Propozycja dla zapracowanych, czyli szybko, tanio i smacznie, a no i do tego na ostro!! :D Składniki: 300 g makaronu penne 100 g coppy lub boczku wędzonego surowego (można pominąć, albo zastąpić kurczakiem) 2 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 500 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki pieprz cayenne do smaku szczypta cukru sól kilka
Malinowo w kuchniwodzie z dodatkiem przypraw. Potem dodajemy zakwas do żurku do smaku oraz jakąś okrasę. W zależności od regionu zupa wzbogacana jest innymi dodatkami np. suszonym grzybkiem czy wędzonym boczkiem. Ja przedstawiam swoją wersję. składniki: 2 litry wody 1 kg obranych ziemniaków 2 cebule 3 listki laurowe 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku sól,pieprz zakwas na żurek
Monia miesza i gotujeśląskim Siewierzu – na podrobach gęsich. W okolicach Opola żur zabiela się przez dodanie do zupy maślanki. A w moich rodzinnych Kielcach do żuru oprócz warzywnej bazy, ciemnej kiełbasy i boczku dodawało się i kwaśnej śmietany, i wody z kiszenia ogórków, i kopru. Zakwas szykujemy zawsze w świeżo umytym i wygotowanym słoiku lub kamionkowym garnku , a do jego mieszania używamy czystych
Karo in the Kitchenlubiana i znana na tyle, że każdy opis jest zbędny :) Jedynie co mogę dodać, to to, iż doprawiam ją wędzoną papryką, która nadaje charakteru temu daniu, a zamiast tradycyjnie boczku daję chudą, wędzoną kiełbaskę z kurczaka, dzięki czemu danie wcale nie jest tłuste, jak również lekkostrawne i niewzdymające- dzięki odpowiedniemu procesowi gotowania fasoli i sporej ilości majeranku. Jednogarnkowa, pyszna
Kraina Miodem Płynącajajkach szykowanych na swojskiej wędzonce, ale bardziej eleganckiego. Jajecznica szykowana na wędzonce to w naszej kuchni klasyk – i tu będą pasowały zarówno wędzona kiełbasa, szynka jak i boczek. Zamieniając przaśną wędzoną wędlinę na mięso wędzonego na zimno łososia nie rezygnujemy z wędzonego smaku i dymnego aromatu, zmieniamy tylko jego intensywność, a w przypadku użycia ryby –również konsystencję całości. Ta jajecznica
Karo in the Kitchenzmodyfikowana tym, że dodałam ciecierzycy!Wygląda jak wygląda, ale smak jest obłędny! Składniki fasola Piękny Jaś Tyczny CENOS liść laurowy ziele angielskie, 3 ziarenka kiełbasa ile chcemy wędzonego boczku ile chcemy kilka ząbków czosnku, zgnieć je lub pokrój w plasterki 3 duże cebule puszka pomidorów krojonych sól, pieprz z młynka, masło olej do smażenia łyżka mąki można dodać majeranek
Z Kuchni Do Kuchnispotkać kartacze z farszem warzywnym, serowym lub grzybowym. Babka ziemniaczana Kolejny rarytas z terenu Suwalszczyzny to kartoflak, czyli babka ziemniaczana. Jest to słodko słony przysmak z dodatkiem skwarek z boczku. Miękka babka w środku jest jednocześnie bardzo chrupiąca na zewnątrz. Bliny Żmudzkie – wschodnia granica Bliny przywędrowały do nas zza wschodniej granicy, a konkretnie z Rosji. Są także bardzo popularne
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaaksamitnym smaku. Składniki 4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego 8 cienkich plasterków bekonu szklanka startego ostrego sera cheddar pomidor pokrojony na cząstki 4 łyżki majonezu Przygotowanie Boczek wysmażyłem na średnim ogniu, aż był rumiany i chrupiący. Podczas smażenia odwracałem od czasu do czasu. Osączyłem na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Cztery kromki chleba posypałem serem, na wierzchu ułożyłem
R'n'G Kitchenpostanowiłam wypróbować bigos z kapusty pekińskiej..i tak oto zrobiłam..pyszny wyszedł..i co najważniejsze szybko się robi i także szybko się gotuje..polecam. 1 kapusta pekińska kawałeczek boczku pęto kiełbasy 1 cebula 2 -3 marchewki 1 pietruszka 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego kilka suszonych pomidorów mielone pomidory Skworcu listek, ziele sól, pieprz Cebulę obrać i pokroić
Moje domowe kucharzenieJeśli uda się Wam znaleźć pastırmę, koniecznie zróbcie na niej jajecznicę! Porcja dla jednej osoby. Smacznego! Składniki 1 jajko 4 plastry pastırmy (boczek turecki) 1 łyżka masła Przygotowanie Na patelni roztopić masło, dodać plastry pastırmy. Smażyć przez minutę i wbić jajko. Zamieszać. Artykuł PASTIRMALI YUMURTA, czyli jajecznica z pastırmą pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisyciecierzycą i migdałami Dziki ryż z szafranem Sorbet malinowy z kwiatami lawendy Deser z pyłkiem pszczelim i waniliowym lemon curd Kokosowe marzenie z chipsami kokosowymi Śliwki zawinięte w boczek Anyżowe biszkopty Sok grejpfrutowy z liśćmi eukaliptusa Muffinki z suszoną figą Pasztet z fasolą mung Kurczak pieczony w sprite i z trawą cytrynową Czekolada z ziaren kakaowca Bakłażan nadziewany komosą ryżową
Gotowanie i blogowanieregionu przeworskiego, a przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Składniki dla 6-8 osób: 400 g grochu łuskanego 2 marchewki 1 pietruszka kawałek mięsa wędzonego (żeberko, boczek, ogonówka) liść laurowy ziele angielskie kilka ziaren pieprzu 4 kapelusze suszonych grzybków majeranek, cząber, sól, mielony pieprz. Składniki na zasmażkę: średniej wielkości cebula, dwie łyżki smalcu lub masła
Trzeci talerzZupę można ugotować na przysłowiowym gwoździu. Do pysznej brokułowej niewiele potrzeba. Bardzo lubię zupy, ale z brokułów zawsze gotuję krem. Zupa krem brokułowa niewiele różni się od brokułowej z boczkiem czy kremu brokułowego z kurkami . Podałam ją z pokruszoną fetą, chili, pietruszką i dymką. Smak dobrej zupy…wszystko zależy od bulionu i dodatków. Zupa krem brokułowa Składniki
codojedzeniaChlebki ze strony www. magdalirl.com dla dbających o swoją dietę , poziom cukru i dla starających się zrzucić coś nieco z boczków, tak jak ja. - 200 g białego owalnego ryżu (nie robi się z niego ciapa) - 200 g kaszy jaglanej - 1250 ml wody - łyżeczka soli kamiennej lub morskiej - 75 g otrąb np. owsianych - 3 liście laurowe Kaszę
Pasje Jolki