mierząc od spodu): 50 g miękkiego masła 6 jajek (żółtka i białka osobno) 125 g mąki kukurydzianej 125 g skrobi ziemniaczanej 200 g cukru 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia garść bakalii (ja użyłam mieszanki keksowej z Bakalland, ale ona nie jest "koszerna" bezglutenowo) cukier puder do posypania Wykonanie: 1. Masło z cukrem ucieramy w mikserze na średnich obrotach
Kawa z mlekiemPłatki owsiane u nas nadal rządzą. Dziś w postaci pysznego słodkiego rarytasu, który może być bezglutenowy , jeśli uda nam się kupić bezglutenowe płatki owsiane . Mnie się udało. Ten przepis pochodzi z książki Krystyny Siesickiej pt. "Przez dziurkę od klucza ", ja go tylko odrobinę zmodyfikowałam i zmieniłam nazwę. W książce ten przepis określany jest mianem "makaroników" , zrezygnowałam z tej nazwy
Kawa z mlekiemNigdy przedtem nie gotowałam zup innych niż takich typowych na mięsie (wyjątek zupa Minestrone, ale z boczkiem), ale zmiana mojej świadomości na wegańską (tak jak wcześniej na bezglutenową ) pozwoliła mi otworzyć się na nowe smaki , nowe wyzwania i nowe inspiracje. I pozwoliła przekonać się, że dieta oparta na mięsie nie jest nie tylko nieetyczna , ale jest też bardzo niezdrowa(...)dziś bardzo gęsta zupa krem z czerwonej soczewicy . Jest gęsta i bardzo pożywna, na chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy zjeść coś treściwego . Jest oczywiście nie tylko wegańska , jest też bezglutenowa . Zapraszam :-) * * * Składniki (proporcje dla trzech osób): 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 2 ziemniaki 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 szklanki bulionu warzywnego około pół filiżanki mleka roślinnego oliwa
Kawa z mlekiemsłodyczy, naprawdę wystarczą owoce, warzywa i orzechy, w pełni zaspokajają potrzeby moich kubków smakowych, ale jednak czasem można skubnąć coś innego, ale też przekonać się, że upieczenie wegańskiego i bezglutenowego ciasta jest możliwe :-) To jest mój własny przepis -> klik , ale że jest dość mocno zmieniony, dlatego występuje w osobnym poście. Tajemnicą sukcesu jest woda po ciecierzycy, pamiętajcie(...)woda 1 szklanka oleju np. słonecznikowego 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia zapach migdałowy schłodzona woda z puszki ciecierzycy bułka tarta do obsypania formy około 1/2 szklanki cukru pudru (lub więcej) sok, z połowy cytryny (na lukier) trochę mleka roślinnego
Kawa z mlekiemjest mojego autorstwa, znalazłam go na youtube i tylko odrobinę zmodyfikowałam . Na oryginalny przepis zapraszam tu -> Przepis na wegańskie kotlety warzywne z soczewicy . Nie jest to przepis bezglutenowy , zawiera orkiszową kaszę mannę i bułkę tartą zwykłą , bo jak zawsze powtarzam, cena tej bezglutenowej jest nienormalna . Kotleciki są naprawdę smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki
Kawa z mlekiemZapraszam na smaczną, bezglutenową pizzę. Ciasto ma piękny żółty kolor dzięki dodatkowi dyni. Na górze jest ogórek kiszony, który świetnie pasuje do pizzy. Polecam taka jesienną pizzę na kolację. #myAmbition Czeka na Was zniżka 10% na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.) Składniki: 1 szkl puree z dyni(...)mieszanki mąk bezglutenowych 2 łyżki oleju 3 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki soli dodatki: 100 g mozzarelli 3 łyżki kukurydzy z puszki 2 ogórki kiszone 1/4 czerwonej papryki 25 g kiełbaski 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie olej do formy okrągła forma o śred. 28 cm Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy puree z dyni, sól
słodkie i nie tylko historie kulinarnemaziowaty, idealnie doprawiony, podsumowując to pasztet idealny. Świetnie sprawdzi się na co dzień jak i na świątecznym stole. Gwarantuję, że nikt się nie zorientuje że jest 100 % wegański (i bezglutenowy Składniki: 600 g ziaren słonecznika 300 g suszonej żurawiny 200 g rodzynek/miechunki/moreli (ja kupiłam mieszankę w promocji, więc ją wykorzystałam) 300 g kaszki jaglanej (u mnie jaglana i z sorgo(...)bezglutenowe obie) 1,2 litra przegotowanej (może być ciepła) wody 3-4 cebule (u mnie znalazła się jedna czosnkowa) 100 ml dobrej jakości oleju (rzepakowy, słonecznikowy) łyżka soli łyżka pieprzu (u mnie czerwony i czarny) łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka czarnuszki Przygotowanie: Cebulę dosyć drobno poszatkuj i podsmaż na złoto na całym oleju (100 ml), a samym końcu smażenia dodaj przyprawy
greenscarfzjedzenie nie miało ogromnego wpływu na zachowanie szczupłej sylwetki. Moja dzisiejsza propozycja to ciasto o przekornej nazwie "Krówka" bo smakiem trochę przypomina cukierki o tej nazwie. Deser jest bezglutenowy, bez białego cukru (wybór słodzika zostawiam Tobie). Wartości odżywcze w 100 g: 125,8 kcal w tym: B: 81,3 g; W: 17,7 g; T: 2,2 g. Składniki(...)Biszkopt - 4 jajka - 40 g mąki kukurydzianej/kokosowej - 0,5 łyżeczki proszku do piecznie bezglutenowego lub sody oczyszczonej - 2-3 łyżki cukru/słodzika Masa "krówkowa" - 120 g daktyli namoczonych we wodzie Biały krem - 600 ml jogurtu greckiego - 3 łyżki cukru/słodzika Dodatkowo - kilka kostek startej gorzkiej czekolady Wykonanie Dzień wcześniej jogurt grecki układamy na ręczniku papierowym na sicie położonym na misce
Health-Fit-Lifeprzybliżymy Wam kilka przepisów z naszej książki „Sezonowo Bezglutenowo”. Mamy nadzieję że nasze przepisy przypadną Wam do gustu :) Dzisiaj mamy dla Was pierwszy przepis na pyszne i bezglutenowe tiramisu z malinami :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 120g cukru 85g mąki ryżowej 25g mąki ziemniaczanej 20g mąki z tapioki Napar: 15g kawy
Kuchenne Wariacjedostarczać nie tylko odpowiedniej dawki energii, ale też powinno sycić kolorem. Bo czego, jak właśnie nie słońca, nam teraz najbardziej brakuje? Dlatego dzisiaj zastrzyk energii w postaci przepysznych bezglutenowych naleśników dyniowych w towarzystwie aromatycznych, korzennych gruszek w różanym kompocie. Przepyszne! PRZEPIS NA NALEŚNIKI DYNIOWE - BEZGLUTENOWE: - 1 szklanka miąższu z upieczonej dyni muscakt - 1/2 szklanki mleczka kokosowego - 1/3 łyżeczki cynamonu
SMYKWKUCHNIznajdziecie wiele ciekawych przepisów z kozim serem). Dzięki koziej śmietance zawdzięczają swój delikatny smaki oraz są pełne naturalnych i wartościowych składników odżywczych. My użyliśmy tego serka do naszej kolejnej bezglutenowej pizzy. Tym razem w piekarniku zagościło połączenie pomidorów, czosnku, szynki szwarcwaldzkiej, rukoli
Kuchenne Wariacjeprzepada za łuską można pominąć bez zmiany pozostałych składników. Ja robię bez łupin i wychodzą jak widać na zdjęciu ) szczypta soli himalajskiej ½ łyżeczki sody lub proszku do pieczenia bezglutenowego opcjonalnie suszony czosnek, cebula, tymianek czy zioła prowansalskie Kalafiora obrać z liści, umyć, osuszyć i podzielić nam mniejsze kawałki. Kalafiora zblendować na gładką masę. Do masy z kalafiora dołożyć, jajka, mąkę
Ola la LCHFsuszonym grzybom. No i na koniec jestem bardzo dumna z mojego makaronu. Jako osoba chora na celiakię nie mogę jeść tradycyjnego makaronu, do tej pory zastępowałam go gotowymi bezglutenowymi odpowiednikami, które rzadko spełniały moje oczekiwania. Od kiedy odkryłam, że zrobienie pysznego, domowego makaronu z bezglutenowych składników jest banalnie proste, robię go sama i gorąco Wam polecam spróbować. Składniki
Quinoa Raz!zapiekanki przyrządzam o tej porze roku dosyć często. Jednak równie często staram się, aby te dania były jak najbardziej zdrowe. Jednym z moich faworytów w ostatnim czasie są dyniowe bezglutenowe gofry z czarnym sezamem. Podane z sałatką na ciepło w obłednym słodko-pikantnym dressingu. A jakby tej dobroci było mało, „wisienką na torcie” zostaje jajko gotowane w koszulce(...)Mówię Wam, to prawdziwe niebo w gębie. Zdrowe, kolorowe, niesamowicie smaczne i spełnia zadanie, czyli poprawia nastrój nawet w najbardziej pochmurny dzień :) 2 porcje: gofry: 100 g mąki owsianej bezglutenowej łyżeczka proszku do pieczenia jajko 3 kopiaste łyżki puree z dynii 2 łyżki maślanki sól i pieprz do smaku 2 łyżeczki sezamu odrobina oleju do natłuszczenia patelni sałatka na ciepło
Mienta blogmarzyć o czymś więcej...? Tymczasem mam dla Was przepis na bardzo proste, orzechowe ciasteczka z czekoladą. Znalazłam go na stronie Donny Hay , i po prostu nie mogłam się oprzeć. Bezglutenowe (jeśli użyjecie bezglutenowego proszku do pieczenia), cudownie chrupiące, intensywnie pachnące orzechami laskowymi, z kawałkami rozpływającej się w ustach ciemnej czekolady. Idealne jesienne ciasteczka, które świetnie sprawdzą się w roli podwieczorku
Pożeraczka, czyli raz adobrze