Polecam każdemu. Będę przygotowywać je częściej. Rozkosz smaku! Składniki na 10 babeczek (4 sztuki o średnicy 10 cm + 6 sztuk o średnicy 6 cm): spód: 3/4 szklanki bezglutenowych płatków owsianych, 1 1/4 szklanka płatków lub wiórek kokosowych, 7 suszonych daktyli, 6 suszonych fig, 2 łyżki karobu, 2 łyżki masła z orzechów laskowych, 1 łyżeczka wanilii w proszku. krem
Jeść, by żyć w zdrowiuPrzeszukiwanie lodówki poskutkowało ostatnio znalezieniem resztek gotowanej kaszy i ziemniaków, z których planowałam zrobić kluski śląskie lub kopytka, a w końcu wyszły szybkie i smaczne kotlety bezglutenowe. Do nich sałatka ogórkowa z chili i obiad gotowy :) Składniki (na ok. 6-7 kotletów): Placki ok. 2 łyżek gotowanej kaszy gryczanej (u mnie nieprażonej) ok. 4 ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
Weekendy w domu i ogrodzieNie wiecie co przygotować na obiad? Polecamy Wam łatwą w przygotowaniu kaszę gryczaną z kurczakiem i pieczarkami :) Składniki na kaszę gryczaną z kurczakiem: – 80
Kuchenne Wariacjedodatkiem buraków, a zamiast sera na wierzchu - łatwy sos chrzanowy. Gino proponuje do tych rosti wędzonego łososia. Ja z niego zrezygnowałam, bo zależało mi na daniu wegetariańskim i bezglutenowym. Składniki (na 5-6 placków): Placki ok. 500 g dużych ziemniaków ok. 250 g buraków 2 ząbki czosnku sól pieprz mielony olej do smażenia Sos 4 łyżki jogurtu greckiego
Weekendy w domu i ogrodzieprzygody z tym chlebkiem. Potem nabieramy wprawy i chleb możemy przygotowywać "na oko". Polecam Wam też inne moje przepisy na pieczywo: - chrupki chlebek ze słonecznika i lnu - prosty chleb bezglutenowy na drożdżach
Smakuje zdrowoWprawdzie Tłusty Czwartek dopiero za miesiąc, ale wielu z Was już pyta i rozgląda się za przepisem na pączki zgodne z LCHF. Dzisiaj przedstawiam Wam zatem
Ola la LCHFwoda 2 szklanki, jajko 1 szt, sok z pomarańczy 5 łyżek, starta skórka pomarańczy 1 łyżeczka, miód 1,5 łyżki, m ą ka ziemniaczana 1 łyżka, proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka, dodatkowo: dżem 100% z owoców rokitnik Łowicz 4 łyżki, tłuszcz kokosowy do smażenia, Sposób przygotowania: Kasze jaglan ą płuczemy, następnie zalewamy 2 szklankami wrzącej wody i gotujemy
kulinarne odsłony patiagawy (80ml) 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego 12 łyżek wody 2-3 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 i 3/4 szklanki mąki ryżowej 3/4 szklanki kakao bez cukru 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 250ml mleka migdałowego 2 kopiaste łyżki mleczka kokosowego, które stało w lodówce przez około 2-3 dni niewstrząsane (tylko białą część, bez wody) Krem
Mała Cukierenkanaładowanych ogromnymi ilościami składników odżywczych. Daktyle, które dziś opisuję pochodzą od marki FRESH DATES , a kupić je można w sklepie internetowym - zdrowedaktyle.pl . Są one ekologiczne, surowe, świeże, wegańskie, bezglutenowe, bez GMO . W ubiegłym roku zdobyły złoty medal NATURA FOO D . Pewnie doskonale znacie te słodkie owoce, które są podstawą wielu produktów dostępnych w sklepach. Batony, popularne "kulki mocy
Zdrowie na języku :PJeżeli lubicie gołąbki to ta zupa na pewno Wam posmakuje. Szybka i łatwa w przygotowaniu a jest nią zupa gołąbkowa :) Składniki na zupę gołąbkową: – 500
Kuchenne WariacjeKolejna porcja bezglutenowych płatków marki Rosies . Tym razem są to chrupiące płatki gryczane z dodatkiem owoców. Skład jest krótki, ale niestety nie idealny. Oba rodzaje mają potwierdzenia pochodzenia organicznego. ŻURAWINA I KOKOS płatki gryczane (kukurydza, gryka, cukier trzcinowy , glukoza kukurydziana , sól, błonnik owsiany) * kokos 10% * żurawina 7% (żurawina, cukier , olej słonecznikowy) Płatki gryczane wraz z kokosem i żurawiną
Zdrowie na języku :Pmarketach jeszcze są dynie w sprzedaży więc można zakupić. Placki są puszyste, mięciutkie i pachną jesiennym słońcem. Polecam gorąco na śniadanie, rozgrzeją brzuchy i można działać do południa. Bezglutenowe placki z dyni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejajek, mąki, mleka kokosowego, wody i kakao robimy ciasto naleśnikowe, dodajemy do niego cukier kokosowy, szczyptę soli i skórkę pomarańczową, można też dodać trochę proszku do pieczenia, ponieważ bezglutenowe wypieki nie wyrastają tak bardzo jak pszenne. Ciasto wylewamy do małych foremek (ja użyłam pięciu foremek o średnicy 9 cm, wyłożyłam dna papierem do pieczenia) i wkładamy do piekarnika nagrzanego
Quinoa Raz!podobnych kremów. Są pyszne i mega kaloryczne a krem z daktyli jest pyszny i ma naturalne cukry łatwo przyswajane przez organizm. Dla osób chorych na celiakię, wystarczy wybrać daktyle bezglutenowe. Popróbujecie ze mną? Na przyjęciach z przyjaciółmi do małych kanapeczek na jeden kęs jest znakomity. Krem z daktyli. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie