smakują. Polecam również klopsiki w sosie śmietanowo-musztardowym 2-3 pojedyncze piersi kurczaka 1 cebula 1 kajzerka 1-2 ząbki czosnku 1 jajko listek laurowy 2-2,5 szkl. bulionu 100 g serka topionego mąka pęczek koperku sól, pieprz ryż Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy, do zeszklenia, na klarowanym maśle. Koperek drobno siekamy. Kajzerkę zalewamy woda lub mlekiem. Odstawiamy(...)zimną wodą dłońmi formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Każdy obtaczamy w mące, a następnie rumienimy na rozgrzanym na patelni oleju. Gdy pulpeciki obsmażą się ze wszystkich stron, podlewamy je bulionem. Dodajemy listek laurowy. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Serek topiony dzielimy na mniejsze kawałki. Łączymy w garnuszku z niewielką ilością bulionu, dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia. Wlewamy
Smaki Na Talerzutortellini - składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora 1/4 selera 1 cebula 1 ząbek czosnku podwójna pierś z kurczaka 2 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego 6 szklanek bulionu 1 i 1/2 szklanki surowego tortellini 1/2 szklanki groszku, może być groszek mrożony albo odsączony groszek z puszki 1/2 szklanki śmietanki 30% Zupa kremowa z kurczakiem i tortellini - przygotowanie: Zaraz zobaczycie(...)naprawdę szybki obiad. Przygotowanie zupy z piersią kurczaka nie zajmie więcej niż godzinę. Piersi z kurczaka zalej litrem bulionu i gotuj około 10-15 minut. Mięso wyjmij, a do wywaru dodaj pokrojoną w talarki marchewkę, pietruszkę oraz por, pokrojony w kostkę seler, rozgnieciony czosnek i cebulę posiekaną w drobną kosteczkę. Dodaj również liście laurowe i ziele angielskie. Mięso posiekaj
MamaOskarkacebula 2 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 1 i 1/2 szkl. ugotowanej ciecierzycy 1 i 1/2 szkl. ugotowanej czerwonej fasoli 4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 4 szkl. bulionu warzywnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 2 łyżki sosu tabasco (zależy(...)czosnek posiekać drobno, podsmażyć na oleju. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i seler naciowy, podsmażyć, dodać 2-3 łyżki gorącej wody, smażyć do miękkości. Dodać wypłukany ryż, pomidory, bulion warzywny, zioła, przyprawy, sosy (oprócz soli). Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do minimum i przykryć patelnię. Gotować 20-30 minut, aż ryż prawie wchłonie bulion, mieszając od czasu
Codziennik KuchennySkładniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 100g makaronu rurki 1 pomidor 1 papryka (użyłam po pół czerwonej papryki i żółtej) 1/2 niewielkiej cukinii kilka pieczarek kawałek pora ok 350ml bulionu lub rosołu 2 łyżki sera gorgonzola (zamiennie może być serek topiony) 2 łyżki sera feta (zamiennie może być też almette, Turek albo podobny) 5 dkg startego żółtego sera (najlepiej parmezanu(...)kroimy w kostkę *** *** Pieczarki i pora kroimy w plasterki *** *** Pomidora, papryki i cukinię kroimy w kostkę *** *** Pokrojone warzywa i mięso przekładamy na patelnie. Dodajemy makaron (surowy) *** *** Całość zalewamy gorącym bulionem i zagotowujemy. Składniki powinny być minimum do połowy przykryte płynem *** *** Mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez około 8 minut *** *** Przez ten czas potrawę mieszamy kilka
Blog z Apetytemczerwone papryki 400 g mielonej wołowiny 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 200 ml soku pomidorowego 200 g ryżu 1 i 1/2 - 2 szklanki bulionu 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka soku z limonki 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebule i czosnek obieramy, czosnek(...)pomidorowy. Gotujemy przez około 15 min., a następnie dodajemy odsączoną fasolkę czerwoną i kukurydzę. Gotujemy przez około 10 min. Na końcu wsypujemy ryż i od razu zalewamy 1 szklanką bulionu. Gotujemy, aż ryz wchłonie cały płyn, często mieszając, by się nie przypalił. Kolejne 1/2 szklanki bulionu dodajemy, gdy poprzednia porcja została wchłonięta przez ryż. Czynność powtarzamy, gdyż ryż wchłonie całą
Kuchnia MagdaLenypłakać nad cebulą? PRZEPIS NA FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Składniki na francuska zupa cebulowa: 1,5 kg cebuli 5 łyżek masła 1 łyżka mąki 1 -1,5 litra bulionu liść laurowy 6 szt ziela angielskiego sól pieprz do podania: kromki bułki lub chleba tarty ser żółty Jak zrobić zupa cebulowa z grzanką: Najpierw cebulę obieramy i siekamy. Potem dusimy na roztopionym(...)maśle aż stanie się miękka i szklista (nie możemy jej przypalić bo zupa będzie gorzka !) Następnie do cebuli dodajemy mąkę, mieszamy, chwilkę przesmażamy. Potem zalewamy 1-1,5l bulionu (tyle by bulion przykrył warzywa i był jeszcze ok 1 cm nad nimi). Dodajemy przyprawy. W kolejnym kroku gotujemy na wolnym ogniu ok 20 min. Finalnie doprawiamy do smaku. W następnym
Dorota Smakujenieco bardziej egzotycznie bo po meksykańsku. Jest pysznie, zdrowo, z dużą ilością warzyw, a do tego zrobicie wszystko w jednym garnku. Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak ok 2 szklanek bulionu lub wody ok 500 g piersi z indyka (może być kurczak) 2 średnie cebule 3 łodygi selera naciowego 2 czerwone papryki puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka pomidorów lub passaty(...)oleju, dorzucamy do niej pęczak, smażymy ok 1 minuty, dodajemy mięso i pokrojoną paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryka i oregano. Gdy kurczak się lekko przyrumieni dolewamy porcjami bulion i mieszamy. Dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę i fasolę, oraz posiekanego selera, przykrywamy i dusimy aż kasza wchłonie cały bulion i będzie miękki. Dodajemy pomidory, doprawiamy do smaku i dusimy jeszcze
Cynamonowe szczęściemiłośników treściwego jedzenia :). Bardzo prosty w przygotowaniu idealny na chłodniejsze dni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram mięsa mielonego 1 cebula pęczek świeżej natki pietruszki 1 por 3 kubki bulionu warzywnego, u mnie z dwóch kostek, domowych bulionetek https://s9.pl/2020/01/02/domowe-bulionetki-kostki-rosolowe/ 2 kubki surowego makaronu świderki 5 trójkątnych serków topionych chohland śmietankowych 100 gram sera żółtego, u mnie gouda przyprawy(...)mące i obsmażamy na patelni z obu stron na złocisty kolor, następnie przekładamy do garnka, na patelni podsmażamy pora, gdy się ładnie zeszkli dodajemy go do pulpetów, całość zalewamy bulionem, gdy bulion zacznie się gotować, dodajemy surowy makaron, i gotujemy pod przykryciem 5 min co jakiś czas mieszając, po tym czasie dodajemy sery i dalej gotujemy pod przykryciem
Blog kulinarny S9.PLcebula lub kawałek pora (biała i jasnozielona część) 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki (200 g) 1 marchewka plaster selera 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 l bulionu warzywnego lub wody (np. z ekologiczną kostką warzywną) 400 g (1puszka) pomidorów 1 pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mleka kokosowego lub śmietany 30% PRZYPRAWY(...)łyżeczce: soli (można dać mniej, jeśli bulion jest słony), świeżo zmielonego czarnego pieprzu, curry w proszku, kurkumy, szczypta chili w proszku lub płatkach WYKONANIE Marchewkę, ziemniaki i seler kroimy w małą kostkę. Cebulę (lub pora) i czosnek drobno siekamy. Soczewicę płuczemy na sicie. W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę lub pora oraz czosnek. Smażymy, często mieszając, na umiarkowanym ogniu
cool and mintyCouscoussiera to specjalny garnek składający się z 2 części – na dole jest duży garnek, w którym gotuje się mięso z dodatkami ( np. baranina z ziemniakami, marchwią, cebulą i bulionem, a na górze jest sito, którym nakrywa się garnek. Na tym sicie gotuje się kuskus nakryty uprzednio pokrywką. Danie gotuje się długo i powoli mieszając co jakiś czas zawartość naczynia(...)Para z dolnego naczynia unosi się, przez co kuskus gotuje się na parze zyskując fantastyczny smak i zapach. COUSCOUS podaje się często z ugotowaną ciecierzycą i tradycyjnymi przyprawami. Bulion służy jako sos. Marokanki bardzo często z couscousu potrafią ulepić w dłoniach kulki i tak jeść – nie jest to jednak proste. Do potrawy pasuje znakomicie zsiadłe mleko zwane LBAN
Ostra na Słodkosię ją bardzo szybko jest niedroga no i przede wszystkim jest pyszna. 6 dużych cebul 200 ml białego wytrawnego wina ok 1 i pół litra dowolnego bulionu 1 plaska łyżeczka papryki czerwonej ( w proszku) pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki cukru sól pieprz 1 łyżka mąki 1 bagietka ok 100 gramów ostrego żółtego sera 1 łyżka masła(...)pokroić w grubsze piórka, przesmażamy na maśle aż się lekko przyrumieni. Przyprawiamy papryką i cukrem. Mieszamy dodajemy mąkę ponownie mieszamy i zalewamy winem (opcjonalnie można zastąpić wodą lub bulionem) dusimy mieszając co jakiś czas do momentu aż wino odparuje. W garnku zagotować bulion dodać przygotowaną przesmażoną cebulę doprawić tymiankiem i ewentualnie solą . Gotujemy ok.15 minut na niedużym ogniu. Gotową zupę
Andzia Pichcitego czy te grzyby w lesie są…ale to już inna historia Tę zupę zrobiłam z zeszłorocznych zapasów suszonych grzybów. Składniki: * 15 dkg suszonych grzybów * 2 l. bulionu np. wieprzowego * 2 marchewki * 1 pietruszka * 2 garści makaronu (u mnie były kokardki) * 2 ziemniaki * 100-150 ml śmietanki 30% * sól, pieprz * natka z pietruszki * 2 liście laurowe(...)ziarenek ziela angielskiego Suszone grzyby namoczyłam i opłukałam po tym jak zwiększyły swoją objętość. Pokroiłam na drobniejsze kawałki. Dodałam grzyby do bulionu i gotowałam ok. 20 minut. Dodałam ziele i liść oraz pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę a następnie ziemniaki. Posoliłam. W połowie gotowania dodałam makaron. Kiedy wszystkie składniki były ugotowane wyłączyłam ogień pod garnkiem i dodałam śmietankę
Pieprzyć z Fantazjąjego wykorzystanie. Barszcz na zakwasie na wigilijnym stole to dość długa tradycja. Pierwsze wzmianki o tej zupie jako potrawie wigilijnej pojawiają się już w XVI wieku. Do przygotowania bulionu można wykorzystać nie tylko grzyby, ale również głowę ryby, co polecała sama Maria Disslowa, autorka jednej z ważniejszych książek kulinarnych w Polsce, "Jak gotować: praktyczny podręcznik kucharstwa" . Zamiast stosować zakwas, niektórzy(...)angielskie, suszone grzyby, liście pora. Zalewam wodą, początkowo 2 litrami i zagotowuję. Gotuję około 1 godzinę na małym ogniu, bez dodatku soli (jej dodatek na tym etapie sprawia, że bulion nie będzie klarowny). W międzyczasie dolewam pozostałą wodę. Kiedy bulion będzie intensywny w smaku i kolorze (bordowo-brunatny), przelewam go przez sito. Warzywa można wykorzystać (np. jak w przypadku barszczu
W kuchni Karmel-itkiWyśmienite jednogarnkowe danie na obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6 udek z kurczaka 2 małe cebule główka czosnku 4 pomidory 2 łyżki oliwy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki bulionu drobiowego sól, pieprz, zioła prowansalskie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Udka umyć, wytrzeć do sucha. Natrzeć solą, posypać pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić oliwą. Cebulę(...)pokroić w piórka, a pomidory w ćwiartki. Koncentrat pomidorowy wymieszać z bulionem, czosnek obrać i pokroić na plasterki. 2. Kurczaka obłożyć pomidorami, cebulą i plasterkami czosnku. Podlać bulionem z koncentratem. Całość lekko posypać solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 3. Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210st.C. i piec około 45-50 minut. W czasie pieczenia, mięso często
Danka Pichci