praca poszła szybciutko, w końcu działaliśmy na cztery ręce ;) Parę kiełbasek zjedzonych zostało natychmiast, natomiast reszta mrozi się i czeka spokojnie do świąt. Składniki: 2 Kg mięsa ( 1kg boczku + 1 kg łopatki lub szynki) 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 mała łyżeczka pieprzu 3 małe płaskie łyżeczki soli zwykłej 2 czubate łyżki majeranku 1 szklanka wody 1. Jeśli
Gotowanie...to proste !kawałka łososia wymieszanego z fetą. Może być całkowicie wegetariańskie – tofu z warzywami. Muffiny jajeczne – na 4 sztuki. Plastrem szynki parmeńskiej lub prosciutto (w ostateczności cienkim plastrem boczku :)) wykładamy formę do mufinki. W misce mieszamy dwa jajka z drobno pokrojonym kawałkiem papryki, awokado i szczypiorem. Nie solimy, bo szynka jest wystarczająco słona. Masę jajeczną wlewamy w szynkowe foremki, przykrywamy
Kucharzycaduże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 opalona cebula 1/4 selera kilkunastocentymetrowy kawałek pora 1 łyżka majeranku sól, przyprawa typu Vegeta - do smaku laska ulubionej kiełbasy, białej kiełbasy, kawałek boczku - wg uznania Żur na zakwasie chlebowym - jak zrobić? Warzywa obierz i umyj, ziemniaki pokrój w kostkę, marchew w talarki, pietruszkę, seler i por zostaw w całości. Cebulę opal
Moje Qulinariaprzygotowania świetnie nada się chrzan luksusowy SPOŁEM który idealnie podkreśla smak. U mnie został podany z jajkiem i polędwicą łososiową ale świetnie skomponuje się również z biała kiełbasa lub boczkiem. Krem chrzanowy z jajkiem i polędwicą SKŁADNIKI : 1 por (jasna część) 1 mała pietruszka 3 ziemniaki 1 seler 1 cebula 2 ząbki czosnku 75 g masła 2 łyżki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiproste, choć nieco rozłożone w czasie. Inspirowałam się przepisem Beaty stąd . Składniki na 3-4 słoiki a`330 ml: 400 g łopatki 450 g karczku 350 g boczku 2 łyżeczki domowej soli peklowej 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka pieprzu 1 ząbek czosnku Sól peklowa: 25 g soli 1 g saletry potasowej- 0,5 łyżeczki szczypta cukru Wykonanie: umyte
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kamili. Robi go od kiedy pamiętam (na różne wydarzenia rodzinne i nie tylko) i zawsze wychodzi tak samo pyszny. Kruche mięso, które nie traci wilgotności podczas przygotowania, charakterystyczny posmak boczku i ogórka kiszonego sprawia, że tego dania nie da się pomylić z żadnym innym. Wymaga trochę pracy, ale efekt zdecydowanie wart jest tego poświęcenia
Milion SmakówPropozycja dla zapracowanych, czyli szybko, tanio i smacznie, a no i do tego na ostro!! :D Składniki: 300 g makaronu penne 100 g coppy lub boczku wędzonego surowego (można pominąć, albo zastąpić kurczakiem) 2 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 500 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki pieprz cayenne do smaku szczypta cukru sól kilka
Malinowo w kuchniwodzie z dodatkiem przypraw. Potem dodajemy zakwas do żurku do smaku oraz jakąś okrasę. W zależności od regionu zupa wzbogacana jest innymi dodatkami np. suszonym grzybkiem czy wędzonym boczkiem. Ja przedstawiam swoją wersję. składniki: 2 litry wody 1 kg obranych ziemniaków 2 cebule 3 listki laurowe 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku sól,pieprz zakwas na żurek
Monia miesza i gotujeśląskim Siewierzu – na podrobach gęsich. W okolicach Opola żur zabiela się przez dodanie do zupy maślanki. A w moich rodzinnych Kielcach do żuru oprócz warzywnej bazy, ciemnej kiełbasy i boczku dodawało się i kwaśnej śmietany, i wody z kiszenia ogórków, i kopru. Zakwas szykujemy zawsze w świeżo umytym i wygotowanym słoiku lub kamionkowym garnku , a do jego mieszania używamy czystych
Karo in the Kitchenlubiana i znana na tyle, że każdy opis jest zbędny :) Jedynie co mogę dodać, to to, iż doprawiam ją wędzoną papryką, która nadaje charakteru temu daniu, a zamiast tradycyjnie boczku daję chudą, wędzoną kiełbaskę z kurczaka, dzięki czemu danie wcale nie jest tłuste, jak również lekkostrawne i niewzdymające- dzięki odpowiedniemu procesowi gotowania fasoli i sporej ilości majeranku. Jednogarnkowa, pyszna
Kraina Miodem Płynącajajkach szykowanych na swojskiej wędzonce, ale bardziej eleganckiego. Jajecznica szykowana na wędzonce to w naszej kuchni klasyk – i tu będą pasowały zarówno wędzona kiełbasa, szynka jak i boczek. Zamieniając przaśną wędzoną wędlinę na mięso wędzonego na zimno łososia nie rezygnujemy z wędzonego smaku i dymnego aromatu, zmieniamy tylko jego intensywność, a w przypadku użycia ryby –również konsystencję całości. Ta jajecznica
Karo in the Kitchenzmodyfikowana tym, że dodałam ciecierzycy!Wygląda jak wygląda, ale smak jest obłędny! Składniki fasola Piękny Jaś Tyczny CENOS liść laurowy ziele angielskie, 3 ziarenka kiełbasa ile chcemy wędzonego boczku ile chcemy kilka ząbków czosnku, zgnieć je lub pokrój w plasterki 3 duże cebule puszka pomidorów krojonych sól, pieprz z młynka, masło olej do smażenia łyżka mąki można dodać majeranek
Z Kuchni Do Kuchnispotkać kartacze z farszem warzywnym, serowym lub grzybowym. Babka ziemniaczana Kolejny rarytas z terenu Suwalszczyzny to kartoflak, czyli babka ziemniaczana. Jest to słodko słony przysmak z dodatkiem skwarek z boczku. Miękka babka w środku jest jednocześnie bardzo chrupiąca na zewnątrz. Bliny Żmudzkie – wschodnia granica Bliny przywędrowały do nas zza wschodniej granicy, a konkretnie z Rosji. Są także bardzo popularne
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaaksamitnym smaku. Składniki 4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego 8 cienkich plasterków bekonu szklanka startego ostrego sera cheddar pomidor pokrojony na cząstki 4 łyżki majonezu Przygotowanie Boczek wysmażyłem na średnim ogniu, aż był rumiany i chrupiący. Podczas smażenia odwracałem od czasu do czasu. Osączyłem na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Cztery kromki chleba posypałem serem, na wierzchu ułożyłem
R'n'G Kitchen