orzeźwiającą sałatką ze szpinakiem i mandarynkami z dodatkiem soku z pomarańczy. Młode liście szpinaku umyłam,osuszyłam i przełożyłam do miski. Dodałam mandarynki z puszki. Podsmażyłam cienkie kawałki wędzonego boczku i dodałam do sałatki. Następnie przygotowałam sos. Rozmieszałam poniższe składniki w miseczce: oliwę z oliwek balsamiczny ocet winny, łyżkę miodu łyżkę musztardy dijon wyciśnięty sok z połowy pomarańczy
potrawyregionalnesól,sporo pieprzu i wszystko razem wymieszałam. Pozostało teraz lepienie 42 pierożków...i ugotowanie ich w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Wykładałam je na talerze. Podsmażyłam cebulkę z wędzonym boczkiem na patelni. Pierożki podsmażyłam i okrasiłam. Smacznego
potrawyregionalneJajka po benedyktyńsku lub inaczej jajka w koszulkach. Idealne na śniadanie. Bez skorupek,które trzeba obierać. Jajka te można jeść z dowolnymi ulubionymi dodatkami: chrupiącym boczkiem,szynką parmeńską,majonezem,rzeżuchą czy kiełkami... Wspaniale jest je ułożyć na ciepłych i chrupiących grzankach. Pysznie smakują z sosami np.holenderskim. Do tego szklanka soku z pomarańczy i można zacząć miło dzień. Rozbiłam jajko
potrawyregionalneZwane są haluszkami czyli kładzionymi kluseczkami z tartych ziemniaków. Składniki: 800 g obranych ziemniaków 200 g mąki krupczatki 50 g mąki pszennej 200 g bryndzy kawałek wędzonego boczku lub kiełbasy 1 większa cebula sól smalec,ewentualnie olej Ziemniaki obrałam,umyłam i starłam na tarce. Należy je dobrze odsączyć. Na dnie miski zbierze się skrobia, którą należy dodać
potrawyregionalnewyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odciekł z nich nadmiar oleju. Pozostało już tylko nałożyć pastę serową na placuszki. Można na wierzch każdego z nich ułożyć podsmażony i pokrojony wędzony boczek. Polecam chrupiąco
potrawyregionalnekuchni włoskiej. Uwielbiane szczególnie przez dzieci a i u tych starszych często gości na talerzach. Według oryginalnego przepisu powinno się dodać do sosu marchew i seler. Ponadto przysmażyć kawałki boczku i wlać dwa kieliszki czerwonego wytrawnego wina. Tak wiem...ale to jest mój blog i moja wersja dania ;-) Trochę zmodyfikowałam ten włoski sos do spaghetti. Mimo tych moich zmian wyszedł
potrawyregionalneprzygotowałam makaronowe danie - penne rigate w pysznym, kremowym sosie. Ten złocisty sos zrobiłam z kawałka zwykłej dyni i dobrego sera a jest po prostu boski! Dodatkowo całość podkręciłam chrupiącym boczkiem i wyszedł cudowny obiad. Radzę skorzystać z przepisu bo to jest naprawdę przepyszne! Takie jesienne, słoneczne danie. Myślę, że wielbicielom makaronu zasmakuje też inna propozycja - wstążki z łososiem, cydrem
Smaczna Pyzasmażonym jarmużem i powietrzem z wędzonki, - pate z króliczej wątróbki z czatnejem z buraka, galaretką z wędzonego jabłka i chałką drożdżową, - cannelloni z królikiem, zapiekane w sosie pomidorowym z boczkiem, śmietaną, szałwią i parmezanem. Było cudownie aromatycznie i przepysznie! Przemek narzucił duże tempo i pracowaliśmy jak mróweczki! Jedni nastawiali bulion w szybkowarze, inni robili ciasto na makaron, a my przygotowywaliśmy
Plate of Joyniej! Co kto woli. W przypadku stir-fry jak zawsze więcej przygotowania niż gotowania - lubimy robić stir-fry w domu - szybkie to i takie pyszne! W tym przypadku użyliśmy boczku, warzyw i tofu - niby każdy miał podobne składniki, ale każda wersja wyglądała zupełnie inaczej! Łączyło je jedno - każda była pyszna! Były też w planie nasze rodzime schabowe! Jako bonus
Plate of Joygrubość około 0,5 cm. Wycinamy małe kwadraty, które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy i dowolne dodatki, ja dałam cienkie plasterki boczku. Na razie nie dajemy żółtego sera. Pieczemy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. W międzyczasie wycinamy z żółtego sera duszki używając foremki lub małego noża. Pod koniec pieczenia
Ciastkozercywypróbowania innych moich przepisów na sałatki: sałatka indyjska , sałatka królewska , sałatka gyros , sałatka warstwowa z indykiem i chipsami , sałatka z surimi , sałatka z tortellini , sałatka ze szpinakiem i boczkiem . Smacznego
paapilotkaaOstatnimi czasy przyrządzamy sporo wołowiny. Bo mięso wołowe jest dobre i zdrowe. Chociaż wieprzowe też jest dobre 😉 szczególnie boczek. No ale miało być o wołowinie. Wiadomo, stejki trzeba jeść, a nie kanapeczki. Chyba, że ktoś je kanapeczki ze stejkami. … Czytaj dalej
slodkokwasnaplrozciągnięte w czasie. Z podanych składników wychodzi 6 słoiczków więc mamy zapas na jakiś czas. Składniki: 1200 g mięsa mielonego z łopatki 600 g podgardla lub świeżego boczku 3 ząbki czosnku łyżka majeranku łyżka soli pieprz gruboziarnisty łyżka żelatyny (można pominąć) Podgardle zmielić, czosnek przecisnąć przez praskę lub przepuścić przez maszynkę razem w podgardlem. Dodać sól, przyprawy i sypką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamoim rodzinnym domu zupę fasolową zawsze robiło się z suchej fasoli, z dużą ilością boczku, kiełbasy i zasmażką. Taka oczywiście jest smaczna, ale bardzo kaloryczna i ciężka. Dlatego jeśli mamy ochotę na fasolówkę robię ją z fasoli z puszki, bo jest szybciej a zupa jest lżejsza. Najlepsza jest teraz, kiedy można do niej dodać młode warzywa. Ja odlewam zalewę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajajka 3/4 szkl mąki Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać jajka, mąkę, oliwę i przyprawy. Wymieszać i smażyć placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Ja podałam ze zrumienionym boczkiem i pikantnym sosem Chutney z dyni
Gotowanie jest łatwe