boczek - 14002 przepisów (strona:723/934)

Francuski warkocz ze szpinakiem 150

wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie rozwałkowujemy. Na środku rozkładamy farsz (wzdłuż dłuższej części) a boki ciasta nacinamy pod kątem, tak aby można nimi przykryć wierzch warkocza. Nacięte boczki nakładamy naprzemiennie zakrywając farsz - lekko dociskając. Gotowy warkocz smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy papryką. Pieczemy w 190 stopniach ok. 25 min. i 5 min na opcji grill - na środkowej półce wyłożonej

Alutka-Gotuje
Jak ugotować pyszną zupę? 216

płynie czy dodawać kostki rosołowe, dodajmy lubczyk.  Dodatki do zup Są zupy, które lubią dodatek np. grzanek, groszku ptysiowego czy tostów (zupy kremowe), ziemniaków utłuczonych z cebulką czy boczkiem (np. zabielany czerwony barszcz) czy też chrupiącej bułki (zupy kremowe, grochówka, flaczki itp.). W taki prosty sposób można szybko podnieść kaloryczność zupy czy ją urozmaicić. Świeże warzywa zamiast przecierów sklepowych

Codzienna kuchnia niecodzienna
MAKARON Z BOCZKIEM I GROSZKIEM NA OSTRO 159

stworzenia tego dania zawsze mamy pod ręką.   1 op.makaronu świderki 1 puszka pomidorów 1 papryczka chilli 0.5 op .zielonego groszku mrożonego-blanszujemy 1-2 łyżeczek bazylii kilka plasterków boczku wędzonego 1 łyżeczka oregano sól morska firmy prymat(może być inna) pieprz natka pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.Boczek kroimy drobno i podsmażamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
DOMOWA SPIŻARNIA - JAKIE PRODUKTY NALEŻY MIEĆ W DOMU ZAWSZE POD RĘKĄ 168

przewiew - do zamrażarki kupuję i kroję w kotlety schab -karkówkę - szynkę wieprzowa - łopatkę - porcje rosołowe , kości schabowe, - piersi kurze , udka , skrzydełka ,ćwiartki,kurczaki, - mięso z indyka - wołowinę - słoninę , podgardle,boczek wędzony - królik, kaczka, - podroby - różne sosy np.tatarski , cygański , itp - čwikłę , chrzan , chrzan z żurawiną ,żurawinę , borówkę w słoiczkach, - puszki groszku konserwowego - puszki kukurydzy - puszki białej i czerwonej fasoli, - puszki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Jajka zapiekane w kokilkach. 169

zróbcie sobie takie śniadanie. Składniki: duże jajka masło lub oliwa śmietana (gęsta kwaśna lub kremówka) sól i pieprz dodatki: ćwiartki pomidorów koktajlowych, cieniutkie plasterki pieczarek, bazylia, młody szpinak, szynka, boczek, salami, karmelizowana cebulka, ser, szczypiorek, wszelkie inne zioła, oliwy smakowe, itp. Wykonanie: Kokilki natłuścić oliwą lub masłem.  Jeśli używamy dodatków wyłożyć nimi spody naczynek. Ja połączyłem pomidorki z bazylią

zadanie-gotowanie
Kurka… ze cukiniōm (Danie ekspresowe ;) ) 130

ludzi tako porcja styknie, a przi okazji mołcie tyż na tyla dietetycznie, że sie potyn mogecie zjejś kōnsek kołołcza 10 Smacznego 1 kiedy 2 dlatego 3 rozpuszczonych 4 boczku wędzonego 5 przysmażcie 6 pędzlem 7 opolskim 8 będzie 9 gotowe 10 kołacza Artykuł Kurka… ze cukiniōm (Danie ekspresowe ;) ) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
pierogi z bobem 223

które rozwałkuj na cienkie krążki. Na każdym kawałku układaj farsz i ciasno zalep pierogi. Gotuj w osolonej i wrzącej wodzie, aż do wypłynięcia, około 3-4 minut. PODAWAJ OKRASZONE BOCZKIEM WĘDZONYM I POSYPANE SEREM PARMEZAN ORAZ ODROBINĄ CZARNEGO PIEPRZU. SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
GNOCCHI W KURKACH / GNOCCHI WITH CHANTERELLES 157

pół godziny, ale niewiele więcej czasu będzie Ci na to potrzebne. Tym razem danie w wersji wegetariańskiej, ale z powodzeniem możesz do tego dodać mięso – kurczaka, boczek, na co masz ochotę. Ziemniaki na ciasto warto ugotować dzień wcześniej, żeby były bardziej suche – lepsze do robienia ciasta. Składników jest dosłownie pięć, najprawdopodobniej większość masz w domu – miłego gotowania

Martyna Cooks
gołąbki z ziemniakami 155

mnie nieco zbyt mdłe i mało wyraziste (a może to wina użytych przeze mnie, jeszcze zeszłorocznych ziemniaków??) Mój A. wysunął myśl, żeby do farszu dodać podsmażonego boczku - jeżeli jeszcze kiedyś będę robić takie gołąbki, z pewnością właśnie tak postąpię:) składniki: spora główka kapusty 1 kg ziemniaków duża cebula 2 łyżki kaszy manny jajko sól, pieprz do smaku łyżka smalcu

6niebo
Zupa grochowa na golonce, idealna na jesień 206

inne niż w lecie. Gotujemy zupy gęściejsze, bardziej  treściwe i rozgrzewające. Dlatego mój wybór padł tym razem na zupę grochową. Tradycyjna grochówka gotowana jest przeważnie na wędzonce, na boczku,   często z kiełbasą, z dodatkiem ziemniaków. Moja grochowa jest inna. Ugotowałam ją na golonce, a bazą do niej są pyszne warzywa podsmażane na oliwie. Całość okrasiłam nutą wędzonej papryki

Kuchnia u Krysi
DOMOWY SMALCZYK 239

Mój zapas w piwnicach nie kończy się na kompletach , dżemach i marynatach.Zawsze kupuję słoninkę , boczek i podgardle topię je i zamykam do zimy w słoiki. Polecam. 40 dag.podgardla 20 dag.boczku surowego 40 dag.słoniny ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ wszystko kroimy w drobną kostkę.Wolno wytapiamy na patelni na malutkim ogniu tak żeby się nie dymiło bo będzie niesmaczne.Wlewamy do słoiczków i zakręcamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Spaghetti bolognese 172

eksperymentów trudno :) Mam nadzieję, że to spaghetti przypadnie Wam do gustu. Smacznego!:) Składniki (na 4 osoby): 500 g makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 150 g boczku pokrojonego w kostkę 2 średnie cebule 1 marchewka 5 pieczarek puszka pomidorów w puszcze 2 średnie pomidory 2,5 szklanki bulionu mięsno-warzywnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka cukru

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z kaszanką i śliwkami kalifornijskimi 204

talerz. Uzupełniajcie olej w blaszce co jakiś czas. Najsmaczniejsze są odsmażane – kiedy ciasto lekko się zrumieni, skarmelizuje i zrobi chrupiące. Podane z przesmażoną cebulką, skwarkami ze słoniny lub boczku, z surówką z selera z jabłkiem lub z pomidorami ze szczypiorem – te proste, ale w żaden sposób nie prostackie pierogi, to niecodzienne danie. Pyszne i głębokie – nie bójcie się przełamać

Karo in the Kitchen
ZUPA OGÓRKOWA SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA 146

ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 5 ziaren ziela jalowca liście maggi lub z butelki pęczek koperku 1.5 litra wody sól i pieprz  ***************************************** Warzywa podsmażyć wraz z boczkiem i żeberkami  w garnku, teraz dodać ziele angielskie, liść maggi,jałowiec i liście laurowe.Zalać gorącą wodą i gotować ok.40 minut na małym ogniu.Na patelni  rozgrzać masło i udusić

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki