bulion - 9142 przepisów (strona:66/610)

DUSZONA ŁOPATKA Z PIWEM 193

danie z wieprzowiny podane np.z ryżem ,makaronem lub  z paprykowymi kopytkami i z buraczkami.To taki mix  polskich , tradycyjnych smaków.  0.5 kg.łopatki wieprzowej kostka 250 ml. bulionu bulionu warzywnego 1 butelka piwa Kozel 3 ziarna ziela angielskiego 4 ziarnka pieprzu czarnego 2 cebule kostka 3 ząbki czosnku posiekanego 2 liście laurowe Sól Olej ********************************* Pieprz i ziele angielskie(...)minuty.Wlewamy piwo i dodajemy przyprawy z moździerza i liście dusimy chwilę mieszając.Następnie dolewamy połowę bulionu.Dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie.Doprawiamy jeśli trzeba solą i pieprzem.Podlewamy bulionem jeśli wyparuje.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kotlety mielone czosnkowe z młodą kapustą. 252

wkładamy do miski razem z mięsem,  potem dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy.  Liście kapusty, które odpadły podczas ucierania kroimy na drobno, żeby potem dorzucić do  bulionu, który zrobimy z kostek rosołowych. Formujemy kotlety, otaczamy mąką i rozgrzewamy tłuszcz na patelni. W garnku gotujemy bulion z kapustą i potem miksujemy blenderem, żeby uzyskać zielony "sos" Kotlety smażymy(...)stron i gorące podajemy w kapuścianym zielonym bulionie. Smacznego

chleba naszego
Risotto z botwinką i boczniakami 197

Składniki: ∙ 0,5 szklanki ryżu Arborio ∙ 0,5 dużego pęczka botwinki ∙ 0,5 litra bulionu warzywnego (lub wody) ∙ 125 g boczniaków ∙ 2 ząbki czosnku ∙ 2 łyżki masła ∙ 2 łyżki oliwy z oliwek ∙ 1 dymka ∙ sól morska, świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania: 1. W garnku rozgrzewamy masło z oliwą z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulkę od dymki(...)smażymy przez chwilę aż cebulka lekko się zeszkli. 2. Dodajemy ryż i mieszamy, aż wszystkie ziarenka będą pokryte mieszaniną masła i oliwy. 3. Dodajemy łyżkę wazową bulionu (wody), aż ryż go wchłonie, czynność powtarzamy, aż ryż będzie półtwardy. 4. Dodajemy posiekane liście botwinki i porwane boczniaki, doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy. 5. Dodajemy kolejną porcję bulionu (wody

Gocha gotuje!
Wielkanocna zupa chrzanowa 117

chrzanową. Podaje się je zamiennie w zależności od regionu. Przepis na szybki żurek znajdziecie tu , a poniżej zupa krem o smaku chrzanowym. ZUPA KREM CHRZANOWY Składniki:  1 l bulionu 4-5 ziemniaków 1 cebula 1/2 szkl śmietany 2-3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka sól, pieprz do smaku grzanki lub chipsy z boczku do podania Przygotowanie: W bulionie gotujemy obrane(...)kostkę ziemnaki.Cebule kroimy w kostkę i szklimy na patelni, a potem dodajemy do gotujących sie ziemniaków. Śmietanę łączymy z chrzanem, a kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy ją do bulionu. Gotujemy przez chwilę.  Całość miksujemy blenderem na krem. Krem doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z grzankami lub usmażonymi na suchej ptelni cienkimi plastrami boczku

Bon appetit mon amie
Zapiekana papryka z brokułami i risotto 134

Aromatyczny pomysł na bezmięsna przystawkę. Składniki 4 kolorowe papryki 1 szklanka ryżu arborio 1 cebula 2 łyżki oleju 50 ml białego wytrawnego wina 600 ml bulionu warzywnego 100 g startego sera cheddar 1 mały brokuł oliwa z oliwek     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na rozgrzanym tłuszczu szklimy lekko cebulę, dodajemy ryż i chwilę razem(...)smażymy, zalewamy winem i odparowujemy. Następnie zalewamy bulionem (300 ml), dusimy cały czas mieszając do jego miękkości (w razie potrzeby dolewamy bulionu). Studzimy. Mieszamy z serem. Różyczki brokułu blanszujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Papryki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne, skórkę smarujemy oliwą i nadziewamy risotto. Na wierzch układamy brokuł, posypujemy startym serem i zapiekamy 35 min (pod przykryciem

R'n'G Kitchen
Filet z kurczaka w lekkim sosie z marchewką i groszkiem. 340

ugotowany filet z kurczaka najlepiej podać z ryżem, tłuczonymi ziemniakami, kaszą jaglaną lub kaszą bulgur. Składniki: 40 dkg filetu z kurczaka 1 marchewka 1/2 szkl. mrożonego groszku 3 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego (ew. można użyć bulionu z kostki warzywnej bio) 1-2 płaskie łyżki mąki pszennej sól lub sos sojowy do smaku pieprz ziołowy do smaku Przygotowanie: Filet pokroić(...)poprzek na cienkie plastry. Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Mrożony groszek przelać gorącą wodą, aby go rozmrozić. Bulion wlać do garnka i podgrzać aż do wrzenia. Następnie dodać pokrojony filet. Zmniejszyć ogień, garnek nakryć pokrywką. Gdy mięso będzie miękkie (ok. 10 minut), dodać utartą marchew. Gotować jeszcze 5 minut. Następnie dodać groszek i gotować kolejne 5 minut. Do mąki

Codziennik Kuchenny
Zrazy 154

Dobrego nie należy ulepszać :) SKŁADNIKI: 8 plastrów wołowiny zrazowej 8 kawałków chleba 8 kawałków ogórka kiszonego 8 kawałków boczku 8 kawałków cebuli Musztarda (najlepiej stołowa) Majeranek Ew. sól Pieprz Bulion wołowy  Masło klarowane (ew, smalec) PRZYGOTOWANIE: Plastry wołowiny rozbijamy-ale żeby nie uszkodzić mięsa.. Każdy plaster smarujemy odrobiną musztardy, pieprzymy, posypujemy majerankiem. Na najszerszym miejscu płata układamy(...)trzeba spinamy wykałaczką. Do brytfanny z grubym dnem wkładamy masło klarowane, kiedy jest wystarczająco gorące wkładamy zrazy-zawsze zawinięciem do dna.Piekarnik nagrzewamy na 190 stopni. Kiedy obsmażymy zrazy, zalewamy bulionem (zrazy powinny być przykryte najmniej 3/4)-ew, dosalamy, zamykamy garnek i na ok.1,5 godziny do piekarnika. Po 40-45 minutach sprawdzamy,czy bulionu nie należy uzupełnić

Kopystką po garach
Sos pomidorowy na ciepło. Klasyczny, szybki przepis. 161

Klasyczny, szybki i łatwy w przygotowaniu sos pomidorowy na ciepło. Doskonały do gołąbków, pulpetów, makaronu itp. Polecam :) Składniki - 0.5 litra bulionu lub rosołu - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki śmietany 18% lub 12% - 2 płaskie łyżki mąki pszennej - sól, pieprz, bazylia suszona, oregano Wykonanie W rondelu podgrzewam bulion.W małym garnuszku przy pomocy rózgi mieszam śmietanę z mąką i odrobina bulionu(...)było grudek.. Powstałą mieszaninę przelewam do bulionu, dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam. Powstały sos gotuje na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Na koniec doprawiam do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Podaje na ciepło. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
ZUPA KREM BURACZKOWA Z TWAROŻKIEM CHRZANOWYM 163

małych buraków 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 cm kawałek imbiru 3 łyżki czerwonej soczewicy sok z 1/2 pomarańczy 2-3 szklanki gorącego bulionu lub wody pokrojona na cząstki cytryna do wyciśnięcia 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki suszonego majeranku sól, pieprz, szczypta chili  DO PODANIA : 3 łyżki śmietankowego twarożku (np. Almette) wymieszane(...)Często mieszamy, nie rumienimy. Dodajemy czosnek, imbir i soczewicę. Dorzucamy pokrojone buraczki i krótko obsmażamy. Doprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem i szczyptą chili do smaku. Zalewamy 2 szklankami gorącego bulionu i sokiem wyciśniętym z 1/2 pomarańczy. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy około 20 minut. Dodajemy sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny i suszony majeranek. Mieszamy.  Zupę

cool and minty
PIECZONY MORSZCZUK W SOSIE KOPERKOWYM 138

SKŁADNIKI: Ryba 4 filety  z Morszczuka ja dałam mrożone Przyprawy: Sól i pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy do ryby 1 łyżeczka kopru suszonego Sos koperkowy 250 ml bulionu warzywnego 100 ml Śmietany 18 % 1 pęczek kopru przyprawy : Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE:  Rybę odmrażam. Filety myję a następnie dokładnie przyprawiam. Wkładam do woreczka. Zamykam.  Piekę(...)20min w 180 stopniach.  Międzyczasie przygotowuję sos. Do garnka wlewam bulion zagotowuję.  Koper myję a następnie drobno siekam.  Dodaję do bulionu i gotuję ok 2-3 minut.  Następnie doprawiam i dodaję śmietankę. Mieszam. I jeszcze gotuję ok 3 min co jakiś czas mieszając. Rybę podaję z sosem. Idealnie smakuje również z kaszą kuskus czy ryżem

Gotowanie Patki
FASOLOWA Z RESTAURACJI " POD KIELICHEM" 197

noc.Do dużego garnka wlać 2 litry wody, włożyć kość i oczyszczoną włoszczyznę.Wsypać ziele angielskie , liść laurowy , 1/2 łyżeczki soli.Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok.1 godziny.Wyjąć kość , bulion przecedzić przez gęste sito.Do gorącego bulionu włożyć fasolę i gotować - pod przykryciem ok.30 minut.Gdy fasola jest niemal miękka , wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Przygotować zasmażkę.Na patelni rozgrzać łyżkę masła(...)cebula się zezłoci wsypać mąkę i po chwili wlać filiżankę zimnej wody.Gotować gęstą zasmażkę i dodać do zupy razem z pokrojoną w plasterki kiełbasą.Wsypać jeszcze: ugotowane w bulionie i pokrojone warzywa, mieloną paprykę majeranek, świeżo zmielony pieprz i posiekany czosnek.Gotujemy przez 5 minut i podawać tę solidną pachnącą wędzonką zupę z kromką świeżego chleba lub grzankami.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pęczotto z dynią i jarmużem 132

Składniki: na 4 porcje 100 g dyniowego puree, tutaj przepis 4 łyżki masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 120 g pęczaku (kasza jęczmienna) 125 ml wytrawnego sherry 500 ml bulionu z mięsa lub warzyw 50 g jarmużu, waga tylko miękkie liście 50 g utartego parmezanu sól i czarny pieprz do smaku Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Rozpuść masło(...)zacznie się błyszczeć i robić przezroczysty. Po około 3 minutach wlej sherry. Najlepiej pasuje sherry wytrawne lub półwytrawne. Gotuj pęczotto na małym ogniu. Kiedy połowa wina odparuje wlej część bulionu. Gotuj pęczotto powoli, mieszając od czasu do czasu i podlewając bulionem. Danie powinno być kremowej konsystencji, a pęczak miękki ale w całości. Pod koniec gotowania dodaj puree z dyni, parmezan

codojedzenia
Paszet-smarowidło z bażanta z czarnuszką i grilowanym pomidorkiem 186

oczywiście zbieramy szumówką, szum Cebulę kroimy w piórka i szklimy na smalcu gęsim dodając  pod koniec czosnek . Pozostawiamy do wystygnięcia. Mięso gdy już jest miękkie wyciągamy z bulionu do wystygnięcia razem z warzywami. Bulionu nie zlewamy!!!!!! Mięso obieramy z kości i dodajemy: bułkę ,warzywa , cebulę mielimy w maszynce 5-6razy . Mieszamy wszystko dokładnie dodając dwa jajka . Sól(...)pieczenia Układanie  w foremki: Proponuję  wysmarować je smalcem i posypać bułką tarta. Następnie  umieszczamy mięso ,aby uniknąć spalenia  wycieramy brzegi ręcznikiem papierowym i podlewamy naszym bulionem po kilka łyżek  na wierzch. To wszystko. Jeśli paszteciki gotujemy polecam obtaczać je w czarnuszce tóż po tym jak rozpakujemy je z zawiniątek Smacznego słoneczka

Viola cooks with passion
Wieprzowina duszona w cebuli 174

przygotowania tego dania świetnie nadaje się łopatka wieprzowa. Podsmażony kawałek mięsa, podlany bulionem i duszony z zarumienioną cebulą. Idealna prostota. Pycha. Polecam. Składniki: Łopatka wieprzowa ok. 1,2 kg Sól Pieprz 1 łyżka smalcu Bulion 1 cebula czerwona 1 cebula żółta/ zwykła Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki. Na patelni wykładamy(...)smalec i podsmażamy mięso z każdej strony razem z cebulą. Gdy wszystko będzie zarumienione podlewamy bulionem (ok.1/2 l). Dusimy pod przykryciem do miękkości. Od czasu do czasu mięso obracamy. Jeżeli chcemy uzyskać aksamitny sos, wystarczy na koniec zmiksować płyn razem z cebulą. Cebula w naturalny sposób spowoduje zagęszczenie sosu. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Czeska zupa czosnkowa 143

kolor. Jest świetna, ale zdecydowanie najlepsza do jedzenia tuż po przygotowaniu. Dzisiaj podałam ją z krakersami ze strony burczymiwbrzuchu.pl . 2 cebule 4-6 ząbków czosnku 1,5-2 litry bulionu kilka łyżek miąkiszu chleba (ja zwykle zużywam około 1/3 bochenka z dnia poprzedniego, przy ciut większej ilości bulionu) 2 jajka sól, pieprz Cebule drobno siekamy. Podsmażamy na oleju z przeciśniętym(...)przez praskę czosnkiem. Całość łączymy z bulionem mięsnym i zagotowujemy. Gdy zupa zacznie wrzeć, doprawiamy solą, pieprzem (ewentualnie przyprawą uniwersalną). Następnie dodajemy pokruszony miąższ chlebowy (bez skórki, sam środek). Przygotowujemy sobie blender. Do szklanki wbijamy jajka, dodajemy je do zupy i od razu miksujemy, by nam się nie ścięły. Możemy podawać posypane natką pietruszki. Świetnie smakuje z grzankami. Chrupiące krakersy

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania