boczek - 14002 przepisów (strona:725/934)

JAJKA SADZONE W CZERWONEJ PAPRYCE 419

papryki. Zamiast tradycyjnej jajecznicy podaj śniadanie, które ucieszy oko i wprawi wszystkich w doskonały nastrój. jajka – po 1 lub 2 na osobę (ty decyduj) czerwona papryka szynka lub boczek... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Gołąbki inaczej 253

kroimy na kawałki i rozbijamy jak schabowe.Następnie pierś przyprawiamy ulubionymi przyprawami .Układamy kolejno jedno na drugim. Zaczynamy od kapusty następnie pierś potem ser żółty i plastry szynki lub boczku i zwijamy ściśle.Do naczynia żaroodpornego wlewamy 150 mili litrów wody lub bulionu (rosołu) i układamy gołąbki w naczyniu.Naczynie żaroodporne przykrywamy. Piekarnik 180 stopni góra dół i pieczemy godzinę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek dojrzewający 375

Składniki Boczek bez kości - około 1 kg Cukier - 3/4 szklanki Sól kamienna/Morska (niejodowana) - 3 łyżki Peklosól - 1,5 łyżki Majeranek - 1 łyżka pieprz czarny - 1,5 łyżeczki pieprz ziołowy -1,5  łyżeczki Papryka słodka - 1 łyżeczka. czosnek świeży wyciśnięty przez praskę -5,6 ząbków zioła prowansalskie -1,5 łyżeczki bazylia -1,5 łyżeczki oregano -1,5 łyżeczki Pończocha

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Baleron wędzony 268

kory olchą,bukiem ,brzozą,dębem.Pod koniec wędzenia można dodać owocowe drewno. - Po tym czasie trzeba  wyjąć polędwiczki,są gotowe. - Następnie gdy mamy odpowiedni kolor wędzonek wyciągamy schaby, boczki,karkówkę i szynkę, idą do parzenia.Można też zamiast parzenia zastosować dopiekanie w wędzarni 80-90 stopni do osiągnięcia wewnątrz wędzonki 70-72 stopnie. Parzenie - Przygotowujemy duży gar do parzenia

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Bliny pszenno-gryczane 188

wileńszczyzny, więc co jak co, ale co to bliny wiedzieli doskonale. Jednak w ich wykonaniu, bliny bliny to nic innego jak naleśniki z pomaczką – tłuszczem wytapianym z wędzonego boczku i słoniny ze śmietaną. Dietetyczne to w żadnym wymiarze danie nie jest Ja za to od dziecka słyszałam, że jak bliny to tylko z mąki gryczanej i nawet doszło

Mieszam w Garnku
Kopytka 240

wrzątku wkładamy partiami kluski, zamieszamy i po wypłynięciu gotujemy ok. 2 min. Gotowe kluski wybieramy łyżką cedzakową i odsączamy. Najlepiej smakują podane z podsmażonym boczkiem i cebulką lub na drugi dzień odsmażone na patelni. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Zupa krem z batatów i selera. 207

garnka, dodajemy bulion i zagotowujemy. Miksujemy. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, Możemy podawać z grzankami. Myślę, że sprawdziły by się również chipsy z boczku :) Smacznego

Miksturownik
Pierogi z kaszanką 282

dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia. Podawać polane masłem i zrumienioną na nim cebulką lub boczkiem. Smacznego

Stare Gary
BABKA ZIEMNIACZANA Z DYNIĄ I TOFU! 189

coś mówi, bo pewnie co rejon to inne nazewnictwo, była to swojego rodzaju babka ziemniaczana, tyle że, robiona w garnku i ciągle mieszana łyżką, z dużą ilością tłustego boczku. Istna bomba kaloryczna, ale w tamtym czasie nikt nie liczył kalorii, a całe dnie dzieciaki spędzały na dworze, nawet jak zaspy ze śniegu były większe od nas, i jakoś nie chorowaliśmy

SMYKWKUCHNI
Przekąska z nerek królika 200

Przekąska przede wszystkim dla miłośników podrobów. Ale nie tylko ;) Delikatne nerki królika podsmażone i długo gotowane z dodatkiem cebulki i akcentem boczku. Tę przekąskę trzeba jeść widelcem a nie rękami, ale to wcale nie jest przeszkoda. Zwłaszcza kiedy już jej się spróbuje pierwszy

Milion Smaków
Pasztet z cukinii 193

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Jest to przepis bazowy.  Do pasztetu można dodać inne dowolne składniki, np.: pieczarki, boczek czy salami. 800g cukinii (startej na grubych oczkach tarki) 1 cebula (około 100g) 2 marchewki (około 100g) 20g żółtego sera 3 jajka 1,5-2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki

Di gotuje
Czerwona kapusta na ciepło 144

Dziś taki zwrot jest coraz rzadziej używany, ale chyba wszyscy wiemy o co chodzi.  Swoim składem przypomina nieco modrą kapustę, z tym, że tam dodaje się też podsmażony boczek. Czerwona kapusta na ciepło Czas przygotowania: 35 minut Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko sól pieprz ocet balsamiczny masło klarowane do smażenia Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy, wkładamy

Kulinarne przygody Gatity
Mielonka ze słoika 181

kupnych mielonkach. Znakomita na śniadanie lub kolację. Serdecznie zapraszam do przyrządzania takich domowych mielonek, bo są tak smaczne, że trudno się od nich oderwać. 1 kg. łopatki 300 g. boczku 3/4 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka soli pieprz czarny majeranek kilka ząbków czosnku (wg. uznania, u mnie 3) szczypta cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso zmielić w maszynce do mielenia

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Wódka i ziemniak – szlachetna para 202

grupy kulinarnej B, czyli jest ziemniakiem ogólnoużytkowym, zawierającym więcej skrobi niż ziemniaki typu A. Pod widelcem się rozgniatają. Danie główne: zraz wołowy - polędwica sezonowana, ziemniaki Vineta ze śledziem, boczek sous vide, mus z ogórków z Hajnówki, konfitura z czerwonej cebuli, sos tymiankowy i wódka Młody Ziemniak 2014 (powstaje z ziemniaków odmiany Dukat zebranych w czerwcu, na Podlasiu). Vineta ziemniak typu

królestwo garów
Smalczyk z mięskiem i warzywami-całkiem inny 242

Ostatnio robiłam smalczyk z wędzonym boczkiem i jabłkami-przepis znajdziecie  TUTAJ ale bardzo szybko go zjedliśmy i teraz postanowiłam zrobić smalczyk z mięskiem i warzywami, Jest to stary przepis mojej mamy,Bardzo często przez nią robiony i jest zupełnie inny niż wszystkie smalczyki. Smaruje się super prawie jak pasztecik-i uwierzcie mi nic więcej na świeżutkim chlebku nie trzeba

Swojskie jedzonko

Proponowane wyszukiwania