wyszło jak dla pułku wojska – połowa zamrożona czeka na zachciankę . Składniki: 300 g ryżu risotto 2 gruszki (ja dałabym 3) 50 g masła pół posiekanej cebuli litr bulionu kieliszek białego wytrawnego wina 100 g gorgonzoli (ja dałam pikantnej) 40 g pokruszonych orzechów włoskich 100 g sera Grana Padano Wykonanie: Na połowie masła zeszklić cebulę. Dodać ryż i kilka minut(...)podsmażać ciągle mieszając aż ryż zrobi się przezroczysty. Następnie podlać winem i odczekać aż odparuje. Podlać bulionem tak żeby tylko ryż był przykryty i gotować ciągle mieszając. Stopniowo dolewać bulion aż do miękkości ryżu. Posiekać drobno gruszki i razem z gorgonzolą i orzechami dodać do ryżu. Podgotować kilka minut. Zdjąć garnek z ognia, dodać pozostałe masło i ser Grana Padano
Mama z miastagram mielonej piersi drobiowej 1/2 niewielkiej cukinii 1 marchewka odrobina koperku 1 jajko ok 1/2 szklanki bułki tartej majeranek, curry, słodka papryka, sól, zioła prowansalskie 1,5 l bulionu Składniki na sos: 3 marchewki pietruszka 1/2 selera 1/2 cukinii mały por majeranek, curry, słodka papryka, sól, zioła prowansalskie łyżeczka masła łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: 1.Mięso włożyć do sporej miski(...)bułkę tartą. Całość dobrze wymieszać. Powinno to być konsystencji rzadszej niż kotlety mielone, do nakładania łyżką a nie formowania w rękach. 2. W garnku z szerokim spodem zagotować bulion. Do wrzątku łyżką nakładać małe porcje mięsno-warzywnej masy. U mnie mieściło się około 15 pulpecików. 3. Gotować około 7-10 min od wypłynięcia pulpetów na powierzchnię wody. Wybierać partiami
Mama z miastapodobnie jak goździków, dlatego najczęściej używa się jej do przygotowania podsmażanych potraw. Bai mangluk , bazylia cytrynowa, szczególnie popularna w północno-wschodnich regionach Tajlandii, jest dodawana do sałatek i zup. BULION- Dobry bulion rybny, drobiowy czy warzywny dodaje smaku niemal wszystkim potrawom, choć oczywiście można użyć gotowych kostek, rozrabiając je z wodą, jeśli zachodzi taka potrzeba. Do przygotowania bulionu można wykorzystać
ClauditteMissCookingTosi, ale wiele osób przychodzi tylko dla niej. Ponieważ nie chcę skończyć z taką nadwagą, robię sobie bardziej dietetyczną wersję zupy kukurydziane. Ta wersja jest też szybsza, używam koncentratu bulionu, który nie jest tak syfny jak kostka rosołowa, a skraca przygotowanie dania do 20 minut. Składniki na 6 porcji duża cebula 2 małe cukinie pokrojone na kawałki 2 ziemniaki ziemniak(...)pokrojony na małe kawałki marchewka pokrojona na małe kawałki gałązka selera naciowego pokrojona na kawałki 2 ząbki czosnku koncentrat bulionu drobiowego Krakus litr gorącej wody po pół łyżeczki pieprzu, słodkiej papryki, wędzonej papryki, czubrycy lub oregano sok wyciśnięty z połówki cytryny pół opakowania passaty pomidorowej 2 puszki kukurydzy śmietana do podania – opcjonalnie Jak przygotować zupę kukurydzianą? Cebulę kroimy
Ugotowane pozamiatanerozmarynu 3 duże liście laurowe 5 ziaren angielskiego ziela 6 nasion jałowca 2 łyżeczki czarnego pieprzu ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 ½ łyżki soli lub wedle smaku 50 ml pomidorowego przecieru bulion z mięsa do rozrzedzenia 75 ml wytrawnej sherry Oba gatunki mięsa ugotuj w osobnych garnkach w lekko osolonej wodzie. Mięso powinno być mięciutkie, tak by można było rozrywać je palcami(...)samej patelni podsmaż rozdrobnione mięso dodając resztę przypraw i ziół. Przełóż do garnka. Na koniec pokrój kiełbasę w kostkę i zrumień. Przełóż do garnka. Rozpuść przecier w części bulionu i wymieszaj z bigosem. Dopraw solą i sherry, znowu dobrze wymieszaj. Jeśli bigos wciąż jest za gęsty wlej więcej bulionu. Gotuj bigos przez godzinę. Podstaw w zimne miejsce np. na balkonie
codojedzeniataki kalafior wyśmienicie smakuje. Podany w formie bigosu po prostu rewelacja. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 mały kalafior 3 marchewki 2 cebule małe 1 mała czerwona papryka 1 l bulionu warzywnego lub wody jeśli nie macie bulionu 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżka domowej vegety 1 kopiasta łyżka ketchupu pieprz, szczypta chili do smaku 3 łyżki masła Wykonanie : Marchewkę(...)szczyptą chili. Podsmażamy około 6 minut, następnie myjemy kalafior, dzielimy na różyczki i wkładamy w marchewkę,z papryki usuwamy gniazdo nasienne, myjemy i kroimy w paski, wszystko zalewamy bulionem i dodajemy ketchup, delikatnie mieszamy. Pokrywę garnka szczelnie zamykamy, gotujemy na 1 poziomie około 20 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy gaz przekręcamy zawór żeby wypuścił parę i czekamy około
Sama słodycz i szczypta chiliwłoszczyzny(marchewka, pietruszka, seler, por) pokrojone na kawałki • 2 cebulki dymki • 20 g oleju plus dodatkowa porcja do podsmażenia kiełbasy • 800 g ziemniaków pokrojonych w kostkę • 900 g bulionu drobiowego • 1 liść laurowy • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 łyżeczki pieprzu • 1 łyżeczka cukru • 2 łyżki śmietany 18 % • 1 łyżeczka majeranku suszonego • 20 dag kiełbasy (można użyć mieszanych wędlin, a także pieczonych(...)mięs) Sposób przygotowania: Tradycyjny: 1. Do garnka wlać bulion. Zagotować. 2. Dodać rozdrobnioną włoszczyznę: marchewkę, seler i pietruszkę starte na dużych oczkach tarki, por pokroić w talarki, dymki w kosteczkę. Dodać olej. Gotować 15 minut. 3. Do wywaru włożyć ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, dodać listek. Gotować 20 minut, do całkowitej miękkości ziemniaków
W mojej kuchnidzieła! Składniki: -8 papryk -100 g ryżu -300 g mięsa mielonego z indyka -puszka pomidorów bez skórki -jedna duża cebula -łyżeczka granulowanego czosnku - ok.350 ml bulionu z warzyw lub z kostki rosołowej -200 g chudego boczku -200 g mozzarelli -sól, pieprz do smaku -olej do smażenia Jeżeli czas nam pozwala to lepiej ugotować sobie wywar na warzywach(...)wodzie kostkę rosołową. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę po czym wsypać ryż i prażyć, często mieszając, do zrumienienia. Następnie podlać bulionem tak, aby woda była 1 cm nad ryżem. Przykryć i dusić na wolnym ogniu do wchłonięcia wody przez ryż. W razie potrzeby można w trakcie duszenia podlać jeszcze
Kulinarne przemysleniaporcje: • 2 duże papryki czerwone • 1 szklanka kaszy kuskus • 200g fasolki szparagowej lub 1/2 opakowania mrożonej • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 4 pomidorki koktajlowe • pęczek bazylii • 300 ml bulionu warzywnego • sól, pieprz do smaku • 100 g sera tofu • 1 łyżka sosu sojowego • 2 łyżki oliwy Wykonanie: • Paprykę przekroić na dwie połówki wzdłuż razem z ogonkiem. • Usunąć gniazda(...)oliwą i sosem sojowym. • Fasolkę szparagową obgotować w wodzie z solą i szczyptą cukru. Pokroić na 2 cm kawałki. • Kaszę kuskus zalać gorącym bulionem warzywnym, tak aby bulion wystawał 1 cm nad powierzchnię kaszy. Gdy kasza wchłonie płyn, jest gotowa. • Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na 2 łyżkach
To co kochamokrągłymi ziarnami, np. Arborio. Risotto ma najlepszą konsystencję i najlepiej smakuje, kiedy jest podane natychmiast po przygotowaniu. Jeśli wychodzi zbyt gęste, należy jeszcze dodać bulion lub wodę i przyprawić. Składniki: • 300 g ryżu Arborio • 500 g grzybów, u mnie mrożone podgrzybki • 1,5 litra wody/3 kostki bulionowe, u mnie warzywne • 1 cebula • 3 łyżki(...)wysokich brzegach lub rondlu rozgrzać oliwę z masłem, wrzucić cebulę i zeszklić. • Wrzucić ryż i smażyć przez 2 minuty, dolewając w trakcie łyżkę bulionu. • Wlać resztę bulionu, suszoną włoszczyznę, przyprawić pieprzem, ewentualnie dosolić i gotować 15 minut cały czas mieszając. • Grzyby rozmrozić, drobno posiekać i gotować 3 minuty w osolonej wodzie
To co kochamUważam, moim bardzo nieskromnym zdaniem :), że ta zupa jest jedną z moich najlepszych kremów jeśli nie najlepsza :D Warzywa najpierw podduszam, a dopiero potem zalewam bulionem lub wodą z kostką rosołową. Ważne! Dopóki nie zalejemy warzyw bulionem/wodą składniki podduszamy na małym ogniu! Składniki: 1/2 większej dyni lub 1 mała 3 nieduże marchewki 2 duże ziemniaki lub 3-4 mniejsze(...)pietruszka ok. 5-6 cm pora 1 cebulka 1-2 ząbki czosnku pieprz ziołowy czerwona mielona papryka sól 1,5-2 litrów buliony warzywnego lub 1 kostka rosołowa 1 łyżka "z kopką" masłą 2 łyżki oliwy z oliwek opcjonalnie: 1 łyżka śmietany lub jogurtu na porcję zupy uprażone pestki słonecznika lub dyni Zanim zaczniemy dobierać się do obróbki dyni :) przygotowujemy
Szczęśliwa kuchniażycia. Nie trzeba już będzie wpełzać pod ciepły, gruby koc i kulić się na kanapie. Zupę przygotujecie bardzo szybko. Jeśli nie macie ( lub nie chce się Wam przygotowywać ) bulionu, śmiało, lejcie do gara wodę. Też będzie smacznie, a czas przygotowania ulegnie drastycznemu skróceniu. Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów bez skóry 500 ml bulionu drobiowego, warzywnego(...)czosnek. Gdy cebula się zeszkli, wlać do garnka pomidory z puszki - całość gotować kilka minut. Na tym etapie możemy zmiksować pomidory lub pozostawić kawałki - ja zmiksowałam. Do pomidorów dolać bulion, doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać soczewicę i gotować zupę, od czasu do czasu mieszając, 12-15 minut. Na koniec zupę doprawić do smaku. Podawać posypaną siekaną kolendrą lub natką pietruszki
kolorowotorcikowoWystarczy max 30 min do przygotowania, smacznego, wegetariańskiego dania. Warzywa bez obierania w piekarniku pieczemy, następnie z bulionem blenderem miksujemy, przez sito przecieramy, do smaku doprawiamy, makaron do sosu dyniowego dodajemy, serem i sezamem czarnym posypujemy. Tymianek, curry jest wyczuwalny, dzięki temu smak jest niebanalny. Danie tanie, łatwe do przygotowania i zostaje dużo czasu do odpoczywania. Składniki(...)łyżki oleju rzepakowego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią, świeży tymianek, curry do smaku, sól do smaku, szczypta mielonego pieprzu ziołowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, kubek bulionu (ok. 200 ml), sezam czarny, ser twardy np. grana padano. Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, nie obieramy. Dynię przekrawamy na połowę, wydrążamy miąższ z pestkami i kroimy na cienkie
Moniki SmakołykiObowiązkowo zabielona śmietaną i posypana natką pietruszki. Moja wersja wzbogacona jeszcze dodatkowo :-)) o ... ćwiartki gotowanego jajka, które super komponują się z grzybami. Było pyyyysznie! Składniki: bulion (u mnie z kurczaka, równie dobrze może być warzywny) warzywa z bulionu: marchewka, pietruszka 3 średnie ziemniaki 2 łyżki sklarowanego masła 1 duża cebula 2 ząbki czosnku(...)pokrojone grzyby, i smażymy około 10 minut ciągle mieszając. Następnie dodajemy pokrojony czosnek oraz tymianek, mieszamy i smażymy całość jeszcze chwilę. Usmażone grzyby przekładamy do ugotowanego bulionu, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy około 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dorzucamy ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Zabielamy zahartowaną śmietaną. Obowiązkowym dodatkiem i uwieńczeniem
Walijskie Pichcenie