ciasto czekoladowe - 22798 przepisów (strona:724/1520)

Piernik z orzechami w czekoladowej polewie 179

Piernik chyba najbardziej kojarzy mi się ze świętami. Może poza niezniszczalnym sernikiem, który jest u nas pieczony na wszystkie większe okazje i święta. W domu także

Pasja Smaku
Piernikowe ciasto z żurawiną 155

razem wariacja z udziałem żurawiny (tutaj zobaczycie inne świąteczne przepisy z jej udziałem - blok mleczny z żurawiną , muffinki waniliowo-żurawinowe ) w wersji piernikowej. Ciasto jest bardzo smaczne, niezbyt słodkie, sycące. Smakuje nieco jak czekoladowy piernik. Poczęstowaliśmy nim naszych znajomych i wszystkim bardzo smakowało, Wam również przypadnie do gustu. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Babeczki do święconki lukrowane. Sernik "pokoleniowy". Życzenia. 205

dolałam oleju. Przesiałam mąkę z proszkiem i dodałam do płynnych składników. Wcisnęłam sok z cytryny i dokładnie zmiksowałam. Na końcu delikatnie wmieszałam łyżką płatki czekoladowe.  Foremki (wedle już uznania piekącego, jakie duże) natłuściłam. Przełożyłam ciast, wypełniają foremki do 3/4 wysokości. Piekłam 20-25 minut w 175 stopniach. Cukier puder dokładnie utarłam z sokiem z cytryny tak, aby powstał gęsty

W kuchni Karmel-itki
Biszkopt kawowo-czekoladowy 197

Biszkopt trochę różni się od klasycznego. Jest troszkę twardszy i bardziej zbity. Wyrazisty smak czekolady, a posiekana gorzka czekolada fajnie chrupie podczas jedzenia. Pieczenie go - sama

Blondynka Gotuje
Warsztaty fotografii kulinarnej z Kubą Kaźmierczykiem! 185

Dzięki serwisowi   Smaczne blogi i Blomedia oraz sponsorowi wydarzenia – marce Olympus   w sobotę (07.12.2013 r.) wraz z innymi blogerami uczestniczyłam w   warsztatach fotografii

Fabryka pomysłów
DOMEK - SZKLARNIA z piernika 101

części i każdą część ciasta zawijamy osobno w folię spożywczą. Ofoliowane kawałki ciasta wstawiamy do lodówki na godzinę (ja zostawiam całą noc w lodówce). Po tym czasie każde ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm. Wałkujemy na między dwoma arkuszami papieru do pieczenia ( w ten sposób powierzchnia ciasta będzie bardzo gładka). Rozwałkowane ciasto przenosimy razem z dolnym papierem na blaszkę(...)domku stylem dowolnym i  pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia. Następnie sklejamy domek w całość ( patrz film ) Do środka wsadzamy czekoladowe szyszki - z tego przepisu , oraz światełka.   Dach domku posypujemy obficie cukrem pudrem. Uwagi: - Z tej ilości składników wyjdzie ciasta na zrobienie szklarni tak na styk. Tak, więc jeżeli jesteś osobą początkującą, to radziłabym zrobić 2 takie ciasta. Wtedy

RITA food channel
Snikers 389

cukru kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki budyniu waniliowego 25 dkg masła bez soli Polewa czekoladowa: 10 dkg mlecznej czekolady 3 łyżka masła bez soli 3 łyżki wody 3 łyżki cukru kryształu 3 łyżki kakao Jak przygotować ciasto Snikers . Ciasto ciemne: jajka rozbić. Do plastikowego garnka włożyć białka jajek wraz ze szczyptą soli. Ubić na sztywno. Kiedy piana(...)budyń. Ucierać do momentu, aż nie będzie w masie grudek. Masa czekoladowa: do garnka włożyć masło, kakao, wodę i cukier. Zagotować na średnim ogniu. Kiedy skadniki są roztopione i zaczynają się gotować dodać pokruszoną w kostę czekoladę. Mieszać energicznie do rozpuszczenia się czekolady. Zdjąć z ognia. Złożenie ciasta: ciasto ciemne rozkroić wzdłuż na dwa placki. Na pierwszy placek wyłożyć połowę

mecooks
Tort makowy z pomarańczami 182

świąteczny tort makowy z bitą śmietaną, pomarańczami i polewą czekoladową - po raz pierwszy zobaczyłam i spróbowałam w Costa Coffee. Zaraz po tym postanowiłam, że muszę zrobić taki sam w domu :) Jednak przeglądając przepisy świąteczne zobaczyłam, że nie byłam pierwsza w tym postanowieniu. Zdecydowałam się więc, skorzystać z przepisu na stronie kwestiasmaku.com - i była to bardzo słuszna decyzja :) Torcik wyszedł(...)fot.1) lub jeśli mamy tylko jedną foremkę - wyłożyć połowę masy do tej jednej formy. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Można upiec jednocześnie 2 blaszki z ciastem lub jedną po drugiej. Dokładnie ostudzić. Przygotować poncz do nasączenia blatów. Do gorącej herbaty (1/3 szklanki) wlać likier Amaretto. Wymieszać. Ostawić do całkowitego ostudzenia. Pomarańcze obrać razem z białą częścią

Świat Ciasta
Czekoladowy tort urodzinowy 155

słodycz masła orzechowego, kremu z orzechów laskowych i czekolady jest przełamana kwaśnymi powidłami domowej roboty. Całość polana polewą nugatową. Na wierzchu ułożyłam motylki z masy marcepanowej. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – kostkę masła – niepełne 2 szklanki cukru (ja daję ok 1 szklanki) – cukier waniliowy – 2 łyżki kakao – 1/2 szklanki czerwonego wina/soku owocowego (jeżeli pieczemy dla dzieci(...)wypadku z większości cukru, jak nie z całego. Do miski wbić jajka, wsypać mąkę z proszkiem. Dodać ostudzoną masę czekoladową. Dokładnie wymieszać, aż masa będzie jednolita i bez grudek. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy. Piec w 180 stopniach z termoobiegiem – 40 minut minimum. * Pokroić ciasto na cztery równe warstwy. Jeden blat (górę dolnego) posmarować masłem

Szybko Tanio Smacznie
Sernik bez pieczenia z truskawkami 9018

serka Almette fruit z Jagodą i Maliną 2 łyżeczki żelatyny 50 ml mleka 100 g masła 2 łyżki kakao herbatniki jasne typu petit beurre truskawki Polewa czekoladowa: 125 g masła 2 łyżki wody + 1 łyżeczka żelatyny (namoczyć) 1/2 szkl. cukru pudru 3 czubate łyżki kakao Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy polewę, rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy cukier puder, a gdy się cukier(...)folii aluminiowej układamy część masy serowej, na których układamy równo duże umyte, osuszone truskawki bez szypułek, które przykrywamy resztą masy serowej. Podnosimy folię z obu stron i składamy z ciasta tzw. „chatkę”, Smarujemy tak ułożone ciasta resztą polewy i zaciskamy mocno u góry brzegi folii. Odstawiamy ciasto na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy je z folii, kroimy w plastry

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto 3BIT -wersja na lato 56

Ciasto 3 Bit to wyjątkowy słodziak, który z pewnością zachwyci każdego smakosza. Delikatny biszkopt, masa budyniowa i śmietankowa warstwa tworzą idealne połączenie smaków. W mojej wersji na lato zrezygnowałam z masy krówkowej oraz kremu na maśle, dzięki czemu całość wspaniale nadaje się na upalne miesiące. A z 3bita zrobił się 2-bit:) Przygotowanie tego ciasta wymaga nieco czasu, ale efekt(...)Dodajemy żelatynę : Stopniowo dodajemy ostudzoną żelatynę, ciągle miksując, aż masa stanie się sztywna. Polewa czekoladowa: Rozpuszczamy cukier puder : Cukier puder rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy masło : Dodajemy masło i podgrzewamy do jego rozpuszczenia. Dodajemy kakao : Przez sitko przesiewamy kakao i dokładnie roztrzepujemy widelcem. Przełożenie ciasta: Na upieczony i ostudzony biszkopt wylewamy gorącą masę budyniową. Następnie układamy warstwę herbatników na masie

Domowe ciasta
Churros 172

Hiszpański przysmak - churros. Zrobiłam z ciasta parzonego, smażonego na głębokim tłuszczu do chrupkości, a następnie posypałam cukrem i podałam z sosem czekoladowym. Bardzo takie nam smakowały. Składniki: 240 ml wody 50 g masła 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki cukru 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Dodatkowo: olej do smażenia opcjonalnie cukier puder do oprószenia  Przygotowanie(...)dodaniu. Ciasto powinno być gładkie i gęste. Ciasto przełożyć do przygotowanego rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie wciętej gwiazdki.  Olej rozgrzać do temperatury 175ºC. Na olej wyciskać churros długości ok 12 cm, smażycpo 2 minuty z każdej strony do złotego koloru. Osuszyć na papierze, obsypać cukrem pudrem. Podawać z sosem czekoladowym. Sos czekoladowy:  50 g masła

Słodka Strefa
Churros 185

Hiszpański przysmak - churros. Zrobiłam z ciasta parzonego, smażonego na głębokim tłuszczu do chrupkości, a następnie posypałam cukrem i podałam z sosem czekoladowym. Bardzo takie nam smakowały. Składniki: 240 ml wody 50 g masła 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki cukru 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Dodatkowo: olej do smażenia opcjonalnie cukier puder do oprószenia  Przygotowanie(...)dodaniu. Ciasto powinno być gładkie i gęste. Ciasto przełożyć do przygotowanego rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie wciętej gwiazdki.  Olej rozgrzać do temperatury 175ºC. Na olej wyciskać churros długości ok 12 cm, smażycpo 2 minuty z każdej strony do złotego koloru. Osuszyć na papierze, obsypać cukrem pudrem. Podawać z sosem czekoladowym. Sos czekoladowy:  50 g masła

Słodka Strefa
PIERNIK STAROPOLSKI ETAP II 236

pierniczki . Ja z ciasta upiekłam trzy pierniki w keksówkach oraz dużą ilości pierniczków.  Piernik piekłam 40 minut w nagrzanym piekarniku w  temperaturze 180 C Po upieczeniu piernik przekroiłam na 3 części każdy blat posmarowałam powidłami a następnie obciążyłam piernik dość grubą książką i tak ponownie odpoczywał 2 dni. Dzisiejszego dnia polałam polewą czekoladową. Piernik jest miękki puszysty rozpływa(...)następny 1. słoik powideł śliwkowych 2. galaretka brzoskwiniowa 3. polewa czekoladowa Powidła podgrzać dodać galaretkę, dokładnie wymieszać odstawić aż powidła zaczną tężeć. Piernik przekroić na 2-3 część posmarować powidłami. Obciążyć piernik dość grubą książką i pozostawić aby   odpoczywał 2 dni. Po tym czasie można już ciasto dowolnie udekorować i się nim delektować. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Bezglutenowe i wegańskie brownie z czarnej fasoli z sosem malinowym 99

zbędnego wstępu - to brownie jest ciastem idealnym - nie ma w nim mleka, jajek, orzechów czy mąki, więc prawie każdy będzie mógł je zjeść. Poza tym składa się głównie z fasoli i poza ogromną przyjemnością wynikająca z jego jedzenia, czujemy, że nasz organizm cieszy się(...)dostarczanego razem z fasolą białka, błonnika, witamin i minerałów. Do tego jest cudownie chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku, i mocno czekoladowe, co znakomicie przełamują maliny... Składniki (na formę o średnicy 23 cm): Ciasto  - 2 łyżki siemienia lnianego + 6 łyżek zimnej wody - 1 puszka czarnej fasoli (lub trochę ponad pół szklanki suchej) - 60 g kakao - 45 g oleju

Roślinożerni urlopowicze

Proponowane wyszukiwania