bulion - 9142 przepisów (strona:65/610)

Zupa krem z cukinii 177

cukinii wprosiła się bezczelnie do obiadu. Tym razem w postaci zupy krem.  Towarzystwa dotrzymują jej chrupiące grzanki:) Składniki: 3 średnie cukinie 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 3 małe ziemniaki masło sól pieprz Przygotowanie: 1. Cebulę i czosnek drobno kroimy.Cukinie kroimy w kostkę ( jeżeli jest duża i bardziej dojrzała to usuwamy gniazda nasienne). 2. Cebulę wraz(...)czosnkiem wrzucamy do garnka na rozgrzane masło. Dusimy do momentu zeszklenia. Dodajemy cukinie. Podduszamy, aż cukinia delikatnie zmięknie. 3. Dodajemy bulion warzywny i pokrojone w kostkę ziemniaki. Solimy. 4. Po ugotowaniu blendujemy na jednolitą masę. ( Jeśli chcecie możecie jeszcze przetrzeć przez sitko). Doprawiamy jeszcze do smaku i gotowe:) Ja podałam z grzankami. Jeśli chcecie możecie podać z groszkiem ptysiowym

la cuchara
Zupa jarzynowa z młodych warzyw wg Aleex (TM5) 140

białej części pora, kawałek selera, 3 ziemniaki) • garść zielonej fasolki szparagowej • 100 g kalafiora podzielonego na małe różyczki • 80 g zacierki makaronowej lub innego, drobnego makaronu • 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego (może być woda, ale wtedy musimy dodać kostkę rosołową) • sól, • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu • szczypta cukru • kilka gałązek natki pietruszki Sposób przygotowania: W Thermomixie: 1. Do naczynia miksującego(...)paprykę. Miksować 3s / obr.5. 4. Dodać szczyptę cukru. 5. Dodać pozostałe warzywa pokrojone na kawałki (oprócz kalafiora i fasolki szparagowej) i posiekaną natkę pietruszki. Rozdrobnić 5s/obr.4,5. 6. Dolać bulion. 7. Wsypać przyprawy. 8. Gotować 15 min./100 st.C/obr.wsteczne 1. 9. Po 15 minutach dodać różyczki kalafiora, pokrojoną fasolkę, wsypać makaron. 10. Gotować jeszcze 10 min./100 st.C/obr.wsteczne

W mojej kuchni
Botwinka 160

smakuje ale też nadaje zupie piękny kolor. Do zupy można wykorzystać zarówno małe buraczki, łodyżki a także młode listki. składniki: 800 g botwiny (buraczki, łodyżki i listki) 2 l bulionu pęczek włoszczyzny ( liść selera i pora, natka pietruszki ) pęczek koperku 4 łyżki śmietany 3-4 łyżki soku z cytryny sól do smaku Bulion wlać do garnka i zagotować. Botwinkę dokładnie(...)umyć i drobno pokroić, jeśli buraczki są malutkie to nie trzeba ich obierać. Włoszczyznę drobno posiekać. Do gorącego bulionu wrzucić pokrojoną botwinkę i włoszczyznę. Gotować do miękkości. Koperek drobno posiekać. Gdy botwinka będzie już miękka dodać koperek i sok z cytryny. Dosolić do smaku jeśli potrzeba. Jeszcze chwilę gotować i zestawić z ognia. Śmietanę zahartować gorącym wywarem z zupy

Monia miesza i gotuje
Piersi kurczaka z bobem, cukinią i młodymi ziemniakami 114

Połączenie młodych warzyw z kurczakiem sprawdziło się idealnie  Składniki 100 g bobu 1 łyżka oliwy 4 filety z kurczaka 100 g młodych ziemniaków 500 ml bulionu drobiowego 100 g brokułów 100 g młodej cukinii 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżki listków estragonu sól pieprz Przygotowanie   Bób ugotowałem we wrzątku, ostudziłem, obrałem. Na patelni rozgrzałem oliwę, smażyłem piersi kurczaka(...)stron, aż się zrumieniły. Wrzuciłem pokrojone w plasterki ziemniaki, wymieszałem, wlałem bulion, przykryłem, dusiłem 10 minut, aż ziemniaki zmiękły. Zdjąłem pokrywkę, zwiększyłem ogień, i gdy bulion zawrzał dodałem podzielone na różyczki brokuły, pokrojone w plasterki cukinię, a na końcu bób. Gotowałem jeszcze kilka minut. Kilka łyżek gorącego sosu wymieszałem ze śmietaną, wlałem na patelnię, energicznie wymieszałem. Doprawiłem solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Pęczotto z kurczakiem i szczypiorem z tymiankową nutą 191

ziołową nutę tymianek. Przepis jest prosty, a wrażenia smakowe będą niezapomniane. Oto przepis na pęczotto z kurczakiem i szczypiorem z tymiankową nutą. Składniki 100 g kaszy pęczak 750 ml bulionu warzywnego 300 g piersi z kurczaka 1 cebula 4 łyżki posiekanego szczypioru 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki garść gałązek świeżego tyminaku sól(...)się zeszli. Dodajemy kurczaka i mieszamy. Smażymy przez 5-8 minut. Dodajemy listki świeżego tymianku, sos sojowy i smażymy kolejne 2-3 minuty. Dodajemy pęczak i mieszamy. Całość zalewamy bulionem warzywnym. Od czasu do czasu mieszamy i smażymy, aż kasza wchłonie cały bulion. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Pęczotto z kurczakiem podajemy na gorąco posypane posiekanym szczypiorem. Fanom kasz

My Chcemy Jeść
Gulasz z dynią i czarnuszką 152

Gulasz z dynią i czarnuszką Składniki na 4 porcje: 600g mięsa gulaszowego (wołowego lub wieprzowego) 2 marchewki ćwiartka dyni 1 cebula ząbek czosnku 2 mięsiste pomidory 2 ziemniaki szklanka bulionu warzywnego 2 łyżki pikantnego ketchupu przyprawy: 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, słodka papryka, łyżeczka czarnuszki Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę 2x2cm, oprószamy pieprzem i słodką papryką(...)podsmażamy na łyżce mocno rozgrzanego tłuszczu. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek i smażymy chwilę. Całość przekładamy do większego rondelka. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy gorący bulion, mieszamy drewnianą łyżką, by zebrać wszystkie "smaki" mięsa. Bulion przelewamy do mięsa, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem. Pomidory blanszujemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne

Smak mojej kuchni
KREM Z MARCHWI, POMARAŃCZY I IMBIRU 145

dodać więcej oliwy) 2 duże cebule, pokrojone w bardzo drobną kosteczkę 1 pomarańcza korzeń imbiru, o długości mniej więcej 4 cm, starty na tarce o drobnych oczkach 2 kostki bulionu warzywnego świeżo mielony pieprz sól 2 szczypty kminku 150 ml śmietany 30% (opcjonalnie do zabielenia) kolendra (ewentualnie natka pietruszki), grzanki do dekoracji przed podaniem  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W garnku(...)pomocą zestera lub ścieramy na tarce. Do garnka dodajemy sok z całej pomarańczy. Mieszamy. Startą skórkę pomarańczy siekamy i dodajemy do garnka. Z dwóch kostek przygotowujemy 2 litry bulionu warzywnego, zalewamy nim marchew w garnku (aby zupa była bardziej gęsta można dodać mniej bulionu). Gotujemy mniej więcej 15 minut. Następnie całość miksujemy za pomocą blendera. Po zmiksowaniu ponownie podgotowujemy

wege i kropka
ZUPA Z GROSZKU I CUKINII 137

dodatkiem pestek słonecznika SKŁADNIKI: 1 litr bulionu warzywnego (z 2 kostek lub według własnego przepisu) 450 g mrożonego groszku 1 średnia cukinia 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek odrobina masła garść zieleniny (pietruszka, koperek) sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, chili cayenne - do smaku garść pestek słonecznika śmietana 12 % SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W litrze bulionu gotujemy groszek oraz pokrojoną cukinię(...)patelni rozgrzewamy oliwę z odrobiną masła i podsmażamy posiekany czosnek (aż zacznie skwierczeć). Wrzucamy go do bulionu z groszkiem i cukinią. Następnie dodajemy garść zieleniny. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz chili cayenne. Przed zmiksowaniem można wydobyć z zupy garstkę groszku do udekorowania. Całość miksujemy za pomocą blendera. Na oddzielnej patelni podsmażamy słonecznik. Przygotowaną zupę podajemy z dodatkiem

wege i kropka
Chiński rosołek z mini makaronem 190

ostatnie z  kurczakiem  i z  łososiem . Łagodniejsza, idealna również dla dzieciaków. Lekko słodkawa, dodając chilli (dla odważnych!) delikatnie ostra i niezwykle aromatyczna.  Składniki:  2l bulionu warzywnego Garść natki pietruszki 6 łyżek sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 2 ząbki czosnku 5 plastrów obranego imbiru 1 łyżka miodu 6 garści makaronu Lubella MINI Chilli - dla odważnych(...)Przygotowanie: Bulion gotujemy z natką pietruszki, sosem sojowym, imbirem, olejem sezamowym, chilli (!) obranym i posiekanym czosnkiem oraz miodem przez ok. 10 min. Odcedzamy bulion i dodajemy makaron Lubella MINI. Gotujemy ok. 8 min. Podajemy ze świeżą natką pietruszki.  #lubelloveinspiracje #lubella #lubellamini

Czarnawisienka
Zupa krem z młodej kapusty 138

boczku i chrupiącym słonecznikiem smakowała wyśmienicie, więc nic dziwnego, że w tym tygodniu gotowałam ją już dwa razy:) Składniki (na 4 porcje): 1 nieduża główka młodej kapusty ok 700ml bulionu warzywnego albo drobiowego 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki oliwy ok 7cm pora (biała i jasnozielona część) pęczek koperku 100g wędzonego surowego boczku pokrojonego w plastry 4 łyżki pestek słonecznika(...)opcjonalnie: śmietana lub jogurt grecki Por pokroić w plasterki. Kapustę poszatkować dość grubo. W głębokim rondlu rozgrzać oliwę i masło, zeszklić por, dodać kapustę i podsmażyć chwilę. Zalać gorącym bulionem, żeby kapusta była prawie cała przykryta (w razie potrzeby dolać odrobinę wody), zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok 10-15 minut, aż kapusta będzie miękka. Doprawić do smaku

Obiad gotowy
Zupa krem z białych szparagów 136

jeszcze z dodatkiem sera pleśniowego. składniki: 2 pęczki białych szparagów po 500 g 1 cebula 1 łyżka masła 3 średnie obrane ziemniaki ok 250 g 1,3 l bulionu 100 ml śmietanki 30 % gałka muszkatołowa pieprz Białe szparagi w przeciwieństwie do zielonych należy obrać ponieważ są lekko łykowate, najlepiej obiera się obieraczką do warzyw począwszy od główki. Odkroić twarde końcówki(...)rozpuścić masło i zeszklić cebulę, następnie dodać pokrojone szparagi i chwilę smażyć. W międzyczasie pokroić w kostkę obrane ziemniaki. Następnie do garnka wrzucić  pokrojone ziemniaki i całość zalać bulionem. Gotować do miękkości, następnie zestawić garnek z ognia. Dodać śmietankę i całość zmiksować na gładki krem. Do smaku doprawić gałką i odrobiną pieprzu. Gdyby zupa była zbyt gęsta można dolać

Monia miesza i gotuje
Jaglanka na wytrawnie 150

zaproponować jaglankę w wersji na słono. Świetny pomysł na odstępstwo od wersji na słodko. Składniki: 1 torebka kaszy jaglanej 1 cebula 1 łyżka masła olej do smażenia 1,5l bulionu drobiowego  Sposób przygotowania: Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy posiekaną w drobną kostkę cebulę. Czekamy, aż się zeszkli. Następnie dodajmy kaszę jaglaną. Zalewamy gotującym się bulionem drobiowym. Do momentu(...)wchłonięcia bulionu przez kaszą jaglaną dodamy masło. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Zupa krem z marchewki i imbiru - Tefal Cuisine Companion 127

propozycja zupy krem na moim blogu. Oj chyba pojawi się niebawem sporo zup, kremów na blogu :) Składniki (2 porcje): - 6 marchewek - 1 mały seler - 1 duża pietruszka - 1 litr bulionu - 1 łyżka masła - świeży imbir (gruby plaster 2-3cm) - sól, pieprz Warzywa i imbir obrać i pokroić w grubą kostkę. Przygotowanie w Tefal Cuisine Companion: Warzywa umieścić w misie(...)ostrzem. Ustawić obroty na 9, czas: 30s. Dodać masło i uruchomić program Slow Cook P1 Następnie zalać bulionem, dodać przyprawy i ustawić program Soup P1. Przygotowanie tradycyjne: Warzywa z imbirem wsadzić do garnka, zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować blenderem na gładki krem. Podawać z pestkami dyni i słonecznika. Smacznego

CookYourself
Szczawiowa z jajkiem w koszulce 146

Szczawiowa zupa jak dla mnie najlepsza ze wszystkich które robiłam. Z warzywami, na bulionie , z koperkiem i jajkiem w koszulce. Zupa którą zrobimy w 30 minut, i jest sycąca do tego.  2 garście szczawiu 750 ml  bulionu warzywnego 2 ziemniaki 2 marchewki 1 kawałek selera 1 por biała część 150 ml śmietany 30 % 2 ziela angielskie 2 liście(...)masło klarowane 2 jajka 1 łyżka octu Ziemniaki, marchew, seler obieram. Ziemniaki i marchewkę kroję w kostkę, seler ścieram na tarce jarzynowej. Por kroję w krążki. Do garnka wlewam bulion, przekładam marchew, ziemniaki, seler, dodaję liście, ziele angielskie i gotuję aż warzywa będą miękkie. Na patelni na maśle przesmażam por na wolnym ogniu, dodaję umyty i pokrojony szczaw i przesmażam

wesoła kuchnia
Dorsz duszony w pomidorach 162

Składniki 2 większe filety z Dorsza puszka krojonych pomidorów z puszki ok 4 chochel bulionu warzywnego sól, pieprz szczypta tymianku 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki łyżka śmietany Przygotowanie Pomidory przelać do rondelka, podlać dwoma chochelkami bulionu i trzymać na średnim ogniu kilkanaście minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą tymianku (jeśli będzie za kwaśno - można przełamać ten smak(...)Opcjonalnie można wlać kilka kropel ciemnego sosu sojowego. Na końcu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.  Następnie przelać sos na patelnię przez sitko i znów wlać ok dwie chochelki bulionu ze śmietaną (kiedy nie cedzę sosu nie dodaję także śmietany bo sos będzie już odpowiednio gęsty). Włożyć pokrojonego dorsza i dusić nie więcej niż 5 minut. Wsypać posiekaną natkę, lekko

Gaździnka warzy

Proponowane wyszukiwania