bezglutenowe - 15735 przepisów (strona:453/1049)

Faworki bezglutenowe 228

zbliżający się tłusty czwartek nie ma nic lepszego jak kruche, bardzo smaczne faworki. Nie ukrywamy, że bardzo je lubimy. Jest to wersja z mąką bezglutenową. Przekonałam się i bardzo często korzystam z uniwersalnej mąki firmy Schar.  Jaka nazwa się u Was przyjęła: chrusty czy faworki? Zapraszamy. Składniki:  - około 2 pełne szklanki mąki - 30g masła - 3 żółtka - szczypta soli

Pan i Pani Smith w kuchni
Czarna miseczka z czarną quinoą i dżemem z czarnego bzu 145

obronne organizmu. Jeśli ugotujecie quinoę dzień wcześniej, to zrobienie tego prostego śniadania zajmie Wam maksymalnie 3 minut, a zjedzenie pewnie kolejne trzy, więc oszczędzacie rano sporo czasu ;) Danie jest bezglutenowe, nie zawiera laktozy, białego cukru, ani produktów pochodzenia zwierzęcego. Jak zrobić pyszne śniadanie dla zdrowych oczu? Nic trudnego, podaję przepis na jedną porcję ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej czarnej quinoy garść

Quinoa Raz!
TARTA LCHF (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 221

Dzisiaj coś dla fanów tart i ciasta kruchego. Przepis jak zawsze jest niezwykle prosty i stanowi bazę zarówno dla słodkich, jak i wytrawnych wersji. Różnią się

Ola la LCHF
Tapioka z jagodami 207

Pudding z tapioki to smak mojego dzieciństwa. Tapioka to takie kulki zrobione z manioku, które z kuchni azjatyckiej przeszły do polskiej, bo są hipoalergiczne i bezglutenowe. Mój dziadek pracował w brytyjskim Towarzystwie Biblijnym i na Święta dostawał paczkę z żywnością z UK. Jak na standardy wczesnych lat ‘90 były to bardzo dziwne rzeczy. Pamiętam puszkę w której znajdowały się parówki

Ugotowane pozamiatane
Walentynkowe śniadanie - buła z sercem, że łooo! 213

zdrowe śniadanie.  Wiadomo, że każdy mężczyzna, poza czekoladą, kocha również steki (tak przynajmniej głoszą stereotypy), dlatego dziś wstałam wcześnie i przygotowałam soczysty stek z serca wołowego w bezglutenowej, niskowęglowodanowej bułce, którą sama upiekłam. Do tego garść zieleniny, grillowana pieczarka, kiełki buraka, cebulka, no i oczywiście musi być sos, a sos jest fantastyczny. Zrobiony na bazie dżemu prozdrowotnego Łowicz

Quinoa Raz!
Bio Canihua z indykiem, suszonym pomidorem, cukinią i kukurydzą 204

mnie z indykiem, suszonym pomidorem, cukinią i kukurydzą :-) Canihua - to tak naprawdę kuzynka komosy ryżowej (kaszy quinoa). Pochodzi z Peru i Boliwii. Tak jak quinoa zawiera dużo białka bezglutenowego, kwas foliowy, błonnik, przeciwutleniacze, magnez, wapń, fosfor, cynk, witaminy z grupy B. Pozbawiona jest związków saponinowych i nie trzeba jej przed gotowaniem płukać.  W kuchni możemy jej używać tak samo

kruche babeczki
Pączki hiszpańskie 267

mówią na nie weneckie, drudzy hiszpańskie. Spotkałam się też z nazwą „ciasteczka Świętego Józefa”. Ja zostanę przy tej drugiej nazwie głównie dla odróżnienia tych pączków od prezentowanej wcześniej wersji bezglutenowej, którą nazwałam wenecką. Sam proces przygotowania jest identyczny, a same pączki jeszcze pyszniejsze i o wiele łatwiejsze do zrobienia od tradycyjnych pączków na drożdżach, które w tym karnawale  również

Wiem co jem
BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ 156

Budyń z kaszy jaglanej (bez dodatku cukru) jest bardzo prosty do zrobienia a przede wszystkim zdrowy. Idealny, lekkostrawny, bezglutenowy deser po obiedzie ze świeżymi owocami w sezonie letnim, musami owocowymi czy jak w moim przypadku z konfiturą z borówki amerykańskiej. Zasmakuje każdemu i temu dużemu i temu małemu ;) Do budyniu z kaszy jaglanej użyłam  konfitury z borówki amerykańskiej

Zrób to smacznie
Czekoladowo-różany sernik na Walentynki 209

mówiąc, nie mam pojęcia, jak niby miałabym upchnąć w nim więcej czekolady. Jest więc miękki, rozpływający się w ustach spód brownie na mące gryczanej (dzięki temu cały wypiek jest bezglutenowy i ma delikatny posmak orzechów), a na nim gęsta, ciężka masa serowa. To takie konkretne ciasto, którego nie da się zjeść na raz za dużo, ale po chwili człowiek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Warzywne spaghetti z ryżem i pieczarkami. Lekki obiad. 305

Czym jest warzywne spaghetti? Wprowadziła je na rynek marka Fit&Easy . Zdrowe, smaczne i niezwykle inspirujące kulinarnie 100% makarony z warzyw. To doskonała propozycja dla osób na diecie bezglutenowej, osób dbających o linię oraz dla zabieganych. Nie zawierają konserwantów ani sztucznych barwników, a oprócz tego pięknie prezentują się na talerzu. Kolorowe i bardzo długie paski z marchewki i buraka

Słodkie okruszki
Zielone curry z wieprzowiną, papryką i pędami bambusa 211

Dla tych co lubią tajskie smaki mamy propozycję pysznego zielonego curry z wieprzowiną, papryką i pędami bambusa :) Składniki na zielone curry: – 350 g polędwiczki wieprzowej

Kuchenne Wariacje
BURACZANE SPAGHETTI 172

czym mówię. Kiedy w moje ręce wpadła mi nowość od Fit@Easy- spaghetti z buraka, od razu wiedziałam jak je wykorzystam.  To doskonała propozycja dla osób na diecie bezglutenowej, osób dbających o linię oraz dla zabieganych. Nie zawieraj ą konserwantów ani sztucznych barwników, a oprócz tego pięknie prezentują się na talerzu.  Warzywny makaron Fit&Easy odkryje przed

Z Majeczką w kuchni
Drożdżowe koperty z twarożkiem waniliowym 173

zapanować nad szaleństwem. Użyłam mieszanki mąki orkiszowej i ryżowej. Można użyć dowolnej mąki, pamiętając jednak, że im więcej glutenu, tym bardziej elastyczne i miękkie będzie ciasto. Im więcej mąki bezglutenowej – mniej wyrośnie i będzie bardziej kruche. Jednak bez względu na rodzaj mąki – będzie pyszne! Drożdżowe koperty z twarożkiem waniliowym Danie Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości Porcje 4 koperty Składniki

Kucharzyca
Pieczone jabłka z cynamonową kaszą jaglaną bez glutenu i dodatku cukru 199

Propozycja na zdrowy deser, cudownie kremowy, rozgrzewający, aromatyczny, słodki dzięki rodzynkom lub żurawinie, bezglutenowy. Czego chcieć więcej od deseru w takie mroźne dni? Jest obłędnie pyszny tuż po wyjęciu z piekarnika, ale możecie zrobić trochę więcej jabłuszek i rano odgrzać je na śniadanie. I wiecie co? Czasem dobrze jest po prostu zjeść coś prostego, o smaku idealnie dopasowanym i sprawdzonym

Eat me! Fit me!