jeść ją znacznie częściej niż tylko podczas świąt :) Przygotowując w domu żurek często dodajemy do niego wiele innych składników niż te podane w poniższym przepisie np. suszone grzyby, wędzony boczek, tarty chrzan, czy wędzone żeberka. Jest to bardzo fajna zupa, bardzo pożywna, która daje spore pole manewru, z uwagi na to, że można dodać do niej wiele różnych komponentów
MyCookBook.pldzień. Właściwie do tego dania można dodać to co akurat posiadamy w lodówce. A więc do dzieła! Składniki: 1 laska kiełbasy zwyczajnej (dobrej gatunkowo) kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub boczku 1 małą cukinia 3 papryki 3 pomidory 30 dag pieczarek pół puszki kukurydzy 2 cebule 2 zabki czosnku 1 łyzka smalcu gęsiego 2 łyzki przecieru pomidorowego przyprawy ; sól, pieprz
Radość kipiąca uśmiechem.twobrokesisters z bloga Two Broke Sisters Kotlety z kalafiora autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Sos grzybowy autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Zapiekanka wiejska z grzybami i boczkiem autorka: dagita z bloga Na Ciasteczkowych Papierach Rissotto Kapuściane autorka: Make Easy Meal z bloga Make Easy Meal Kopytka z sosem grzybowym autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Przetwory Grzyby
Weekendy w domu i ogrodziespowodowały, że obiad znikł tak szybko, że z trudem jedną porcję pozwolono mi sfotografować dla Was :). Składniki dla 4 - 5 osób: 3 filety z kurczaka 9 plastrów bekonu lub boczku 150-200 ml słodkiej śmietanki 12% 10 pomidorów suszonych w oliwie 2-3 łyżki oliwy w której macerowały się pomidory garść pomidorków koktajlowych, u mnie słodka odmiana daktylowa
Apetyczna babeczkaszynki lub łopatki 400 g podgardla lub boczku pół szkl wody 1 łyżka majeranku sól pieprz pieprz ziołowy 4-5 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej jelita baranie na marynatę oliwa, sok z limonki, zioła. Mięso zemleć w maszynce o dużych oczkach. Dodać przyprawy i rozgnieciony czosnek. Wyrabiać masę przez ok 20 min. Odstawić do lodówki na kilka - kilkanaście godzin
Gotowanie jest łatwecałego kurczaka lub odfiletowanych udek. Przepis na cacciatore Składniki: 5-6 porcji 800 g odfiletowanych udek z kurczaka 300 g leśnych grzybów 2 szalotki 1 por 150 g wędzonego boczku 1 czosnek solo 1 batat 2 puszki pomidorów w całości mały słoiczek czarnych oliwek 250 ml czerwonego wina 1 gałązka rozmarynu 2 laurowe liście sól i czarny pieprz do smaku
codojedzeniadziurką czyli kluski śląskie. Nie ma bata, żeby się nie udały. U mnie w wersji z bułką tartą, ale tu pozostawiam dowolność. Mogą być z sosem, z cebulką i boczkiem, lub polane samym masłem. Klasyk nad klasyki, nie może go zabraknąć i na moim blogu. Prosty i smaczny przepis, polecam bo naprawdę warto! Składniki: około 1 kg ziemniaków 1 jajko
na moim stole...bardzo wyrazisty, dzięki czemu zapiekanka nie jest mdła. Bardzo polecam. składniki (dla 4 osób) 200 g ugotowanego makaronu ( np świderki) 1 cukinia ok 340 g 100 g szynki lub boczku łyżka kaparów 1/2 papryczki jalapeno parę listków bazylii płatki papryki sos beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki ciepłego mleka sól pieprz czosnek dodatkowo
Stare Garywspaniałe, choć bardzo proste danie niejednej głodnej duszy uratuje dzień. Dziś proponuję Wam makaron z kiełbasą jałowcową, porem, papryką i pieczarkami. Również świetnie sprawdzi się w wersji z: 1. boczkiem, cukinią, pomidorkami i cebulką 2. kiełbasą, cebulką, papryką, chili 3. bakłażanem i pomidorem, posypany szczypiorem lub czymkolwiek, co macie pod ręką. Zapewniam, że będzie pysznie i przede wszystkim szybko. Proporcja
kawawszklanceprzykuła gęsta zupa rybna kokosowo-pomidorowa. DANIA GŁÓWNE - na pewno skuszę się na rybno-krewetkowe curry z dynią i pstrąga pieczonego w soli. Ciekawie zapowiada się również śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami (o mniam!). ŚWIĘTA - tutaj bardziej klasycznie, choć nie do końca. Są ryby w połączeniu z suszonymi grzybami, migdałami, suszonymi owocami, ale jest też karp duszony
bistro mamastałe stały się elementem polskiego krajobrazu kulinarnego. Nic dziwnego, łatwe są w przygotowaniu i wymagają mało wysiłku, a efekt często jest naprawdę dobry. Tym razem proponujemy połączenie cukinii z boczkiem i klasycznym sosem jajeczno-jogurtowym
Milion SmakówPieprz cytrynowy Pieprz pomarańczowy Czubryca biała Czubryca czerwona Czubryca zielona Kozieradka mielona Przyprawa cygańska Przyprawa mexykańska Przyprawa gosposi Przyprawa do pierogów Przyprawa do mięsa mielonego Przyprawa do boczku Przyprawa do schabowych Przyprawa pieczysta do mięs Uwielbiam dobrze doprawione dania i od zawsze miałam sporo rozmaitych rzeczy do ich przyprawiania. Produkty firmy Rafex w 100% spełniają moje oczekiwania
Di gotujemarchewki 1 cebula ziemniaki bulion 3 łyżki koncentratu pomidorowego listek laurowy, ziele angielskie majeranek kminek sól, pieprz kawałek kiełbasy lub boczku Cebulę pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce, chwilę razem podsmażyć na odrobinie oleju.Bulion zagotować i dodać przyprawy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz cebulę z marchewką.Kiedy warzywa będą miękkie dodać
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 2 kilogramy kiszonej kapusty 0,5 kilograma białej kapusty 0,5 litra wywaru mięsnego 0,5 kilograma mięsa wołowego 200 gram kiełbasy myśliwskiej 200 gram wędzonego boczku 1 duża cebula 2 jabłka 1 łyżka musztardy 2 łyżki miodu 3 łyżki koncentratu pomidorowego Garść śliwek suszonych-najlepiej wędzonych Garść suszonych grzybów 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego
Bajeczna Kuchniawysuszą się nadmiernie podczas pieczenia. Do nagrzanego piekarnika wkładamy blaszkę z pyzami i pieczemy około 40 minut. Przed pieczeniem możemy delikatnie spryskać pyzy wodą. Pyzy podajemy ze smażoną cebulką, boczkiem lub kiełbasą, w zależności od tego co Wam zalega w lodówce;) Smacznego
Smakowity Blog Kulinarny