Farinata to włoski placek z ciecierzycy, który znakomicie sprawdza się jako bezglutenowy zamiennik pieczywa, dodatek do sałatek, warzyw smażonych i pieczonych. Odrobina jogurtu z pastą tahini lub baba ghanoush i z Włoch przenosimy się do orientu. Cztery podstawowe składniki: mąka z ciecierzycy, woda, oliwa i sól... i wpadacie po uszy bo chrupiąca skórka z miękki środkiem po prostu uzależnia
SzczyptaSmaQużyciem produktów Rosies powstała ta oto owsianka. Oprócz malinowych dodatków, napotkasz tu jeszcze akcent kokosowy, a dodatek płatków gryczanych nada trochę chrupkości. Składniki: 40 g płatków owsianych bezglutenowych (Rosies) 10 g otrębów owsianych 200 ml napoju roślinnego (u mnie ryżowy) 1 łyżeczka ksylitolu Dodatki: maliny mrożone masło migdałowe 100% dżem malinowy domowej roboty wiórki kokosowego płatki
Zdrowie na języku :PNie ma to jak pyszna i rozgrzewająca zupa :) Polecamy Wam prostą i szybką w wykonaniu zupę gulaszową :) Składniki na zupę gulaszową: – 400 g polędwiczki wieprzowej
Kuchenne Wariacjezbliżający się tłusty czwartek nie ma nic lepszego jak kruche, bardzo smaczne faworki. Nie ukrywamy, że bardzo je lubimy. Jest to wersja z mąką bezglutenową. Przekonałam się i bardzo często korzystam z uniwersalnej mąki firmy Schar. Jaka nazwa się u Was przyjęła: chrusty czy faworki? Zapraszamy. Składniki: - około 2 pełne szklanki mąki - 30g masła - 3 żółtka - szczypta soli
Pan i Pani Smith w kuchniobronne organizmu. Jeśli ugotujecie quinoę dzień wcześniej, to zrobienie tego prostego śniadania zajmie Wam maksymalnie 3 minut, a zjedzenie pewnie kolejne trzy, więc oszczędzacie rano sporo czasu ;) Danie jest bezglutenowe, nie zawiera laktozy, białego cukru, ani produktów pochodzenia zwierzęcego. Jak zrobić pyszne śniadanie dla zdrowych oczu? Nic trudnego, podaję przepis na jedną porcję ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej czarnej quinoy garść
Quinoa Raz!Dzisiaj coś dla fanów tart i ciasta kruchego. Przepis jak zawsze jest niezwykle prosty i stanowi bazę zarówno dla słodkich, jak i wytrawnych wersji. Różnią się
Ola la LCHFPudding z tapioki to smak mojego dzieciństwa. Tapioka to takie kulki zrobione z manioku, które z kuchni azjatyckiej przeszły do polskiej, bo są hipoalergiczne i bezglutenowe. Mój dziadek pracował w brytyjskim Towarzystwie Biblijnym i na Święta dostawał paczkę z żywnością z UK. Jak na standardy wczesnych lat ‘90 były to bardzo dziwne rzeczy. Pamiętam puszkę w której znajdowały się parówki
Ugotowane pozamiatanezdrowe śniadanie. Wiadomo, że każdy mężczyzna, poza czekoladą, kocha również steki (tak przynajmniej głoszą stereotypy), dlatego dziś wstałam wcześnie i przygotowałam soczysty stek z serca wołowego w bezglutenowej, niskowęglowodanowej bułce, którą sama upiekłam. Do tego garść zieleniny, grillowana pieczarka, kiełki buraka, cebulka, no i oczywiście musi być sos, a sos jest fantastyczny. Zrobiony na bazie dżemu prozdrowotnego Łowicz
Quinoa Raz!mnie z indykiem, suszonym pomidorem, cukinią i kukurydzą :-) Canihua - to tak naprawdę kuzynka komosy ryżowej (kaszy quinoa). Pochodzi z Peru i Boliwii. Tak jak quinoa zawiera dużo białka bezglutenowego, kwas foliowy, błonnik, przeciwutleniacze, magnez, wapń, fosfor, cynk, witaminy z grupy B. Pozbawiona jest związków saponinowych i nie trzeba jej przed gotowaniem płukać. W kuchni możemy jej używać tak samo
kruche babeczkimówią na nie weneckie, drudzy hiszpańskie. Spotkałam się też z nazwą „ciasteczka Świętego Józefa”. Ja zostanę przy tej drugiej nazwie głównie dla odróżnienia tych pączków od prezentowanej wcześniej wersji bezglutenowej, którą nazwałam wenecką. Sam proces przygotowania jest identyczny, a same pączki jeszcze pyszniejsze i o wiele łatwiejsze do zrobienia od tradycyjnych pączków na drożdżach, które w tym karnawale również
Wiem co jemBudyń z kaszy jaglanej (bez dodatku cukru) jest bardzo prosty do zrobienia a przede wszystkim zdrowy. Idealny, lekkostrawny, bezglutenowy deser po obiedzie ze świeżymi owocami w sezonie letnim, musami owocowymi czy jak w moim przypadku z konfiturą z borówki amerykańskiej. Zasmakuje każdemu i temu dużemu i temu małemu ;) Do budyniu z kaszy jaglanej użyłam konfitury z borówki amerykańskiej
Zrób to smaczniemówiąc, nie mam pojęcia, jak niby miałabym upchnąć w nim więcej czekolady. Jest więc miękki, rozpływający się w ustach spód brownie na mące gryczanej (dzięki temu cały wypiek jest bezglutenowy i ma delikatny posmak orzechów), a na nim gęsta, ciężka masa serowa. To takie konkretne ciasto, którego nie da się zjeść na raz za dużo, ale po chwili człowiek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzym jest warzywne spaghetti? Wprowadziła je na rynek marka Fit&Easy . Zdrowe, smaczne i niezwykle inspirujące kulinarnie 100% makarony z warzyw. To doskonała propozycja dla osób na diecie bezglutenowej, osób dbających o linię oraz dla zabieganych. Nie zawierają konserwantów ani sztucznych barwników, a oprócz tego pięknie prezentują się na talerzu. Kolorowe i bardzo długie paski z marchewki i buraka
Słodkie okruszkiDla tych co lubią tajskie smaki mamy propozycję pysznego zielonego curry z wieprzowiną, papryką i pędami bambusa :) Składniki na zielone curry: – 350 g polędwiczki wieprzowej
Kuchenne Wariacje