dodajemy jogurt, śmietanę jajka oraz cukier składniki mieszamy ze sobą dokładnie odstawiamy na 30 - 40 minut. Po tym czasie dodajemy proszek do pieczenia oraz pokrojonego w kostkę banan. Ciasto przekładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, pieczemy 20-25 minut. Ciasto podajemy na ciepło lub zimno polanym sokiem z jeżyn oraz owocami(...)Ciasto wzbogacić można lodami śmietankowymi. Inspiracja na ciasto wypatrzona na stronie: http://mnamky-recepty.webnoviny.sk/recipe/kolac-manna/ Smacznego
kgwjanczewobezwzględnie wszyscy , każdy z mojego kuzynostwa mógł mieć antypatie i sympatie co do innych pozycji jadłospisu , wątróbki , klusek czy twarogu , ale każde z nas łączyła miłość do tego prostego ciasta . Zapach jaki rozchodzi się po kuchni w trakcie pieczenia , to opowieść o wakacjach , ciepłych letnich wieczorach , długich wędrówkach z dziadkiem do lasu po rzęsę dla kaczek , uśmiech babci wyjmującej(...)musimy przyrządzić rozczyn z drożdży, 1/2 szklanki ciepłego mleka, łyżeczki cukru i 2 łyżeczek mąki. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu .. Następnie wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski ( oprócz tych które zużyliśmy na rozczyn ) , wlewamy rozczyn i wyrabiamy wszystko na puszystą gładka masę (ja wyrabiam w automacie do chleba) Ciasto powinno być lekko lejące
Ogrodnik w podróżyoleju np. rzepakowy 3 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Jajka utrzeć z cukrem Dodawać stopniowo mąkę, ucierać W trakcie dodawania mąki wlewać po 1/4 szklanki wody i ciągle ucierać ciasto Dodawać stopniowo olej i proszek do pieczenia, nadal ucierać Utartą masę przelać do wysmarowanej blaszki o wymiarach 35 x 25 cm, ja ciasto upiekłam z połowy składników w prodiżu(...)wierzch ułożyć połówki śliwek ( skórką do dołu ), piec w temp. 180-190 *C do zarumienienia Czas pieczenia w prodiżu około 1 godz. Pomysł na upieczenie tego ciasta podsunęła mi Magda :) To ciasto można upiec jeszcze na 2 różne sposoby, jeśli do części dodamy kakao do otrzymamy ciasto marmurkowe. Można ewentualnie do całości dodać przyprawę do piernika i wtedy będzie ciasto
Proste Potrawyorzechy laskowe mielone Beach Flower-BACKMIT 5 łyżeczek mąkę krupczatkę, jajko, cukier, zimną palmę, proszek do pieczenia mikserem utrzeć jak na kruszonkę foremka żaroodporna do tart 17 cm - 3/4 ciasta dać do foremki, palcami przyklepać do dna, nakłuć widelcem umyte wiśnie wypestkować i wymieszać z mąką ziemniaczaną, nie puszczą wiśnie soku do ciasta, wiśnie rozłożyć na cieście na wiśnie dać(...)resztę ciasta jak kruszonkę, posypać po wierzchu tartymi orzechami laskowymi Beach Flower-BACKMIT = "zobacz TUTAJ" wstawić do piekarnika i teraz piekarnik nastawić na 210C i piec około 35-40 minut, ciasto kroic jak będzie zimne - ciasto jest pyszne z posmakiem orzechów i wiśni..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędowolnie , wbrew pozorom , nie jest to pracochłonna potrawa . Przy pierwszej próbie takie się wydaje , ale kolejny raz już nie sprawia żadnych trudności . Polecam , naprawdę smaczne i efektowne danie . Składniki : ciasto : 250 g mąki (pszennej tortowej) 1 łyżeczka soli 150 g masła, zimnego 1 jajko masa jajeczna: 200 g śmietanki 30% 100 g twarogu półtłustego 50 ml mleka 2 jajka całe(...)przestygnięcia . Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i blanszujemy na nim posiekane liście , doprawiając lekko solą i pieprzem . Dodajemy je do pozostałych składników i mieszamy . Teraz czas wyjąć schłodzone ciasto i rozwałkować je na okrągły placek , większy niż forma w której ma się piec . Grubość ciasta po rozwałkowaniu , powinna wynosić około 0,5 cm . Delikatnie układamy ciasto w wysmarowanej tłuszczem formie
Ogrodnik w podróżyByło już ciasto marchewkowe, to teraz czas na ciasto buraczkowe z dużą ilością kakao. W życiu nie jadłam tak pysznego ciasta czekoladowego...potwierdza to też Mój Fotograf -mąż;) Uwierzcie zaskoczy Was smakiem... Składniki; 370 g ugotowanych buraków ćwikłowych, 300 ml oleju, 5 jajek, 270 g mąki, 370 g cukru, 100 g kakao, 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego, 3 płaskie łyżeczki(...)ubijamy.Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy cukier waniliowy, cukier, sól.Następnie dodajemy porcjami jajka. Mieszamy.Na koniec dodajemy buraczany mus.Miksujemy wszystko.Wlewamy do formy. Pieczemy ok.75 minut. Ciasto w środku powinno byc lekko wilgotne. Po godzinie pieczenia ciasto przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej. wg. "Ciasta i ciasteczka
Anioły w kuchniKolejna pyszna i słodka propozycja ciasta drożdżowego- tym razem z makiem i jabłkami. Składniki na ciasto drożdżowe: 37,5 dag mąki, 2,5 dag drożdży, 7,5 dag cukru, ½ szklanki mleka, 10 dag masła, szczypta soli. Składniki na nadzienie: 75 dag winnych jabłek, 2 łyżki cukru, ½ łyżeczki cynamonu, 15 dag posiekanych orzechów włoskich, 37,5 dag maku, 2 jajka(...)roztopionego masła. Składniki na kruszonkę: 10 łyżek cukru 10 łyżek mąki 10 łyżek oleju Wykonanie ciasta drożdżowego: Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku z odrobiną mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie wsypać resztę maki, dodać szczyptę soli, cukier i lekko rozpuszczone przestudzone masło. Wyrobić ciasto dokładnie ręką i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Jabłka obrać, zetrzeć, posypać dwoma
Tradycyjna KuchniaWitajcie Tak zdecydowanie w maju najlepiej smakuje rabarbar, dlatego mam dla Was jeszcze jedno ciekawe ciasto z rabarbarem. Tym razem postarałam się by to była nieco zdrowsza wersja, dlatego mamy kruchy spód na bazie mąki pełnoziarnistej i brązowy cukier zamiast białego. A samo ciasto jest delikatnie kruche, lekko kwaskowate od rabarbarowego musu i wykończone aksamitną śmietanową pianką, która nadaje(...)lekkości. Musicie je koniecznie wypróbować. Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia) 1/3 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 margaryny lub masła 2 jaja Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto, jeśli będzie się kleiło do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki. Rozwałkowujemy, przekładamy do formy (u mnie tortownica 26 cm) i pieczemy do zarumienienia
Cynamonowe szczęściewkładała, moje marzenia spełzły na niczym... Za to...Moja kulinarna pasja powróciła ze zdwojoną siłą. Mam już w kuchni chyba wszystkie możliwe do zrobienia przetwory, ciasta, ciasteczka, smoothies ...a nawet pomysł na moją jutrzejszą urodzinową wódkę ;P Kto by pomyślał, ile różnorakich przysmaków może człowiek wynaleźć na jedne, jedyne truskawki? I kiedy to zostało już powiedziane, porozmawiajmy o tym cieście(...)Przez chwilę zastanawiałam się, czy nie napisać "TYM cieście", bo zdecydowanie należą mu się wielkie litery, I wielkie oklaski. I zadowolone, najedzone, uśmiechnięte buzie. Uwielbiam je za, za...za wszystko! Za prostotę, za szybkość wykonania, za przystępne składniki...za nieziemski smak- lekko chrupiący na zewnątrz i rozpływający się w ustach środek. I czekoladę. Omm... i, oczywiście, a może i przede
Gotowanie to kochanieJagodzianki ze świeżych jagód to kolejny smak mojego dzieciństwa. Do tych robionych przez moją babcię nie umywają się żadne inne. Kiedy je piekła, cały dom pachniał ciastem drożdżowym i jagodami. Tego się nie zapomina. Czarna jagoda, czyli borówka brusznica, jest leśną krzewinką rosnącą w Polsce dość pospolicie. Jadalne są jej owoce - ciemnogranatowe jagody pokryte delikatnym woskowym nalotem. Zalicza się(...)jajo i 1 żołtko (drugiego białka nie wyrzucać) i mleko podgrzane do ok. 30 stopni. Całość lekko zagnieść. Masło stopić i lekko przestudzić. Wciąż ciepłe porcjami dodawać do ciasta i zagniatać. Wyrobione ciasto powinno być miękkie, gładkie i nie powinno lepić się do ręki. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2-2,5 godziny. W tym czasie ciasto
W SMAKdodajemy stopniowo po jednym jajku, miksujemy do momentu aż masa będzie jednolita. Następnie dodajemy wymieszane oraz przesiane obie mąki, cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia, dokładnie ucieramy ciasto. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto, wyrównujemy wierzch, posypujemy czerwona porzeczką. Wierzch ciasta posypujemy kruszonką. Kruszonka Mąkę, olej, cukier waniliowy skórkę z cytryny wyrabiamy na kruszonkę, pod koniec(...)wyrabiania dodajemy cukier i bardzo delikatnie mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach C przez 45 minut. po upieczeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem Smacznego
kgwjanczewoupiec jagodzianki. Te z tego przepisu są mięciutkie, lekkie z mnóstwem owoców w środku, a do tego zwieńczone przepyszną waniliową kruszonką. Dla mnie prawdziwa jagodzianka musi mieć dużo nadzienia, ciasto nie powinno go przytłaczać, a smak jagód powinien być wyczuwalny w każdym kęsie. Takie właśnie są te jagodzianki- idealne :) Bułeczki znikają z talerza z prędkością światła! SKŁADNIKI(...)dużej misce umieścić mąkę, drożdże, szczyptę soli oraz cukier. Wymieszać. 3. Wystudzone (ciepłe, ale nie gorące!) mleko z masłem wlać do misy z sypkimi składnikami. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Wyrabiać kilka minut aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od dłoni. Jeśli ciasto się zbyt mocno klei można je delikatnie podsypać mąką, ale nie za dużo, bo po upieczeniu będzie
DefinicjaSmakuCiasta ze śliwkami mają w sobie coś takiego, co sprawia że zawsze wychodzą pyszne :) Podobnie jest w przypadku tego niesamowicie prostego, ucieranego ciasta, które dzięki dodatkowi mleka skondensowanego ma karmelową nutę, a za sprawą śliwek jest wilgotne i lekko kwaśne. Po prostu pyszne :) SKŁADNIKI 1 i 1/3 szklanki mąki 3 jajka 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego 200g masła 1/3 szklanki(...)solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatulką, tak by wszystkie składniki się dokładnie połączyły i powstała gładka masa. 5. Śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. 6. Ciasto wylać do formy ( u mnie tortownica 22 cm) i ułożyć na cieście połówki owoców skórką do dołu, lekko je wciskając. 7. Piec 45-60 min w temperaturze 180 stopni do suchego
DefinicjaSmakuwszystko to, co w pierniku najlepsze :) Jego przygotowanie wymaga przede wszystkim cierpliwości i składa się z kilku etapów. Pierwszy z nich będzie tematem tego wpisu i jest to zagniatanie ciasta, które następnie musi leżakować minimum 4 tygodnie w chłodnym miejscu. Kiedy ciasto dojrzeje, należy je upiec na około tydzien przed świętami i dać mu kilka dni na zmięknięcie(...)przed wigilią ciasto należy przełożyć ulubioną masą i oblać pyszną czekoladą, ale o tym później... :) Myślę, że jeśli choć raz go przygotujecie, to wpisze się w Wasze świąteczne menu na wiele, wiele lat :) Przepis pochodzi z tej strony . Lekko go zmodyfikowałam poprzez odjęcie cukru i dodanie jeszcze odrobiny aromatycznych przypraw :) SKŁADNIKI 500g miodu o łagodnym smaku ( akacjowy, lipowy, wielokwiatowy
DefinicjaSmakuszybko czyli Kruche z jagodami i kruszonką . Więc można powiedzieć że sezon jagodowy rozpoczęty :) Ciasto wyszło pyszne , ledwo udało mi się ukroić z resztek kilka kawałków do zdjęcia(...)Zapraszam :) Składniki na ciasto kruche : 3,5 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 cukier waniliowy 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 l jagód 1/2 szklanki cukru Kruszonka : 100 g margaryny 1.5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy szczypta proszku do pieczenia Blaszka
Sama słodycz i szczypta chili