pyszną i wartościową propozycją kulinarną! :) Składniki: 200 g czerwonej soczewicy 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 duży pomidor malinowy lub 1 puszka krojonych pomidorów 1 nieduży batat 1 litr bulionu warzywnego 3 garście młodego szpinaku 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kolendry mielonej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki chili olej kokosowy (lub inny) sól gęsty naturalny jogurt(...)szczypty soli. Dodać posiekany ząbek czosnku i smażyć jeszcze 1 minutę. Dodać batata pokrojonego w 1.5 cm kostkę, pokrojonego pomidora (bez skórki i nasion), soczewicę i 1/2 litra bulionu. Przykryć i gotować na małym ogniu 10 minut. Dodać przyprawy, wymieszać i gotować dalej, aż batat stanie się miękki, ale nie rozpadnie. W razie konieczności dodawać więcej bulionu. Po zdjęciu
zadanie-gotowaniezielonego groszku to pyszna propozycja na wiosenny obiad. W towarzystwie kluseczek będzie naprawdę pyszny. Składniki: 1kg łopatki wieprzowej 2 cebule 2 ząbki czosnku olej 2 płaskie łyżki mąki 500ml bulionu szklanka zielonego groszku sól, czarny pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, majeranek, cynamon Sposób przygotowania: W rondlu podgrzewamy odrobinę oleju. Cebule siekamy w pól plasterki, czosnek w cienkie plasterki. Warzywa przesmażamy(...)uprzednio umyte i posiekane w dowolnej wielkości kostkę. Mięso doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodką papryką, ziołami prowansalskimi, majerankiem i odrobiną cynamonu. Przesmażamy aż mięsa się zetnie. Podlewamy bulionem (ja użyłam drobiowego) i zmniejszamy ognień. Dusimy pod przykryciem przez godzinę. Jeśli płyn w tym czasie za bardzo się zredukuje możemy podlać mięso woda lub bulionem. Dodajemy obrany i opłukany
Pyry na Gazzielona zupka krem w sam raz na letni obiadek. składniki: 3 kalarepki (po obraniu 500 g) 1 średnia młoda cukinia (ok 500 g) 1 garść posiekanego koperku 750 ml bulionu 1 łyżka masła Kalarepki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Cukinie dokładnie umyć i razem ze skórka również pokroić w kostkę nieco większą niz kalarepkę. W garnku rozpuścić(...)masło i podsmażyć pokrojone warzywa. Następnie zalać je bulionem. Dodać posiekany koperek i gotować aż warzywa będą miękkie. Gdy warzywa będą już mięciutkie zestawić garnek z ognia i zawartośż zmiksować blenderem na gładki krem. Gdyby zupa była za gęsta można dolać odrobinę bulionu. Podawać z grzankami i kleksem słodkiej śmietanki. Polecam też: Zupę krem z cukinii z serkiem topionym Zupę
Monia miesza i gotujezupy: jedna duża cukinia dwa średnie ziemniaki średnia cebula 2 ząbki czosnku łyżka oleju do smażenia sól i pieprz do smaku około 1 – 1,5 l bulionu warzywnego/mięsnego sól i pieprz do smaku śmietana, groszek ptysiowy i mięta do podania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='jedna duża cukinia dwa średnie ziemniaki średnia cebula 2 ząbki(...)czosnku łyżka oleju do smażenia sól i pieprz do smaku około 1 - 1,5 l bulionu warzywnego/mięsnego sól i pieprz do smaku śmietana, groszek ptysiowy i mięta do podania'; document.write(" "); Krok 1 Cebulę kroimy w pióra. Cukinię kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy ją w paski. Czosnek obieramy. Wszystkie składniki podsmażamy w garnku do zeszklenia. Bulion podgrzewamy
Kuchnia Bazyliimięsa. Składniki: 200 g kaszy pęczak 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 25 dag fasolki szparagowej (świeża lub mrożona) 1 ostra papryczka opcjonalnie ¼ szkl. białego wytrawnego wina 500 ml bulionu sól, pieprz Na dużą patelnię dać pół łyżki masła lub oliwy, wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek. Zeszklić i wsypać kaszę pęczak, prażyć ok 5 minut. Na patelnię wlać wino(...)poczekać, aż wyparuje. Po tym czasie kaszę zalać szklanką bulionu, odczekać, aż się wchłonie, po czym dodawać kolejne porcje bulionu, aż kasza będzie miękka. Następnie wrzucić fasolkę szparagową, papryczkę i pieczarki pokrojone w talarki. Gotować jeszcze chwilę, tak żeby warzywa były jeszcze lekko al dente. Doprawić do smaku pieprzem i solą
Dobra karmaSkładniki 200 g kaszy pęczak 1 laska dobrej kiełbasy pół puszki groszku konserwowego lub pół szklanki mrożonego 2 cebule 2 marchewki 2 ząbki czosnku łyżka masła 500 ml bulionu pieprz, sól Na dużą patelnię dać pół łyżki masła lub oliwy, wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek i pokrojoną w plasterki kiełbasę i marchewkę. Wszystko podsmażyć i wsypać kaszę pęczak, prażyć(...)minut. Po tym czasie kaszę zalać szklanką bulionu, odczekać, aż się wchłonie, po czym dodawać kolejne porcje bulionu, aż kasza będzie miękka. Następnie dorzucić groszek. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Smacznego
Dobra karmarisotta w szczególności :) Składniki: 300g fileta z piersi kurczaka 200g ryżu arborio 1 por 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki mała puszka kukurydzy (200g) puszka pomidorów w sosie własnym bulion słodka papryka sól pieprz Wykonanie: Filet kroimy w podłużne paseczki. Posypujemy solą, pieprzem, słodką papryką. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Łyżką cedzakową wyjmujemy. Na tym samym oleju podsmażamy(...)czosnek. Następnie wsypujemy na patelnię ryż i podsmażamy go chwilę, aż ziarenka staną się szkliste (ok. 5 minut) ciągle mieszając. Teraz czas na pomidory z puszki i gorący bulion, którym zalewamy ryż. Bulionu powinno być około 2 cm ponad ryż. Doprawiamy solą, pieprzem, ew. ulubionymi ziołami, patelnię przykrywamy i gotujemy na bardzo małym ogniu, aż ryż wchłonie
Walijskie Pichceniepoczątku tygodnia zazwyczaj gotuję esencjonalny bulion drobiowy, który jeszcze gorący przelewam do wyparzonych słoików i od razu zakręcam. Po wystygnięciu wstawiam do lodówki i w ciągu kilku kolejnych dni sukcesywnie zużywam do przygotowywania zup oraz sosów. Pozostałe po ugotowaniu mięsko oddzielam od kości i przygotowuję z niego paszteciki, potrawkę z kurczaka lub tymbaliki drobiowe. Świetnym sposobem jest(...)łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki 3 pomidory (obrane ze skórki i drobno pokrojone) lub 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 łyżeczki płatków chili lub ostrej papryki 1/2 szklanki bulionu 1/2 łyżeczki kuminu roztartego w moździerzu 1/2 łyżeczki roztartych w moździerzu ziaren kolendry 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu sól morska DODATKOWO : 1 żółtko do posmarowani pierożków (dotyczy wersji pieczonej) lub olej
cool and mintyktórzy z braku czasu przygotowują obiad na kilka dni. Powinien gotować się długo na minimalnym ogniu. Dzięki temu mięsko będzie kruche i soczyste, a sos idealnie kremowy. Przed dolaniem bulionu i piwa mięso należy dobrze zrumienić, dlatego słodką czerwoną paprykę, która łatwo gorzknieje, ciemnieje i przypala się dodajemy pod koniec obsmażania. Do gulaszu dodałam też łyżkę koncentratu pomidorowego, który jest(...)łyżka czerwonej słodkiej papryki 2 listki laurowe 1/2 łyżki suszonego tymianku 1/2 łyżki pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki chili w proszku 150 ml ciemnego piwa (np. Guinness) 150 ml ciepłego bulionu lub wody sól morska świeżo zmielony czarny pieprz OPCJONALNIE: garść listków posiekanej natki pietruszki, różowy pieprz, 1 łyżeczka mąki WYKONANIE Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w kostkę
cool and mintySKŁADNIKI / 6 porcji ZUPA 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki startego imbiru 1 kg dyni / obranej, oczyszczonej z nasion i pokrojonej w 1,5 cm. kostkę . 1 litr bulionu (wywaru warzywnego lub wody) 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 3-4 łyżki śmietanki 30 % 1/4 łyżeczki chili w proszku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól morska świeżo zmielony czarny(...)przez 2 minuty. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i łyżkę masła. Smażymy przez około 5 minut, mieszając co jakiś czas, Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i chili. Wlewamy bulion w takiej ilości, aby sięgał 2-3 cm. ponad poziom warzyw. Mieszamy i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 20 minut, aż dynia będzie zupełnie miękka
cool and mintypowrotem dodaję do zupy. W ten sposób nabiera odpowiedniej tekstury, jest bardziej gęsta, a wszystkie składniki lepiej się ze sobą łączą. SKŁADNIKI / 4 porcje ZUPA 1/5 l bulionu ( wywaru warzywnego lub wody) 80 g kiełbaski chorizo pokrojonej w drobną kostkę 80 g jarmużu 2-3 szklanki ziemniaków pokrojonych w 1 cm. kostkę (ok. 4 ziemniaki) 2 łyżki oliwy(...)minuty, często mieszając, aż kiełbaska troszkę się wytopi. Dodajemy pokrojone ziemniaki, doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Podsmażamy przez kolejne 2 minuty. Wlewamy gorący bulion i zagotowujemy. Gotujemy na małym gazie przez około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy umyte i posiekane listki jarmużu (bez twardych łodyżek). Gotujemy przez około 10 minut. Pod koniec
cool and mintymaksymalnie podnoszą smak i wygląd zupy. Wyostrzają doskonały balans miedzy słodyczą marchewki, a ostrością imbiru. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 750 g marchewki (około 6 marchewek) 750 ml gorącego bulionu warzywnego lub wody z 3 łyżkami sosu sojowego 2 cebule pokrojone w kostkę 2 łyżki masła klarowanego (lub zwykłego) 1 łyżka oliwy 1 łyżka drobno startego imbiru 1 szklanka(...)minut, aż zrobi się szklista. Dodajemy obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, imbir i soczewicę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podduszamy przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dolewamy bulion, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na małym ogniu, przez około 20 minut, aż marchewka będzie zupełnie miękka. Odstawiamy z ognia i miksujemy/ blendujemy na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe
cool and mintypożywna, do częstego powtarzania nie tylko zimową porą. SKŁADNIKI/ 4 porcje 350 g ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę 450 g kalafiora podzielonego na różyczki 1- 1i1/4 l gorącego bulionu warzywnego, drobiowego lub wody 1 szklanka passaty pomidorowej lub puszka rozdrobnionych pomidorów ( 400 g) 1 pierś kurczaka oczyszczona z błon i drobno posiekana 1 cebula drobno posiekana 1 ząbek czosnku(...)czosnek, posiekaną pierś kurczaka i przyprawy. Dokładnie obsmażamy, często mieszając. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę. Chwilę smażymy i dodajemy różyczki kalafiora oraz pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Wlewamy gorący bulion lub wodę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut - do miękkości warzyw. Dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą i gotujemy przez kolejne
cool and mintysezonie letnim polecam zastąpić mrożony groszek - świeżym, a passatę pomidorową - dojrzałymi pomidorami malinowymi, które wcześniej należy sparzyć i obrać ze skórki. SKŁADNIKI / 4-6 porcji ok. 1 l gorącego bulionu lub wody 100 g kiełbaski chorizo pokrojonej w cienkie plastry 2-3 łyżki oliwy 2-3 ząbki czosnku 1 papryka 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka 1 średni(...)cukinię i paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zwiększamy ogień do dużego i porcjami dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą i groszek. Na koniec dolewamy gorący bulion lub wodę. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym gazie przez ok. 10-15 minut, do miękkości warzyw. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gęstość zupy regulujemy bulionem
cool and mintyduża cebula pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku starte na tarce 3 łyżki mielonych migdałów 400 g pomidorów z puszki/ np. takich 1/4 szklanki gorącego bulionu lub wody 1/4 szklanki mleczka kokosowego lub śmietanki 30% (można dać więcej) 1 łyżeczka cukru przyprawy: po 1 łyżeczce ziaren kolendry i kuminu roztartych w moździerzu, sól morska, świeżo zmielony czarny(...)będzie miękka i szklista. Dodajemy starty czosnek i wszystkie przyprawy oraz mielone migdały. Smażymy przez 1-2 minuty. Dodajemy pomidory wraz z zalewą, 1 łyżeczkę cukru oraz 1/4 szklanki bulionu lub wody. Przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy na małej mocy palnika, pod przykryciem, przez około 7 minut. Dodajemy mleczko kokosowe lub słodką śmietankę i gotujemy jeszcze 5 minut
cool and minty