boczek - 14002 przepisów (strona:734/934)

Roladki z kurczaka w marchewce. 1905

Roladki z kurczaka nadziewane pastą pietruszkową z tahini, zapiekane w marchewce ;-) Zazwyczaj takie rolady kojarzą się z ociekającym i niezdrowym tłuszczem, boczkiem i ogórkiem kiszonym. Postanowiłam pokombinować i zrobić zdrową i dietetyczną formę roladki z kurczaka. Zadanie dość pracochłonne ale smak obłędny, pyszny i niepowtarzalny, myślę że warto! SKŁADNIKI: - 1 duży podwójny filet z kurczaka - 2 marchewki młode - 1/2 pęczka

SMYKWKUCHNI
Makaron (penne) ze szpinakiem i kremowym serkiem 194

serka kremowego - 1 średnia cebula ( u mnie czerwona ) - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - sól do smaku - ok. 15 dag wędliny, świetny będzie też wędzony boczek - 2 łyżki oleju - opakowanie makaronu Czaniecki Szpinak rozmrozić. Odcisnąć. Wstawić wodę na makaron. Cebulkę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.  Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć wędlinę, dodać cebulkę i czosnek. Smażyć

kawawszklance
Jak zrobić zakwas z buraków ? 261

Bożym Narodzeniem i wigilijnym barszczem z uszkami . Ale u nas w domu gotowaliśmy barszcz również o innych porach roku, podając go z ugotowanymi, całymi ziemniakami okraszonymi skwarkami z boczku. wykorzystujemy na bieżąco do zup, czy napojów . My z Piotrem pijemy też zimny zakwas prosto z lodówki, czasami też z dodatkiem soku z jabłek. Dlatego zakwas przygotowujemy na bieżąco, no może

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety ziemniaczane z sosem maślakowym 228

czas je robię bo są bardzo smaczne. To proste jedzenie i jeśli ktoś jest kartoflany jak ja to na pewno zasmakuje mu taki obiad. Ja do swoich kotletów dodałam boczek, ale jeśli z niego zrezygnujecie a cebulkę i grzyby przesmażycie na oleju to danie będzie wegetariańskie tak jak Kotlety z kapusty . Do masy ziemniaczanej na podobne kotlety niektórzy dodają bułki

Smaczna Pyza
Gulasz dla osób które liczą kalorie i nie tylko 198

się zredukować ilość kalorii w tym daniu, ale zachować dobry smak. Chude mięso wołowe pokroić w cienkie słupki, cebulę obrać i pokroić w plasterki, pieczarki przekroić na cztery części, boczek wędzony lub chudą szynkę wędzona pokroić w drobną w kosteczkę. łodygę selera naciowego pokroić drobno. Wszystko wrzucić do glinianego garnka lub innego żaroodpornego naczynia i doprawić solą, pieprzem i ostrą

Kuchnia Pokoleń
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 214

słonecznika, soi. Nabiał - tłuste mleko, tłusty biały ser i twaróg, śmietana, żółtka jajek, ser żółty, sery dojrzewające, sery topione. Mięso - tłuste mięso wieprzowe, baranina, dziczyzna, gęś, kaczka, podroby. Wędliny - boczek, baleron, salami, kaszanka. Ryby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka, wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże

Codzienne Gotowanie
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym i krewetkami 167

rozgrzewająca zupa w sam raz na zimne i wilgotne dni. Żeby było jeszcze bardziej orientalnie dodaliśmy smażone krewetki, oczywiście zupa świetnie smakuje bez nich, albo z dodatkiem podsmażonego boczku, lub grzanek. Przygotowanie Składniki: 400 g dyni (u nas najpopularniejsza jest dynia Hokkaido) 300 g marchewki imbir około 3cm 1 cebula 1 łyżka masła 500 ml bulionu z ważyw

KasiaiKrzysiu.pl
Domowa zupa fasolowa z zacierkami. Fasolówka 214

Dzisiaj zupa fasolowa. Pachnąca wędzonką, majerankiem, czosnkiem i z dodatkiem zacierek bo taką najmocniej pamiętam z dzieciństwa. Kiedy Babcia gotowała zupę fasolówkę to najczęściej na wywarze z parzenia wędzonego boczku, takiego do chleba . Ale możecie ugotować ją też na wędzonych kościach, wędzonych żeberkach czy tak jak ja na wędzonych ogonach. Kiedy zobaczyłam je w sklepie od razu pomyślałam

Smaczna Pyza
Zupa cukiniowo - ziemniaczana 195

dzięki skórce z cukinii. Błyskawiczna w przygotowaniu, banalnie prosta i mało kaloryczna (niecałe 1800 kcal, podobnie jak zupa  dyniowo - ziemniaczana ). Jako mięsny dodatek do zupy polecam chipsy z boczku, jak również zupę można ugotować na mięsie, które należy wyjąć przed jej zmiksowaniem i dodać po jej ugotowaniu, a w wersji wegetariańskiej idealne będą małe chlebowe grzanki- posmarowane oliwą

Kraina Miodem Płynąca
Boczek z chrupiącą skórką do chleba 170

wkładamy a potem cieszymy się pyszną wędliną. Jeśli jeszcze uda nam się zakupić mięso od dobrego hodowcy to już "niebo w gębie". Zapraszam do zrobienia własnej wędliny. Boczek z chrupiącą skórką do chleba. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chlebek bananowy (bez glutenu, jajek, cukru i laktozy) 233

mniejsze kawałki i zmiksować z olejem, daktylami i sokiem z cytryny na gładką masę. Podłużną foremkę do pieczenia o wymiarach 25 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia, krótsze boczki posmarować olejem i posypać wiórkami kokosowymi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C. Masę bananową przelać do miski. Stopniowo wsypywać mąkę mieszając dokładnie masę łyżką lub szpatułką. Ciasto będzie bardzo gęste

maniapieczenia
Frittata z boczkiem i serem 156

Taka frittata to doskonały zamiennik tradycyjnej jajecznicy na boczku. Pyszne danie śniadaniowe, które w dodatku jest bardziej sycące i na dłużej zaspokaja uczucie głodu. Trudność zrobienia jest taka sama jak zwykłej jajecznicy, no, może nawet robi się łatwiej, bo nie trzeba mieszać

Milion Smaków
Pierogi ruskie 223

koła, nakładać farsz, dobrze zlepiać.  Gotować we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia na wierzch ok.3 minut.  Ugotowane pierogi wybierać łyżką cedzakową, na talerze.  Podawać okraszone boczkiem z cebulką. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script

Kuchnia Danusi
BŁYSKAWICZNE, PYSZNE DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z JABŁKIEM I CYNAMONEM 235

jabłek wymieszanych ze skrobią ziemniaczaną, posypujemy delikatnie cynamonem (gdy dajemy) i kruszonką. Wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.10 minut, na termoobiegu, do lekkiego przyrumienienia boczków. Odstawiamy na kratkę do wystudzenia. w czasie gdy jedna blaszka się piecze mamy czas na przygotowanie następnej. Przestudzone drożdżówki delikatnie lukrujemy pudrem przygotowanym na bazie pudru trzcinowego (wszystkie składniki mieszamy

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania