bulion - 9142 przepisów (strona:64/610)

Zupa kurkowa. Spieszmy się jeść kurki... 162

się kończy... Składniki: włoszczyzna 3-4 spore ziemniaki łyżka masła 300 gram grzybów kurki łyżka masła 1 cebula natka pietruszki śmietana pieprz sól majeranek liście laurowe ziele angielskie Wykonanie: bulion 1. Obierz włoszczyznę. Wrzuć do garnka z około 2 litrami wody. *może być zarówno pokrojona jak i w całości -możesz wyłowić warzywa i pokroić później* 2. Zagotuj z 2 liśćmi(...)laurowymi, kilkoma ziarenkami pieprzu i zielem angielskim 3. Dodaj sól. Gotuj pod przykryciem około 15by uzyskać bulion. w tym czasie: kurki 1.Kurki umieść w misce. Posyp l łyżeczką soli. Zalej gorącą wodą. 2.Zamieszaj. Odczekaj kilkanaście sekund aż wszystkie zanieczyszczenia opadną. 3.Odcedź kurki przy pomocy cedzaka. Osusz je. 4. Podsmaż cebulkę na maśle (wrzucaj cebulę na dobrze rozgrzany tłuszcz) wraz

U Fiolki
Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem kiszonym, boczkiem i chlebem w sosie własnym. 239

np.oleju rzepakowego, smalcu  sos: 3 cebule 2liście laurowe ścinki mięsa 2-3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sproszkowana papryka ostra sproszkowana papryka wędzona mała garść suszonych grzybów litr bulionu warzywnego bądź mięsnego dodatki: ziemniaki gotowane,kluski śląskie, kapusta czerwona.. Wykonanie: roladki: 1. Każdy plaster wołowiny rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Posmaruj musztardą. 2. Na środek każdego(...)piecz 2 godziny w 180 stopniach bądź gotuj 2 godziny na małym ogniu. podczas gotowania/pamiętaj by roladki były przykryte sosem, w razie potrzeby podlewaj mięso sosem bądź bulionem, obracaj je 2-3 razy podczas procesu gotowania *sos: 1. Weź patelnię/garnek po roladkach i rozgrzej w naczyniu odrobinę tłuszczu, ścinek mięsa wołowego, garść grzybów suszonych, obrane i pokrojone

U Fiolki
O kurcze pieczone 2 ! "Rosół z pieczonej kury." Wywar. Bulion z pieczonego kurczaka. 149

krążąca w sieci pod nazwą: "Rosół z pieczonego kurczaka."  Właściwie każda babcia po usłyszeniu spojrzałaby znad okularów i poprawiła mówiąc,że to nowoczesny wywar bądź nowa moda na bulion. Ale pochwaliłaby za gospodarność. Ale  wywar z pieczonej kury ma naprawdę zaskakująco dobry smak! Smak Twojego bulionu będzie oczywiście uzależniony od przypraw,których użyliście przy pieczeniu kurczaka, nie martwcie(...)się więc,że resztki z kurczaka są przesiąknięte przyprawami z marynaty. Na pierwszy raz warto jednak doprawić pieczyste bezpiecznymi, ulubionymi przyprawami by nie przeszkadzały Wam w bulionie. Nie trzeba rezygnować z  weekendowego rosołu mając przytarganą z targu przez faceta tylko jedną sztukę drobiu. A i resztki z obiadu się nie zmarnują ;) Składniki: 3-4 ziela angielskie korpus

U Fiolki
PĘCZOTTO Z GRZYBAMI 170

małej zmianie, ryżu na kaszę, obniża się indeks glikemiczny potrawy, więc pęczotto polecam w szczególności diabetykom. Składniki na 6 porcji : 500g borowików szlachetnych (prawdziwków) 1,2-1,5l aromatycznego bulionu (w wersji wege warzywny, ale świetnie sprawdzi się też drobiowy) 2 łyżki masła 2 łyżki tartego parmezanu pęczek młodej cebulki 400g surowej kaszy pęczak 125 ml białego wytrawnego wina sól(...)kaszę pęczak i wymieszać, przesmażyć przez około minutę na dużym ogniu, po czym wlać wino. Po chwili kasza wchłonie całe wino, a alkohol zupełnie odparuje. Wtedy dolać trochę gorącego bulionu, wymieszać i znów poczekać, aż płyn zostanie wchłonięty przez kaszę. Przy kolejnej dolewce dodać do kaszy pokrojone (niezbyt drobno) grzyby. U mnie są to borowiki szlachetne, ale mogą to być

Dietolog
Zielona zupa warzywna z kurczakiem / Green vegetable soup with chicken 219

pokrojony w plasterki 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 2 duże garści posiekanej kapusty 1 szklanka fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i przekrojone na pół 1 l bulionu drobiowego (lub więcej jeśli lubisz rzadsze zupy) 1 brokuł, podzielony na małe różyczki 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego 1/2 szklanki śmietanki 36% posiekany koperek do podania sól, pieprz Przygotowanie(...)pora, ziemniaki i podsmaż mieszając od czasu do czasu przez 2-3 minuty. Następnie dodaj kapustę i fasolkę i podsmaż przez kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj bulion, listki laurowe i ziele angielskie i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie Dodaj kurczaka, brokuły i śmietankę, dopraw solą i pieprzem do smaku

karmelowy
Kanie a'la flaczki 162

mały korzeń selera biała część pora 2 kulki ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 płaska łyżka słodkiej papryki majeranek, wg uznania ( u nas sporo )     Przygotowanie   Przygotowałem bulion warzywny. Zagotowałem obrane warzywa (od zimnej wody). Dodałem ziele angielskie, listek laurowy. Doprawiłem solą i pieprzem. Kanie opłukałem pod cienkim strumieniem wody, można przedmuchać, wg uznania. Po osuszeniu pokroiłem(...)dość szerokie paski. Na patelni rozgrzałem masło, przesmażyłem pokrojone grzyby. Z bulionu wyjąłem ugotowane warzywa, które po ostudzeniu pokroiłem, marchewkę, pietruszkę i seler w słupki, por w grube krążki. Warzywa i uduszone kanie dodałem do bulionu, wsypałem słodką paprykę, majeranek i koncentrat pomidorowy. Gotowałem pod przykryciem kilka minut. Doprawiłem solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Krem paprykowy z mascarpone 207

ryżu sprawia, że jest sycąca jednym słowem, bardzo smaczna zupa krem. Składniki: ½ kg czerwonej papryki 2 cebule ½ szklanki ryżu basmati 4 ząbki czosnku 7 dag masła 1 litr domowego bulionu warzywnego lub drobiowego 15 dag sera mascarpone 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki chili Sól lub jarzynka do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Szczypta suszonego tymianku Natka pietruszki do posypania(...)czosnek. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę z czosnkiem, smażymy pod przykryciem 5 minut, po tym czasie dodajemy paprykę, wsypujemy ryż, dusimy następne 5 minut, po czym zalewamy gorącym bulionem dodajemy szczyptę tymianku i liść laurowy, doprawiamy do smaku jarzynką lub zwykłą solą, gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut od czasu do czasu mieszając, gdy ryż będzie

Wanilia i Kardamon
Zapiekanka warzywna z serem 193

skromnie, że biorę udział w konkursie Pokonaj Szefa Kuchni!! Składniki: brokuł 1 szt papryka czerwona pół pomidor bez skórki 2 szt pieczarki 10 szt makaron piórka 150 g bulion drobiowy 500 ml ser Edamski pełnotłusty Mońki   Wykonanie: Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki ,przekładamy  do naczynia żaroodpornego,  zalewamy bulionem drobiowym.Pomidory sparzyć i pokroić drobno,dodać do pieczarki.Papryk(...)czerwoną połowę kroimy w drobne paseczki i dodajemy do składników. Brokuła podgotowujemy na pól twardo i dodajemy do składników.Jaja roztrzepujemy(zmieszają się z bulionem i warzywkami) i polewamy nasze warzywka.Kidy wymieszamy wszystko razem dodajemy suszone pomidory z czosnkiem 2 łyżki oraz doprawiamy sola i pieprzem. Makaron gotujemy al-dente i dodajemy na końcu.Wstawiamy do pieca,pieczemy

Różowa kuchnia
Pulpety w sosie chrzanowym 235

szybki do wykonania.  Moje małe kulki mięsne podałam z  białą kaszą gryczaną i  sałatką z kapusty . Składniki: 700 g mięsa mielonego wołowego 3 szklanki bulionu warzywnego 1 duża cebula 1 bułka czerstwa 2 jajka 3 łyżki śmietany 12% 5 łyżek chrzanu 1 łyżka mąki pszennej olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę(...)oleju. Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć. Do miski wrzucić mięso, dodać bułkę, cebulę, jajka oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić naszą masę. W rondlu zagotować bulion (jeżeli nie mamy bulionu może być woda). Formujemy okrągłe kulki i obtaczamy w mące.  Do wywaru wrzucamy nasze pulpeciki. Wszystko razem dusimy ok. 25-30 minut. Na sam koniec

magiczna kuchnia Kasi
GALARETA W „JAJKACH” 141

przykuje uwagę na świątecznym stole. Niewątpliwą zaletą jest możliwość dowolnej modyfikacji nadzienia do jajek z galarety. Świetnie będą smakować z ulubioną szynką zamiast mięsa drobiowego. Bazą jest dobrej jakości bulion bo to on nadaje smaku całemu daniu:) GALARETA W „JAJKACH” 10 jajek (wydmuszek) włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka,por) 1,5 l wody 1 skrzydło z indyka polędwiczka(...)indyka sól, pieprz liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki żelatyny groszek konserwowy kukurydza konserwowa natka pietruszki Z mięsa indyczego, włoszczyzny i przypraw ugotować aromatyczny bulion. Jajka umyć, obtłuc delikatnie skorupkę z szerszego końca i delikatnie wylać zawartość do miseczki (jajka nie będą mam potrzebne tylko wydmuszka). Puste wydmuszki wyparzyć we wrzątku i osuszyć. Groszek i kukurydzę odcedzić, marchewkę

Pieguskowa Kuchnia
Risottto z kurkami 186

Składniki: 100 g ryżu najlepiej do risotto (ja użyłam brązowego) 200 g kurek 1 cebula 4 marchewki sól, pieprz, tymianek masło pierś z kurczaka ok 1/2 litra bulionu  Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle, gdy się zeszkli dodajemy ryż i smażymy ok 2 minut, następnie podlewamy bulionem, dorzucamy posiekaną w kostkę marchewkę i pierś z kurczaka, smażymy mieszając od czasu(...)czasu. Gdy bulion się wchłonie dolewamy ponownie i dalej dusimy aż ryż będzie miękki, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Ja podałam posypane natką pietruszki

Cynamonowe szczęście
Kasza kuskus z warzywami i kurczakiem 200

cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 0,5 czerwonej papryki 0,5 żółtej papryki 3 ząbki czosnku 1 cukinia młoda 130 g kaszy kuskus 0,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego Do smaku: sól pieprz  papryka słodka Dodatkowo: 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego natka pietruszki Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę doprawić solą pieprzem i czerwoną papryką(...)patelnię z tłuszczem dodać cebulę, seler, marchewkę i chwilę podsmażać. Następnie dodać papryki znowu chwilę podsmażać i na końcu dodać cukinię. Całość podsmażamy około 5 minut i podlewamy połową bulionu. Dusimy pod przykryciem kolejne 4-5 minut. Wsypać kaszę wymieszać wlać resztę bulionu i trzymać na lekkim ogniu około 5 minut aż kasza wchłonie płyn i będzie miękka. W trakcie

Ala piecze i gotuje
Placuszki z kus kusu, marchewki i cukinii 149

niejedno podniebienie:) Można usmażyć je na płasko, podobnie jak placki ziemniaczane, ale ja zdecydowanie bardziej polecam Wam uformowanie tych placuszków tak, jak na mielone:) 300 g kaszki kus kus bulion drobiowy 2 średniej wielkości cukinie 1 marchewka 1 duża cebula 2 łyżki mąki 2 jajka skórka otarta z 1 cytryny sól, pieprz Dodatkowo: śmietankowy serek kanapkowy kilka pomidorków koktajlowych kilka(...)rzodkiewek zioła prowansalskie (opcjonalnie) Kus-kus wsypujemy do miski i zalewamy gorącym bulionem w takiej ilości, by bulion był ponad 1 cm nad kaszą. Miskę z kaszą odkładamy na kilka minut, by wchłonęła ona płyn. Na koniec można gotowy kus-kus „przeczesać” widelcem. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę

Smaki Na Talerzu
Zupa chińska z makaronem ryżowym 160

grzybów chińskich, ani pędów babusa czy kiełków fasoli Mung. PRZEPIS NA ZUPĘ CHIŃSKĄ Z MAKARONEM RYŻOWYM Składniki na zupę chińską: 1 opakowanie  bukietu chińskiego Poltino 1,5 litra buliony drobiowego lub rosołu 2 łyżki oliwy  2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki sosu rybnego 1 łyżeczka ostrego sosu chili lub odrobina chili w proszku szczypta imbiru lub odrobina startego(...)wsypać zawartość torebki z mrożonym mixem warzyw chińskich ( bez rozmrażania ). Dodać 2 łyżki oliwy i smażyć aż warzywa zmiękną. Pod koniec smażenia dodać sos sojowym. 2. W garnku zagotować bulion. Do bulionu przełożyć podsmażone warzywa chińskie. Gotować 10 minut. 3. Zupę doprawić do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki i przyprawami. 4. Gotową zupę podawać z makaronem ryżowym i posiekaną

kolorowotorcikowo
Zupa cebulowa z kapustą 154

Mały eksperyment..zupa cebulowa z dodatkiem kapusty oraz makaronu. 3-4 cebule około 30-40 dkg białej kapusty  1-2 marchewki susz warzywny bulion sól, pieprz, liść laurowy,ziele angielskie koperek sok z cytryny dowolny makaron [ u mnie nitki] Cebulę i kapustę drobno pokroić,marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebulę zalać odrobiną bulionu i chwilkę poddusić, następnie(...)dodać marchewkę, kapustę i przyprawy.Zalać bulionem i gotować wszystko na małym ogniu do miękkości kapusty.Pod koniec dodać makaron lub ewentualnie makaron ugotować osobno i następnie dodać do zupy.Dodać koperek, sok z cytryny i doprawić w razie potrzeby

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania