boczek - 14002 przepisów (strona:731/934)

Placki z cukinii z sosem pomidorowym oraz puree z ziemniaka - Moni i Masterchef 248

się post, w którym opowiemy Wam ze szczegółami tę przygodę. W 40 w pierwszej konkurencji robiliśmy majonez, a w drugiej mieliśmy do dyspozycji: 1 ziemniaka, 1 cukinię, 1 pomidora, boczek Żeby wykorzystać wszystkie składniki wpadłam na pomysł żeby zrobić placki z cukinii z puree ziemniaczanym i sosem pomidorowym. Zgadnijcie czego nie można robić z puree... Na pewno NIE ubijać mikserem

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Naleśnik z piekarnika po szwedzku 1608

Naleśnik z piekarnika to danie szwedzkiej kuchni, które Szwedzi jedzą na słodko ze smażonym boczkiem i konfiturą z borówki brusznicy lub na słodko z bitą śmietaną i jakimś dżemikiem czy wyżej wymienioną konfiturą. Lubię to danie, bo jest szybsze w wykonaniu niż tradycyjne naleśniki . Dzisiaj proponuję naleśnik z piekarnika luksusowy z dodadtkiem najdroższej przyprawy na świecie czyli szafranem. Wiecie

codojedzenia
Gotujemy kluski z MasterChef 334

krojenia i za pomocą noża odcinamy po kawałeczku i od razu wrzucamy do wody. Gotujemy ok 5-8 minut. Wyciągamy łyżką druszlakową Myśmy nasze kluchy postanowiły podać z przysmażonym boczkiem, pietruszką i obowiązkowo łyżka kwaśnej śmietany! Smacznego!!! DSC_8372 DSC_8381 DSC_8377 Artykuł Gotujemy kluski z MasterChef pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni

sierotka maRysia w kuchni
Mielonka słoikowa z zielonym pieprzem 248

jest w środku i mamy pewność co je nasza rodzina. Świetna na kanapki w formie krojonej i smarowanej.  Składniki:  1/2 kg łopatki wieprzowej lub karkówki 1/2 kg boczku surowego 4-6 ząbków czosnku sól, pierz czarny do smaku 3 łyżki  pieprzu zielonego Sekwens   10 g soli peklującej  Sekwens peklosmaczek K  1 łyżeczka żelatyny

Malinowe Pocałunki
łazanki z wędzonym boczkiem 119

Polecam Państwu łazanki z wędzonym boczkiem

Ugotujmy Coś
Babka ziemniaczana! 171

ścieramy na tarce. Po odsączeniu nadmiaru wody dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz, majeranek i 2 liście laurowe. Następnie na patelni smażymy drobno posiekaną cebulę i pokrojony w kostkę boczek. Całość dodajemy do gotowej masy ziemniaczanej i dokładnie mieszamy. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanego naczynia przelewamy masę ziemniaczaną. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza

Kuchnia Pani Wiosny
Pasztet myśliwski. 169

myśliwski klimat. A do wykonania pasztetu warto mieć mięso, którego pochodzenie jest przez nas sprawdzone wiele razy. Składniki: 500g mięsa z dzika 500g mięsa z królika 500g podgardla lub boczku 250g wątróbki drobiowej 1 marchewka 1 mały seler 1 pietruszka 5 jajek połowa bułki paryskiej gałka muszkatołowa ziele angielskie liść laurowy pieprz sól Sposób wykonania: Mięso z dzika i królika

Kuchnia Pani Wiosny
"Murzyny" 161

nigdy go nie jadł. Trzeba go koniecznie spróbować! Na pewno nie raz skorzystacie z tego przepisu. Od rejonu zależy forma przyrządzonego "murzyna". Ponieważ kiełbasę można zastąpić wędzoną szynką lub boczkiem. Według mnie jednak najlepiej smakuje z białą kiełbasą! I pod taką wersją się podpisuję! Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny
Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany. 302

schab I właśnie znów schab jest dzisiaj na tapecie, znaczy się w kuchni Schab faszerowany grzybami to kolejna propozycja na nacinanie schabu wzdłuż i faszerowane go. Ostatnio farszem był boczek , teraz proponuję wykorzystać jako farsz grzyby, które jeszcze są w lasach- duszone podgrzybki z cebulą, świeże grzyby można zastąpić suszonymi. Polecam też dwa inne przepisy na schab pieczony w niskiej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
A w roli głównej wystepuje… Mr Kartofell !!! 252

Zostawiam Wam pole do eksperymentu Gulasz z ziemniaków (wg Viasat History) Składniki dla 2 bardzo głodnych lub 4 mniej głodnych osób) ok 30 dag kiełbasy (można dodać słoniny lub boczku) 1 kg ziemniaków pokrojonych w średnią kostkę 1/2 kg cebuli słodka papryka w proszku papryka wędzona w proszku (można pominąć - mój dodatek) ok litra wody sól i pieprz koperek

sierotka maRysia w kuchni
Quiche? a może jednak tarta…! 260

naczyniach. Różnica pojawia się dopiero gdy dochodzimy do wypełnienia - quiche - ZAWSZE - jest wytrawny z farszem zalanym masą śmietanowo - jajeczną. Tradycyjny quiche pochodzi z Alzacji i Lotaryngii i jest wypełniony boczkiem i serem Gruyere. Quisze z kurczakiem i brokułem Składniki na okrągłą formę o średnicy 30 cm farsz pół piersi z kurczaka kilka różyczek brokuła (ok 30 dag mrożonego) mała papryka

sierotka maRysia w kuchni
Sałatka Caprese z ormiańskim serem czanach 288

tymczasowo słomianą wdową więc niech Ryszard czyta i niech mu ślinka cieknie strumieniem od opisu tych pyszności ;-D) i oczywiście po raz kolejny nie zawiodłam się. Mięciutka karkówka i boczek - grillowane, podane z chrupiącymi ogórkami kiszonymi, cebulą z pietruszką i cudowną papryką i pieczarkami z grilla - jakie to było pyszne!!! A na domiar tych pyszności podano nam ormiański chleb lawasz

sierotka maRysia w kuchni
LUBELSKI KOCIOŁEK gotuje dynię – Meksykańska zupa z dyni 312

pomarańczowym. Gotujemy aż dynia będzie bardzo miękka. Miksujemy i przyprawiamy solą, pieprzem i papryka chili. Dodajemy kurkumę. Całość jeszcze gotujemy ok 5 minut. Na talerzu dodajemy do zupy odłożony boczek z cebulka i możemy według upodobań dodać kleksa śmietany i/lub grzanki. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Walentynkowy 3 Bit 257

być z sercem, w kształcie serca lub przynajmniej w czerwonym kolorze. Ja postanowiłam zamiast kupować tonę serduszkowych produktów zrobić tonę słodkości dla Rysia - nie mam obaw, że mu w boczki pójdzie więc może sobie spokojnie zajadać te smakołyki Ciasto 3 Bit forma 25/30 cm Składniki: ok 400 g herbatników (niecałe 2 duże opakowania) puszka masy krówkowej 500 ml śmietanki kremówki

sierotka maRysia w kuchni
Pyszne jedzenie w pięknym stylu czyli kolacja w Hotelu Willowa 263

idealnie przyprawione i to lejące się słodziutkie jajko... mmm poezja. Warzywa genialnie współgrały z całością - pysze. Pierwszym daniem była zupa-krem z białych warzyw podana z delikatnym sufletem z boczku. I tu było dla nas spore zaskoczenie bo zupa okazała się... czarna zabawnie, delikatnie barwiła zęby i usta co spowodowało oczywiście sporo śmiechów przy naszym stole. Ale wracając do jedzenia

sierotka maRysia w kuchni

Proponowane wyszukiwania