boczek - 14002 przepisów (strona:727/934)

Pasztet mięsny 190

mięsa i część foremek po prostu zamrażam. Pasztet mięsny Czas przygotowania: 5 godzin  Proporcje na 3 foremki keksowe  Składniki: 1000 g wołowiny 1000 g wieprzowiny 500 g boczku 300 g podgardla 10 g suszonych grzybów 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 cebule kilka ziarenek ziela angielskiego 3 goździki 4 listki laurowe kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 4 jajka

Kulinarne przygody Gatity
KLUSKI Z MIĘSEM 210

zlepiać końce i formować kulki. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju  i gotować od wypłynięcia ok. 3 min. Ugotowane kluski podawać z podsmażoną cebulką lub boczkiem albo słoniną. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Świąteczny tort piernikowo - serowy 215

Przepis na to pyszne i pięknie prezentujące się na świątecznym stole ciasto dostaliśmy od Basi - czyli Mamy naszego ulubionego wędzarnika - Pana Boczka z forum wedlinydomowe.pl Receptura na tort piernikowo - serowy przechodziła z ust do ust od wielu pokoleń. Piekły go i mama i babcia Basi. Na szczęście Basia spisała kiedyś ten wyjątkowy przepis. Mama Basi przygotowywała go z pomocą prodiża

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 253

śniadaniem, zajmijmy się lunch'owymi propozycjami! Oj, aż ślinka leci! Chrupiąca wołowina po azjatycku z brązowym makaronem ryżowym i sałatką, sałatka cesarska z grzankami, sałatka z kiełkami z wędzonym boczkiem i dressingiem balsamicznym, meksykańska zupa pomidorowa z frytkami z batatów z fetą i tortillą czy marynowane śledzie z warzywami i pieczywem chrupkim! Są pomysły na super sałatki do słoika

Plate of Joy
Najlepszy chrzan domowy 223

ciekawy pomysł na chrzan (właśnie z niego skorzystałam) znalazłam na blogu Kuchenny bałagan . Jest to najlepszy chrzan domowy i wierzcie mi – on ma moc. Do mięs, szynek, boczków… i nie tylko jest niezastąpiony. Nie polecam jeść łyżkami. Aby złagodzić jego ostrość można, przed podaniem, dodać jogurtu lub śmietany. Dla mnie jednak bez tych dodatków jest wspaniały. Bomba dla koneserów

mojewypiekiinietylko
Wędliny domowe 217

Wędliny wędzone dymem z drewna wiśni i olchy, na koniec podprawione gałązką jałowca.   Szynka, boczek, schab, baleron. Te mięsa poszły do solanki na 9 dni wg tabeli . Do zalewy dodałam tylko kilka ziaren ziela angielskiego i kilka listków laurowych. Słoninę nasoliłam z obu stron solą kamienną, posypałam czosnkiem niedźwiedzim i pieprzem i bardzo ciasno zwinęłam w rulon

Gotowanie jest łatwe
Gruszki w occie z goździkami 171

occie to nasz obowiązkowy dodatek do wszelkich świątecznych (i nie tylko) mięs i pasztetów. Słodko-kwaśne gruszki o delikatnym aromacie goździków wspaniale komponują się ze smakiem pieczonego schabu, czy boczku, sprawiając jednocześnie, że trochę zbyt tłuste mięso nie jest mdłe. Świetnie sprawdzają się także jako dodatek do pieczonego drobiu (zwłaszcza kaczki). Wypróbujcie koniecznie ten przepis, a już zawsze będziecie przygotowywać

MyCookBook.pl
Pierogi ruskie czyli z ziemniakami, cebulką i porem ♣ 199

minut pod przykryciem aby się przegryzło. Ciasto wałkujemy cienko, nakładamy farsz i formujemy pierogi swoją metodą. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie aż wypłyną. Podajemy z podsmażona cebulką lub z boczkiem, albo i z tym i tym. SMACZNEGO. CMOK . Ciasto nadaje się do zamrażania na surowo. Pierogi rozkładamy z szufladzie zamrażalnika na papierze do pieczenia, gdy się zmrożą przekładamy do woreczka

Pasje Jolki
Kuchnia polska 007 184

Źródło: www.deviantart.com Źródło: kulinarni.tvn.pl 1). Babka ziemniaczana Przaśna, jędrna i nad wyraz zdrowa. Wychowana na Podlasiu. Blondyna o ziemniaczanej cerze i urzekającym spojrzeniu. I do tego mająca smakowite boczki . Ech, bon apetit!   Źródło: www.smakizpolski.com.pl Źródło: www.potrawyregionalne.pl 2). Kaszanka Do Polski trafiła podobno w XVII wieku. Imigrantka o ciemniejszej karnacji, prawdopodobnie pochodząca z Niemiec. Niejaki Jan Chryzostom Pasem mówił

Grunt to przepis!
Przepis na… – Canederli, (nie tylko) świąteczne knedle 382

świątecznego, bożonarodzeniowego stołu.   Składniki (dla 4 osób): czerstwy chleb – ok. 200 gr, mleko – 150 ml, 2 litry bulionu, pancetta – 150 gr (ewentualnie pokrojonego w kostkę boczku) mąka – 200 gr cebula, jajko, szczypiorek, oliwa sól, pieprz 1. Kroimy w kostkę chleb, pancettę, siekamy cebulę i szczypiorek. 2. Mleko mieszamy z jajkiem. 3. Chleb zalewamy mieszanką

Bon Ton Italia
Zielone jajka – omlet ze szpinakiem 257

można dać go dzieciom do szkoły zamiast chleba albo wziąć ze sobą jako przekąskę na rodzinną wycieczkę. W domu możesz oczywiście rozwinąć to danie i podać je np. z boczkiem i grillowanymi czy duszonymi warzywami. Szpinak jako cudowne źródło żelaza to bajki, ale te zielone liście warto jadać od czasu do czasu – to potężna dawka witaminy K , sporo witamin

PaleoSMAK
TRZY FASOLE I GROCH, CZYLI KWARTET IDEALNY, ZUPA FASOLOWO-GROCHOWA 186

grochu - 500g obranych warzyw (marchew, korzeń pietruszki) - 3 łodygi selera naciowego - por, kawałek białej części - 600g obranych ziemniaków - wędzonka (u mnie żeberko i kawałki wędzonej szynki, schabu i chudego boczku, dość dużo... moi domownicy lubią dużo mięsiwa w takich zupach, ale można dać kawałek, tylko do smaku) - 8 kulek ziela angielskiego - 2 liście laurowe, - 5 łyżek dobrego, aromatycznego majeranku - 1/2-3/4

Smaczne Zdrowe
Zrazy z dzika 272

ucieszyłam bo dziczyzna jest pyszna. Oczywiście musi być dobrze zrobiona Mięso na zrazy pokroić na 0,5 cm, doprawić płaty mięsa z dwóch stron solą, pieprzem i posmarować musztardą. Boczek i cebulę zmielić przez maszynkę do mięsa i połączyć z mięsem mielonym. Doprawić solą, pieprzem i musztardą. Masą z mięsa mielonego posmarować każdy płat mięsa. Ogórka kiszonego pociąć w wzdłuż

Kuchnia Pokoleń
Comber z sarny, przepyszna pieczeń 211

przyrządzić i czasami się na nią skusić. Mięso umyć i osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Zmiażdżyć ziarenka jałowca i obłożyć mini mięso. Zawinąć całe mięso w plastry boczku i położyć w żaroodpornym naczyniu. Rozgrzać piekarnik do 220 C i piec nie przykrywając naczynia 20 minut. Następnie pieczeń odwrócić, obsypać pokruszonymi grzybkami suszonymi, Podlać pieczeń wywarem lub kostką warzywną rozmieszaną

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania