ciast - 9500 przepisów (strona:139/634)

Mini tarty czekoladowe z powidłami śliwkowymi i bezą 180

Dzisiaj nie za słodko ale pysznie, do kawy w sam raz. Składniki: ciasto 2 szklanki mąki pszennej 180 g miękkiego masła 50 g cukru pudru 50 g kakao szczypta soli 1/4 szklanki mleka  nadzienie powidła śliwkowe bez cukru KROKUS  beza 4 białka (jajka L) szklanka cukru Przygotowanie: Składniki na ciasto wyrabiamy na gładką(...)masę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę do tart smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą albo kaszą manną. Ciasto dzielimy na 10 części, każdą rozwałkowujemy i wykładamy ciastem  formę dociskając do spodu i ścianek, na każdą formę układamy papier pergaminowy i obciążamy np. fasolą. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 C. Studzimy

Niezły Młynek
Tarta z kremem marcepanowym i karmelizowanymi figami 199

Pachnące słońcem, rozpływające się w ustach, pełne przyjemnie chrupiących ziarenek - świeże figi! Sezon na moje ulubione owoce trwa bardzo krótko, więc trzeba korzystać jak najwięcej. Dziś przepis na ciasto o słodkości porównywalnej do tureckich deserów, a więc spontanicznie nawiązujący do figowego pochodzenia. Tylko dla prawdziwych słodyczoholików :) Kruche ciasto: 260 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko szczypta(...)śmietany 36% 200 g masy marcepanowej 2 łyżki cukru pudru Karmelizowane figi: 3-4 duże figi 2 łyżki masła 82% 2 łyżki cukru      Składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy ze sobą, formując kulę, którą schładzamy w lodówce przez 40 minut. Masą wykładamy spód i boki blaszki, po czym formę wkładamy ponownie do lodówki na kolejne 40 minut

sama złodycz
Ptasie mleczko w trzech kolorach i Wedel może się schować!:) 328

Ciasto się skończyło, pączki odeszły z tłustym czwartkiem no i co tu zjeść w niedzielę do kawy? Jeżeli na coś na pewno nie mam ochoty w niedziele to pieczenie. Lenistwo mnie dopadło po intensywnej produkcji pączków i ciast w tym tygodniu. Bardzo lubię spędzać czas w kuchni ale wszystko ma swoje granice. Dlatego dzisiejszej niedzieli postanowiłam zaserwować  moim łasuchom(...)nigdy się nie nudził:)  Jak sobie przypomnę gdy mama ręcznie ubijała śmietanę i dodawała galaretkę to rośnie mój podziw. Ile ja się  umarudzę gdy muszę wyrabiać ciasto drożdżowe  a to, że ręka boli a że trudno  itp. a tu proszę kiedyś nie było mikserów, robotów kuchennych i też w domu robiło się pyszne ciasta

ciastkarnia na kruchym spodzie
Jabłecznik z budyniem 262

spowodowane, może kwestia dobrego ubrania nie przemakalnego? albo ludzi, którzy są bardziej uśmiechnięci? albo po prostu czystości na ulicach? Zdecydowanie jednak wolę norweską jesień od polskiej.  Składniki: ciasto: 600 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru 5 łyżek śmietany 200 g masła 3 jajka Masa: 2 budynie waniliowe 0,5 l mleka 180 g cukru(...)jabłek 200 g orzechów włoskich  Wykonanie: na stolnicy przesiewamy mąkę przez sitko. Dodajemy cukier, jajka masło i śmietanę. Wszystko razem zagniatamy w jednolite ciasto. Gdy będzie gotowe wkładamy je do lodówki na 30 minut. W tym czasie jabłka obieramy i kropimy na plasterki. Ciasto dzielimy na dwie nie równe części. Większą część ciasta wykładamy na blaszkę. Następnie układamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
81.Leśne dary pod puchatym, zapieczonym mchem: czyli tarta z grzybami! 255

dziś do nas na coś obiadowego, a mianowicie ekspresowo szybką tartę, w której kluczowym składnikiem są smakowite, jesienne grzyby!  My naszą tartę sporządziłyśmy na gotowym, kupnym płacie ciasta francuskiego (kwestia zbyt małej ilości czasu), ale Wy możecie zakasać rękawy i zrobić ją na  kruchym, wytrawnym spodzie np. z tego przepisu. Poza kurkami, podgrzybkami i kołpakami (na zdjęciu poniżej(...)delikatna i łagodna, bo tym razem zrezygnowałyśmy z ostrych dodatków, aby nie przyćmić smaku grzybów, który idealnie skomponował się ze świeżym koprem. Ślinka cieknie - głodni? Zapraszamy: Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 400g obranych i oczyszczonych leśnych grzybów 1 średniej wielkości bakłażan 1 gomółka sera capreggio 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 ząbki czosnku 1 średniej wielkości czerwona cebula 1 mała

Symfonia Smaków
Polvorones - migdałowe, kruche ciasteczka 249

puder do obsypania ciastek Przygotowanie: Przy pomocy robota kuchennego rozetrzyj cukier z roztopionym smalcem lub miękkim masłem. Dodaj mąkę, migdały, cynamon oraz kardamon i wszystko zmiksuj do połączenia składników. Ciasto na tym etapie będzie przypominać kruszonkę. Dodaj 2-3 łyżki zimnej wody i zmiksuj. Woda ma za zadanie zlepić nasze okruchy. Ja miksowałam chwilkę, po czym przełożyłam ciasto (jeszcze(...)okruchach) na kawałek folii plastikowej i łapiąc je przez folię uformowałam z niego kulę. Gotowe ciasto jest miękkie, więc wstaw je na co najmniej 2 godziny do lodówki, aby stężało. Obsyp blat mąką i rozwałkuj na nim ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Przy pomocy szklanki lub foremek do ciasta wycinaj niewielkie ciasteczka. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem

Chilli Czosnek i Oliwa
Francuskie ciasteczka waniliowe - Sablé 371

Dzień dobry, Ostatni przedświąteczny weekend minął mi pod znakiem francuskiej świątecznej kuchni. Upiekłam dwa rodzaje ciasteczek - kruche waniliowe sablé oraz cynamonowe palmier na bazie ciasta francuskiego, którymi mam zamiar poczęstować rodzinę w czasie wigilijnego wieczoru. Przygotowałam również kalafiorowe gratin, danie serwowane w Prowansji w czasie tamtejszej świątecznej kolacji zwanej gros souper. Tak, tak, sporo też czytałam na temat francuskich tradycji(...)pokrojone w kosteczki i rozetrzyj je szybko dłońmi z suchymi składnikami aż uzyskasz kruszonkę. Żółtka wbij do miseczki, dodaj wanilię i dokładnie ubij. Przelej do suchych składników i zarób ciasto. Ja to na początku robię łyżką, a potem wyrabiam już dłońmi. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 20 minut.  *Moje ciasto po wyjęciu

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta śliwkowa 207

śliwki węgierki 2 łyżki cukru o grubych kryształkach Przygotowanie: Mąkę musimy przesiać, masło posiekać w drobną kostkę, dodać cukru na środek wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto okręcamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1,5 h. W tym czasie myjemy śliwki, usuwamy pestki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 C góra - dół. Ciasto(...)rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką, i wykładamy ciastem tartę o średnicy 26 cm (spód i boki) widelcem nakłuwamy spód, na to układamy śliwki. Pieczemy 20-30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy śliwki cukrem  Smacznego

Niezły Młynek
Carmel Tower Brownie II 238

brownie z Coffee Heaven. Tym razem bardziej przyjrzałam się składowi i postanowiłam pokombinować z  białą czekoladą, która  zgodnie z opisem jest składnikiem kremu. Tym razem uważam, że ciasto wyszło zdecydowanie bardziej bliskie oryginałowi. Jeśli o mnie chodzi uwielbiam je, jest to moja ukochana wersja Brownie. Idealne ciasto na poprawę humoru, kiedy mamy ochotę na coś mega pysznego, czekoladowego(...)płatkami corn flakes lub chrupkami zbożowymi) Polewa : 1/2 puszki masy krówkowej 6 łyżek mleka 4 łyżki masła orzechowego 50 g solonych orzeszków ziemnych Przygotowanie: Wszystkie orzeszki ziemne (te do ciasta i do kremu) wsypujemy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 10 minut, uważając żeby się nie spaliły. Przygotowujemy Brownie. Roztapiamy czekoladę

Mania Gotowania
Karpatka 187

Torebki niech sobie leżą, ale w sklepie jak komuś potrzebne. A Karpatka, albo jak mówi mój syn "Garbatka" jest naprawdę bajecznie prosta w wykonaniu! Uwierzcie mi.  Składniki na ciasto: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie:Masło rozpuszczamy w garnku, dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Potem wsypujemy(...)dodajemy jajka, wbijając po jednym cały czas miksując. Gotową masę dzielimy na dwie części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną. Jedną część ciasta rozprowadzamy na blaszce, nie zwracamy uwagi na to, że jest klejące, bo taki już jego urok ;) Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut. PAMIĘTAMY

Blondynka Gotuje
Mazurek Toffee z Daktylami i Solą Morską 208

soli? Ja jadłam i ten smak mnie oczarował, przepis na te ciasteczka znajdziecie TU. Spróbujcie, bo warto. Mazurek o trójwymiarowym smaku. Nic więcej nie napiszę. Kochani do dzieła! Z ciastem smakuje się świetnie. Trudność jak dla mnie łatwa. Wygląda skomplikowanie? To tylko pozory. Składniki:Spód: 170 g mąki pszennej tortowej 80 g mąki ziemniaczanej lub 120 g orzechów włoskich(...)trzcinowego Skworcu szczypta soli morskiej 100 g suszonych daktyli Skworcu Dekoracja: 50 g mlecznej czekolady sól gruboziarnista morska - ja użyłam różowej himalajskiej Wykonanie: Forma o wymiarach 20*30 cm Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, wsypujemy cukier i mieszamy suche składniki łyżką. Dodajemy zimne, twarde masło pokrojone w małe kosteczki i rozcieramy je między palcami zagniatając szybko

Blondynka Gotuje
Sernik gotowany 523

lodówce (placki miodowe zmiękną a smaki się przegryzą). Polecam! Sernik gotowany PRZEPIS/forma: 25 x 35 cm/Temperatura pieczenia placków miodowych: 190oCCzas pieczenia placków miodowych: ok. 25 min. Ciasto 3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 2 jajka 0,5 kostki (100 g) masła 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub 1 łyżeczka sody Masa(...)serowa 1 kg sera trzykrotnie zmielonego 5 jaj 3/4 szkl. cukru 1 kostka masła (200 g) 1 szkl. mleka budyń śmietankowy bez cukru zapach waniliowy Przygotowanie Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Upiec placki na mocno złoty kolor w temp. 190oC przez ok. 25 min. Masa serowa. W garnku z grubym dnem zagotować ser, jajka, cukier

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik kajmakowy z polewą a la snickers 549

Sernik z dodatkiem masy kajmakowej chodził za mną od dawna. Bardzo często przeglądałam przepisy z użyciem kajmaku, oglądałam zdjęcia i nabierałam coraz większej ochoty na to ciasto. :)Bazowałam na przepisie na sernik, który już jest na blogu (klik), dodałam masę kajmakową i oto powstał sernik kajmakowy. Na wierzch ciasta wyłożyłam kajmak, orzeszki ziemne i polewę czekoladową (całość a la snickers(...)reszta kajmaku (1/4 puszki) 2 łyżki mleka, 1 łyżka masła polewa czekoladowa:  ok 12 kostek czekolady, 2 łyżka mleka, 1 łyżka masła orzeszki ziemne, solone i prażone Przygotowanie Ciasto. Wszystkie składniki zagnieść. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć formę. Zapiec ok. 15-20 min w temp. 190ºC.  Masa serowa. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Otrzymaną masę serową wylać na podpieczony spód. Ciasto

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kremowy sernik rumowy z rodzynkami w czekoladzie 389

gorącej wody 2 łyżki kakao 2-3 łyżki śmietany 18% Przygotowanie Spód.Wszystkie składniki wyrobić, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 min. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć dno tortownicy o śr. 25 cm wcześniej wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać(...)fasolę, ryż tak by obciążyć ciasto. Ciasto podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć i piec kolejne 15 - 20 minut. Masa serowa. Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę, dodać rodzynki w czekoladzie i wymieszać. Masę serową wylać na ostudzony spód. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej

coolinarnastrefa.blogspot.com
Szarlotka z budyniem 396

Jeśli masz ochotę na chwileczkę zapomnienia ......to zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na szarlotke z budyniem :) Delikatne ciasto , chrupiące z wierzchu z dodatkiem budyniu sprawia ,że ciasto to figuruje u nas ( moja rodzinka) na TOPIE najlepszych ciast. Składniki:2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru 1 margaryna 3 żółtka 4 łyżki śmietany(...)kula. Owinąc w folię spożywczą i schowac do zamrażalnika na 1 godz. Budyń ugotowac w 1 litrze mleka. Przygotowac foremke , wyłozyc sreberkiem i posmarowac tłuszczem i posypac bułka tartą. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika , dzielimy na pół , wykłądamy 1 częscia foremkę a drugą czesc z powrotem do zamrażalnika w celu zapieczenia. Piec w temp. 180 C ok. 30 min. Nastepnie wykładamy

Słodkości i nie tylko