boczek - 14002 przepisów (strona:724/934)

Sałatka a’la Cezar z kurczakiem 183

szparagowej   1 podwójna pierś z kurczaka (około 500g)   sól, czarny pieprz, sodka papryka, cynamon, zioła prowansalskie, granulowany czosnek, tymianek   5-6 plasterków szynki parmeńskiej lub wędzonego boczku   sałata lodowa lub rzymska   garść listków bazylii   1/2 szklanki drobno startego parmezanu   2-3 kromki pszennego pieczywa   5 filecików anchois w oleju   1 łyżeczka

Pyry na Gaz
Nadziewane cukinie w stylu włoskim! Wersja FIT! 654

czarnych oliwek z pestką - 1-2 ząbki czosnku -szczypiorek do posypania - przyprawa zioła włoskie Wersja alternatywna : ser feta zastąp żółtym serem, lub do nadzienia dodaj podsmażony pokrojony w kostkę boczek Cukinię kroimy na pół, wydobywamy środki. Postaraj się zrobić duże wgłębienia, ale uważaj aby nie uszkodzić skórki. Wydrążoną cukinię drobno posiekaj. Na rozgrzanej patelni podsmaż na oliwie czosnek, posiekaną cukinię

SMYKWKUCHNI
BIGOS Z KAPUSTY KISZONEJ 185

kwaśna kapusta, kiełbasa jałowca ,której zapach i smak przypomina leśne ostępy z krzakami jałowca spowite w ciepłym słońcu i piaskowej ziemi.Taki ma być ten Bigos.Zapraszam.   3 CEBULE 30DAG. BOCZKU WĘDZONEGO 1KG.KISZONEJ KAPUSTY 40 DAG.ŁOPATKI 2 PĘTKA KIEŁBASY JAŁOWCOWEJ VEGETA PIEPRZ SÓL PAPRYKA CZERWONA W PROSZKU 1 LAMPKA CZERWONEGO WINA WYTRAWNEGO KILKA ZIAREN JAŁOWCA I ZIELA ANG. LISTEK LAUROWY

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Carbonara z wędzonym łososiem – lekka i odchudzona 165

Letnia, lżejsza – ale w dalszym ciągu pyszna i aromatyczna – wersja carbonary. Zamiast boczku, tutaj wędzonym elementem tego znanego i lubianego sosu do makaronu staje się wędzony na zimno łosoś. Całość bliska jest oryginalnemu smakowi i konsystencji – ale lżejsza, bardziej wysublimowana. I odchudzona o kilka kalorii. Makaronowi zostaje 7-8 minut do czasu, aż ugotuje się do stanu al dente

Karo in the Kitchen
Pierogi z mięsem i pieczarkami 216

ulubionym sosem. Smacznego:)   U nas w domu lubimy, oprócz świeżo wyjętych pierogów z wody, także te odsmażane. Są przyrumienione i chrupiące. Podajemy je z cebulką i boczkiem posypane drobniutko startym parmezanem. Jak szaleć to na całego

Zasmakuj Kuchni
Carbonara w pięciu smakach, przystanek NIEMCY – Spätzle mit Speck und Eier 179

Niemiecka wersja Carbonary wyróżnia się przede wszystkim rodzajem makaronu. Spätzle to wywodzący się z Tyrolu rodzaj klusek, bardzo podobnych w smaku do naszego lanego ciasta. Niemcy

Wiszniówka
,,Roladki ze szparagami otulone boczkiem’’ 162

sznycle szparagi- proste, pyszne i zarazem wykwintne danie. Inspiracją do powstania roladek była życzliwość marki Ole ! Składniki: 4 sznycle wieprzowe po 15 dag 1 słoik białych szparagów 4 plastry boczku 4 plastry sera żółtego 4 łyżki oliwy 2 łyżki musztardy sól, pieprz Wykonanie: Sznycle myjemy i osuszamy. Rozbijamy na płaty grubości około 1 cm. Sznycle oprószamy solą i pieprzem

Podróż w kulinaria
Udka z kabanosami w słodkim sosie 156

Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na duszone udka w słodkim sosie wraz z dodatkiem boczku . Dzisiaj zachęcam do przygotowania wyluzowanych udek z kurczaka wraz z dodatkiem kabanosów. Mięso przyrządzone w poniższy sposób będzie soczyste, miękkie i lekko słodkie. Udka świetnie smakują podane z młodymi ziemniakami.  Składniki na 4 porcje: około 0,7-0,8 kg wyluzowanych udek

Ugotować
FASOLKA PO BRETOŃSKU 185

czosnku.Boczek pokroić w kostkę ,a kiełbasę w plasterki.Na patelni rozgrzać olej  ,wrzucić cebulę i czosnek , zamieszać i usmażyć na szklisto, przełożyć do garnka. Na tej samej patelni przesmażyć Boczek i kiełbasę , oprószyć przyłapana na złoto mąką na suchej patelni i dodać do cebuli z czosnkiem.Do garnka dorzuc fasolę z puszek wraz z zalewą,zalać wodą  ok.2 szkl.doda

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Szczawiowa wiosna na talerzu 148

sposób serwowania tej zupy to zalanie nią ugotowanego na twardo jajka. Do towarzystwa natomiast, na oddzielnym talerzyku serwuję świeżo ugotowane ziemniaki. Nie utłuczone, niczym niedoprawione, ot okraszone zasmażką z boczku lub podgardla z cebulką a do tego posypane świeżym koperkiem. Pychota! Zupa bardzo smakuje dzieciom, jednak czasem nie odpowiada im konsystencja liści. Nic prostszego, wystarczy zupę zmiksować. Można podać

Pichceniomania
Proste śniadanie spalające tłuszcz 455

jajecznica, nie parówki ani nawet nie sałatka – królową polskich śniadań powinna zostać owsianka! Jeśli marzysz o tym, by zgubić boczki i wystający brzuch, zacznij jeść owsiankę. Nic tak jak ona nie pomoże Ci w krótkim czasie zrzucić zbędny tłuszczyk, przy okazji odżywiając Cię i dodając energii i sił witalnych. Owsianka jest niedocenianym daniem na śniadanie, […] Artykuł Proste śniadanie

Wiszniówka
Bieszczadzkie smaki - część I 206

maksimum i oczywiście spełnia wszystkie przepisy i normy sanitarne.  Oprowadza nas właściciel, absolutny pasjonat dobrego jedzenia i wędzenia Pan Marcin Dobrowolski. Powstają tu wędzonki (schab, karkówka, szynka i boczek) według starych, sprawdzonych przez lata przepisów. Składniki to wyłącznie mięso wieprzowe, peklosól, zioła i to koniec. Peklowanie odbywa się na sucho. Wędzenie trwa około 10 godzin i używa się

królestwo garów