bulion - 9142 przepisów (strona:71/610)

Zupa krem z dyni z czerwoną soczewicą ,grzankami i kardamonem 140

szybka Syryjska  pożywna zupka . Składniki: Średniej wielkości dynia 1/2 szklanki soczewicy czerwonej 2 średnie cebule 2 średnie czerwone papryki 3 łyżki natki pietruszki 3 łyżki masła 1.5 l bulionu 3,4 strączki kardamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru sól,pieprz do smaku Sposób: Kroimy w kostkę dynie i usuwamy pestki. Cebulę kroimy(...)paprykę. Do rozgrzanego garnka dodajemy masło,cebulę i paprykę smażymy 5 minut. Następnie dodajemy dynię  i dusimy pod przykryciem 15 minut. Dodajemy przyprawy  i wyłuskany kardamon podlewamy bulionem i gotujemy następne 10 minut. Po czym blendujemy. Pamiętajmy o zasadniczej rzeczy zupa nie może być zbyt gęsta ponieważ soczewica zagęści ją nam dodatkowo,gdyby doszło do takiego małego wypadku

Viola cooks with passion
Węgierska zupa gulaszowa. 952

mielonej słodkiej papryki 2 - 3 łyżeczki pasty paprykowej piros arany (łagodnej lub ostrej wg smaku) lub innej 1 łyżeczka mielonego kminku 1 liść laurowy 1 ząbek czosnku 1.2 litra bulionu 50 ml czerwonego wina sól i pieprz  natka pietruszki węgierska zacierka  tarhonya lub drobne kluski Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu na dnie garnka. Garnek(...)ognia i dodać paprykę w proszku. Wymieszać. Dodać mięso pokrojone w 1 - 1.5 cm kostkę, obrany ze skórki i posiekany pomidor, oraz pokrojoną w kostkę paprykę.  Dodać bulion do przykrycia składników, pieprz, kminek oraz liść laurowy.  Postawić na ogniu, a po zawrzeniu dodać pastę paprykową i dobrze wymieszać. Gotować na małym ogniu aż mięso zmięknie (około 1 godziny

zadanie-gotowanie
Gulasz wołowy z warzywami 197

duże cebule 2 ząbki czosnku masło lub masło klarowane olej mąka do oprószenia mięsa pieprz, sól, liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego 1 szklanka passaty pomidorowej 1 kostka bulionu wołowego 1. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. 2. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę.  3. Mięso kroimy w mniejsze kawałki, oprószamy mąką(...)Gotujemy wodę. 1 kostkę bulionu zalewamy gorącą wodą. W szklance.  5. Marchew, pietruszkę i selera przesmażamy na maśle, na patelni.  Wrzucamy do garnka, w którym będziemy gotować gulasz.  6. Cebulę z czosnkiem przesmażamy na patelni, tak aby cebula się zeszkliła.  Wrzucamy do garnka.  7. Mięso przesmażamy na tej samej patelni, na oleju

Kuchnia smaków
PIEROGI Z DYNIĄ, BOROWIKAMI I SOSEM Z KURKUMĄ I CURRY 174

ciasto* : 150 g mąki + około 30 g do podsypania * 1 żółtko 1 łyżka oleju o neutralnym smaku Sól ciepła woda (około ½ szklanki)   Na sos : ½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego z kostki (najlepiej bio) 1 łyżka soku z cytryny 15 cl śmietany 36% lub kremówki ½ łyżeczki cukru 1 szczypta gałki muszkatołowej 3 szczypty kurkumy 3 szczypty curry Sól(...)maśle. Jeśli dysponujesz świeżymi borowikami, oczyść je, pokrój w grube plastry, dopraw do smaku i usmaż. Przechowaj w cieple. Przygotuj sos: w rondelku zagotuj pół szklanki wody z ½ kostku bulionu warzywnego lub drobiowego (wymieszaj bulion warzywny lub drobiowy), zmniejsz ogień, dodaj śmietanę, cukier, sok z cytryny, curry i kurkumę. Dopraw do smaku solą, pieprzem. Dobrze wymieszaj trzepaczką. Zagotuj. Na talerz

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Koperkowa zupa krem 138

przesycona aromatem młodego koperku. W sam raz na letni obiadek. Zupkę można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub tak jak ja z paluchem z ciasta francuskiego. składniki: 1 l bulionu drobiowego pęczek koperku ( ok 4 łyżki po posiekaniu ) ok 600 g obranych ziemniaków 4 łyżki śmietanki 30 % Bulion wlać do garnka, zagotować. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Gdy bulion się

Monia miesza i gotuje
Bulion warzywny 121

Bulion warzywny jest podstawą zup i sosów. Zazwyczaj porcję zużywam zaraz po zrobieniu, a pozostałą część mrożę w plastikowych pojemniczkach i wykorzystuję w miarę potrzeb.  Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka pół niewielkiego selera 1 mały por 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 3/4 płaskiej łyżeczki soli kilka gałązek natki(...)pietruszki gałązka lubczyku  1 liść selera  1 litr wody Wykonanie: Do zimnej wody (1 litra) wrzucamy wszystkie składniki bulionu i całość doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy gaz i na wolnym ogniu, z leciutko uchyloną pokrywką, gotujemy 1,5 godziny.  Bulion odcedzamy. Wykorzystujemy od razu lub mrozimy na później

Smak mojego domu
Pomidorowa z Oporowa 117

kostkę). Pora kroimy w piórka. Warzywa przekładamy do drugiego garnka, dodajemy liść laurowy, pieprz w ziarnach, sól (1/2 łyżeczki) i zalewamy litrem zimnej wody. Gotujemy 35 min (do miękkości). Bulion warzywny przecedzamy. Część marchewek zostawiamy, resztę warzyw miksujemy z połową szklanki bulionu. Pomidory blendujemy. Do pozostałego bulionu dodajemy zmiksowane pomidory, warzywa i pozostałą marchewkę. Do smaku doprawiamy cukrem, solą

R'n'G Kitchen
Pulpety z piersi kurczaka w sosie pomidorowym 238

marchewką z porem lub każdą inną surówką. Składniki: pierś z kurczaka  2 szt. (cztery  połówki ) ryż 1 torebka jajka 2 szt. papryka słodka, koperek suszony, vegeta, pieprz bulion warzywny koncentrat pomidorowy  mąka pszenna  śmietana 12-18% lub jogurt naturalny ryż / ziemniaki / makaron / kasza (dodatek do wyboru, u mnie ryż) Zaczynam od zmielenia piersi. Następnie wrzucam(...)niej jajka, ugotowany ale zimny już ryż, vegetę, pieprz, koperek i paprykę słodką i wszystko dokładnie mieszam. Dalej do gotującego się bulionu warzywnego wrzucam uformowane kulki z mięsa i gotuję ok 10-15 minut a następnie dodaje koncentrat. Po chwili zagęszczam całość mąką z wodą i śmietaną lub jogurtem naturalnym (celowo nie podałam proporcji, bo to zależy od ilości bulionu

Kuchnia Viki
Zupa-krem z brokuł 176

zaciągnąć go mąką. Zupa-krem z brokuł www.kuchniasmakow.blogspot.com 4-6 marchewek 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki masła 1 brokuł 4-5 szklanek wody 2-3 łyżki bulionu w proszku natka pietruszki ew. pieprz, sól do smaku ew. śmietana/creme fraiche 1. Marchewkę obrać, drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. Marchewkę, cebulę i czosnek podprażyć(...)łyżkach masła, ok 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając. 2. Brokuł umyć, podzielić go na różyczki.  3. Do garnka wlać wodę, wsypać bulion, zagotować. Do gotującego się bulionu dodać gorące warzywa, różyczki z brokuła. Całość gotować ok. 20-30 minut na średnim ogniu. 4. Na koniec krem można zaciągnąć śmietaną/creme fraiche lub mąką i doprawić

Kuchnia smaków
Zupa z ogórków małosolnych 157

ogóreczki, które całkowice zmieniły kolor i mają ten specyficzny smak i właśnie z takich gotuje zupkę. Te jednodniowe jak jedzą niektórzy to nie dla mnie. składniki: 1,5 l bulionu drobiowego 800 g obranych ziemniaków 1 duża marchewka 3 łyżki posiekanego koperku 5 średnich ogórków małosolnych 4-5 łyżek śmietany 12% Bulion wlać do garnka i zagotować. Ziemniaki pokroić(...)kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy bulion się zagotuje dodać ziemniaki, marchewkę i koperek. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Ogórki małosolne zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy ziemniaki już będą miąkkie dodać starte ogórki. Gotować jeszcze 5 minut. Śmietanę zahartować gorącym wywarem z zupy. Wlać do garnka i zabielić zupę

Monia miesza i gotuje
Patisony nadziane 99

nadziane mięsem mielonym z sosem pomidorowym.  Składniki 2 patisony 200 g mielonej karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szalotka oliwa sól pieprz listki świeżej bazylii 150 ml bulionu warzywnego Sos : pulpa pomidorowa  koncentrat pomidorowy suszona bazylia cukier 1 cebula olej słonecznikowy sól   Przygotowanie   Ściąłem górę z patisonów, środek wyciąłem. Część miąższu pokroiłem w kostkę(...)mięso było już podsmażone dodałem pomidorowy sos bazyliowy. Patisony nafaszerowałem, przełożyłem do żaroodpornego naczynia , skropiłem oliwą. 15 ml bulionu wlałem do naczynia, piekłem 50 minut w temperaturze 180 C, podlewając stale bulionem, który pozostał. Zmniejszyłem temperaturę do 150 C, patisony przykryłem dekielkami i piekłem jeszcze 20-25 minut

R'n'G Kitchen
gołąbki z ziemniakami 150

takich nie jadłam; nie umiałam sobie wyobrazić ich smaku. Korzystając więc z przepisu z tegoż programu telewizyjnego (z nieznacznymi zmianami) zrobiłam je wreszcie. Zaintrygował mnie sposób duszenia gołąbków w bulionie ze śmietaną i sokiem z kiszonej kapusty, całe danie przechodzi nieco tym właśnie kapuścianym smaczkiem. Podałam je ze świeżym jogurtem greckim, posypane szczypiorem. Gołąbki pachniały apetycznie, były bardzo sycące(...)gołąbki, z pewnością właśnie tak postąpię:) składniki: spora główka kapusty 1 kg ziemniaków duża cebula 2 łyżki kaszy manny jajko sól, pieprz do smaku łyżka smalcu sos: 3/4 szkl bulionu (u mnie woda z gotowania kapusty) 1/2 szkl śmietany (jogurtu greckiego) 1/2 szkl soku z kiszonej kapusty Z kapusty wyciąć głąb, włożyć główkę do dużego garnka z wrzącą wodą, gotować

6niebo
Pulpety w sosie grzybowym z kurkami i koperkiem 179

dodatkiem świeżych kurek i aromatycznego koperku. Składniki 1 opakowanie zupy grzybowej z suszonych grzybów Profi 100 g kaszy jaglanej 400 g mięsa mielonego z indyka i wieprzowiny 2 l bulionu warzywnego  200 g świeżych kurek 1 cebula 1 jajko 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki mąki ryżowej (lub innej) ½ pęczka koperku szczypta cząbru sól ziołowa pieprz Koperek drobno siekamy(...)Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Można też ugotować ją w bulionie warzywnym. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie do kaszy jaglanej dodajemy mięso mielone, jajko, ¾ posiekanego koperku, doprawiamy cząbrem, solą ziołową i pieprzem. Dokładnie mieszamy – najlepiej zrobić to rękami. Z masy mięsnej formujemy pulpety. Każdy obtaczamy w mące ryżowej. Pulpety delikatnie wkładamy do wrzącego bulionu warzywnego

My Chcemy Jeść
Zupa brokułowa z serem pleśniowym 150

tylko smaczna. Jest pyszna       Składniki: 3 brokuły o łącznej wadze ok. 800 g 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 115 g sera pleśniowego 750 ml bulionu warzywnego 200 ml białego wina 50 ml gęstej śmietany (18%) sól pieprz świeżo zmielony                         Wykonanie(...)mikrofalówce r ozmroziłam kostki bulionowe (oczywiście możecie użyć bulionu świeżego)                Brokuła   oczyściłam, umyłam   i oddzieliłam różyczki od łodyżek. Kilka różyczek odłożyłam do dekoracji zupy.   Obrane łodygi pokroiłam na cząstki. Cebulę drobno posiekałam i zeszkliłam   na 1 łyżce rozgrzanego masła. Dodałam pokrojone łodyżki brokuła.   Chwilę razem się

Kuchnia u Krysi

Proponowane wyszukiwania