zaczynam zagniatać , dolewając

Mój Smak
Świąteczny sernik z karmelową nutą na orzechowym spodzie - bez glutenu 187

ustach i nadają sernikowi świątecznego charakteru i przytulności, a wyrazisty orzechowy spód wspaniale kontrastuje ze śmietankowym serem, przywołując wspomnienia orzechowych prezentów z dzieciństwa. Sernik to jedno z tych ciast, które kojarzą się z miłością i domowym kątem, a przecież te Święta właśnie na miłości najbardziej się opierają :) Bezglutenowy sernik śmietankowo- karmelowy na orzechowym spodzie na małą formę Potrzebujesz: Ciasto(...)serowa: 500g twarogu półtłustego 2 żółtka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1,5 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1 opakowanie posypki karmelowej Decorada (Delecta) 120g cukru szczypta miłości Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć dość gładkie ciasto. 2. Gotowym ciastem wylep, lekko natłuszczoną, formę do ciasta i piecz prze 10min w 200*C. Masa serowa: 1. Twaróg

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kakaowe ciasto marchewkowe – oszukany piernik 190

Marchewkowe ciasto z dodatkiem kakao i przyprawy piernikowej to idealny zamiennik długo leżakującego piernika - jeśli nie nastawiliście jeszcze ciasta na piernik, to nic straconego! Ciasto smakuje wybornie, pachnie wspaniale a przełożone konfiturą lub posmarowane czekoladą idealnie wpasuje się w świąteczny klimat. Swój piernik przygotowałam w dwóch małych foremkach od PapilArt , dzięki temu jeden piernik (razem z jednorazową foremką) już powędrował(...)miksujemy z mlekiem oraz olejem, nadal miksując dodajemy powoli mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i mąkę. Na koniec dodajemy kakao i startą marchewkę, miksujemy przez 2 minuty. Ciasto powinno być gęste. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180*C (do suchego patyczka), termoobieg, środkowa półka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Rozkruszoną czekoladę rozpuszczamy

Gotowanie i blogowanie
Dżemowiec (szybki oszukany piernik) 242

Dżemowiec to bardzo proste i szybkie ciasto. Jest miękkie oraz wilgotne i bardzo długo zachowuje swoją świeżość. Ciasto to nazywane jest też "szybkim piernikiem" bo przypomina go wyglądem i smakiem jednak nie zawiera miodu a ciasto jest wilgotne i raczej bliżej mu do murzynka. Dla nas właśnie to ciasto jest takim świątecznym piernikiem bo za tymi tradycyjnymi długo dojrzewającymi(...)przyprawę do piernika. Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Na koniec dodać dżem i ponownie zmiksować. Keksówkę  o wymiarach 30x10 natłuścić i posypać tartą bułką. Do foremki przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec do suchego patyczka ok 50 minut. Gdyby wierzch za bardzo się przypiekał można nakryć folią aluminiową. Po wystudzeniu dowolnie udekorować

Monia miesza i gotuje
Tarta ze śliwkami (bez pieczenia) 167

Śliwki, które odziedziczyłam na działce po Panu Henryku wyjątkowo wcześnie zaowocowały. Taka odmiana. W ubiegłym tygodniu zrobiłam z nich pierwsze ciasto, a dosłownie przed chwilą skończyłam wekować powidła, a w piekarniku właśnie siedzi ciasto drożdżowe ze śliwkami, rzecz jasna :) Przy okazji dzieci dały popis znajomości klimatów wiejskich ;)    Mąż chciał zabłysnąć dowcipem i mówi do Hani: - Znasz dowcip(...)wiedząc o co chodzi, zapytała: - Tato! Ale co to są widły???   Po czym odezwał się Franio: - Mamo, mamo, a kiedy posmarujesz mi chleb tymi widłami?  Tymczasem ciasto bez pieczenia! Dobre, szybkie i efektowne! Częściowo z półproduktów, ale można zrobić również na własnym cieście kruchym. Mnie zależało na tym, żeby w ubiegły upalny weekend mieć ciasto i nie odpalać

bistro mama
Chlebek bananowy z kiwi i masłem orzechowym 173

Eksperymentalne ciasto bananowe z nietypowym dodatkiem kiwi i posmakiem masła orzechowego Chlebek bananowy - Banana Bread -  jest popisowym wypiekiem kuchni amerykańskiej . Tak się on w USA zadomowił, że nawet obchodzony jest tam co roku 23-go lutego Dzień Chleba Bananowego - National Banana Bread Day . Istotą przepisu jest właśnie dodatek rozgniecionych bananów do ciasta, co wpływa na miękkość i wilgotność finalnego(...)bardziej sczerniały i nakrapiany banan, tym wypiek ten lepiej wychodzi, a chlebek ma bardziej wyrazisty smak. Do tej pory słodkość ta pozostała w USA jednym z podstawowych ciast, jakie pojawiają się w tygodniu na rodzinnym stole . Moja wersja chlebka bananowego, oprócz wspomnianej papki bananowej , zawiera również rozgniecione, dojrzałe kiwi oraz masło orzechowe. Kiwi - dla dodania wilgotności, zaś masło orzechowe

Grunt to przepis!