bulion - 9142 przepisów (strona:67/610)

Zimowy ramen. 172

wersji ramenu, ilu Japończyków. Czyli dużo ;) Składniki (na 4 porcje):  2 piersi z kurczaka 4 jajka 1/2 kapusty pekińskiej 1 opakowanie kiełków słonecznika 1 pęczek szczypiorku 600 ml bulionu 2 łyżki pasty miso (opcjonalnie) 1 łyżka sosu mirin (opcjonalnie) makaron japoński lub chiński (pszenny) 2 cm imbiru sól i pieprz 4 łyżeczki pokruszonych suszonych alg (opcjonalnie) olej do smażenia(...)głębokim talerzu lub miseczce makaron, na nim kurczaka pociętego w plasterki, połówki jajka, kapustę i kiełki. Dodać posiekane zielone części szczypiorku. Oprószyć obficie pieprzem i pokruszonymi algami. Zalać wrzącym bulionem wymieszanym z miso i mirinem, lub czystym bulionem drobiowym dobrej jakości (najlepiej domowym

zadanie-gotowanie
Warzywna zupa meksykańska 115

oliwa z oliwek do smażenia papryka 2 sztuki cebula czerwona 2 sztuki papryczka chili wg uznania czosnek 2 ząbki kminek, oregano, pieprz, sól do smaku pomidory krojone 2 puszki bulion warzywny lub bulion 800 ml kukurydza konserwowa 170 g fasola czerwona 230 g cukinia 2 sztuki do podania: awokado 1/2 sztuki tortilla 2 sztuki (domowe lub kupione) ser gorgonzola(...)zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 15 minut. Na oliwie podsmażamy cebulę, czosnek i chili przez ok. 5 minut. Następnie przyprawiamy, przenosimy do garnka i dodajemy pomidory i bulion. Całość gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę (zdejmujemy z niej skórkę i kroimy), fasolę, kukurydzę i pokrojoną w kostkę cukinię. Zupę gotujemy jeszcze 15 minut. Całość podajemy

rabarbarowo
Kolorowa gęsta zupa warzywna 177

Dziś przepis na pyszną i rozgrzewającą zupę warzywną. W sam raz na obiad w zimny dzień. Składniki: 2 szkl bulionu 3 średnie marchewki 1 średnia cebula 2 łodygi selera naciowego 4 średnie ziemniaki 3 łyżki zielonego mrożonego groszku 3 łyżki kukurydzy z puszki sól, pieprz 3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Myjemy i osuszamy marchewkę(...)seler naciowy. Do garnka wlewamy bulion i wstawiamy na mały gaz. W tym czasie obieramy warzywa i kroimy marchewkę w talarki, seler w plasterki a cebulę w drobną kosteczkę.Dodajemy do gotującego się bulionu. Następnie kroimy ziemniaki w kosteczkę i dorzucamy do zupy razem z mrożonym groszkiem. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Przy końcu gotowania dodajemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Zupa krem z kalafiora i sera żółtego 129

pietruszki. Całość jest delikatna w smaku, jednak bardzo pożywna i rozgrzewająca w zimowe dni. Składniki 50 g masła 1 cebula 1 łyżka masła 750 g kalafiora 1,4 l bulionu drobiowego 150 g sera masdamer groszek ptysiowy natka pietruszki pieprz czarny mielony     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy mąkę(...)smażymy jeszcze 1 min. Do cebuli wlewamy, powoli i cały czas mieszając, gorący bulion. Do bulionu wrzucamy różyczki kalafiora i gotujemy je przez 20 min. Lekko studzimy i miksujemy całość na gładko. Zupę ponownie wstawiamy na płomień, dodajemy starty ser i gotujemy do momentu rozpuszczenia. Zupę doprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy z groszkiem ptysiowym i posiekaną natką. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Zimowa zupa pomidorowa 216

puszka drobno siekanych pomidorów bez skórki (passaty pomidorowej, im lepsza jakość tym lepszy smak) duża cebula czosnkowa 2 ząbki czosnku łyżeczka suszonej bazyli lub łyżka posiekanej świeżej 1 l bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku duża ugotowana marchewka z bulionu posiekana natka pietruszki Cebulę kroimy w kosteczkę i w garnku szklimy na maśle klarowanym. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę(...)bazylię, soł i pieprz i jeszcze chwilę podsmażamy. Wlewamy passatę i dusimy 5-10 minut. Zalewamy bulionem i na małym ogniu gotujemy 20 minut. Pod koniec dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i jeśli trzeba doprawiamy. Przed podaniem posypujemy […] Artykuł Zimowa zupa pomidorowa pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Zupa kalafiorowo-brokułowa z kaszą manną 196

posiłki które rozgrzewają i potrafią odchudzać :) Odpowiednio przygotowane są zdrowe i lekkostrawne Składniki : Pół paczki mrożonego kalafiora (w sezonie pół świeżego) Pół paczki mrożonego brokuła (w sezonie pól świeżego ) Bulion lub woda + włoszczyzna mrożona w słupkach lub świeża + domowa Vegeta łyżka masła 1,5 l wody 2-3 łyżki kaszy manny śmietana/Jogurt naturalny lub grecki lub mleko(...)zabielenia sól  pieprz/pieprz cytrynowy Koperek (u mnie na zdj akurat czosnek niedźwiedzi) Przygotowanie: Bulion zagotować jeśli gotujemy na wodzie również doprowadzamy do wrzenia z tym że dodajemy domową Vegetę,  masło i włoszczyznę, a gdy jest pół miękka postępujemy tak samo jak w przypadku bulionu. Wrzucamy kalafior i brokuły gdy będą już prawie miękkie wsypujemy kasze mannę . Zabielamy

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Grzybowa Owsianka Imbirowa 120

owsianka na pewno Was nie zawiedzie. Pewnie dla większości osób owsianka = słodkie śniadanie. Nie ma to jak łamać schematy. I to w tak pyszny sposób. Płatki owsiane gotowane na bulionie smakują obłędnie! Doskonały sposób na owsiankowe śniadanie w innym formacie niż zwykle. Polecam użycie brązowych pieczarek, bo moim zdaniem są bardziej wyraziste w smaku i doskonale pasują do tego dania(...)kcal) czas przygotowania to ok. 35 minut (w tym 30 minut gotowania, 5 minut smażenia) kosz to ok. 4 zł 10 gr Składniki: płatki owsiane 100 g bulion warzywny lub woda 670 ml masło 1 łyżka pieczarki brązowe 1 opakowanie 250 g imbir 1 szczypta sos sojowy 1 łyżka pieprz do smaku jajka na miękko 2 sztuki Wykonanie: Płatki owsiane

rabarbarowo
Zupa gulaszowa z fasolą 145

udziec) 2 szklanki ugotowanej fasoli 1 marchew 2 cebule 2 ząbki czosnku  1 pietruszka 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ajvaru  1 litr bulionu warzywnego 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki szczypta chili 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka ziaren kolendry świeżo mielony pieprz sól(...)samej patelni zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, dodać do mięsa. Marchew i pietruszkę pokroić w półkrążki, wrzucić do garnka. Dodać pomidory, koncentrat, liść, ziele, wlać gorący bulion i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (gotowałam w szybkowarze 20 minut). Do zupy dodać fasolę, ajvar, zagęścić mąką rozmieszaną z odrobiną bulionu, gotować jeszcze

Obiad gotowy
Lekka zupa warzywna z indykiem. 156

kaloryczność zestawiona z dużym bogactwem składników odżywczych. I o to nam właśnie chodzi w tym tygodniu (i chyba nie tylko ;))! Jeżeli do tego dodamy zestaw różnorodnych warzyw, najlepiej domowy bulion oraz zdrowy brązowy ryż, a odejmiemy nadmiar soli zastępując ją ziołami, to mamy przepis na wartościowy, szybki i bardzo smaczny obiad. Wszystko, co trzeba w jednym talerzu. Mnie ta zupa(...)ryżu 4 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 3 garście krojonego jarmużu 2 pomidory 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 litr bulionu oliwa Wykonanie: Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odsączyć i odstawić. Indyka pokroić w około 2 cm kostkę i podsmażyć na oliwie do lekkiego zrumienienia.  Dodać drobno posiekany czosnek

zadanie-gotowanie
Zupa gulaszowa z kurczakiem 351

krojonych pomidorów z czosnkiem (390 g) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 4 duże, kiszone ogórki 4 łyżki śmietanki kremówki (30%) 5 szklanek bulionu warzywnego (ewentualnie wody) 1 łyżka mąki pszennej (można pominąć) natka pietruszki do posypania sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 podwójna pierś(...)krojonych pomidorów z czosnkiem (390 g) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 4 duże, kiszone ogórki 4 łyżki śmietanki kremówki (30%) 5 szklanek bulionu warzywnego (ewentualnie wody) 1 łyżka mąki pszennej (można pominąć) natka pietruszki do posypania sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub półplasterki. Pieczarki dokładnie szorujemy

Poezja smaku
Zupa z pieczonych boczniaków z puree z topinamburu, śmietana wędzona szyszką, pistacje 203

składnikami.      Porcje: 3-5 Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 30 minut + 60 minut pieczenie chipsów Składniki: 500 g topinamburu 500 g boczniaków 1 l domowego bulionu warzywnego lub drobiowego 200 ml śmietany 30% 250 g pistacji niesolonych 20 g łagodnej gorgonzoli 1 główka czosnku 2 gałązki rozmarynu 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła sól i pieprz(...)rozmarynu, solą i pieprzem, skrop oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok. 20 minut, aż grzyby się przypieką.  Wyjmij czosnek, upieczone boczniaki zalej połową gorącego bulionu, dodaj kilka upieczonych ząbków czosnku wyciśniętych z łupin, zmiksuj na krem.  W zależności od upodobań dodaj stopniowo więcej bulionu (do uzyskania odpowiedniej konsystencji) oraz tyle pieczonego czosnku ile chcesz

SzczyptaSmaQ
Barszcz czerwony na zakwasie 105

święta Bożego Narodzenia, ale i w ciągu roku na obiad, czy ot tak, do wypicia prosto z kubka Przepis nie jest trudny, bo jedyne co musimy zrobić to ugotować bulion warzywny i połączyć go z zakwasem, na który przepis znajdziecie tutaj . Prawda, że łatwe? Ja też przez długie lata, już poza kuchnią Mamy, na samą myśl „barszcz na zakwasie(...)kroimy na mniejsze kawałki, buraki w plastry. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy przyprawy i zalewamy całość wodą ( 3 litry ). Gotujemy na małym ogniu, przez 2 godziny, aż uzyskamy esencjonalny bulion warzywny. Bulion przecedzamy na sicie ( warzywa z niego nie będą nam już potrzebne ), dolewamy do niego zakwas buraczany i grzybowy, doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem, cukrem i octem do smaku. Teraz

NiePieprz.pl
Swiateczny krem z pieczonych jablek i dyni czyli kolejna odslona "Z choinka w tle" 169

wagi 2 jabłka, raczej słodkie niż kwaśne 1 cebula 4 ząbki czosnku oliwa szczypta ziaren kolendry 4 gałązki rozmarynu 4 łyżki pestek dyni szczypta chili 1 litr bulionu warzywnego ew. 150 ml śmietany 12% Dynie myjemy, pozbawiamy części z nasionami, obieramy i kroimy na kawałki ok 3 cm wielkości. Jabłko obieramy i kroimy na ćwiartki, pozbawiamy pestek Cebulę obieramy(...)szczyptą chili. Wkładamy do pieca nagrzanego do 160 st.C na ok 45 minut. Blachę wyjmujemy z piekarnika. Jej zawartość przekładamy do garnka, ząbki czosnku wyciskamy z łupinek. Zalewamy bulionem i miksujemy blenderem na krem. Zagotowujemy go. Możemy ew. rozrzedzić bulionem. W cały czas nagrzanym piekarniku pieczemy pestki dyni wymieszane z solą, pieprzem i szczypta soli. Powinny się zrumienić. Zupę możemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
kremowy ryż z krewetkami 202

Składniki: - ok 20 krewetek - 2 torebki ryżu paraboiled - puszka pomidorów krojonych - kilka pomidorków koktajlowych - 100 ml śmietanki 30% - ok dwie szklanki bulionu - pęczek natki pietruszki - 100 g parmezanu - spora cebula - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki masła - pieprz czarny świeżo mielony - sól morska Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy posiekany czosnek i oczyszczone z jelit krewetki. Przyprawiamy solą morską i pieprzem(...)kolejną łyżkę masła, wrzucamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli na patelnię dosypujemy ryż i przesmażamy chwilę aż stanie się półprzezroczysty.  Następnie dodajemy pomidory z puszki i 1/2 szklanki bulionu, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu aż cały płyn się wchłonie. Następnie ponownie dodajemy bulion czynność powtarzamy do momentu kiedy ryż będzie al'dente (z wierzchu miękki, z lekko dającym

Cook&Love
Dorsz pod brokułowo kalafiorową pierzynką 170

więc nieodzownym gadżetem jest pęseta do ości od Fiskars Składniki 300 g filetu z dorsza 500 g brokułu 500 g kalafiora 1 marchew olej do smażenia mąka 250 ml bulionu warzywnego 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety z dorsza płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy(...)rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Osączamy z oleju na papierowym ręczniku. Brokuł, marchew i kalafior ścieramy   na tarce o dużych oczkach. Lekko dusimy z dodatkiem bulionu, liścia i ziela angielskiego. Do naczynia żaroodpornego przekładamy połowę warzyw, rozprowadzamy na dnie, na nie układamy filety, następnie przykrywamy pozostałą częścią mieszanki (z bulionem). Całość zapiekamy 20 min w temperaturze

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania