bulion - 9142 przepisów (strona:76/610)

Kaszotto z warzywami, jajem i parmezanem 178

linii  WOLL Szafir Wypędzlowałam patelnię oliwą, rozgrzałam i na dość ciepłą wsypałam obraną i pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Wsypałam kaszę i delikatnie podprażyłam.Podlałam odrobiną bulionu warzywnego. Przykryłam patelnie pokrywą i zostawiłam do podduszenia się. Obrałam batata, pokroiłam, dodałam do kaszy wraz z ciecierzycą.Przykryłam. Kiedy potrawa wchłonęła bulion dodałam warzyw i dolałam bulionu,powtarzałam czynność

Z Kuchni Do Kuchni
Kuskus z warzywami i wędzonym kurczakiem 143

duża cebula 1,5–2 marchewki Pęczek szczypiorku Pół kostki rosołowej 150 g kuskusu Sól pieprz'; document.write(" "); Gotujemy wodę, po czym rozpuszczamy w niej pół kostki rosołowej, tworząc bulion. W międzyczasie obieramy marchew i cebulę oraz myjemy szczypiorek. Zalewamy kuskus gorącym bulionem tak, by woda sięgała ok. 1 cm ponad jego powierzchnię. Przykrywamy miskę, odstawiamy i łapiemy za nóż. Marchewkę(...)się sama. Po trzecie: jest (stosunkowo) zdrowy. Jeśli nie chcemy korzystać z kostki rosołowej, można ją spokojnie pominąć, zalewając w zamian kuskus gorącą wodą. Idealnym rozwiązaniem byłoby użycie domowego bulionu, jednak ja zdecydowałem się na kostkę, gdyż używam ich na tyle rzadko i w tak małych ilościach, że nie wiążę z tym żadnych obaw. Reszta składników to samo zdrowie – marchew

Proste-przepisy.pl
Zupa krem ze szparagów 134

dotyku. A do tego niezwykle prosty w przygotowaniu. Zupa krem ze szparagów to obowiązkowa pozycja w maju, gdy sezon szparagowy jest w pełni.   Składniki: ok. 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 pęczki białych szparagów 250 ml śmietany 30% sól, pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki mąki 1 łyżka octu białego opcjonalnie odrobina cukru Wykonanie: Szparagi obrać(...)odłamać twarde końcówki. Włożyć do bulionu i zagotować do miękkości. Szparagi wyjąć, pociąć na mniejsze kawałki – kilka (zwłaszcza czubki) zostawić do dekoracji. Resztę wrzucić z powrotem do bulionu i zmiksować na gładki krem. Doprawić octem, gałką, solą i pieprzem. Dodać zahartowaną śmietanę z mąką (do śmietany dolać kilka łyżek gorącej zupy, zamieszać i powoli dodawać do garnka). Wymieszać. Jeśli

Pociąg Do Kuchni
Zupa z zielonej soczewicy dla zimnych ogrodników. 174

soczewicową ;) Składniki:  10 dużych łyżek zielonej soczewicy 1 duża cebula lub dwie małe 2ząbki czosnku 2 łyżki oleju bądź oliwy Pół papryczki chili 2 -2,5 l bulionu 2 marchewki 1 pietruszka 10 cm kawałek pora  5 dużych ziemniaków Przyprawy: Papryka ostra Papryka słodka Sól Pieprz Kmin rzymski Sok z cytryny Wykonanie: 1. Obierz i pokój wszystkie warzywa(...)dodając przyprawy: paprykę ostrą, paprykę słodką, kmin rzymski 3. Dodaj soczewicę. Smaż 2-3 minuty. 4. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa. Smaż kolejne 3-5 minut. 5. Zalej warzywa bulionem.  6.Gotuj pod przykryciem 30-45 minut ( w zależności czy zalewasz warzywa zimnym czy ciepłym bulionem) do miękkości warzyw. Dosól w miarę potrzeby, 7.Podawaj ze świeżo zmielonym pieprzem, sokiem cytryny

Fiolka w kuchni
Risotto z warzywami 137

arborio 1 duża marchewka 1 szklanka młodego bobu 1 cebula 2 ząbki czosnku Kawałek pora 3 łyżki masła 150 ml białego wytrawnego wina Około 1 litr lub więcej warzywnego bulionu 100 g kremowego serka pleśniowego 100 g startego sera cheddar Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Cebulę i por siekamy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy cebulę(...)Wsypujemy ryż i mieszając smażymy 3 minuty, po tym czasie wlewamy wino i dusimy do momentu aż odparuje a ryż zrobi się szklisty.  Wlewamy około 1/2 litra gorącego bulionu, gotujemy pod przykryciem w między czasie dodajemy startą marchewkę na tarce jarzynowej i młody zblanszowany bób,  mieszając od czasu do czasu, dolewając w trakcie bulionu, gdy ryż będzie miękki

Wanilia i Kardamon
Botwinka z ziemniakami 100

czas, kiedy jest młoda świeżutka botwina. Na blogu znajdziecie również przepis na botwinkę z jajkiem . Również polecam do wypróbowania. A teraz zapraszam na botwinę z ziemniakami Składniki: 2 l bulionu mięsnego 2 średnie marchewki 1 pietruszka (korzeń) 2 pęczki botwiny (liście + buraczki) 4 średnie ziemniaki 250 ml śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki sól pieprz(...)Wykonanie: Bulion zagotować , dodać marchewkę,ziemniaki i pietruszkę pokrojoną w kostkę. Botwinkę dokładnie umyć, skroić drobno i dodać do bulionu. Gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą , pieprzem, wlać sok z cytryny. Mąkę wymieszać z małą ilością wody i zagęścić zupę.Wlać śmietanę i zagotować. botwinka z ziemniakami

O kuchni z uczuciem
Bulion Warzywny-Szybki i Łatwy 134

Podstawą wielu zup,sosów jest bulion.Dziś przedstawię Wam Mój sposób na dobry bulion warzywny.  SKŁADNIKI: 2.5 litry zimnej wody  2 Obrane Marchewki 3-4 Łodygi Selera Naciowego ( z natką) 3 Liście Laurowe 4-5 ziaren Ziela Angielskiego Po 1 łyżeczce: papryki słodkiej,czosnku, Po 1 łyżce: pieprzu czarnego,soli lub 2 Łyżki vegety naturalnej.  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)Wodę wraz ze wszystkimi składniki gotuję aż  do miękkości warzyw-ok 20 min. Następnie wszytsko przecedzam.  Zostaje nam piękny- lekko pomarańczowy kolor bulionu. Oczywiście to mój przepis na podstawowy bulion. Można według uznania dodać np pietruszkę również bardzo fajny smak czy pora. Smacznego

Gotowanie Patki
Risotto parboiled z pieczarkami. 130

Składniki: 200 g ryżu parboiled około 1,5 l bulionu drobiowego 500 g pieczarek 1 pęczek koperku 1 cebula 100 g mozzarelli sól, pieprz, czosnek granulowany masło 5 łyżek śmietanki 18% Pieczarki kroimy w kawałki, cebulę w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na maśle, kiedy pieczarki nam zmiękną doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Smażymy do wyparowania całej wody(...)pieczarek. Ryż płuczemy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z około 20 g masła i chwilę podsmażamy Następnie zalewamy 1 chochlą bulionu, kiedy ryż wypije cały bulion dolewamy następną porcję rosołu, czynność powtarzamy do miękkości ryżu. Kiedy będzie już miękki dolewamy do niego śmietankę. Dodajemy pieczarki i pokrojoną w kosteczkę mozzarellę, posypujemy koperkiem i dokładnie mieszamy.  Smacznego

Moje-pitraszenie
Zielona zupa szparagowa z cielęcymi knedelkami 124

tartej natka pietruszki żółtko sól pieprz 500 g zielonych szparagów (lub po 250 g zielonych i białych) pęczek młodej cebuli pęczek botwinki 30 g masła 1 3/4 l jarzynowego bulionu 150 g zielonego groszku sok cytrynowy   Przygotowanie   Mięso cielęce zmieliłem na małych oczkach. Wymieszałem ze śmietaną, bułka tartą, żółtkiem, posiekaną trybulą, solą i pieprzem. W szerokim garnku zagotowałem(...)posoloną wodę. Uformowałem z mięsnej masy knedelki, które zagotowałem w ledwie wrzącej wodzie ok. 10 minut. Przygotowałem bulion warzywny. Zagotowałem marchewkę, seler naciowy, przypieczoną cebulę, przypieczoną pietruszkę, por. Warzywa muszą być zakryte wodą. Gotowałem na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. Szparagi umyłem, odciąłem twarde końcówki, obrałem z włókien. Cebulę umyłem, oczyściłem. Szparagi pokroiłem na 5-centymetrowe, a cebulkę

R'n'G Kitchen
Paszteciki z pikantnym nadzieniem 206

pszennej 2 dag drożdży 1 jajko pół szklanki mleka 5 dag margaryny 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Nadzienie 30 dag upieczonego mięsa wieprzowego lub wołowego 1-2 łyżki bulionu mięsnego pół szklanki wody czerstwa bułka (np. kajzerka) cebula 2 łyżki tłuszczu pieprz, papryka, curry i sól do smaku Dodatkowo 1/2 jajka tłuszcz do formy mąka do podsypania Przygotowanie Przygotuj(...)gładkie ciasto. Odstaw na 30 minut. Przygotuj nadzienie : zmiel mięso razem z przesmażoną na tłuszczu cebulą i namoczoną, odciśniętą bułką. Dokładnie wymieszaj, dodając w razie potrzeby 1-2 łyżki bulionu mięsnego. Dodaj przyprawy do smaku. Po wyrośnięciu ciasta rozwałkuj je na oprószonej mąką stolnicy na grubość około 1 cm. Pokrój na kwadraty o boku 10 cm lub prostokąty o wymiarach

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Risotto ze szparagami w trzech formach. I z cheddarem 213

wołowym, do ryb i warzyw ja osobiście preferuję wersję bianco.   Do ryżu wlewamy najpierw wino lub cydr – chwilę razem gotujemy żeby odparować alkohol, a następnie partiami wlewamy gorący bulion – po około60ml – czyli ilość równa klasycznej łyżce wazowej. Nie dolewamy więcej bulionu do chwili, aż ryż zaabsorbuje wszystko, co wlaliśmy wcześniej. Czy tak się stało sprawdzimy rozgarniając ryż na środku(...)garnka – jeśli szybko podchodzi płynem, mieszamy dalej, jeśli płynu nie ma – dolewamy nową porcję wrzącego bulionu. Stale mieszamy, żeby nie doprowadzić do przypalenia.   Nie można wlać od razu całego płynu – ryż musi się rozklejać powoli. Risotto jest gotowe po około 12-18 minutach, kiedy ryż jest miękki ale jeszcze odczuwalnie jędrny w środku – zupełnie jak makaron ugotowany al dente

Karo in the Kitchen
Pulpeciki wieprzowo - cielęce po królewsku. 210

chleba  + 2 szklanki mleka do namoczenia 1 cebula pokrojona w kostkę 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka śmietany domowa vegeta, pieprz do smaku 2 jajka 1 l bulionu 3 łyżki masła 1 łyżka posiekanego koperku 1 szklanka wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej  1 duży ząbek czosnku Wykonanie : Do miski przełożyć mięso mielone,następnie dodać posiekaną natkę pietruszki(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczony w mleku i zmielony przez maszynkę chleb,1 łyżkę śmietanki, jajka, pieprz i vegetę do smaku. Dobrze wyrobić masę mięsną i formować malutkie kotleciki. Bulion zagotować, dodać masło, włożyć pulpeciki i gotować na małym ogniu około 15/20 minut aż będą ugotowane, zawsze jeden wyjmuję na próbę.Gdy bulion za szybko odparuje możecie dolać wody. Ugotowane

Sama słodycz i szczypta chili
Krem z pora 120

Uwielbiam kremy!  Dzisiaj podzielę się swoim przepisem na krem z pora. Niebo w gębie :)   składniki: 1 litr bulionu (drobiowy lub warzywny) 3 Pory 1 cebula  pół marchewki śmietana 18% masło przyprawy sól, pieprz, gałka muszkatołowa  grzanki lub groszek ptysiowy Przygotowanie   Kroimy białą część pora w plastry, to samo robimy(...)cebulą.Dusimy na masełku, tak aby się mocno nie zarumieniło. Kiedy warzywa zmiękną miksujemy dolewając po trochę bulionu. Możemy również zmiksować ugotowaną marchewkę oraz mięsko. Ja tak zrobiłam i uzyskałam intensywniejszy kolor. Następnie dodajemy śmietankę ok. 4 łyżki.Wszystko dalej miksując. Na sam koniec zagotowujemy, doprawiamy pieprzem, solą oraz gałka muszkatołową. Podajemy z grzankami lub groszkiem

Kukuleczki
Krem z papryki 90

kremowy serek.  Zapraszam po przepis.  Potrzebujesz    5 papryk  2 łyżki oliwy   2 ząbki czosnku  1 cebula  1 l bulionu   pół łyżeczki chilli   pół łyżeczki słodkiej papryki  Przygotowanie: Paprykę umyj,włoż do nagrzanego piekarnika 200 stopni piecz do czasu aż skóra zrobi się ciemniejsza. Cebulę i czosnek(...)posiekaj, podsmaż i zalej bulionem. Dodaj przyprawy. Wyciągnij gniazda nasienne z papryki i obierz ze skórki. Pokrojoną wrzuć do bulionu.  Całość zmiksuj i ponownie zagotuj  Podaj z grzankami

Kukuleczki
ŻUREK 95

domowego zakwasu smakuję wspaniale, do tego chrzan własnych wyrobów. Zapraszam po przepis  Składniki: 500 ml zakwasu na żurek- przepis na domowy zakwas znajdziesz  TUTAJ 1,5 l bulionu warzywnego  500 g kiełbasy  300 g wędzonego boczku  2 łyżeczki startego chrzanu- przepis na domowy chrzan znajdziesz   TUTAJ 3 łyżki śmietany 30 % 2 ząbki czosnku(...)cebula 1 łyżka majeranku 4 ziarenka pieprzy  2 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe  sól  ugotowane na twardo jajka do podania. Przygotowanie: Zacznij od podgrzania bulionu warzywnego.  Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, kiedy zacznie się wytapiać tłuszcz dodaj posiekaną w kostkę cebulę. Smaż na małym ogniu, aż cebulka się zeszkli.  Dodaj

Kukuleczki

Proponowane wyszukiwania