boczek - 14002 przepisów (strona:732/934)

Aventino - dobry start 176

Moje pierwsze wrażenie? Naprawdę przystępne ceny, obsługa ogarnięta i zapoznana z kartą. Aventino - dobry start Menu - ciekawy wybór. Tym razem wybraliśmy makaron bucatini z sosem pomidorowym na ostro z boczkiem i pecorino oraz domowe tortellini z szynką parmeńską w sosie śmietanowym . Makaron i sos doskonały w swej prostocie, no i na Boga, al dente bez proszenia!  I nie było

Right Behind The Kitchen
Polaka niedzielny obiad - rosół 144

indyka, 2 skrzydełka z indyka, 1 ćwiartka z kurczaka, 2 średnie cebule, 4 średnie marchewki, 1 duża pietruszka, kostka selera (klocek o boczku 5cm :), 1 por (biała część), 2 średnie cebule (przekrojone na pół, opalone nad palnikiem), pęczek natki pietruszki i garść koperku, 5 ziarenek ziela angielskiego i tyle samo

Right Behind The Kitchen
Dzień dobry, zastałem wołowinę? Czyli przepis na wołowinę po burgundzku 199

jakiej temperaturze i jak długo trzymać gulasz w piekarniku (nie na gazie). W tradycyjnym przepisie Julii Child czy też innych kucharzy do gulaszu podaje się duszone pieczarki i np. boczek. Myślę, że przy wołowinie jest to akurat zbyteczne gdyż dzięki długiemu marynowaniu mięsa jak i walorom smakowym zamkniętych w czerwonym winie potrawa z kilku składników nabiera innego wymiaru

Right Behind The Kitchen
Pasztet z całego kurczaka z suszonymi pomidorami, orzechami ziemnymi i koperkiem 235

pasztet drobiowy zrobiony z całego kurczaka - tj. z tego, co się da wykroić z niego. Mięso nie jest wcześniej obgotowywane tylko od razu surowe mielone. Tym razem bez dodatku boczku i wątróbki ale za to z kilkoma innymi składnikami, które nadają pasztetowi ciekawego charakteru. Przepis na pasztet z całego kurczaka z suszonymi pomidorami, orzechami ziemnymi i koperkiem Oddzielić z kurczaka

Right Behind The Kitchen
Rondel burgundzki 218

Smaczne i pożywne danie. Podajemy je „do góry nogami” czyli wykładając potrawę na talerz poprzez odwrócenie garnka. Składniki ok 500 g ziemniaków 50 g boczku (najlepiej wędzonego) 1,5 laski kiełbasy … Czytaj dalej Rondel burgundzki

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Fasolka po bretońsku 215

sumie jest na blogu..ale ta jest ciut inna...skorzystałam z pomysłu Gosi  i dodałam troszkę musztardy..polecam... 30 dkg fasoli  50 dkg kiełbasy  15 dkg boczku wędzonego  2-3 łyżki koncentratu pomidorowego  1-2 łyżki musztardy 4 ząbki czosnku  1 cebula  1 łyżka mąki  sól, pieprz  listek , ziele przyprawa

Moje domowe kucharzenie
Dyniowe gniocci ze szpinakiem 245

Następnie wyławiamy je łyżką cedzakową na durszlak i skrapiamy oliwą lub olejem rzepakowym, aby się nie sklejały. Podajemy z oliwą czosnkową, ze szpinakiem podsmażonym na oliwie z dodatkiem czosnku, boczku, albo na słodko z bułeczką podsmażoną  na maśle z cynamonem i cukrem trzcinowym.   Jak zrobić puree z dyni? Przyda Wam się ono do ciast, zup, babeczek

Kulinarne Inspiracje
PIZZA CARBONARA 188

szczypty cukru. 4 szklanki mąki,odrobina oleju i soli Jak urosło, zagniotłam je rękoma,dosypując mąkę. Rozwałkowałam je na posmarowanej tłuszczem blasze. Farsz: Podsmażyłam cebulkę,czosnek, pokrojony wędzony boczek i plasterki pieczarek. Gdy wszystko się podsmażyło dodałam pieprz,sól i  opakowanie 18% śmietany. Na ciasto położyłam plasterki obranych ze skórki pomidorów i farsz. Włożyłam ją do nagrzanego

potrawyregionalne
SZASZŁYKI Z PIERSI KURCZAKA 183

piersi z kurczaka solę,pieprzę i smaruję  koncentratem pomidorowym. Można ułożyć na nie kawałki suszonych pomidorów ze słoiczka. Doprawiam ziołami wg upodobań.Układam na nie plastry wędzonego boczku. Zawijam je jak sushi w rulon i kroję na około dwu centymetrowe plastry. Nadziewam na patyczki do szaszłyków, smaruję oliwą i  smażę na grillowej patelni. Piersi z kurczaka można

potrawyregionalne
DAKTYLE OWIJANE WĘDZONYM BOCZKIEM 150

Mała, szybka i pyszna przekąska na spotkania w gronie przyjaciół. Wydrylowane,   słodkie daktyle owinęłam wędzonym boczkiem i spięłam wykałaczkami. Na patelnię wlałam łyżkę oliwy z oliwek z chili  i usmażyłam na złoty kolor... i już. Prawda,że proste?  Ale zapewniam,że smak tej małej przekąski jest bardzo zaskakujący. Smacznego

potrawyregionalne
ZAPIEKANKA BRUKSELKOWO - WARZYWNA 196

puściły sos i dobrze się upiekły. Pod koniec pieczenia posypałam zapiekankę startym serem wedle uznania. Ja użyłam mozzarelli. Możecie oczywiście użyć dowolnych warzyw i dodać pokrojoną wędlinę np.wędzony boczek. Smacznego! Proste i zdrowe danie

potrawyregionalne
GRILLOWANE BAKŁAŻANY Z MOZARELLĄ I POMIDORAMI 231

sera mozzarella lub jak ktoś woli fetą, również posypując je ziołami. Można poddusić pomidory na patelni i polać nimi bakłażany. Dla mięsożerców polecam np.podsmażone na chrupko plasterki wędzonego boczku, które możecie powkładać pomiędzy bakłażana. Wszystko jeszcze zapiekłam i gotowe. Danie to jest lekkie i można je podawać zarówno jako danie główne     jak i przystawkę do dań mięsnych

potrawyregionalne
ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z RISOTTO I POMIDORAMI 163

piekłam około 30-40 minut aż powierzchnia sera się zarumieni.  Możecie (to wersja dla pożeraczy mięs) dodać warstwę z np.szynki parmeńskiej  albo podsmażonego,chrupiącego, wędzonego boczku. Zdjęcie  być może nie oddaje smaku dania... ale zapewniam,że smakowało rewelacyjnie! Smacznego

potrawyregionalne
GNOCCHI GRYSIKOWE ZAPIEKANE 170

posypałam je resztą parmezanu. Gnocchi zapiekłam w piekarniku nastawionym na 220 stopni  przez około 15-20 minut,aż nabrały złotawej barwy. Podałam na ciepło z podsmażonym wędzonym boczkiem z czosnkiem. Sosy np.pieczarkowy,śmietanowy i inne można podawać dowolnie w zależności od pomysłów i gustów. Smacznego

potrawyregionalne
ZRAZY WOŁOWE Z FARSZEM 223

dwóch odsłonach - czyli .... z dwoma propozycjami różnych farszy. Zaczynamy;-) Mięso wołowe pokroiłam na plasterki, które lekko rozbiłam, posoliłam i popieprzyłam. Farsz - odsłona pierwsza: Składniki: Cebula Ogórek kiszony Natka pietruszki Boczek wędzony Musztarda francuska Składniki zmiksowałam i posmarowałam farszem kotleta. Ciasno zwinęłam i spięłam wykałaczkami. Farsz- odsłona druga: Składniki: cebula grzyby (mogą być suszone) Podsmażyłam pokrojoną w plasterki cebulę. Suszone grzyby

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania